GPU'dan görüntü alamama sorunu
Merhaba,
2 gün önce oyun oynarken bir anda GPU'dan gelen sinyal kesildi. DisplayPort bağlantı kablolarını vb. kontrol ettim bir sıkıntı yoktu, PC ve içerisindeki tüm komponentler çalışmasına rağmen görüntü çıkışı alamıyordum ve sadece PCye reset atmak sorunu çözüyordu. Yarım saat kullandıktan sonra tekrar aynı sinyal kaybını almaya devam ettim. Dün, yine aynı sinyal kaybı geldi fakat bu sefer ekran kartının ışıkları söndü ve fanları durdu. Kalan bütün komponentler çalışırken ekran kartı çalışmamaya ve görüntü alamamaya başladım. Ekran kartını, ramleri, PSU bağlantılarını söktüm ve kasa içini detaylıca temizledim.
RAM'leri sökerken, CPU cooling fan'lerin plastik çerçevesinin RAM'lere baskı yaptığını gördüm, o şekilde kurularak gelmiş bilgisayar. O fanı söktüm DIMM soketleri temizledim tekrar taktım, çalıştırdığımda bütün komponentler yine çalışır duruma geliyor ama görüntü çıkışı yine yok.
- Display Port yerine HDMI ile bağladım sinyal gelmiyor yine monitöre,
- CMOS kısa devre reset yaptım aynı sorun devam ediyor.
- BIOS'a giriş yapamıyorum (default'u ekran kartına çekebilmek için) ekran kartından görüntü alamadığım için, Ryzen 7 5600x işlemcim var, anakart üzerinden de görüntü çıkışı mevcut değil. Bazı forumlarda BIOS update ile aynı tarz arızayı çözebildiklerini iddia etmişler fakat hiçbir görüntü alamadan BIOS update nasıl yapacağım bir bilgim yok.
- Fan çerçevesinin baskı yapmasından dolayı RAM'lerde sıkıntı olduğunu düşünüyorum ama bu sıkıntı sadece görüntü alamamayla ilgili olabilir mi? Ekran kartında arıza olmasını düşünmek istemiyorum. Ekran kartının fiziksel olarak konektör ve pinlerinde herhangi bir hasar yok.
2x8 GB DDR4 Ram stick kullanıyorum dual channel olarak, Asus B450M Pro II anakartım var, 4 ram slotu var kullanım klavuzuna göre tavsiye edilen 2. ve 4. slotlara takılı. 1. ve 3. ye takmayı denemedim onu deneyeceğim, umarım sadece RAM'lerde sıkıntı vardır, RAM soketlerinde yoktur.
tam olarak arızayı da teşhis edebilmiş değilim RAM diye umuyorum, yardımcı olabilir misiniz? Kafama yatmayan tek şey, arıza RAM'de ise PC'nin hiç boot edilememesi lazım değil mi?
Asus B450M Pro II
GeForce RTX 3060
Ryzen 7 5600X
4000-4500 TL ye 2 sistemden hangisi?
|
3000-3500 arası televizyon önerisi
|
Fortran90 için yardım
|
|
Laptop Tavsiyesi
|
Elektroliz Sorusu
|
Schalkenin ilk golu
|
integral bilen biri bakabilir mi
|
Kolay bir kaldırma kuvveti sorusu
|
İlgi Alanları: Basketbol
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.132
İkinci El Bölümü Mesajları: 13
Konularının görüntülenme sayısı: 5.334 (Bu ay: 84)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 12 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic