O kadar zenginim, gelirim yüksek ki devlete her ay 1k harçlık veriyorum.
Birçok kişi başkanlık sisteminden şikayetçi. Bunların çoğunluğu, AKP ve Erdoğan karşıtlığı sebebiyle otomatik olarak bu sisteme karşı. Aslında başkanlık sistemiyle pek bir şey değişmedi. Erdoğan ve AKP yine her istediğini önceden olduğu gibi yapabiliyor. Bu şimdilik böyle. Bu sistemin asıl gücünün ortaya çıkacağı dönem seçim barajının kaldırılmasıyla mümkün olacak. Şuanlık hiçbir partide barajla ilgili bir hareket yok, bunun sebebi aslında hepsinin şuanki durumdan memnun olması. Barajın kalkması demek, hepsinin sandalye sayısının azalması demek.
Barajın kaldırılmasıyla büyük partilere oylarını kaptıran küçük çaplı partilerin de meclise girmesiyle başkan seçilen kişinin aynı zamanda mecliste de çoğunluğu elde etmesi imkansıza yakın olacak. Bu sayede hem daha adaletli temsil sağlanmış olacak, hem de yürütmenin yasama üzerindeki hakimiyeti kırılmış olacak.
Bu sistemin dar bölge sistemiyle desteklenmesi önerilse de bunun Türkiye üzerinde Britanya örneğine benzer olumsuz etkileri olabilir. Birleşik Krallık'ta bu sistem nedeniyle Amerika'da Trump'ın çoğunluğu kaybedip başkan seçilmesine benzer durumlar mecliste ortaya çıkıyor. O yüzden milletvekili seçim sisteminin şuanki haliyle denenmesi daha iyi sonuçlara ulaştırabilir.
Şuan kimse farkında değil ama 2000'lileri bile aratacak bir 2010'lular nesli geliyor. Bu neslin en göze çarpan özellikleri:
Bunların böyle olmalarının bir kaç temel nedeni var:
Tek çözüm eğitim. Yetiştiremeyecek olan yapmayacak. Yetiştiremeyecek olan adam diyecek ki "Ben ne anlarım çocuktan en iyisi yapmayayım". İşte hiç yoktan bu bilincin verilmesi lazım. Sonra daha detaylı eğitimlere girişiriz.
|
|
|
|
|
|
|
Make America Smart Again
![]() |
![]() |