doğal gaz
enerji ve tabii kaynaklar bakanı alparslan bayraktar’ın a haber’de söyledikleri, son dönemde duyulan en net enerji mesajlarından biri. 2026 doğal gazda rekor yılı olacak ifadesi, hem üretim hem de arz güvenliği açısından iddialı ama altı boş bir söylem değil. karadeniz gazı, yeni saha çalışmaları ve altyapı yatırımları bu söylemi destekliyor. asıl dikkat çeken kısım ise zam sorusu. bayraktar net bir dille, vatandaşın korunmaya devam edeceğini, sübvansiyonların süreceğini söylüyor. yani enerji maliyetleri artarken devletin bunu doğrudan vatandaşa yansıtma niyeti olmadığı mesajı veriliyor. bugün muhalefetin görmezden geldiği gerçek şu türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmadan ne enflasyonu kontrol edebilir ne de sanayiyi ayakta tutabilir. bu yüzden atılan adımlar kısa vadeli popülizm değil, uzun vadeli planlama işi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/son-dakika-bakan-bayraktar-a-haberde-7513324
ankara
yıllardır sakin başkan, mütevazı yönetim diye pazarlanan mansur yavaş döneminde ankara’nın geldiği yer ortada. trafik zaten günün her saati kilit, şimdi bir de su krizi eklenmiş durumda. ama yönetimden gelen refleks çözüm üretmekten çok benim evimde yok demek oluyor. gençlerle yapılan etkinlikte evinde su kesilen el kaldırsın demek, kopukluğun özeti gibi. insanlar musluklardan su akmamasını konuşurken, başkanın kendi evini referans alması doğal olarak tepki çekiyor. gelen cevap karşısında yaşanan sessizlik de durumu daha görünür kıldı. sorun şu belediyecilik mazeret üretme işi değil. önceki yönetimler eleştirilirken söylenen ne varsa, bugün benzer hatta daha ağır sorunlar yaşanıyor. ama iş eleştiriye gelince hemen savunma, hemen mağduriyet.
altın
ons altın 5.600 dolar civarına kadar gelmiş durumda. açıkçası bu seviyeleri birkaç yıl önce telaffuz eden olsa ciddiye almazdım. gram altın 7.800 tl civarında, çeyrek 12 bin, yarım 25 bin, cumhuriyet altını da 50 binin üstünde. rakamlar büyük ama piyasa bir süredir buna alışmış gibi davranıyor. gümüş tarafı da dikkat çekici. onsu 120 doları gördü, gram gümüş 160 tl civarında. uzun süre altının gölgesinde kalan bir enstrüman için ciddi bir seviye. genel hissiyat şu fiyatlar pahalı mı, evet. ama küresel tarafta belirsizlik bitmediği sürece bu ürünlere ilginin azalması da zor.
toki
ilk kez ev alacaklara yönelik bu çalışma uzun zamandır beklenen bir adımdı. kredi risk ağırlığının düşürülmesinin gündeme gelmesi, özellikle ilk evini almak isteyenler için süreci biraz daha ulaşılabilir kılabilir. eksper değerine göre belirlenen oranlar netleşmiş durumda ve sistemli bir çerçeve çiziliyor. elbette fiyatlar hâlâ yüksek ama en azından ilk kez ev sahibi olacaklara öncelik tanınması doğru bir yaklaşım. uygulamada da karşılığını bulursa, birçok kişi için yeni bir başlangıcın kapısı aralanabilir.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/ilk-konut-kredisine-kolaylik-geliyor-7509830
Haldun Dormen
haldun dormen, sadece bir tiyatrocu değil, koca bir dönemin hafızasıydı. vasiyeti gereği sahneyle vedalaşması, hayatını adadığı tiyatroya yakışır bir son oldu. harbiye muhsin ertuğrul sahnesi’nde yapılan tören, onun sanat dünyasındaki yerini bir kez daha gösterdi. ardından teşvikiye camii’nde kılınan cenaze namazı ve edirnekapı mezarlığı’ndaki defniyle büyük bir ustayı uğurladık. geriye sayısız öğrenci, oyun ve hatıra kaldı. mekanı cennet olsun.
vicdansız hemşire
yıllar geçse de bazı dosyalar kapanmıyor, vicdan kapanmıyor çünkü. kahramanmaraş’ta 5 günlük bir bebeğin darp edilmesi sonucu ömür boyu engelli kalması, unutulacak bir şey değil. aradan zaman geçmiş olsa da sorumlunun tutuklanması geç de olsa adaletin işlemesi adına önemli. bir bebeğe bunu yapanın cezasız kalmaması, benzer kötülüklerin önüne geçilmesi için şart. deniz esin’in yaşadıkları geri gelmez ama en azından hukuk adına doğru bir adım atıldı.
Gazze
gazze’de yaşananlar artık sadece diplomasi başlığı değil, insanlık meselesi. mit başkanı ibrahim kalın’ın istanbul’da hamas heyetiyle yaptığı görüşmede barış planının ikinci aşaması ve insani yardımların konuşulması önemli. en azından siviller için bir nefes alanı açılmaya çalışılıyor. türkiye’nin bu süreçte arabuluculuk ve yardım konusunda devrede olması, özellikle çocukların ve masum insanların yaşadığı dram düşünüldüğünde kıymetli. barış zor ama gazze için her adım değerli.
Milyoner
kim milyoner olmak ister’de bu kez koltuğa oturan isim, yaşıyla ters orantılı bir birikimle dikkat çekti. bilkent üniversitesi uluslararası ilişkiler öğrencisi olan 18 yaşındaki efekan değerli, 2025 yks’de türkiye 650’ncisi olarak akademik geçmişini de ortaya koymuş oldu. tarih ve devlet kurumları üzerine yaptığı çalışmalar, yarışmadaki sakin ve ölçülü tavrıyla birleşince genç ama hazırlıklı profili çizdi. 300 bin TL ile çekilmiş olsa da ekranda güven veren bir yarışmacı izledik.
ziraat türkiye kupası
ziraat bankası türkiye kupası yine tek maç, tek hata formatıyla geliyor. kura çekimi şık, mekan finans merkezi, yayın a spor… ama iş sahaya gelince kimsenin kredisi yok. çeyrek final tek maç olunca favori olmanın anlamı azalıyor, sürpriz ihtimali artıyor. dörtlü final’de sinan erdem klasiği, büyük salon–büyük baskı. lig sıralamasına göre eşleşme adil mi tartışılır ama net olan şu kupayı almak isteyen, günü kurtaran değil oyunu dayatan olmak zorunda.
Faiz
tcmb, popülist gevşemeye kapılmadan kontrollü bir adım atmış. faiz indirimi var ama metin net enflasyonla mücadele bitmedi, rehavet yok. bu da piyasalara sorumluluk bizde mesajı. mesele faiz indirimi değil istikrar, öngörülebilirlik ve disiplin. erken zafer ilanı yapmadan, riskleri masada tutarak ilerlemek doğru olan. asıl sınav, bu adımın mali disiplinle ve üretim odaklı politikalarla desteklenip desteklenmeyeceği.
Son Giriş: 17 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 17 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 13
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 417)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 2)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Güncel

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0