Merhaba,
Başlıkta da belirttiğim gibi 5 senedir aktif olarak kullandığım işlemcimde aşırı ısınma sonucu thermal throttling durumu var.
Boşta 45 derecelerde çalışıyor sıkıntı yok ama basit oyunlarda bile 60-70 derecelere çok rahat ulaşıyor. Warzone gibi işlemciyi ciddi zorlayan bir oyuna girdiğimde videoda da görebileceğiniz gibi daha menüde çekirdeklerin saat hızları ciddi anlamda düşüyor. Bazı çekirdekler 100 dereceye geliyor zaten package sıcaklığı 90 altına inmiyor, warzone ve işlemciyi zorlayan diğer oyunlarda da kullandığım sıvı soğutucunun fanları haliyle inanılmaz hızlı çalışıyor. İşlemci sıcaklığı BIOS'da bile 70 derecelerde gözüküyor. Prime95 veya türevi stres testlerine hiç girmiyorum zaten, işlemci ısınmadan dolayı kapanmamak için çekirdek hızını 3.3 ghzlere kadar düşüyor.
4-5 gündür uğraşıyorum neredeyse, delid dışında ev kullanıcısının deneyebildiği çoğu şeyi denedim. Denediklerimi yazacak olurumsam;
*Sıvı soğutucu tamamen söküldü, kontrol edilip tekrar takıldı. Soğutucunun yanlış montajı söz konusu değil
*Farklı markalardan iki kez termal macun uyguladım, sonuç alamadım.
*Sıvı soğutucunun bozulmuş olabileceğini düşünerek işlemcinin stok fanını takıp denedim. Gene aynı sıcaklık değerlerine daha kısa bir sürede ulaşıyor.
*Şuan en güncel BIOS yüklü, eski sürüm BIOS yükledim bir şey değişmedi tekrar en güncel BIOS'a aldım.
*İşlemciden OC beklentim yok lakin videoda gördüğünüz gibi şuan oyunlarda temel hızında (4.0ghz'de) bile çalışamıyor işlemci anında +85,90 dereceleri gördüğü için. Kısaca işlemcide OC yok yaptığım zamanlarda da anakartın OC profilini kullanırım voltaj ayarlarını kurcalamamak için. Oda zaten 4.4ghz'de çalıştırıyor fakat şuan o bile hayal normal saat hızında bile çalışamıyor işlemci aşırı ısınmadan.
*OC olmadığı için voltaj ayarları da BIOS'un default ayarları. AIDA64'de açık videoda, voltaj değerlerine bakabilirsiniz.
*Ramlerde XMP profili açık ayda kapalı olması durumu değiştirmiyor. Şuan ramlerde de OC yok yani XMP vs. kapalı.
Benim atlamış olabileceğim bir şey varsa, PC'ye bağlanıp çözebileceğini düşünen olursa TeamViewer'dan bilgilerimi verebilirim sonuçta akıl akıldan üstündür.
Şu aşamada ben işlemciyi gözden çıkardım. Artık yeni işlemci daha doğrusu yeni işlemci, anakart, ram üçlüsüne bakıyorum. Ama kurtarabilirsek bu durumu en azından 11. nesil intel işlemciler piyasada oturana kadar idare etmek istiyorum. Şuan işlemcinin bu durumu ile oyunlar hayal.
Sistem: 4790K - H80i v2 Soğutucu - Z97 Gaming 3 - 2x8GB DDR3 1600mhz -750W PSU
EDIT: Durumu özetleyen video (kalite seçenekleri zamanla gelir)
Yardımcı olmaya çalışanlara şimdiden teşekkürler.
Merhaba, başlıkta belirttiğim gibi.
PC hafif kullanımda, boşta falan 35-40 derecede gayet serin çalışıyor fakat BIOS'a girdiğim an 55-60 dereceden başlayıp inanılmaz hızlı bir şekilde 80 derecelere çıkıyor. Beklesem 90+ sıcaklıklara gidecek. Ne denediysem çözemedim.
Soğutucu corsair h80i v2. Acaba bios da iken pompa çalışmıyor mu ve sıcaklık tavan yapıyor olabilir mi? Gerçi daha önce böyle olmuyordu.
İşlemci 4790K - Anakart MSI Z97 Gaming 3.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mankind was born on earth, it was never meant to die here. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
|