Şimdi Ara

AMD Ryzen 9 9950X3D [Ana Konu] (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
493
Cevap
27
Favori
21.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 9950x3D ile x870e rog crosshair hero ile kullanıyorum. Bios'um defaultta. Ramler de cl30 6000mhz 64gb dual gskill ram F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR

Aşağıdaki ayarları yapmalı mıyım ? ne işe yarıyor bilen var mı ?

Global C-State Control → Disabled

Power Supply Idle Control → Typical Current Idle

CPPC Dynamic Preferred Cores → Cache

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 15 Ocak 2026; 21:43:55 >

bu saydığınız özelliklerin ram overclock'u ile doğrudan alakası yok.

mümkünse bu ayarları disable edin. aslında tek tek timing'lerle oynamıyorsanız çok bir performans fark etmeyecektir. Daha agresif timingler için zaman ayırmanız deneyerek bulmanız lazım.. bu durumda bir çok ayarla oynamanız gerecek, voltajlar ve anakart'a dair bazı diğer ayarlar.

AMD Ryzen 9 9950X3D [Ana Konu]

Açıkcası işlemci ile bir şeyler yapmayı denedim ama default ayarlara geri döndüm, genellikle auto da bu ayarlar.

1805 bios kullanıyorum en güncel versiyon o anakartım için.

Ramleri expo ayarda da kullanmıyorum kapalı 4800mhz şuan. Açarsam 6000mhz oluyor ama açmadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 15 Ocak 2026; 23:55:31 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mob411 kullanıcısına yanıt

default expo ayarlarda açılmaması ilginç. expo 2 veya expo tweaked'ı falan da deneyin bence, olmuyorsa vdd ve vddq dan çok az voltaj vererek denemek lazım.

cpu overclock için çok fazla birşey yapmaya gerek yok gibi.. ccd overclock için custom sıvı soğutma lazım onun için bile delid falan yapıyorlar bence gereksiz.

• SLaYeR KiNG kullanıcısına yanıt

aslında ben o cpu ayarlarını bu latecy moon da aldığım görüntüden dolayı yapmak istemiştim.

ram'leri default 4800 mhz de kullanıyorum şu an. 6000 tweaked yapmalı mıyım ?

Aldığım Latecy moon görüntüsü bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 19 Ocak 2026; 17:44:57 >

• mob411 kullanıcısına yanıt

evet o ramler 6000mhz'den düşük frekansta çalıştırılmamalı.

bu testler yerine aldığınız performansı gösterebilecek benchmarklarla test yapsanız daha iyi olur.

aida64 bandwith testi olabilir mesela, 3d mark cpu testi de olabilir.

expo açtım tweaked yaptım 6000 mhz de ler şu an.

3d mark cpu da 26$ başka bir program var mı ?

İlk aldığım ramler cl32 idi. Garantiden değişti hatalıydı. Bunlar CL30. Sorun yaşatmıyor. Önceki hatalı ramler'de expo kapatınca daha stabildi. Bende yeni ramleri expo'suz kullandım. Neden 6000mhz den düşük frekansta çalıştırılmamalı ? expo kapalıykende kullanılamaz mı ? Aşağıdaki verilere göre nasıl yorum yapmalıyız ?

edit: görseli güncelledim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 19 Ocak 2026; 18:39:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mob411

expo açtım tweaked yaptım 6000 mhz de ler şu an.

3d mark cpu da 26$ başka bir program var mı ?

İlk aldığım ramler cl32 idi. Garantiden değişti hatalıydı. Bunlar CL30. Sorun yaşatmıyor. Önceki hatalı ramler'de expo kapatınca daha stabildi. Bende yeni ramleri expo'suz kullandım. Neden 6000mhz den düşük frekansta çalıştırılmamalı ? expo kapalıykende kullanılamaz mı ? Aşağıdaki verilere göre nasıl yorum yapmalıyız ?

edit: görseli güncelledim

sizin ramler default 6000mhzde iken açılmaması zaten bir soruna işaretti.. düzelmesi iyi olmuş.. iyi ki para iadesi yapmayıp yeni göndermişler bu devirde.

neden 6000mhz'den düşük çalıştırılmamalı sorusunun cevabı ise bu ramler üst kalite ramler.. bunları 6600mhc cl26'da çalıştıranlar varken sizin bunları 4800mhc cl30'da çalıştırmanız baya 40k'lık rami 10k'lık ram gibi kullanmak gibi birşey. yani elinizdeki potansiyelin çok uzağında kullanıyorsunuz rami. bu hali bile yetersiz. timingleri tweaklemek mantıklı biraz overclock.net'teki ram konularına bakmak da fayda var.

evet vektron elektronik değişim yaptı. Çoğu değişimden kaçınırdı. Bende önceki ram'leri düşünerek tekrardan belki sorun yaşarım diye açmamıştım expoyu. Ancak memtest86 testmem5 occt gibi programlar ile test edip default a almıştım. Şimdi açtım inş bundan sonra da Expo Tweaked ayarlarda sorun yaşamadan stabil şekilde kullanırım. Daha oc ye girmem herhalde, expo tweaked yeterli gelir diye düşünüyorum.

Yalnız işte letancymoon un verdiği uyarıyı anlayamıyorum. CPU ayarları yapın, bios güncelleyin gibi şeyler var. BIOS en günceli şuan 1805'te.

AMD Onboard driverı kaldırdım. Ayrıca Bios'tan on board ekran kartı ayarını disable ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 19 Ocak 2026; 20:7:8 >

latency moon'u kafaya takmayın.. herkesin söylediği klasik şeyleri söylemiş boş yapmış yani kısaca.. puanlarını çok kötü değil.. stabilite testini de geçtiyse.. takılabilirsiniz bu şekilde.

bende bu ramlerin fabrika çıkışlı 2x32gb 6000mhz cl26 versiyonları vardı eski anakartımla birlikte kullanıyordum.

Intel i7-3970x Extreme Edition @4.5GHz | ASUS Rampage IV Extreme 2011 X79 | G.Skill 16GB (4x4) RipjawsZ 1866Mhz CL9 | Samsung 860 EVO 500 GB SSD | 2x OCZ Vertex 3 120 GB SSD | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC Edition | Corsair AX1200i 80Plus Platinum 1200w | Cooler Master HAF X 942 Black Edition| Cooler Master MasterLiquid 240L | Pioner BDR-S06XLB 12x Blu-Ray Writer | SteelSeries Rival 110 Mouse | Tuncmatik Newtech Pro 1 KVA 1/1 Online UPS | Epson Stylus Photo PX830FWD | Logitech Z-5500 5.1 | Sennheiser RS-220 Kulaklık | ASUS VG278HR 27" 3D Nvidia Vision 2 LED | 100 TB Orjinal Blu-Ray Arşivi |

ayarı expo 1 e aldım. Tweaked olan USB lerde sorun yaratıyor

Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.