9800x3d işlemcim kızardı , yandı Asus B850 Strix A gaming
Merhaba herkese,
Bugün bilgisayarı açtığımda, açılış sırasında "ACPI BIOS ERROR" hatasıyla karşılaştım. BIOS'u güncelledim ve tüm donanım bağlantılarını tek tek tekrar kontrol ettim — maalesef hiçbir şey işe yaramadı. Sistem açılmıyor ve ya BIOS ekranında takılı kalıyor ya da mavi ekranda çöküyor.
Sinirden CPU’yu söküp fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettim ve size iki fotoğraf paylaşacağım.
Anakart soketinde gözle görülür bir hasar veya eğilmiş pin yok, ancak CPU’nun bazı temas noktalarında yanık izleri ya da aşınmalar gibi görünen izler net bir şekilde var.
Sistemim şu şekilde:
- Anakart: ASUS B850-A STRIX
- İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
- Güç Kaynağı: NZXT C1200 ATX 3.1 (Aralık 2024’te çıkışlı)
9800X3D işlemcilerinin yandığına dair birkaç rapor gördüm ve benimkinde de aynı sorunun yaşanmış olmasından korkuyorum.
İşlemci BIOS'ta algılanıyor — model, sıcaklıklar vs. gibi temel bilgiler görünüyor. Ancak sistem Windows'a bir türlü boot etmiyor ve her zaman "ACPI BIOS ERROR" mavi ekran hatası veriyor.
Yedek bir işlemci veya anakartım yok, bu yüzden test etme şansım da yok. Donanım hakkında epey bilgi sahibiyim ama bu durum beni gerçekten çaresiz ve stresli bıraktı.
Benzer bir durumla karşılaşan veya bir önerisi olan varsa, yardımlarınızı gerçekten çok takdir ederim.
Corsair Titan 360 Rx kullanıyorum , çok dikkatli bir şekilde montaj gerçekleştirdim. Vidaları bile karşılıklı çapraz şekilde 3 tur çeviriyorsam hep çaprazını öyle çevirdim, ilk kurulumdan sonra 3 haftadır herhangi bir sorun söz konusu değildi . Normal şekilde bios güncellemesini biraz geç yaptım farketmemiştim yeni olanı ilk kurulum anında çıkanı zaten güncellemiştim. 60 65 derecelerin üstünü dahi görmedi.
Overclock yada undervolt gibi hiç bir şey denemedim benim için performansı gayet yeterliydi.
Anakart köşedeki bir tek pin hem kendini hem işlemciyi kızartmış gibi görünüyor ama sebebi nedir bilmiyorum , acaba ilk geldiğinde bir sokette arıza durumumu vardı. Çünkü ürünü almadan dikkatli incelediğim için yanma olaylarını görüp biraz korkmuştum ve o yüzden özellikle işlemciyi yerleştirir ve sogutucuyu monte ederken ekstra ekstra dikkat ettim.Başına böyle bir durum gelen var mı Redditte yardımcı olanlar var lakin garanti süreci dışında pek seçeneceğim kalmadı.

%90+ İzopropil alkom ile biraz temizlemey çalıştım Pad üzerindeki lekeleri ama leke değil belirli yerlere cidden kavrulmuş gibi.

Acer X27 4K monitör, Sol kosedeki sorun mu kir mi ? :D
|
UPS Kaynaklı Coil Whinte Yardım lütfen
|
Asus X299 2 kez boot sorunu
|
Monitör Yatırımı Bütçe 4000 TL
|
svchost.exe yüzlerce
|
Technopat Sosyal kadar saçma bir forum daha olamaz
|
10 Bin TL bütçe sistem mi sabır mi ?
|
|
|
Meslek: Mimar

Son Giriş: 3 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 4 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 881
İkinci El Bölümü Mesajları: 90
Konularının görüntülenme sayısı: 17.218 (Bu ay: 1.668)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 46 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware