Merhaba arkadaşlar,
Ofiste uzun süredir kullanılmayan eski bilgisayar donanımlarını karıştırırken bir grup eski video kurgu, capture ve multimedya kartı buldum. İlk başta sıradan eski PCI kartları sandım ancak üzerlerindeki modellere baktıkça bunların özellikle 90’ların sonu ve 2000’lerin başında kullanılan profesyonel/yarı profesyonel video kurgu sistemlerinden çıktığını fark ettim.
Kartların çalışıp çalışmadığını henüz test etmedim. Eski PCI/PCI-X sistemim olmadığı için şu an sadece fiziksel durumlarını inceleyebiliyorum. Burada özellikle eski EDIUS, Canopus, VHS/DV kurgu sistemlerini bilen arkadaşların görüşünü almak istiyorum.

1.S3 Trio64V+ “VideoMaker V1.1”
Beni en çok meraklandıran kartlardan biri bu.
Ana grafik işlemcisi:
S3 Trio64V+ – 86C765
Kartın üzerinde ayrıca:
VIDEOMAKER V1.1
yazıyor.
Sıradan S3 Trio64V+ kartlardan farklı olarak arka panelinde çok sayıda giriş/çıkış bulunuyor:
- VGA/DB tipi bağlantı
- 2 adet mini-DIN bağlantı
- 2 adet koaksiyel/RCA benzeri bağlantı
- ek video giriş/çıkışları
Kart üzerinde çok sayıda Siemens bellek çipi bulunuyor.
Yakın çekimde çiplerin:
SIEMENS HYB514175BJ-60 olduğu görülüyor.
Bildiğim kadarıyla bunların her biri 512 KB kapasitede. Dolayısıyla kartın grafik belleğinin muhtemelen 4 MB olması gerekiyor.
Ancak bu kart standart S3 Trio64V+ ekran kartından çok daha karmaşık bir yapıya sahip. Video giriş/çıkış devreleri ve VideoMaker ibaresi nedeniyle özel bir multimedia/video capture çözümü olabileceğini düşünüyorum.
Bu kartın tam üreticisini veya modelini bulamadım.
Kartın arkasında ayrıca VideoMaker etiketi ve seri/ürün numarası bulunuyor.
Bu kartı tanıyan varsa özellikle bilgi almak isterim.

2. Canopus NHX-E1 / EDIUS NX
Elimdeki en dikkat çekici kartlardan biri bu.
Kart üzerinde:
CANOPUS NHX-E1
ibaresi bulunuyor.
Arka bağlantılarda FireWire/DV, mini-DIN tipi analog video bağlantıları ve ses giriş/çıkışları bulunuyor.
Araştırdığım kadarıyla bu kart, Canopus/Grass Valley’in eski EDIUS NX profesyonel video kurgu sistemlerinin bir parçası. Özellikle DV, analog video ve dönemin HDV iş akışlarında kullanılmış.
Kart fiziksel olarak oldukça temiz durumda.
3.Canopus DVStorm-RT + StormEncoder
Bir diğer kartta:
DVStorm-RT Codec
ve ayrıca üzerinde takılı halde
StormEncoder
modülü bulunuyor.
Bu kartın da döneminde gerçek zamanlı video kurgu ve MPEG işleme için kullanıldığını öğrendim.
Üzerinde Canopus üretimi ek encoder kartı bulunması nedeniyle standart bir capture karttan biraz daha özel bir sistem gibi görünüyor.
Bu tarz kartları zamanında kullanan varsa özellikle hangi EDIUS/Premiere sürümleriyle çalıştığını merak ediyorum.
4. Sigma Designs REALmagic XCard
Küçük mavi PCI kartın üzerinde:
REALmagic
ve XCard ibareleri bulunuyor.
Araştırdığım kadarıyla bu kart, 2000’lerin başındaki bilgisayarlarda kullanılan donanımsal DVD/MPEG decoder kartlarından biri.
Bugün kullanımından çok retro PC açısından ilginç bir ürün gibi görünüyor.
5. FAST Multimedia AV Master
Bir diğer büyük kartın üzerinde:
FAST VIOLA
çipi bulunuyor.
Ayrıca Zoran, Philips ve Analog Devices yongaları mevcut.
Araştırdığım kadarıyla bu kart FAST Multimedia AV Master serisinden. VHS, S-VHS, Hi8 gibi analog kaynakları bilgisayara aktarmak ve MJPEG tabanlı kurgu yapmak için kullanılmış.
Tahminen 1990’ların sonlarından kalma.
Bu kart özellikle dönemine göre ciddi bir video capture/kurgu donanımı gibi görünüyor.
6. AVerMedia DVD EZMaker 7
Bunların yanında kutulu olarak:
AVerMedia DVD EZMaker 7 da çıktı.
Bu cihazın VHS, kamera, Video8/Hi8 gibi analog kaynakları USB üzerinden bilgisayara aktarmak için kullanıldığını biliyorum.
Kutusu mevcut ancak kutu içeriğini henüz ayrıntılı şekilde kontrol etmedim.
7. FAST Multimedia / Philips çipli video capture kartı
Bir diğer kart üzerinde FAST VIOLA, Philips, Analog Devices ve Zoran yongaları bulunuyor. Yapısı ve bağlantıları itibarıyla bunun 1990’ların sonlarında kullanılan FAST Multimedia AV Master sınıfı analog video capture/kurgu kartlarından biri olduğu anlaşılıyor.

Merak ettiğim konular
Bu donanımları çöpe veya elektronik hurdacıya vermek istemiyorum çünkü özellikle Canopus ve FAST kartlarının eski profesyonel kurgu sistemlerinden çıktığı anlaşılıyor.
Bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum var:
- Bu kartlardan herhangi birini zamanında kullanan oldu mu?
- Özellikle VideoMaker V1.1 / S3 Trio64V+ kartın tam marka-modelini bilen var mı?
- Canopus NHX-E1 ve DVStorm-RT kartlarını bugün test etmenin mantıklı bir yöntemi var mı?
- Windows 98/XP döneminden bir sistem kurmadan çalışıp çalışmadıklarını anlamanın yolu var mı?
- Bunların bugün retro PC / profesyonel eski video ekipmanı olarak koleksiyon veya ikinci el değeri var mıdır?
- Ayrı ayrı mı satmak daha mantıklı olur, yoksa eski video kurgu sistemi olarak toplu şekilde mi?
Kartların ön-arka ve bağlantı fotoğraflarını konuya ekleyeceğim.
Özellikle eski televizyon, yerel basın, düğün stüdyosu veya video kurgu işi yapmış arkadaşların bu donanımları tanıyabileceğini düşünüyorum.
Bilgisi, eski katalogları veya sürücü arşivi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.
Son Giriş: 23 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 6 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 80)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0