Son zamanlarda artan okul masrafları, kyk kredi ödemeleri,ev kiraları,yurt fiyatları derken. Bir hesap yaptım ve sizlerden yorumlarınızı bekliyorum.
Bu yazıda yaptığım hesaplar KYK ilk 100 bursu veya aylık 2000 TL'nin üzerinde sıralama bursu alanları kapsamamaktadır.
Öncelikle iyi bir üniversiteye yerleştik (BOUN,İTÜ,ODTÜ vs.) diyelim.
Orta halli bir memur ailesinde olduğundan ötürü kyk bursu yerine kredi çıktı ve başka yerden burs çıkmadı aldın 31k krediyi mezun olunca da ödemesi enflasyon,tüfe vs 45k olsun
Üniversitede kredinin üstüne aileden alıp harcadığın (450 tl olsun hadi düşük hesaplayalım totalde 1100 tl ediyor kyk ile) 450*9*4=16200
4 sene sonra mezun olunca eksi 61k para ile hayata atılıyoruz ve şanslıysak aldığımız başlangıç maaşı 7k olsun.
Şimdi geçelim 2. senaryoya
YKSde iyi bir üniversiteye yerleşen insan KPSS sınavında her türlü 100 üzerinden 70-80 vs alır. Gidelim bu insanı bekçi yapalım ve aile evinde dursun.
Aylık maaş 5472 TL 4 senede eve giren 262656 TL yapar.
Üniversite mezunu birisinin +262656 TL'ye geçmesi için 323656 TL kazanması gerekiyor. Bu da 7k maaş ile 46 ay sürüyor 4 sene yani kabaca.
Şimdi genelde üniversite okuyan insanlar haklı sebeple ekonomik refah için yurt dışına kapısı olanlar meslekler istiyor.
İkinci seçenekteki 4 senede kazanılan o para içinden harcanılan miktar çıkartıldığında yurt dışında düzen kurmayı sağlayacağını düşünüyorum.
|
Liselerde Çan Eğrisi
|
|
SAYISAL 481 KAÇ K
|
YTÜ Makine mi Mezun mu
|
|
Mezuna kalmak mı Tercih mi
|
Hayal Kırıklığı
|
Integral Kaynak Tavsiyesi
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 203
İkinci El Bölümü Mesajları: 34
Konularının görüntülenme sayısı: 10.790 (Bu ay: 154)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 124 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar