KOBİ finans süreçlerini tek yerde toplama projesi: FISCUS AI
FISCUS AI Projeyle doğrudan ilişkim olduğunu baştan belirteyim. Burada satış yapmak yerine, geliştirme sırasında aldığımız bazı kararları paylaşmak ve özellikle yazılım tarafında geri bildirim almak istiyorum.
Türkiye’deki KOBİ’lerde finans verisinin tamamen dijital olmadığı kadar, dijital olsa bile farklı yerlere dağılmış olması da önemli bir sorun. Faturalar bir uygulamada, banka hareketleri başka bir panelde, tahsilat listeleri Excel’de, nakit akışı ise çoğu zaman manuel hazırlanıyor. Birbiriyle ilişkili bu veriler farklı kaynaklarda kaldığında, basit bir “Bu ödeme hangi faturaya ait?” sorusu bile gereksiz iş yükü oluşturabiliyor.
FISCUS AI ile ön muhasebe, banka hareketleri, tahsilat takibi, nakit akışı ve raporlama süreçlerini ortak bir çalışma alanında birleştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye için GİB uyumlu e-belge akışları bulunuyor. Buradaki “GİB uyumlu” ifadesi bir kurum ortaklığı anlamına gelmiyor; ilgili belge ve süreç gereksinimlerine göre tasarlanan akışları ifade ediyor.
Üzerinde en çok düşündüğümüz konulardan biri banka hareketi–fatura eşleştirmesi. Tutar, tarih, açıklama ve karşı taraf bilgisi benzer görünse bile her eşleşmeyi otomatik olarak kesinleştirmek riskli. Bu nedenle sistem önce bir eşleştirme önerisi oluşturuyor. Kullanıcı öneriyi kabul ettiğinde gerçek finansal durum güncelleniyor. Tahsilat riski veya gider kategorisi gibi diğer AI çıktılarında da aynı ayrımı korumaya çalışıyoruz.
Teknik tarafta “AI önerisi” ve “kesin muhasebe kaydı” farklı veri nesneleri. Öneri; güven seviyesi, gerekçe, oluşturulma zamanı ve model bilgisiyle saklanabiliyor. Kesin kayıt ise yetki, doğrulama ve iş kuralları tamamlandıktan sonra oluşuyor. Böylece modelin tahmini, sessizce finansal gerçeğe dönüşmüyor.
Denetim izi de bu yapının önemli bir parçası. Kim hangi öneriyi gördü, kabul etti veya reddetti; kayıt önce hangi durumdaydı; hangi işlem sonucunda değişti gibi adımların sonradan takip edilebilmesini hedefliyoruz. Yanlış işlemde geçmiş kaydı silmek yerine, geri alma veya telafi işlemiyle değişiklik zincirini korumak daha güvenli geliyor.
Projeyi incelemek isteyenler için tek bağlantı: https://fiscusai.org/
Özellikle şu konularda görüşlerinizi merak ediyorum:
1. Banka–fatura eşleştirmesinde otomatik onay için hangi sinyalleri zorunlu tutardınız?
2. AI önerisinin gerekçesini kullanıcıya kısa ama yeterli biçimde nasıl gösterirdiniz?
3. Finans uygulamalarında denetim kayıtlarını kullanıcı arayüzünde ne kadar ayrıntılı sunmak sizce doğru?
Son Giriş: 2 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 66)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Yazılım Geliştirme

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
1 Yanıt
0