Şimdi Ara

Elektrikli aracın uzun yolda ne kadar yetersiz olduğunu gösteren gerçek bir video. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
0
Favori
8.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Hocam Citroen=Konfor, C sınıfında böyle bir koltuk ve süspansiyon konforu, böyle yalıtım yoktur, deneyince anlıyorsunuz. 115'lik olan 100'lük olana göre daha pahalı, MTV'si daha yüksek fakat menzili daha uzun ve bir tık daha az yakıyor. Ayrıca 100'lük olanın 50 kwh bataryasının kimyası %60 nikel, %20 mangan, %20 kobalt, 115'lik olanın 54 kwh bataryası ise %80,%10,%10 şeklinde, böylece hem daha uzun ömürlü, hem de biraz daha büyük olmasına rağmen aynı sürede şarj olan bir batarya yapmışlar. Motorları da farklı, 115'likte daha gelişmiş bir motor var. Ayrıca Stellantis'in (aslında 2019 yılından başlayan şekilde PSA'nın) kendi bataryalarını Avrupa'da üretiyor olması da ayrı bir avantaj, Çin'den batarya almıyorlar. Araçtan dediklerim hariç çok büyük beklentiniz olmasın. Makyaj ayna ışığı ve ayak ışığı gibi basit şeyler bile yok ama kör nokta uyarı, yarı otonom sürüş, kablosuz CarPlay, arkada bile Type-C ve Type-A USB ve ön-arka kamera gibi önemli şeyleri eksik etmemişler. Bu aracın orijinali C4 olduğu için ondaki sağlam ve elektrikli bagaj kapağının yanında bunun ufak ve kaplamasız bagaj kapağı çok dandik duruyor ama 520 lt bagajı oldukça derin. Son olarak şehir içinde TOGG'ların 25-30 kwh yaktığı şu dönemde benim aracım -10 gibi aşırı soğuklarda 17-18, 0 derecenin üstünde ise +2 derece bile olsa 14-15 yakıyor. Artısıyla eksisiyle böyle, isterseniz e-C4(X) Whatsapp grubumuz da var ki gerçekten çok ilgililer ve çok samimi bir grup. Başka sorunuz varsa yanıtlamak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 8 Ocak 2025; 20:17:8 >

• yılda 1 kez uzun yol yapıyorsanız önemli değil belki,

Ama şehir içinde de evimde şarj imkanı olmadığı için hiç gitmediğim AVM lere şarj için gitmeye zorluyor beni.

İşin aslı 1000 km menzilden önce şu hızlı şarj işini çözebilseler 400 km şehir içi için yine kabul edilir.

5 dk da yüzde yüz şarj ettiğinizi düşünsenize...

şu an herkes şarj hızının pik yaptığı değerleri konuşuyor.

yüzde 20 den 80 e 29 dk da şarj oluyor vs diyorlar. nerede bataryanın yüzde 40 ı :)

Ve aynı miktar bataryadan 2.5-3 araba üretmek  

Ölü fiyattan biz garibanlar alırız fena mı ? tamirciye donumuzu indirmemizi gerektirecek 250 fraksiyon arıza ihtimali olmadan 10 yaşında araba kullanırız. Etrafımdaki genç arkadaşlar hep 8-15 yaşında araç almak zorunda kalıyor.

"içten yanmalı araçlar çok çok problem , sorun çıkaracak çok parça var , bir de dünyanın en pahalı araçları nedeniyle eski 2el almak zorunda kalan yurdum insanının başına çok daha sık sorun açacaktır. Hayallerimden biri de daha ilk aracımdan itibaren hep elektrikliye binme /sahip olmak. Shortsu :.

Teknik Kariyeryoutube
    Marka gözüktüğü için #reklam yazdım. Genellikle alman grubu araçlarda bulunan ilave su pompasının değişimini ve arıza belirtilerini #bmw #e60 üzerinde gösterdim. Tüm detayları videoda belirttim. İyi seyirler. #diy #febi #antifriz #castrolnf #oilcooler #oilfilterhousing #yağkütüğü #tamir #rölantideısınmıyor #kendinyap #bmw #carcoolerpump #auxiliarywaterpump #secondarywaterpump
    https://www.youtube.com/shorts/i49zKd78MUI?feature=share

• Bloodin kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim bilgileriniz için hocam. Önceden c5 1.6 thp vardı sanırım sizde. Kazasız belasız, sorunsuz binersiniz inşallah. Daha iyileri hepimiz olsun. Araştırmacı yanınız hayranlık uyandırıcı gerçekten. bir de herkesler paylaşıyorsunuz buralarda. Çok daha fazla insan görür ve faydalanır umarım. Ben mx150 zamanlarından beri sizden çok faydalandım çok keyif aldım takip etmekten. Allah razı olsun.

Allah hepimizden razı olsun hocam, burası tecrübelerimizi paylaşma yeri, elbet iyi veya kötü tüm deneyimlerimizi ve bilgimizi paylaşacağız ki olabildiğince fazla insan yararlansın :) Eskisi kadar aktif olamıyorum ama yine de elimden geleni yapmaya çalışıyorum tabi…

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Küçük bir Anadolu şehrinde yaşıyorum. 17 yaşında ki içten yanmalı aracım son 3-4 senede 40-50 bin masraf açtı. 5-6 yıldır eletrikli bisiklet kullanıyorum. Pilleri hâlâ ilk günkü gibi. Elektrikli araç fikri çok cazip gelmeye başladı. Varsın 10 sene sonra 400 bin pil masrafı çıkarsın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tam şarjıyla 1000 km şehir içi menzili sunan bir araç düşünelim. Bataryamızı sağlıklı ve verimli kullanabilmek için %20-%80 aralığında şarj kullandığımızda 600 km şehir içi menzilimiz olsun. Uzun yolda ise 130-140 km/s ortalama hız, klima açık ve bagaj dolu kullandığımızda tempomuza göre 350-400 km verimli bir aralıkta kullanabileceğimiz menzilimiz olacaktır. Birçok insan için bu mesafelerde 30 dakika şarj etmek uygun olabilir ama pratikte bu değerlerin yarısı var maalesef.

Şu anda YouTuber'ların elektrikli araç uzun yol menzil videosu çektiği gibi 80-90 km/s sabit hızla iki kişi, klima kapalı gidilirse Egea 1.3 dizel 45 litre deposuyla çok rahat 1000 km gider. Konu sadece bitip tükenene kadar 1000km gitmek değil, bu verinin gerçek şartlarda düşme payı.

Otoyolda aşırı yavaş giderek, klima kullanmayarak, menzili sadece %100 şehir içi verisi olarak aktarmak, 'Ne var abi zaten en fazla iki saatte bir durman lazım' diyerek durumu gizlemek doğru değil.

• Full depo 40 litre benzin ile 130-140 km/s hızla toplam 600 km gidilebiliyor. Elektrikli araclarin bu seviyeye gelmesi uzun surer gibi duruyor. 400 km range bile 130 la gidersek zor. Yonelimi arttirmanin tek yolu Elektrikli araclarin cok ucuzlamasi gerekiyor. Zaten malzeme kalitesi olarak yakitli araclardan dusukler. Suanki durumda togg gibi bi araca en fazla 1 milyon lira verilir.

• mazzoow kullanıcısına yanıt

Kesinlikle binek araçları kamyonlar arasında 90 la giderek tehlikeli şekilde kullanıyorlar.

Uzun yolda sıklıkla dikkatimi çekiyor.

en sağ şeritlerde elektrikliler, en sol şeritte içten yanmalılar,

Elektrikliyi kullandığın şekilde içten yanmalıyı kullan aynen dediğiniz gibi yüksek menzillere ulaşılır.

Şarj maliyetleri tabi ki elektrikli daha uygun fakat tek derdi bu olan kişi aracını satarken ne derecede zarar edecek hiç düşünmüyor.

Japonicyoutube
    Bera'nın Karting serüvenşne destek vermek isterseniz Katıla bekleriz: https://www.youtube.com/channel/UC-VAVKtFV_omroUqqrH7-aw/join Instagram: https://www.instagram.com/japonic_official/ Yurtdışı Araba alımları ile alakalı: office@japonictrade.com. Turkiye'ye maalesef gelmez... Ben istemez miyim sana da gondermek... İşbirliği için: japonicjaponya@gmail.com #japonic
    https://www.youtube.com/watch?v=SAkRH-tspMM

Değer kaybını elektrikli araç sahibi düşünmüyor, sen ne yapacaksın egzoz gazına devam :)

Ben kendim düşündüğüm için yazdım ve bu yüzden içten yanmalıya devam.

• Uzun yol icin 1000 km olmasi lazim demisler ilginc elektirikli arac 110 130 km sartlarinda isitici acik yani maksimum yakabilecegi degerle en az 400 450 km yaptigi zaman bwnce tamamdir zaten 4 saatte birde mola verilir heralde

• Mg4 luxury 64 kw bataryası olan aracımı mayıs 2025 den beri kullanıyorum. 11000 km yapmışım aşağı yukarı şimdiye kadar. Üşenmedim uygulamalardan araca satın aldığım elektrik kw ve TL bedelini hesapladım (16 farklı şarj şirketi uygulaması yüklemişim telefonuma bu arada) 9 farklı şarj şirketinden elektrik satın almışım, 80 defa şarj işlemi yapmışım, bu 11000 km nin ortalama 7000 km si uzun yoldur tahmini olarak söylüyorum, bu arada evden hiç şarj yapmadım imkanım yok apartmanda oturuyorum. Şarj işlemlerinin biri hariç hepsi dc şarj, 2170 kw , 26.531,83 TL satın almışım (ortalama kw başına 12,22 TL ödemişim), fiyat olarak daha uygun olan dc istasyonları da vardı ama ben bana yakın olanları kullandığım için çok kurcalamadım. İzmir'de olduğum için bu dönemde arabanın şehir içi tüketimi muhtemelen klima nedeniyle yüksek oldu 18-20kw larda geziyordu ekim ayında 16kw lara düştü. Uzun yolda 27 kw tüketim yapması biraz zorlama olmuş rakımın çıkış ve hızın 130 dan da fazla olması lazım gibi geliyor. Yakınımda DC şarj yerleri çok olduğu için şarj ile ilgili 1-2 defa sıkıntı yaşadım desem yeridir. Hatta daha önce benzin aldığım yerde shell trugo elektrik istasyonu var 20 şarj orda yapmışım. 20-80 arası şarj yapıyorum genelde ya da denk gelirse şarj yüzdesine bakmadan avm falan şarja koyuyorum. Kullanım deneyimlerime gelirsek, genel olarak arabadan çok memnunum. arabayı kullanmak bir kere çok zevkli, çok dengeli (50-50 ağırlık dengesi var) ve atik bir araba, pedala dokunmanızla hızlanması bir oluyor. Bunu anlatmak zor kullanmayanların denemesi lazım, trafikte bir boşluk bir aralık gördüğünüzde hemen oraya gidebiliyorsunuz ışıklarda çok hızlı kalkıyorsunuz, güven veriyor size ayrıca uzun yolda özellikle duble olmayan yollarda hızlanma konusunda çok faydası oluyor. Adaptif hızlanmaya alışıyorsunuz, mg4 de sürüş anlamında eksiklik olarak, şerit takip sisteminin her seferinde kapatmak zorunda olunması, direksiyonun yüksek hızlarda da yumuşak olması, yağmur sensörlü silecek olmaması, fabrika lastiklerinin kötü olması (lastik değiştirenler genelde memnun), cam tavanının olmaması ismart yazılımının (uzak bağlantı yazılımı) bir türlü açılmaması, çarpışma önleyici ön arka çapraz frenlerin bazen erkenden çok sert olması nedeniyle tedirginlik yaratması diyebilirim. Yıllık bakıma da gittim bu arada 8800 TL ye polen filitre değişimi ve araba yıkatma yaptırdık. Ses izolasyonu şehir içinde çok iyi uzun yolda rüzgar sesi biraz rahatsız ediyor onu da müzikle bastırıyorsunuz. Ama içten yanmalı arabalara göre kesinlikle daha rahat bir uzun yol deneyimi yaşarsınız. Google harita geçmişime baktığımda uzun yolda aynı yollarda 200-250 km de bir mola verdiğimi gördükten sonra ve çevremdekilerin deneyimi ve bir kaç test sürüşü sonrası elektrikli araba almaya karar verdim, 20-80 de kullanıldığını düşünecek olursak uzun yol için 60 kw üstü bataryası olan ve en az 120-140 kw larda şarj olan elektrikli arabaların alınması bence faydalı olur. Bir de şarj hep aynı hızda olmuyor ABRP gibi bazı uygulamalar size güzel planlama yapıyor arabanın şarj eğrisini iyi bilmek lazım şarj mesela şarj %40 dayken 120-140 kw hızlarda şarj yapabiliyorken %90 da 20 kw lara düşüyor. O yüzdelerde şarjda kalmak çok mantıklı olmuyor. Bu arada arabayı DC de şarj etmek çok basit bazıları gözünde çok büyütüyor. Evet bazı şarj istasyonları bozuk oluyor can sıkıyor ama şarj istasyonları baya arttı ve giderek artıyor. Baya uzun oldu ama işin özeti maliyeti çok da düşünmeden yanınızda en az iki Dc şarj istasyonu veya evden AC şarj imkanı varsa elektrikli arabayı mutlaka deneyin ve düşünün derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdiakdeniz -- 24 Ekim 2025; 16:45:12 >

• Aslında şehir içi elektrikli araç çok mantıklı. Umarım ileride alabilirim.

Araçların genelde menzili verilirken %10’dan %80’e şarj süreleri veriliyor. Yani pil kapasitesinin %70’ini kullanın diyorlar. Bu ne anlama geliyor?

Wltp 500km olsun. Siz %80’de şarjı bırakıp bildiğiniz bir güzergahta %10’a kadar kullanabilirsiniz yani menziliniz kabaca 350km’ye düşüyor.

Bu 350km hız yapmadan, klima açmadan, yokuş çıkmadan gidilebilecek mesafe.

Bir yolcunuz var ve klima açtınız, hoop menzil 280’e düşüyor.

E otobanda 100 ile mi gideceksiniz? Hiç instagrama falan reels atılmayacak mı? Azıcık pedala basılacak. Ee menzil 230’a düştü mü?

O da ne? İstanbul’dan çıkıp highway’e bile gelemeyeceksek elektriklinin uzun yolda şimdilik bir faydası yok.

Bir de bilmediğiniz, ilk defa gittiğiniz bir güzergahta yolculuk yaptığınızı düşünün. Pili %10’a kadar bitireyim demeden 20’lerde falan şarj yapma iç güdüsü de olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi individual -- 24 Ekim 2025; 23:34:18 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.