Yurt Dışından Robot Süpürge Getirme Rehberi
Merhaba,
Son günlerde “Yurt Dışından Robot Süpürge Getirme” ile ilgili birçok araştırma yaptım ve bizzat deneyimlediğim için eksik olan bu konuyu açıklığa kavuşturmak amacıyla bir rehber oluşturmak istedim.
Evet, malum memleketin durumu… Denetlenmeyen ithalatçı firmalar derken alacağımız ekipmanlar 3 katı fiyatına evlerimize giriyor. Aynı ürün Polonya’da 1259 Zloti (295 €) fiyatla alınabiliyorken (Tax Free hariç), Türkiye’de aynı ürünle 625 € fiyat etiketiyle karşılaşıyoruz. Üstelik bu makine hem Polonya’ya hem de Türkiye’ye Çin’den ithal ediliyor. Aradaki fiyat farkını sadece vergiyle açıklamak mümkün değil!
Şimdi gelelim asıl meseleye: Yurt dışından robot süpürgeyi nasıl getirdim?
Bir iş seyahati için kısa süreliğine Polonya’yı ziyaret etmem gerekti. Evimizde robot süpürge eksiği olduğu için fiyat/performans ürünü olan “Dreame L10s Ultra Gen 2” modelini MediaMarkt mağazasında buldum ve kendilerine şu şekilde mail attım:
“…… tarihinde gelip ürünü alacağım, ayırabilir misiniz?”
Onlar da “Tabii, ayırırız.” şeklinde dönüş yaptılar. Belirttiğim tarihte gidip ürünü satın aldım ve uçakla Türkiye’ye getirdim.
Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var:
📦 Kutu ölçüleri:
Biletinizi ve uçacağınız havaalanındaki bagaj kurallarını mutlaka kontrol edin. Genellikle en + boy + derinlik toplamının 158 cm’yi geçmemesi gerekiyor. (Benim aldığım cihaz: 43 × 42 × 66 cm)
🔋 Lityum pil durumu:
Robot süpürgelerde batarya bulunur ve bunun uçakta taşınmasına yönelik kurallar vardır. Genellikle 100 Wh altındaki bataryalar sorunsuz taşınabilir. Ürünü almadan önce batarya değerlerini mutlaka kontrol edin.
🧳 Oversize (büyük bagaj):
Kutu büyük olduğu için “oversize bagaj” olarak işlem görebilir. Panik yapmayın; bu genellikle daha dikkatli taşınmasını sağlar.
💸 Tax Free (vergi iadesi):
Eğer alışveriş yaptığınız yer (örneğin Global Blue sistemi) ve çıkış yaptığınız havalimanı aynı ülkedeyse, genellikle 3 gün içinde vergi iadesi kredi kartınıza yatar. Benim örneğimde: 153 Zloti (~35 €) iade aldım. Böylece cihaz bana yaklaşık 260 €’ya gelmiş oldu.
Evet, biraz eziyetli olabiliyor. Örneğin bizim yaşadığımız durumda, bagaj teslimi sırasında “Bunda pil var, uçağa alamayız.” dendi. Ancak havaalanı kurallarını gösterip cihazımın 100 Wh altı bataryaya sahip olduğunu açıkladım.
Tabii mesele bununla da bitmiyor; bir yandan da “Acaba sağlam gider mi, kırılır mı?” endişesi yaşıyorsunuz. Açıkçası, bir daha böyle bir şey getirecek olursam kesinlikle arabayla gitmeyi tercih ederim.
Not: Forum konusunda acemiyim, bir hata yaparsam kusura bakmayın.

Kararsızım.. yardım
|
Son Giriş: 3 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 4 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 20
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 159)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Taşınabilir Bilgisayarlar

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0