Merhaba Donanım Haber sakinleri,
Ben Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Sadıka Alkan Abdullahoğlu. Bu platformun büyük bir kısmını bilişim sektörü çalışanları, yazılımcılar ve donanım/oyun tutkunları oluşturduğu için; kliniğimde son yıllarda en sık duyduğum bir sorunu ve pratik çözüm yollarını doğrudan sizlerle paylaşmak istedim.
Eşiniz veya partneriniz size gününün nasıl geçtiğini anlatırken gözünüzü monitörden (veya telefondan) ayırmadan sadece "hıhı, evet, anladım" diye cevap veriyorsanız, ilişkinizde "Dijital Sağırlık" (Phubbing) başlamış demektir. Bana başvuran pek çok çift, aynı evin içinde iki yabancıya dönüştüklerinden ve sadece bedenen yan yana olup zihnen koptuklarından şikayet ediyor. Evdeki tartışmaların "Sürekli o bilgisayarın/telefonun başındasın" cümlesiyle başlaması muhtemelen birçoğunuza tanıdık gelecektir.
İlişkinizdeki bu teknolojik duvarı yıkmak ve eşinizin hissettiği "değersizlik" duygusunu ortadan kaldırmak için hemen bu akşam uygulayabileceğiniz 3 temel kural şudur:
1. Ekransız Alanlar (Screen-Free Zone) Yaratın: Evin belli alanlarını (özellikle yemek masası ve yatak odasını) tamamen teknolojiye kapalı alan ilan edin. Yemek yerken sadece birbirinize odaklanmak, kopan iletişimi onarmanın en hızlı yoludur.
2. 15 Dakika Kuralını Uygulayın: İşten veya oyundan başınızı kaldıramıyor olsanız bile, günde sadece 15 dakikanızı hiçbir uyarıcı olmadan, doğrudan eşinizin gözlerinin içine bakarak konuşmaya ayırın. Birlikte ekrana bakarak dizi izlemek kaliteli zaman sayılmaz; bu pasif bir eylemdir.
3. Tartışmaları "Ben Dili" ile Yönetin: Ekrana fazla bakıldığı için çıkan tartışmalarda savunmaya geçmek yerine, eşinizin "Bana vakit ayırmadığın için kendimi yalnız hissediyorum" mesajını vermeye çalıştığını (yani aslında sizinle bağ kurmak istediğini) fark edin.
Bu durumun ilişkilere verdiği kalıcı zararları, eşinizde yarattığı psikolojik tahribatı ve sorunu çözemediğiniz noktada ne zaman profesyonel destek (çift terapisi) almanız gerektiğini kendi web sitemde çok daha detaylı bir rehber halinde kaleme aldım. İlişkisinde benzer tıkanıklıklar yaşayanlar, aşağıdaki bağlantıdan yazımın tamamını okuyabilirler:
🔗 Sürekli Bilgisayar Başında Çalışan Çiftlerde İletişim Kopukluğu ve Çözüm Yolları

Aranızda kendi ilişkisinde teknoloji/ekran süresi yüzünden benzer sorunlar yaşayanlar varsa, konu altında sorularınızı vakit buldukça yanıtlamaya çalışacağım. Herkese sağlıklı ve iletişimi güçlü günler dilerim!
Herkese merhaba, ben Uzman Psikolog Sadıka Alkan. Forumdaki konuları incelediğimde evlilik krizleri, iletişim kopuklukları ve boşanma aşamasına gelen çiftlerin paylaşımlarını çok sık görmeye başladım. Çift terapisinde en çok karşılaştığım bu "aynı evde iki yabancıya dönüşme" durumu hakkında, süreci yaşayanlara birkaç profesyonel tavsiye bırakmak istedim.
Evlilikte sessizlik, tartışmaktan çok daha tehlikelidir. Akşamları herkesin kendi ekranına gömüldüğü o sessizlik, aslında birikmiş öfkenin ve "nasıl olsa beni anlamıyor" hissinin sonucudur. Kestirip atmadan önce şu iki adımı mutlaka deneyin:
1. "Sen her zaman..." veya "Sen hiç..." ile başlayan suçlayıcı cümleleri tamamen bırakın. Sadece kendi duygunuzu söyleyin: "Böyle davrandığında kendimi değersiz hissediyorum."
2. Haklı çıkmaya çalışmayı bırakıp, sadece "anlamak" için dinleyin.
Eğer bu kilitlenmeyi kendi başınıza aşamıyorsanız, aranızdaki saygı tamamen tükenmeden üçüncü bir profesyonel gözden destek almak en doğrusudur. Avrupa yakasındaki dostlar, süreçlerin nasıl işlediğini ve krizleri nasıl aştığımızı incelemek isterse Etiler aile danışmanlığı sayfamdan klinik çalışmalarımıza göz atabilir.
Sürecin içinden çıkamayan, kafası karışık olanlar başlık altına yazabilir, elimden geldiğince uzman gözüyle yorumlamaya çalışırım. Herkese huzurlu akşamlar dilerim.
Son Giriş: 3 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 4 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 123)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı Özel

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0