Bu rehber başımdan geçen bir olaya bulduğum çözümü benzer sorun yaşayanlara aktarmak için hazırlanmıştır. Home Assistant üzerinde laptop açıldığında ping atarak akıllı prizi tetikleyen bir otomasyonun çalışmaması durumunda izlemeniz gereken adımları özetlemektedir.
Sorun: Home Assistant otomasyonu, laptopun açık olup olmadığını ping ile kontrol edip buna göre bir akıllı prizi açmıyor. Daha önce çalışıyordu ancak şimdi çalışmıyor.
Çözüm Adımları:
- Laptop Durumunu Kontrol Edin:
- Home Assistant arayüzünde, otomasyonunuzda kullanılan laptop varlığının (örneğin
binary_sensor.laptop) mevcut durumunu kontrol edin. - Laptopunuz açık olmasına rağmen bu sensör 'kapalı' (off) gösteriyorsa, sorun ping isteğinin laptopunuza ulaşmamasından kaynaklanabilir.
- Home Assistant Üzerinden Ping Atın:
- Home Assistant sunucunuz üzerinden laptopunuzun IP adresine (örneğin
192.168.68.110) ping atarak ağ bağlantısını test edin. - Home Assistant OS Kullanıcıları:Home Assistant arayüzünde Ayarlar -> Eklentiler -> + Eklenti Ekle yolunu izleyerek "Terminal & SSH" eklentisini kurun ve başlatın.
- Sol menüden "Terminal"e tıklayarak terminal ekranına erişin.
Aşağıdaki komutu çalıştırın (IP adresini kendi laptopunuzun adresiyle değiştirin): ping -c 4 192.168.68.110Kod
Yığını:
- Komutun çıktısını inceleyin. Eğer "%100 packet loss" gibi bir sonuç görüyorsanız, ping isteği laptopunuza ulaşmıyor demektir.
- Laptop IP Adresini Doğrulayın:
- Laptopunuzun IP adresinin doğru olduğundan emin olun. IP adresi zamanla değişebilir (özellikle DHCP kullanılıyorsa).
- Laptopunuzda komut istemcisini (Windows'ta
cmd, macOS veya Linux'ta Terminal) açıpipconfig(Windows) veyaifconfig(macOS/Linux) komutunu çalıştırarak güncel IP adresini kontrol edin. - Eğer IP adresi değişmişse, Home Assistant otomasyonunuzdaki IP adresini güncelleyin.
- Laptop Güvenlik Duvarını Kontrol Edin:
- Laptopunuzdaki güvenlik duvarı (firewall), Home Assistant'ınızdan gelen ping isteklerini engelliyor olabilir.
- Windows Kullanıcıları İçin:Başlat menüsüne "Güvenlik Duvarı" yazarak "Windows Defender Güvenlik Duvarı"na gidin.
- "Gelişmiş ayarlar"ı açın.
- "Gelen Kuralları"na tıklayın ve sağ taraftan "Yeni Kural..."ı seçin.
- "Özel"i seçip "İleri"ye tıklayın.
- "Protokol ve Bağlantı Noktaları" bölümünde "Protokol Türü" olarak "ICMPv4"ü seçin.
- Diğer adımları varsayılan olarak bırakarak "Bağlantıya izin ver" seçeneğini işaretleyip kuralı tamamlayın.
- Farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız, güvenlik duvarı ayarlarınızı benzer şekilde kontrol ederek ICMP (ping) isteklerine izin verdiğinizden emin olun. Gerekirse güvenlik duvarını geçici olarak kapatıp ping işlemini tekrar deneyerek sorunun güvenlik duvarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını test edebilirsiniz (test sonrası güvenlik duvarınızı tekrar açmayı unutmayın!).
- Sonucu Kontrol Edin:
- Güvenlik duvarı ayarlarını yapılandırdıktan sonra Home Assistant üzerinden tekrar ping atmayı deneyin. Başarılı bir ping, "%0 packet loss" sonucu vermelidir.
- Ping başarılı olduktan sonra, otomasyonunuzun şimdi düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını test edin. Laptopunuzu açtığınızda akıllı prizin tetiklenmesi gerekmektedir.
Monster Tulpar T7 V20.5.6 - Batarya süresi hakkında
Merhabalar değerli üyeler,
Yeni almış olduğum notebookta, pil tasarrufu modunda, ekran parlaklığı düşükte, fazla program yüklü değilken bataryanın hızla düştüğüne şahit oldum.
Veriler ile konuşmak gerekirse, Komut İstemine (cmd), powercfg /batteryreport /output "C:\pil raporu.html komutu yazdığımda aşağıdaki gibi bir grafik alıyorum. Bu süreçte tek açık program chrome.

Görüldüğü gibi 19:55 te batarya kapasitesi 100% iken, 21:02de %39a inmiş, yani 57 dakikada %61lik bir düşüş söz konusu.
İnternet üzerinde bu konuyla ilgili net bir açıklama göremedim. Monster müşteri hizmetleri 1,5-2 saatin normal olduğunu söyledi. Ancak Monster Tulpar T7 V20.5 sahibi bir arkadaşımın da yeni bir bilgisayarı var ve onun idecad programıyla yaptığı çalışmada bu sürenin 3 saatte kadar gittiğini söylüyor. Bu iki model arasında sadece 16 gb'lık ram ve 500 gb ssd farkı var. Bu sebeple benzer bir laptop kullanan arkadaşlar var ise sizde benzer paylaşımlar yaparsanız bana ve diğer bu laptopu alacaklara yardımcı olursunuz. Teşekkürler.
Son Giriş: 7 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 8 ay
Mesaj Sayısı: 2
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 53)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Notebook - Ultrabook






Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0





