Selamlar herkese,
Wattpad'in durumlarından sonra (ve internetteki birçok inceleme eski/güncel olmadığı için) yerli hikaye yazma ve okuma platformlarını bir süredir aktif olarak deneyimliyorum. ciddi bir bilgi kirliliği var. Hem yazarlar hem de okurlar için 2026 itibarıyla güncel durumları, artı ve eksileriyle tarafsızca özetlemek istedim:
1. KitapPad
Şu an Türkiye'deki en büyük yerli topluluğa sahip platform diyebiliriz, kitlesi epey aktif.
- Avantajları: En büyük artısı kesinlikle kitlesinin büyüklüğü. Ayrıca platformun kendi yayınevi var. hikayeniz çok popüler olur ve gerekli şartları sağlarsa kitabınızı ücretsiz basma ihtimalleri bulunuyor.
- Dezavantajları: Arayüzü maalesez pek iyi değil, özellikle bilgisayar (web) üzerinden kullanırken çok hantal kalıyor. Akşam gibi yoğun saatlerde bazen en basit işlemler için bile 5-10 saniye yükleme ekranı bekleyebiliyorsunuz, bu da insanı yoruyor.
2. Vaveyla
- Avantajları: KitapPad'e göre arayüz tasarımı ilk bakışta daha modern ve iyi duruyor.
- Dezavantajları: Web sürümünde sadece hikaye yazmalık basit bir panel yapmışlar, açıkçası aşırı iyi veya kullanışlı bir web deneyimi sunmuyor. Ayrıca webden hikaye okuyamıyorsunuz. hikaye okumak için mac uygulamasını veya telefon uygulamasını kullanmalısınız. En büyük sıkıntı ise artık reklamlı modele dönmüş olmaları. Reklam istemiyorsanız para vermenizi bekliyorlar. Üstelik reklamlar rastgele bir anda, hatta siz hikaye yazarken bile aniden karşınıza çıkabiliyor. Bu durum okuma ve yazma deneyimini ciddi anlamda baltalıyor.
3. HooBook
Keşfettiğim ve son dönemde radarıma giren, tamamen yerli ve bağımsız bir diğer alternatif.
- Avantajları: Platformda kesinlikle reklam yok. En büyük konforu bu sanırım, arayüzü çok temiz. Hem webde hem de mobilde çok stabil çalışıyor, yani bilgisayardan da mobilden de rahatça açıp okuyabiliyor veya yazabiliyorsunuz.
- Dezavantajları: Diğer ikisi kadar devasa bir kitlesi henüz yok, biraz daha yeni bir oluşum. Ancak reklamsız ve akıcı olmasından dolayı şu an topluluğu çok hızlı bir şekilde büyüyor.
Özetle, "Ben kaos ve yavaşlık fark etmez, büyük kitle arıyorum, belki kitabım basılır" diyorsanız KitapPad, "Sosyal akış olsun ama reklamı ve web panelinin zayıflığını dert etmem" diyorsanız Vaveyla, "Ben hem bilgisayardan hem telefondan reklamsız, temiz ve akıcı bir şekilde hikayeme odaklanmak istiyorum" diyorsanız kesinlikle HooBook şu an en mantıklı seçenek gibi duruyor. Bence kesinlikle HooBook. Çünkü kitle problemi ortadan kalkıyor. Artık çok hızlı büyümeye başladı. üstelik hoobookta hatayı bildirdiğiniz gün bakıyorlar. Öneriler dikkate alınıyor.
Siz hangilerini denediniz, platformlardaki deneyimleriniz neler? Eksik veya güncellenmesi gereken yerler varsa aşağıda tartışalım.
Son Giriş: 2 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 87)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sinema - Dizi - Televizyon - Müzik - Kitap

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0