Merhaba arkadaşlar,
İncehesap.com üzerinden aldığım bir RAM'in garanti sürecinde yaşadığım garip bir durum hakkında fikirlerinizi almak istiyorum. Özellikle daha önce benzer bir durum yaşayan veya Tüketici Hakem Heyeti sürecini bilen arkadaşların görüşleri benim için önemli.
31.08.2025 tarihinde İncehesap'tan Kingston Fury Beast 16 GB DDR5 5600 MHz CL36 KF556C36BBE-16TR model RAM'i yaklaşık 2.109 TL'ye satın aldım.
RAM yaklaşık 10 ay sonra bilgisayarı normal şekilde kullanırken herhangi bir fiziksel müdahale, sıvı teması vs. olmadan arızalandı. MemTest86 ile test ettim ve RAM hata verdi. Farklı RAM ve slot denemeleriyle de sorunun bu RAM'de olduğunu teyit ettim.
İncehesap üzerinden destek kaydı açtığımda bana ürünün Destek Bilişim garantisinde olduğu, kendileriyle iletişime geçmem gerektiği söylendi. Telefon numarası ve kargo anlaşma kodu verdiler.
2 Temmuz'da RAM'i verilen kargo koduyla Destek Bilişim'e gönderdim. Ertesi gün teslim edildi.
Buradan sonra işler karışmaya başladı.
İncehesap'ın verdiği 216'lı Destek Bilişim numarasını defalarca aradım, telefona cevap veren olmadı. Ürünün teslim alındığına veya işleme alındığına dair de bana herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.
6 Temmuz'da bu kez İncehesap'ı aradım. Bana Oksid Bilişim'e ulaşmam gerektiğini söyleyip e-posta adresi verdiler. Ancak RAM zaten Destek Bilişim'deydi. Oksid Bilişim de birkaç gün sonra bana ürün Destek Bilişim'deyse onlarla görüşmem gerektiğini söyledi.
Yani bir noktada ben açıkçası muhatabımın kim olduğunu anlayamaz hale geldim.
İnternetten Destek Bilişim'in başka bir telefon numarasını bulduk. O numaradan ulaşınca seri numarasını mail atmam söylendi. Gönderdim.
7 Temmuz'da Destek Bilişim'den:
“Ürün serviste inceleme aşamasında, sonuçlandığında tarafınıza bilgilendirmesi sağlanacaktır.”
şeklinde cevap geldi.
Buraya kadar tamam.
Fakat sonra yaklaşık 20 iş günü boyunca hiç kimse bana dönüş yapmadı.
27 Temmuz'da yine ben İncehesap'ı aradım. Onlar yine Destek Bilişim ile görüşmem gerektiğini söylediler. Destek Bilişim'i bu kez internette bulduğumuz diğer numaradan aradım.
Aramamdan sonra bana şu mail geldi:
“Stoklarımızda değişim ürünü bulunmamaktadır. Dilerseniz aralıklarla sorup bilgi alabilirsiniz.”
Benim asıl anlamadığım noktalardan biri de bu.
Garanti kapsamında arızalı olduğu kabul edilmiş bir ürün serviste. Ben ürünü teslim etmişim. Bana “sonuçlanınca bilgi vereceğiz” denmiş. Sonra hiç kimse aramıyor ve ben arayınca da:
“Arada bir siz bizi arayıp stok geldi mi diye sorun.”
deniliyor.
Garanti sürecinin takibini neden tüketici yapıyor? Ben her hafta “RAM geldi mi?” diye servis aramak zorunda mıyım?
Aynı gün hem Destek Bilişim'e hem İncehesap'a yazılı olarak para iadesi istemediğimi, seçimlik hakkımı ayıpsız misli ile değişim yönünde kullanmak istediğimi bildirdim. Aynı ürün yoksa teknik olarak eşdeğer bir ürün verilmesini talep ettim.
28 Temmuz'da Destek Bilişim bu kez:
“Ürünün bu hafta stokla gelebileceği bilgisi verildi, stok olması durumunda değişim yapılacaktır, olmaması durumunda aralıklarla sorup bilgi alabilirsiniz.”
şeklinde cevap verdi.
31 Temmuz'da, yani sürecin yaklaşık 20. iş gününde, yine İncehesap'ı ben aradım.
Bu kez bana:
“Destek Bilişim'le sizin işiniz yok. Onlardan iade/değişim formu alın, bize gönderin, değişimi biz yapacağız.”
denildi.
Bu da ayrı bir gariplik. Yaklaşık bir ay boyunca beni servise yönlendiren firma, bu kez “orayla sizin işiniz yok” diyor.
Destek Bilişim'den belgeyi istedim. Aynı gün gönderdiler.
Belgede açıkça RAM'in tamirinin mümkün olmadığı ve ürün için “iade/değişim belgesi” düzenlendiği yazıyor.
Bu belgeyi 31 Temmuz'da İncehesap'a gönderdim.
Yine dönüş olmadı.
4 Ağustos'ta ben arayıp “size belge gönderdim” deyince ancak işlem başlattılar.
6 Ağustos'ta İncehesap üzerinden şu cevap geldi:
“Stoklarımızda değişim ve muadil ürünü bulunmamaktadır. Ürününüz iade olarak değerlendirilecektir.”
Ben ise sürecin en başından beri iade istemediğimi açıkça söylüyorum.
Bunun önemli bir nedeni de şu:
RAM'i aldığımda fiyatı 2.109 TL idi.
Şu anda aynı RAM'in fiyatı çeşitli sitelerde yaklaşık 11-12 bin TL seviyesinde. Akakçe'nin fiyat geçmişinde de ürünün geçen yıl yaklaşık 2 bin TL seviyesinden bugün 12 bin TL civarına çıktığı açıkça görülüyor.
Dolayısıyla bana 2.109 TL iade edilirse aynı ürünü veya aynı sınıftaki ürünü tekrar alma imkanım kalmıyor.
Ben “bana 12 bin TL verin” demiyorum.
Talebim:
Aynı RAM'i verin. Aynısı yoksa muadilini verin. Muadili de gerçekten yoksa teknik olarak daha üst bir modeli de kabul ediyorum.
Amacım para almak değil, bilgisayarımı tekrar aynı şekilde kullanabilmek.
Bu süreç nedeniyle Tüketici Hakem Heyeti'ne de başvurdum. Başvuruya faturayı, servis raporunu, MemTest sonuçlarını, mail yazışmalarını ve aynı RAM'in farklı sitelerdeki güncel fiyatlarını gösteren ekran görüntülerini ekledim.
Şimdi İncehesap destek kaydından son olarak şu mesajı göndermiş:
“Distribütör firmadan aynı veya muadil ürün desteği alınamadığında servis sürecini iade olarak sonuçlandırabilmekteyiz. Bu konuda itirazınız bulunuyor ise, yasal haklarınızı kullanmak için başvuru yaparak talebinizi yasal yollardan distribütöre iletmemiz için işlem yapabilirsiniz.”
Ben zaten THH başvurusu yaptım.
Merak ettiğim konular şunlar:
- Bu durumda esas muhatabım İncehesap mı, distribütör/yetkili servis mi? Ürünü İncehesap'tan aldığım için benim doğrudan satıcıyla muhatap olmam gerekmiyor mu?
- THH başvurusunda talebimin “ayıpsız misli ile değişim; mümkün değilse eşdeğer/muadil ürünle değişim” şeklinde olması doğru mu?
- Aynı veya muadil ürün gerçekten yoksa, daha üst model bir ürünle değişimi kabul ettiğimi ayrıca bildirmem faydalı olur mu?
- “Stok yok, ara ara bizi arayıp sorun” şeklinde bir garanti süreci normal mi? Servisin veya satıcının tüketiciyi bilgilendirmesi gerekmiyor mu?
- 2.109 TL'ye alınan ve bugün 11-12 bin TL civarında olan bir ürün için firma, tüketici açıkça değişim talep ettiği halde tek taraflı olarak eski satış bedelini iade ederek süreci kapatabilir mi?
- THH başvurusu dışında şu aşamada yapmamı tavsiye ettiğiniz başka bir işlem var mı?
Ben mümkün olduğunca konuyu uzatmadan çözmek istiyorum. Aynı ürün, muadili veya makul bir üst model verilirse benim açımdan mesele kapanacak.
Benzer süreç yaşayan veya mevzuata hakim arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Teşekkürler.
Son Giriş: 15 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 6 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 133)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ram

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
2 Yanıt
0