En uygun hosting firması?
Beğendiğim bir VPN uygulaması bunda ortak alım oluyor mu bilen var mı? Aynı üyeliği birden fazla kişi kullanabiliyor mu? Eğer kullanılıyorsa ortak arıyorum premium hesap için
Alaturka tuvalete Klozet
Alaturka tuvalet alanı mevcut fakat alan uzunlamasına 85 cm baya küçük bir yer buraya klozet sığar mı? Burda bunu yapacak usta var mıdır? Veya tuvaleti biraz öne uzatabilir miyiz? Alan var çünkü kapıyı öne çekebiliriz
LED'li kumandalı ışık sistemi
Bir evde görmüştüm kumanda veya telefondan ışıklandırma açılıyordu renk değişimi yapılıyordu. Ben bunu kendi evime nasıl yapabilirim? Ve dizaynı nasıl yapacağım? Tavanda LED gözüksün istemiyorum nasıl gizleyebilirim böyle sistemler var mı
Cinli konu
Beyler ve hanımlar sizce gerçekten cin diye bir şey var mı? Çevrenizde hiç denk geldiniz mi böyle bir vakaya? Veya kendiniz yaşadınız mı
Android sistemli en iyi TV modeli?
Android işletim sistemli en iyi TV modeli hangisidir? Bütçe 55k civarı
Eski sürüm Travian pvp kursak?
Hala oynayan oldlar kaldı mı bilmiyorum ama eski sürüm kahramana item giydirilmeyen dönemden bir Travian pvp server kursam katılım olur mu sizce?
İş Önerisi 100k bütçe
Sizce beyaz eşya seti için hangi marka daha iyi? Bosch ve Arçelik markalarını beğeniyorum fakat hangisi daha iyidir sizce? Veya başka öneri var mı?
💾 DDR5 RAM fiyatları neden yükseliyor? 2026'da PC toplamak zorlaşıyor
Son dönemde yeni bir sistem toplamayı düşünen kullanıcıların en çok dikkat ettiği konulardan biri RAM fiyatları. Özellikle DDR5 bellek tarafında fiyatların yükselmesi, ekran kartı ve işlemci kadar RAM'in de sistem bütçesinde önemli bir yer kaplamasına neden oluyor.
Peki DDR5 RAM fiyatları neden bu kadar arttı?
Asıl neden: Yapay zekâ ve HBM talebi
Bellek piyasasındaki mevcut baskının arkasındaki en önemli faktörlerden biri yapay zekâ sunucularına yönelik yüksek talep. Büyük veri merkezleri, yapay zekâ hızlandırıcıları için yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ve sunucu DRAM'ine büyük miktarda ihtiyaç duyuyor.
HBM üretimi de normal DRAM ile aynı genel üretim ekosistemindeki kapasiteyi kullanıyor. Micron'ın Ağustos ayında yaptığı sunumda, aynı kapasitedeki HBM'nin DDR5'e kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla wafer alanı gerektirebildiği belirtildi. Bu durum üreticilerin kapasite tercihlerini doğrudan etkiliyor.
Samsung, SK hynix ve Micron gibi büyük üreticilerin kapasitesinin önemli bölümünü HBM ve sunucu belleğine yönlendirmesi, PC'lerde kullanılan standart DRAM için arzı sıkılaştırıyor.
DDR5 tarafındaki fiyat baskısı devam ediyor
TrendForce'un 23 Eylül 2026 tarihli son değerlendirmesinde, DRAM piyasasının hâlâ arz açığı yaşadığı belirtiliyor. Rapora göre üreticiler HBM ve sunucu DRAM'ini önceliklendirirken, yeni üretim tesislerinin devreye alınması da talebi karşılamakta yeterince hızlı ilerlemiyor.
TrendForce'un fiyat takibinde de DDR5-4800/5600 16 Gb DRAM yongasının 24 Eylül'deki spot fiyat ortalaması 57,667 dolar olarak görülüyor. Aynı tabloda DDR5 16 GB UDIMM modülleri için 14 Eylül haftasında 235,667 dolar ortalama spot fiyat verisi yer alıyor.
Buradaki rakamlar son kullanıcı mağaza fiyatları değil, bellek piyasasındaki spot/komponent fiyat göstergeleri. Dolayısıyla mağazadaki 16 GB veya 32 GB kit fiyatları birebir bu değerlerle aynı olmuyor.
HBM4 üretimi de baskıyı artırıyor
HBM4'ün yapay zekâ hızlandırıcılarında kullanılmaya başlamasıyla birlikte bellek talebindeki baskı daha da arttı.
Eylül başında Seoul Economic Daily'nin aktardığı verilere göre HBM'nin ortalama ihracat fiyatı Temmuz sonunda birim başına 76,13 dolara yükseldi. Aynı dönemde emtia DRAM'inin ortalama ihracat fiyatının da aylık bazda %24,3 arttığı bildirildi.
Yani mesele yalnızca oyuncuların daha fazla DDR5 satın alması değil. Veri merkezleri ve yapay zekâ sistemleri, bellek üreticilerinin kapasitesi üzerinde çok daha büyük bir talep oluşturuyor.
PC toplamak 2026'da daha pahalı mı olacak?
Mevcut tablo, bellek maliyetlerinin PC toplama bütçesi üzerindeki baskısının devam ettiğini gösteriyor. Ancak bütün DDR5 ürünlerinde aynı oranda artış yaşanmıyor ve perakende fiyatları satıcıya, kapasiteye ve bellek hızına göre ciddi şekilde değişebiliyor.
Öte yandan yüksek fiyatlar tüketici talebini de baskılıyor. TrendForce, yüksek bellek maliyetlerinin PC ve notebook fiyatlarına yansımasının tüketici talebini zayıflatabileceğine dikkat çekiyor.
Kısacası 2026'da RAM fiyatlarındaki yükselişin arkasında tek bir neden bulunmuyor. Yapay zekâ yatırımları, HBM4 talebi, sunucu DRAM ihtiyacı ve üretim kapasitesinin bu alanlara kayması, PC kullanıcılarının kullandığı DDR5 belleğin arzını sıkılaştırıyor.
Bu nedenle yeni PC toplamayı düşünen kullanıcılar açısından RAM, 2026'da önceki yıllara kıyasla bütçede daha fazla dikkat edilmesi gereken bileşenlerden biri haline gelmiş durumda.
Son Giriş: 1 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 1 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 61
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 947)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 9 (Bu hafta: 6)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0