Yarbay
29 Ağustos 2008
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
18 üye
Görüntülenme
Toplam: 93 (Bu ay: 0)
Gönderileri
Herkese Merhabalar,
Uzun bir süredir yapmak istediğim fakat işlerim sebebiyle bir türlü vakit bulamadığım kanalı Karantina döneminde açmaya karar verdim.
Yabancı Hisse senetleri üzerine uzun yıllardır sürekli kitaplar okuyorum ve benim bir hobim haline gelmiş durumda.
Bir ekonomist gözünden ziyade,bir iş analisti,yatırımcı olarak kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
Ray Dalio,Warren Buffet,Charlie Munger,Bill Ackman,Philip Fisher gibi başarılı insanların bütün yabancı kaynaklarını okumaya çalışıyorum.

Bu kanal ile amacım:Kendi bildiklerimi olabilecek en basit seviyeye indirgeyerek sizlere anlatmak ve kendi yatırım maceramı kayıt altına almak.Böylece hem birlikte birbirimizden öğrenip,kendimizi geliştirmemizi istiyorum.Hemde bundan 20 yıl sonra baktığımda geriye dönüp koyduğum hedeflere ulaştığımı görmek ve bunları kayıt altına almak.

Kanalda neler paylaşacağım?

Öncelikle Türkiye ekonomisi ve borsası ile ilgili hiç bir konuya yer vermek istemiyorum.
Nihai paylaşımlar:BİREYSEL OLARAK MADDİ HEDEFLERİMİZE ULAŞMAMIZ İÇİN FAYDALI PAYLAŞIMLAR OLUŞTURMAKTIR.
Olaylara daha global bazda bakarak buradan bireysel olarak yapabileceklerimize indirgemek istiyorum.
Örneğin: Dünya ekonomisindeki değişimler bizleri nasıl etkileyebilir,bireysel olarak nasıl dersler çıkarabiliriz,nasıl bir aksiyon alabiliriz?
Hangi yabancı hisse senetlerinin geleceğine inanıyorum? Benim görüşlerim nelerdir?

gibi paylaşımlar yapacağım.Şahsen değerli gördüğüm ve benim ders çıkardığım her şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Umarım sizler için faydalı bir kanal olacaktır.
Eğer bana destek olursanız çok mutlu olurum.Şimdiden teşekkürler.

https://www.youtube.com/channel/UCjSwTL0v83Ng-QqrXG0jcuQ
https://www.instagram.com/berkayekinci

Merhabalar,ofiste kullanmak için masaüstü bir bilgisayar ihtiyacımız var.Max:2000-2500TL civarına çıkabiliriz bütçe olarak.
Bu fiyata sadece kasa ve içerisindeki ekipmanları olacak.Ne tür önerileriniz olabilir?
Veya bu miktar ofis için gereksiz,daha uygun bütçe ile işinizi görür dediğiniz birşey olurmu?
Son olarakta;Bütün satın aldığım sistemi bana kurup gönderecek bir site mevcutmudur,aynı zamanda fiyatlarınında uygun olduğu.
Çok teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar.
Focus aracımda kullandığım 2 adet koaksiyel hoparlör,amfi,ve çift bobinli jbl subwoofer var.
Sistemden memnun olmama rağmen aracın trimlerinden vb. yerlerinden ses gelmesi sebebiyle bu subwoofer olayından soğudum.
Premium markalar haricinde döşemelerden,kapı trimlerinden ses gelmeye başlıyor bir süre sonra subwoofer yüzünden
Bu da müzik zevkini azaltıyor.
Bu yüzden;
Sadece komponent ve amfi kullanarak bir sistem kurmak istiyorum.
Örnek veriyorum Mercedes E250 aracımızda herhangi bir opsiyonel sistem olmamasına rağmen sadece kapılardaki kolonlar ile
gayet yeterli bir ses ve dolgun şekilde bass veriyordu.
Aynı şekilde bir sistem kurmak istiyorum.
Hangi markaları kullanmalı ne gibi bir bütçe ayırmalıyım bu iş için?
Ayrıca aracımı satıp Fiesta almayı düşünüyorum B sınıfı bir araçta yakalayamazmıyım bu dediğim olayı.
Teşekkürler.
Arkadaşlar Merhaba ,Bu aralar 2007 model Ford Focus aracımı satıp hem yaşım itibari ile hemde beğendiğim için scirocco alma düşüncesi vardı.
Fakat 2010 Modelini bulamayacağım için gidip showroomda yeni makyajlı kasayı test edeyim dedim.
Hem şasi,motor,şanzıman çoğu şey aynı olduğu için üzerinden bir çıkarım yaparım diye düşünürek.
Öncelikle Doğuş otomotiv bu konuda olabilecek bütün zorlukları çıkardı desem yalan olmaz herhalde.
Sürekli araç aktivitede olduğu için randevu almanız gerekiyor randevu alıp gitmeme rağmen araç getirilmediği içinde şikayette bulundum.
Fakat Doğuş merkezden gayet ilgili davranıp hemen ertesi güne aracı bayiye getirtip öncesinde ve sonrasında gayet ilgili davrandılar.
Bu Doğuş Otonun ilgisizliğinin çalışanların ilgisizliğinden olduğu kanısına vardım.
Araca gelirsek bayide satış danışmanı ve test sürüşüne çıktığım arkadaş ile bu 3-4 sefer gelip gitmeden dolayı,ayrıca scirocco haricinde birkaç araç daha
test etmemden dolayı parkurda ve kurallarda yeterince esneklik sağladılar.
Bu yüzden en ince detayına kadar incelediğim araçla ilgili görüşlerimi sizinle paylaşıyorum.

Şimdi gelelim olayın test kısmına;
İç mekan;
Benim en beğendiğim kısımlardan biriydi.Showroomda incelediğimde aracın görüş açıları zayıf ve ön camın boyutlarını çok yadırgamıştım.
Fakat sürüş esnasında kesinlikle araçlar bütünleşiyorsunuz bunlarla ilgili bir sıkıntınız olmuyor.
Sadece aynaların kör nokta alanları biraz fazla tasarımdan dolayı ve yanınızdaki araçları görmekte sıkıntı çekebiliyorsunuz.
Özellikle kız arkadaşımı götürdüm onunda aracın arkasındaki yolcular için görüşleri almak için.
İndiğimizde direk söylediği arkası çok basık ve insanın içini karartıyor şeklinde idi.
Yani cam tavan olmadan bu aracın arkası gerçekten söylendiği gibi klostrofobik.
Bunun haricinde sürüş pozisyonu çok güzel.Koltuk yeterince aşağıya inebiliyor ve araçla bütünleşiyorsunuz.
İdeal sürüş poziyonu çok rahat sağlanıyor.
Benim bu aracın iç mekanı ile söylemek istediğim en önemli şey ise;
Araba gerçekten spor bir arabaya binmişsiniz gibi hissettiriyor ve kendinizi özel hissettiriyor sıradan bir arabada olmadığınızı anlıyorsunuz.
Bundan sürüş pozisyonunun etkisi büyük.
Sürüş;
Araç gayet gergin ayarlanmasına rağmen düşük hızlarda gayet medeni davranıyor fakat derin ve kısa çukurlarda affı yok aynı kendi aracımda olduğu gibi dan dun girdiğiniz yerler oluyor lakin buna rağmen aracın konsol veya trim kısımlarında en ufak esneme veya benzer bir ses gelmedi.
Benim burada bahsetmek istediğim ve bu aracı inceleyen insanlardan farklı olarak bazı görüşlerim var.
Bunlardan biri direksiyon.Bu araç hidrolik direksiyon sistemine sahip olmasına rağmen benim 2007 model focus aracımdan çok daha hissiz bir direksiyonu var.
Ki Focus a bir aile aracı olarak bakarsınız,Scirocco spor bir araç olmasına rağmen 3 yerde aracın kafadan kopup esp nin devreye girmesine rağmen direksiyonda hiçbir geri bildirim yoktu.
Gayet kütük gibi kafadan açılıyorsunuz ama şasiden görüyorsunuz,bu konuda beni hayal kırıklığına uğrattı.
Bunu ilk yaşadığımda hemen aracın üzerinde kış lastiklerimi var acaba diye sordum fakat ne yazıkki öylede değildi.
Yol tutuş;

Bu aracın yol tutuş limitlerine kolay ulaşıyorsunuz,motor ve şanzımanın etkisi ile.Fakat limitlere ulaştığımda yine beklentimi boşa çıkaran bir konuda bu oldu.
Öncelikle direksiyon hissi ve yol tutuş hissini hep lastiklere bağlamama rağmen araç daha 2500km de ve taze lastikler vardı.
Araçla kalkıştan her dipgaz yaptığımda ilk 20-30km ye kadar kafasını açıp sonra topluyordu.Sanki güç ile ön takım baş edemiyormuş gibi.
Aynı olayı bahsettiğim birkaç hızlı viraja girdiğimde kafadan kopmaları yaşadığımdada tecrübe ettim ki kafadan açıldığından hem direksiyon yeterince hisli gelmedi,
Hemde limitleri düşük hissettirdi.İşin burasıda tam bir çelişki kıvamında yüksek hızlarda manevralarda viraj kabiliyetinde gayet güzel davranan araç düşük hızda
beni birçok kez hayal kırıklığına uğrattı.Ön takım zayıf izlenimi verdi ısrarla araçdan inince satış danışmanınıda sorduğumda ön takım ile ilgili bir problem olabileceği,
aracın bakıma alınmadan bana verildiği söylendi.(2500km deki araçtan bahsediyoruz)
Acaba benmi fazla abarttım deyip aynı viraja sonra kendi aracımla aynı hızda girmeyi denediğimde kendi aracımda bu dediklerimin hiç biri ile karşılaşmadım,ki
altımdaki spor araba dahi değildi.
Bunların hepsini lastiğe bağlamak ne kadar doğru olsada bazı noktalarda bu araç bana zayıf hissettirdi.
Fakat gel gör ki yüksek hızlarda gayet güzel yol tutuyor olmasına rağmen uzun keskin virajlarda ani bir kontra verdiğinizde aracın arkasının korkutucu bir eğilimi var.
Buraya kadar okuyabildiyseniz ben aracı aslında beğendim fakat bunlar benim eksi bulduğum yönler ve bunları neden buluyorsunuz aslında aracın güzelliğide burda.
Bu araba motor ve şanzımanın etkisi ile sizi limitlerine ulaşmaya çok kolay kılıyor ve bu noktalarda aracı çok fazla deneme fırsatınız oluyor.
Motor/Şanzıman;
Motor şanzıman uyumu neredeyse kusursuz.DSG ye kulakçıklar ile istediğiniz gibi vites düşürtüp yükseltebiliyorsunuz.Motor da en ufak bir turbo boşluğu yok.
Çok linear bir şekilde yürüyor araba.Torku sonuna kadar hissediyorsunuz.Motor ve şanzıman hakkını kesinlikle sonuna kadar yapıyor.
Doğuşunda işi götürdüğü noktanın bu olduğunu düşünüyorum zaten.
Sonuç;
Belki benim beklentimin çok yüksek olmasından belkide araçla ilgili olan fakat zannetmiyorum ki daha 2500km deki bir araç.Son ihtimalde lastiklerinden olabilecek bir sorundan dolayı benden iki başlık altında "-" not alıyor.
Fakat bunun haricinde araç gerçekten spor araba kimliğinin hakkını veriyor.
Motor ve DSG şanzıman uyumu mükemmel.
Sürüş pozisyonuda aynı şekilde spor araca yakışır şekilde.
Bu aracı eğer sıfır alacaksanız
Benim kararım bu aracı test etmeden 1 gün önce BMW 1 serisini test etmiştim.
Aralarında 7-8 Bin lira fiyat farkı var ben tercihimi BMW den yana kullanırdım.
Çünkü sürüş dinamikleri olarak BMW çok daha üstün.
Fakat eğer benim gibi ikinci el düşünüyorsanız şu anda bu arabanın makyajsız kasası ortalama 50bin lira civarında,Ve bu parayı hakedecek bir araba.
Ama sıfır olarak 95-100Bin lira kesinlikle haketmediğini düşünüyorum.
Hatta aynısını satış danışmanına soyledigimde hiç sesini çıkaramadı kafasını sallayıp onayladı.

Edit :Imla hatası
Arkadaşlar merhaba,c sınıfı araç almak için 1 haftadır bütün showroom ve markaları gezip,Araçlar
hakkında bilgi sahibi oldum ve bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
Eğer beğenirseniz otomobil benim için hastalık derecesinde bir hobi olduğu içinde devam edeceğim,eleştirilerinizi ve yorumlarınız bekliyorum teşekkürler.

Golf 1.6 TDİ COMFORTLİNE DSG
İç mekan;
Golf te çoğunlukla artık sıradanlaşan piano black çerçevelere yer verilmiş.
Göze hitap eden şık bir tasarımı mevcut.
Kadranda ve ekranda ekonomi adına veya araç ile ilgili verilen bilgiler ve uyarılar
dikkat çekiyor ve sanki sürüş esnasında aracına size fikir sunması ayrı bir hava katıyor.
Bu kısmı kısa tutuyorum çünkü ne kadar anlatsamda showroomda kendiniz araca binip incelemeniz en güzeli olacaktır.
Sürüş;
Golf te arkada bağımsız süspansiyon yok.Fakat çukurlarda bunu açıkca hissetmiyorsunuz.
Aracın yalıtımı gayet iyi düzeyde.Süspansiyonların çalışma aralığı geniş ve çukurlara girdiğinizde verdiğiniz paranın
hakkını olabildiğince vermeye çalışıyor.
Yol tutuş;
Bindiğim araç comfortline ve üzerinde 205/55/16 lastikler mevcuttu.
Araba daha 6.000Km idi yani lastikler çok temiz durumdaydı.
Arabayı limitlerine kadar zorladığımda rahatsız eden tek şey fazla yattığı oldu.
Fakat daha geniş taban ve düşük yanaklı lastiklerle bu sorun daha azalır diye düşünüyorum.
Sonuçta bu bir dizel araç ve ekonomi araçlı tasarlandığı için normal diyebiliriz bu durum için.
Araç önce arkayı bırakıyor fakat limitler üst düzeyde olduğu için gayet yeterli diyebilirim.
Motor/Şanzıman;
Bu arabanın cevheri aslında burada.DSG için bir sürü şeyler söylensede.
Gerçekten bu şanzıman ismini hakediyor.Özellikle kulakçıklar ile sürdüm ve sürücünün emirlerine
çok iyi itaat ediyor.Düşürmek istediğimde düşürüp yükseltmek istediğimde yükseltiyor.Ve bunu inanılmaz hızlı bir şekilde yapıyor.
Tempolu bir sürüşte DSG sizi kesinlikle üzmüyor.
Araç 1.6TDİ olmasına rağmen DSG sayesinde kesinlikle rağmen hakkının sonuna kadar yürüyor.
Motor gayet canlı ve istekli hiçbir turbo boşluğu hissetmiyorsunuz.
Sonuç;
Bu güzel testten sonra satış danışmanı için fiyat konuştuğumuzda ise bütün bunların pek bir önemi kalmıyor.
Çünkü Highline 1.6 TDİ DSG Cam tavan olmayan bir araç için dudak uçuklatan cinsten 93.000Tl civarı fiyat isteniyor.
Çok fazla seçeneğiniz yok özel sipariş vermek isteseniz 3-4 ay beklemeniz gerekiyor ve fiyat oranlarında değişim
size aynen yansıtılıyor.Doğuş oto her şekilde kendini garantiye alıyor yani.
Fakat ne yazıkki KENDİ DÜŞÜNCEM;bu araba c sınıfında iddialı ve kaliteli olmasına rağmen kesinlikle ederi bu fiyat değil ve gerekenden çok yüksek olduğunu düşünüyorum.

Peugeot 308 1.6 BlueHDİ Allure&1.2 VTİ Allure (EAT6 Otomatik)

İç mekan;
Bu aracın en dolu paketi olan Allure,test aracına bej döşeme ve koltuklara yer veriyor.
Bu aracın içi C sınıfındaki en ferah arabalardan biridir.Özellikle cam tavan ve bej döşemeler ile araç çok havadar ve rahat hissettiriyor.
Peugeot yeni bir iç dizayn kullanmış ve birçok fonksiyon dokunmatik ekran üzerinden kontrol ediliyor.
Teknoloji ile yenilenen bu dizayn gayet kullanışlı,hayati fonksiyonlar ekranın üzerinde yer alıyor ve kolayca ulaşılabiliyor.
Yine iç mekan olarak gayet kaliteli.Belki klişe olacak ama gerçekten bu araç Fransızların devrimi niteliğinde.
Sürüş;
Dizel araç 1160KG ve gerçekten bu ağırlık avantajının farklarını hissediyorsunuz.
Direksiyon biraz ufak kalsada kesinlikle çok şık diğer bir farklılık olarak kokpitte yer alıyor.
Aracın yalıtımı gayet yeterli seviyede açıkcası golf ile aralarında aman aman bir fark olmadığı DÜŞÜNÜYORUM.
Konfor olarakta araç kasis ve çukurlardan geçerken oldukça iyi hissettiriyor.
Yol tutuş;
Halk arasında klasikleşmiş ve yanlış olan bir bilgi var;hafif araba yol mu tutar.
Hafif araba aslında mühendisliği daha karmaşık ve kaliteli yapılmış bir arabadır.(Yeterince kaliteli olduğu varsayılarak)
Eğer birşeylerden kısılmayarak bu mühendislik yapıldıysa hafif araba daha kıvrak daha kontrollü olur ve gayette iyi yol tutar.
Bunun örneği için F1 araçlarına bakabilirsiniz.
Peugeot da bunun hakkını gayet veriyor.Araba gerçekten kıvrak hissettiriyor ve limitlerde güven veriyor.
Yol tutuş anlamında başarılı bir ara.
Motor/Şanzıman;
Dizel:
1.6 Dizel motoru otomatik ve manuel kombinasyonu ile kullandım.
Bence Peugeot un kullandığı bu şanzıman kesinlikle tercih edilebilir.
Vites geçişleri gayet güzel ve konforlu bir DSG kadar olmasada yeterli hızda vites atıyor.
Ağırlık ve motorun avantajları ile bu araçla çok iyi tüketimler tutturmakta mümkün.
Motor oldukça hevesli ve güzel bir şekilde aracı yürütüyor kesinlikle yeterli.
Benzinli;
Yine Peugeot un yeni bir motoru olan 1.2Vti bence çok yerinde ve güzel bir motor.
Şanzıman hiçbir müdahelede bulunmasanız bile gazlamak istediğinizde anlıyor ve gaza bastığınız anda
vites yükseltmekten vazgeçip yüksek devirlerde altınızda fırlamaya hazır şekilde bekliyor.
Kesinlikle 130hp nin hakkını sonuna kadar veren bir motor ve şanzıman olduğunu düşünüyorum.
Benzinli olarak kesinlikle tercih listenizde olmalı.
Sonuç;
Bu araç alınacaksa kesinlikle cam tavan ve bej döşeme ile alınmalı olduğunu düşünüyorum.
Bej döşemenin bakımı zor olsada,araca kattığı ferahlık için değer.
Tam dolu hali ile dizel versiyonu 85.000 lira civarına denk geliyor.
Arada Golf ile 10.000TL fark var.Ve bu aracın Fransız marka önyargısını yıkıp alınması gereken bir araç olduğunu düşünüyorum
Çünkü arada o fiyat farkını hissettirecek bir durum yok.

SEAT LEON 1.6TDİ DSG STYLE
İç mekan;
Öncelikle aracın içine bindiğinizde kadrandaki renk kombinasyonu dikkatinizi çekiyor.
Kırmızı kadranlar ile araca sportif bir hava katıyor.
İç mekan kalitesi olarak bariz olarak Golften düşük bir hava olduğu açık.
Fakat bu aracı yerin dibine sokan kişilere hak vermek mümkün değil.
Çünkü aracın iç tasarımı gayet sürücüye dönük basit ve orta seviye bir kokpit açıkcası bana yeterli seviyede geldi.
Sürüş;
Golf ve 308 İle kıyasladığınızda aradaki farkı, araçla yola çıkıp hızlanmaya başladığınızda anlıyorsunuz ki bununda sebebi
ilk olarak yalıtım.Aracın yalıtımı bariz olarak bahsettiğim araçlardan düşük.Fakat kabinde rahatsız edici bir dizel motor sesi yok.
Yol ve rüzgar sesi biraz daha fazla alıyor.
Bu aracın bana göre diğer bir eksisi ise arkasının torsiyon olduğunu bariz bir şekilde hissetmeniz,çoğu rakibide torsiyon çubuğu kullanmasına rağmen
Leonda bu durum gerçekten kendini fark ettiriyor.
Özellikle çukur ve kasislerden geçerken arkasının torsiyon olmasını his ve ses olarak bariz bir şekilde belli ediyor bu araba.
Fakat bunun haricinde golf ve peugeot a göre biraz daha sert olan süspansiyon gayet iyi bir şekilde çalışıyor.
Fakat sert çukur ve kasislerde aracın teyp çerçevesine kadar esnediğine şahit olup oradan gelen sesi duyuyorsunuz.

Yol tutuş;
Bu aracı sürdüğüm parkurda olabiliğince zorlamaya çalıştım çünkü okuduğum ve duyduklarımdan dolayı aklımda soru işaretleri vardı.
Fakat test parkuru buna yol ve trafik durumundan çok uygun olmasada sürdüğüm süre boyunca bana güven vermeyen bir durum olmadı normal bir sürücü için gayet yeterli seviyede,
Fakat bu düşüncem sadece öngörü;biraz limitlere kullanıldığında araç arkadan kopacak şekilde hissettiriyor fakat onun haricinde yol tutmuyor vb. sözleri bu araç için kesinlikle yersiz.
Sonuç:
Açıkcası bu araç özellikle led farlar ile oldukça dinamik gözüküyor ve hissettiriyor.
Benim aklımda olan 1.4tsi fr versiyonu idi fakat bayide olmadığı için bu aracı test ettik.
Fakat bana kalırsa bu araç şuanki fiyatları göz önünde bulundurursak fiyat/performans oranı yüksek bir araç.
Özellikle bütçem 308 ve Golf seviyesine yetmeyecek durumda ise bu aracı gayet ciddi ciddi düşünürdüm.
Volkswagen in stratejisi basit bu konuda aslında A3 Premium seviyede Golf Orta Seat İse biraz daha alt kesime hitap edecek şekilde ayarlanmış durumda.

Opel Astra 1.4 Turbo Otomatik
İç mekan;
Opelin iç mekan kaliteli diyebileceğimiz seviyede olsada temel eksiklikler var.
Örneğin kadranların ortasında ekran ve eğer opsiyonel olarak ekletmediyseniz konsoldaki ekran.
Renk ve grafikler olarak artık çağın gerisinde kalmış durumda.
Bunun haricinde kadranlar gayet şık.
Fakat ergonomik olarak zayıf bir konsol ve bir sürü tuşlar mevcut,kullanımı karışık ve zaman alacak türden.
Sürüş;
Bu aracın başlıca bir artısı;süspansiyon.
Süspansiyonlar ve yalıtım bu aracın fiyatını göz önüne alırsak sonuna kadar hakkını veriyor.
Kasis ve çukurlardaki süspansiyon ayarı gerçekten iyi ayarlanmış ve canınızı sıkacak bir ses duymuyorsunuz.
Direksiyon bana biraz tipsiz ve kaba gelsede ele oturuşu güzel ve kullanımı gayet basit ve rahat.
Yol tutuş;
Bu aracı birden fazla kez kullandım ve yol tutuş anlamında her seferinde gayet başarılı buldum.
Araba gereğinden fazla ağır olmasına rağmen,Türk klişesi olan ağır araba iyi yol tutar lafını yaşatmaya devam edecek cinsten.
Limitlerde veya günlük hayatta sizi kesinlikle üzmeyecek bir yürüyene sahip diyebilirim bu araç için.
Motor/Şanzıman;
Bu aracın en büyük darbe aldığı noktaya geldik o da şanzıman.
Klasik" opellerin beygiri sütçü beygirimi" yorumunu bu sebepten yiyor.
Manuel olarak hiçbir sıkıntı yaratmayacağını biliyorum bu durumun çünkü motor gerçekten güzel devir çeviriyor,turbo boşluğu yok ve gayet canlı.
Fakat Opelin kullandığı bu şanzıman bu aracı katlediyor.
Normal kullanımda sıkıntısız vites geçişler mevcut.Fakat biraz gaza basmak veya tempolu yükseltmek istediğinize hemen kararsız kalıyor.
Ve vitesi bir yükseltip düşürüyor resmen sizi sen en iyisi normal sür bu moduna sokmak için çabalıyor.
Manuel moda aldığınızda biraz daha kontrol sizin elinize geçmiş gibi gözüksede bu sefer vites düşürme ve yükseltme isteklerinize tam tepki veremiyor.
Yükseltip düşüreceği zamanda hızı yetersiz kalıyor.
Fakat Normal kullanımda sizi üzmeyecek şekilde sürersiniz kısmınıda eklemeyi unutmayalım.
Sonuç:
Bana kalırsa araç gayet güzel ve şık fakat benim tercihim biraz gazlamayı seven bir yapıda isem bu aracı gidip manuel şanzıman ile almayı tercih ederim.
Çünkü bu motorun hakkının bu easytronic kırması ayarında bir şanzıman ile yenildiğini düşünüyorum.
Fakat şunuda eklemek isterim ki 14.000Km deki araçta emniyet kemerinin oradan gelen az bir trim sesi vardı ertesi gün bindiğimde ise kesilmiş durumdaydı.
Astranın fiyatını hak ettiğini düşünüyorum çünkü süspansiyon-yalıtım-motor üçlüsü bakımından Opel gayet iyi bir seçenek sunmuş.

Hyundai i30 1.6 CRDi STYLE OTM. (DİZEL)

İç mekan;
Test ettiğim araçta panaromik cam tavan vardı ve 308 den sonra diğer bir ferah hissetiren araç i30.
Korelilerden sınıf atlayan bir model olarak karşımıza çıkmış,aracın iç mekanı orta seviyede kadranların ortasındaki ekran ve konsoldaki ekran
yine opel gibi çağın biraz gerisinde kalmış durumda olmasına rağmen.
Hyundai de bu araçla çağ atlamış diyebiliriz.
İç mekan ve işçilik orta seviyede fakat eski Hyundai ler ile alakası yok Marka algısı değiştirmeye çalışan bir diğer firma.
Bu yüzden bu aracıda incelemenizi tavsiye ederim.
Fakat donanım olarak gerçekten çok zengin bir araba.
Yalıtım olarak da orta seviyelerde,hatta ben çok beğenmedimi söyledim satış görevlisine kendiside bundan çok şikayet geldiğini ve gelecek modellerde düzeltileceğini söyledi.
Sürüş;
Direksiyonun şekli ve tuşların yerleşimi pek şık ve kullanışlı değil fakat şehiriçinde rahat ve konforlu bir direksiyon.
Süspansiyonlar belirli bir hıza kadar gayet iyi hissetirsede belirli bir hızdan sonra aracında ağırlı ile işlevini kayıp etmeye ve sesli çalışmaya başlıyor.
Özellikle sert çukurlarda Leondaki gibi bu araçtada konsoldaki ekranın etrafındaki çerçeve ve diğer bileşenler esneyip ses çıkartıyor.
Fakat bu aracın hitap ettiği sürücü kesimi biraz daha orta ve ileri yaş kesimi için bir irtiba bıraktığı için bundan şikayetçi olacaklarını sanmıyorum.
Yol tutuş;
Öyle mucizeler yaratılacak kadar bir yol tutuş beklentiniz var ise hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.Çünkü sürüş dinamikleri o kadar yüksek değil,
Fakat tekrar ediyorum yüksek değil demek yol tutmuyor demek değil fakat aracın limitleri ile alakalı bir durumdan bahsediyorum.
Motor/Şanzıman;
Aracın yüksek ağırlığı ve eski nesil bir tork konvertörlü bir şanzıman yüzünden araç yürümüyor 128 HP fakat bunun hakkını kesinlikle vermiyor.
Düz vites olsa daha iyi olur diye tahmin ediyorum fakat yine ağırlık performansa sekte vuracak cinsten.
Sonuç;
Arac Hyundai ye yeni bir bakış açısı kazandıracak bir araç fakat daha üst seviyelere oynaması için katedeceği çok yol var.
Tek artısı dizel otomatik olması normal kullanımda sizi üzmez ama biraz yüklendiğinizde araca mahçup olacağınız cinsten.
Fakat zıttına ise donanım olarak bir sürü şey var araçta bindiğinizde teknolojik olarak dolu bir araca bindiğinizi hissettiriyor.
Sonuç olarak bu araç tamı tamına insanı çelişkide bırakıcak cinsten.Tercih sizin.

FORD FOCUS 1.6 TDCi
İç mekan;
Ford da makyajlı kasa ile artık malzeme kalitesini farkedilir biçimde yükseltmiş.
3 kollu direksiyon gayet şık ve güzel.Aracın malzeme kalitesi eski focusa göre çağ atlamış seviyede.
İyi sayılabilecek malzeme ve işçilik mevcut.
Artık markalar gerçekten kendilerini aşmaya başladılar fakat Ford da çok basit bazı eksiklikler var bunları diğer maddelere bahsedeğeceğim.
Sürüş;
Full donanımla bir araçtı test aracı.Bindim herşey çok şık aynalar kocaman kör nokta uyarısı,donanım olarak çok zengin.
Düğmeye basıp marşa basmamla herşey yıkıldı resmen.Dizel motorun o çirkin traktör sesi direk kabinde.
Yazdığım bütün araçlar arasından en zayıf motor ses yalıtımı bu araçta.Ford ya bu yalıtım işini önemsemiyor yada yapmayı bilmiyor.
Bunun haricinde süspansiyon ve yol gürültüsü o motor sesi kadar olmasada orta seviyede bir yalıtım var.Diğer focuslara göre çağ atlamış olsada,
Sınıfına göre çok zayıf.
Çukur,kasislerden geçerken her seferinde söylediğim şey bu yürüyenin hakkı bu yalıtım değildi.
Bunun haricinde sert çukur ve kasislerde sizi üzecek bir süspansiyon yok fakat çok konforlu olmadığını söyleyebilirim.
Keza Direksiyonda aynı şekilde ne isterseniz onu yapmaya hazır biçimde bekliyor.
Yol tutuş;
Asıl olay burada kopuyor Fiesta ile birlikte sınıfının liderliğine oynayacak yol tutuşa,ve mükemmel şasilere sahip bir marka neden yalıtım gibi birşeyi yapamıyor.
Çünkü Focusun yol tutuşu ve sürüş dinamikleri üst seviyede ister sakin ister limitte sürün kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
Motor/Şanzıman;
Motor 115Ps lik dizel bir motor,manuel şanzıman ile gayet yeterli seviyede yürüyor zaten şasiye bakarsak motor çok mütevazi kalıyor.
Çok daha fazlasını alacak seviyede.Yakıt tüketimi olarakda gayet makul değerler yakalanır,sizi üzmez.
Sonuç;
Şuanda aktif olarak kullandığım aracımda Ford focus yeni araca bindiğimde iç mekan ve malzeme kalitesi olarak çok yol kat ettiği ortada.
Ama çok basit bir can sıkıcı problem var ki yalıtım.Bunun haricinde Ford Focus gerek motor gerek iç dizayn gerekse yol tutuş olarak sizi kesinlikle
üzmeyecektir.

Arkadaşlar yazıları olabildiğince kısa ve anlaşılabilir tutmaya çalıştım.Çok fazla detaya girmedim sıkmamak için.
Fakat özel sorularınız ve detaylı merak ettikleriniz varsa bana sorabilirsiniz bende elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışırım.
Merhabalar,bu gün Isparta-İstanbul yolculuğunda yaklaşık 2 dakika kadar katalizör deki kurumlar temizlensin diye 3000-4000rpm civarı gittim 3.viteste.

Bunun ardından mola verdiğimde motor sesin değiştini farkettim ve kaputu açtım.

Tam hava filtresinden motora ve turboya giden kısımlarda yağ kaçakları ve bir kısım yağın alt taraflara kadar aktığını farkettim.

Hemen motor yağ seviyesini kontrol ettim fakat normal seviyede idi.

Biraz bekleyip yine devam edip 300km sonra yine 5-10 dakika kadar bekleyip tekrar yağ seviyesine baktım yine yağ seviyesinde azalma yoktu.

Ve aynı yerden tekrar kaçak yapmamıştı bir daha yaparsa diye oraları mendil ile silmiştim yağ yoktu aynı yerlerde.

Fakat şuanda aracın sesi 2000rpm e kadar değişik ve gürültülü çıkıyor sebebi ne olabilir fotoğraflarda kaçak olan yerleri göstermeye çalıştım teşekkürler.

Arkadaşlar frisby nin HDD kutusunu aldım ps3 hdd sini formatlamak için fakat pc görmüyor hdd yi.
PS3 e taktığımda corrupted data hatası veriyor onu düzeltmek için güvenli moda alıp formatlamayı deniyorum ps3 ile,
fakat hazırlanıyor deyip o aşamada takılıyor.
Ne Pc nede PS3 ile çözemedim şu sorunu.
Merhabalar arkadaşlar,Bu gün sizlere elimden geldiğince Ford Focus 2 Trend 2007 Model aracın incelemesini yapacağım.
Olabildiğince objektif olarak yazmaya çalışacağım ve sorularınız olursa zevkle cevap veririm.
Öncelikle ben bu aracı 1,5 sene boyunca 40.000km boyunca kullandım kendi aracım olarak.
Ve Bir sürü anı macera atlattığım için aracı A dan Z ye tanıyorum diyebilirim.
Sonunda aracımı değiştirmeye başka bir araç kalmaya karar verdim Fakat
Bu süre içinde sökmediğim yeri değiştirmediğim parçası kalmadı nerdeyse o yüzden oldukça detaylı bir inceleme yazacağım.

Öncelikle ben bu aracı değerlendirirken sınıfındaki bir çok araca bindim ve sürdüm onlarıda baz alarak inceleme yapıyorum.
Zaten kendim bir araba hastası olduğum için çoğu sınıftaki bir çok araca binip bu konudaki tecrübelerim ile yazıyorum bunları.
Neyse kısa kesiyorum ki sıkmayalım sizide;

Sürüş,Süspansiyon ve Yol Tutuş;
Evet bu aracın lider olduğu bir kısımdan bahsediyoruz ki sürüş dinamikleri sadece Focus'a özel değil,çoğu Ford marka aracın referans olarak alındığı bir nokta.
Bu aracın şürüş dinamikleri gerçekten çok iyi,araç SINIFINA GÖRE inanılmaz yol tutuyor.Bunu çok rijit bir şasiye borçlu öncelikle bu yüzdende burkulma olmuyor.
Ve tabiki bunun karşılığıda virajlar bir eğlenceye dönüşüyor.Bu yol tutuşunun diğer bir desteği ise sert süspansiyonlar.
Deseler ki bu aracı alacaksın otobanda süreceksin sürekli yada pistte zaman tutturacaksın işte aradığınız araç bu.
Ve bu araç modifiyeye çok açık bir araba.Bu araç aynı zamanda FORD FOCUS RS VE ST ile aynı şasiye sahip(Hatchback için konuşuyorum).
Bu bahsettiğim araçlar 2.5 Hacimde turbo motora sahip canavalarlar yani böyle bir altyapı mevcut arabada.
O yüzden ufak tefek şeyler ile dış görünümde çok güzel şeyler yapmanız mevcut örnek veriyorum;

Burada sedan için yapabileceklerin bir kısmı mevcut,hatchback araçta ise daha geniş bir skala mevcut.
Örnek veriyorum ben kendi aracımda yol tutuşunu arttırmak için ek olarak Sarı ayarlı koni amortisörler ve vogtland yay kullandım.
Ve 18"ST Jant ve 225/40/18 Lastik ile aracın çok net olarak bir üst sınıfta yarışacak sürüş dinamiklerine çıkarıyorsunuz bu ayarlar ile.
Ben arabayı limitlerde kullanmayı seven biriyimdir bu yüzden çok fazla olay atlatmışlığım oldu bu araba ile.
Zaten standartda yeterli bir yol tutuşa sahip olan bu araca bahsettiğim şeyleride yaparsanız emin olun bu araba ile alamayacağınız viraj yok.
Kendi aracımdan resimler ve bahsettiğim jant-lastik-amortisör-yay kombinasyonu;
Yay-Amortisör takılmadan önce;

Takılırken;

Frenleme;
Aracın frenlerinden bahsedecek olursak yine sınıfına göre yeterli fakat tekrar söylüyorum geliştirmeye açık bir araba olduğu için,
Frenleride geliştirebilirsiniz fakat standart hali ilede gayet yeterli.

Yakıt ve Motor;
Benim aracımda 1.6TDCİ 90PS Lik motor mevcut idi.
Ve bu motordan kesinlikle memnun kalırsınız.
PSA Grubuna ait bu motor gerçekten sorunsuz ve performanslı bir motor.
Yakıt ise bakımlı bir TDCİ Motorda gerçekten memnun kalacağınız seviyede.
Örneğin 1 Hafta önce yaptığım İSTANBUL-ISPARTA Gezimde 620km yolu ortalama 4.6 Litre yakıt ile gittim.
Ve ortalama hızım 120 idi.
Otobanda 130 otobandan sonra 120 nin altına düşmedim fakat yakıt ve performans olarak kesinlikle üzmez bu araç.
Şehir içinde ise aracı istanbulda kullanıyorum 6.5-7 litrenin altına yoğun trafikde düşürmeniz zor.
Fakat 90PS lik motor bile gayet yeterli ve yokuşlarda veya aracın yüklü olduğu zamanlarda dahi bayılma yok.
Çok güzel ve dolu devir çeviren bir motor.
Bu motorunda hakkı olan MTX75 Kodlu şanzıman mevcut ve 300hp ye kadar dayanıklı bir şanzıman.
Bu kısımda sonuç olarak söyleyeceklerim motor-şanzıman sorunsuz ve gayet güçlü ve yeterli.
Güvenlik ;
Ford markasının diğer önem verdiği konulardan bir diğeri ise güvenlik bu araç ile talihsiz birkaç kaza atlattım ve net olarak söylebilirim ki;
Bu araba gerçekten çok sağlam bir araç güvenlik olarak hiçbir soru işareti olmasın kafanızda.

Konfor,Malzeme Kalitesi;
Buraya kadar herşey gayet güzeldi gelelim aracın açık verdiği noktalara.
Tabiki bu sert süspansiyonların verdiği dezavantajlar olacak.
Bir kere araç gerçekten sert orjinal amortisörden-koni ye geçtiğimde bile neredeyse uçurum denilecek bir sertlikte fark oluşmadı.
Bu durumda aracın konforunu gerçekten düşürüyor ÇÜNKÜ;
Bir kere araç sert olduğu için şehir içinde bozuk yollarda eziyet haline geliyor sürmek.
Ve aracın yavaş yavaş gevşediğine resmen kendiniz tanık oluyorsunuz.
Atıyorum bir Alman aracında buna o kadar tanık olmazsınız örneğin;170.000KM E60 5.20D İile 2000KM Yol yaptım.
Araç hala inanılmaz diri ve trim sesi neredeyse yok idi.
Sadece Bmw için söylemiyorum çoğunda sahip olduğum tecrübeye göre söylüyorum bunu yanlış anlaşılma olmasın.
Fakat benim aracım şuanda 196.000KM de ve aracın malzeme kalitesi ve trim seslerinden anlıyorsunuz ki araç yıpranıyor.
Alt takımı-Motoru vb çok sağlam fakat aracın sert ve malzeme kalitesinin düşük olması sebebi ile araçta trim seslerinin haddi hesabı yok.
Ve eğer benim gibi araçta trim seslerine veya nereden geldiği belli olmayan seslere takılıyorsanız ben bu arabayı önermem hatta şuanda satma sebebim budur.
Çünkü diğer başlıkta değineceğim yalıtım ve bahsettiğim sorunlar haricinde araç gerçekten parasını sonuna kadar hakediyor.
Malzeme kalitesinin düşük olduğu yorumunu ise şöyle yapıyorum;
Arabanın orasını burasını elleyerek değilde başında söylediğim gibi sökmediğim yeri kalmadı bu aracın.
Bu yüzden o parçaların nasıl bir sistemde kurulup araca takıldığına bakarak bunuda net olarak söylebilirim.
Zaten aksi olsa bu kadar gürültülü bir araç olmaz.

Yalıtım;
Diğer büyük bir sorun ise yalıtım,araçta yalıtım gerçekten zayıf.
Yol sesi ve rüzgar sesi gerçekten çok fazla ve ciddi derecede rahatsız edici ve yorucu bir hal alıyor.
Tabiki bunun çözümünü aracı yalıtım malzemesi ile kaplayıp kapıların fitillerine hortum geçirerek çözmeye çalışanlar var,
Ama ne kadar etkili olduğundan emin değilim.
Şunu net olarak söyleyebilirim ki fabrika çıkışı olarak bu araçta;Rüzgar sesi,yol sesi üstüne Trim sesleride binince gerçekten rahatsız edici bir seviyeye geliyor.

Genel;
Son olarak; Ne kadar aracın malzeme kalitesi ve yalıtımı zayıf da olsa bu paraya alabileceğiniz en iyi araçlardan biri.
Çünkü araç gerçekten çok sağlam,motoru ve yakıtı çok iyi ve sürüş dinamikleri sınıfının lideri olacak seviyede.
Özellikle aracına yeni şeyler yapmak modifiyeye meraklı biri iseniz bu araç tam size göre.
Ama eğer ben araca bindiğimde kütüphane gibi bir ortam isterim benim için bu sürüş dinamiklerinden önce geliyor derseniz bu aracı size önermem.
Yani tamamen ne istediğinize bağlı.
Merhabalar,bu gün parkettiğim yerde aracıma bir kamyon sürücüsü arabama vurup kaçmış ben.
Görgü tanıkları plakasını almamışlar,fakat bazı yerlerden kamera kayıtları aldım ben bu görüntüleri nasıl netleştirip plakayı alabilirim?
Emniyete gittim ilgilenmediklerini mahkemeye vermem gerektiğini söylediler.
O yüzden yarın adliyeye gitmeden önce kendim plakayı tespit etmeye çalışmaya karar verdim.

Videolardaki görüntülerden birkaçı bunlar;

Yardımcı olabilecek arkadaşlara videoları gönderebilirim.

Merhabalar,bu gün parkettiğim yerde aracıma bir kamyon sürücüsü arabama vurup kaçmış ben.
Görgü tanıkları plakasını almamışlar,fakat bazı yerlerden kamera kayıtları aldım ben bu görüntüleri nasıl netleştirip plakayı alabilirim?
Emniyete gittim ilgilenmediklerini mahkemeye vermem gerektiğini söylediler.
O yüzden yarın adliyeye gitmeden önce kendim plakayı tespit etmeye çalışmaya karar verdim.

Videolardaki görüntülerden birkaçı bunlar;

Yardımcı olabilecek arkadaşlara videoları gönderebilirim.
Hakkında
Meslek: Pilot,Elektrik-Elektronik Mühendisi
İlgi Alanları: Otomobil,Bilgisayar,Film,Efekt,Finans,Yabancı Piyasalar
Forum İmzası:

Ultimate Driving Machine

BMW
Forum İkinci El İmzası:
Alışveriş Yaptıklarım;makseki,Triem,gkrt_07,emrekaradag,dijitalarts
Sistem ve Tercihleri
Bilgisayar
Sistem
Otomobil
BMW
Takım
Fenerbahçe
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 5.359
İkinci El Bölümü Mesajları: 212
Konularının görüntülenme sayısı: 513.959 (Bu ay: 452)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 283 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.