< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nuri_reis -- 31 Ocak 2026; 0:59:31 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

2 Mobil
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nuri_reis -- 31 Ocak 2026; 0:59:31 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Ben bir ara yıllar önve kredikartlarımın çoğunu kapattım. bankaların çoğunu kartlarını vs kullanmamaya başladım. Sistem çıkmak için değil zaten istesenizde çıkamazsınız artık her tür borç harç kredi kartı ile neredeyse. Ama ayağımı yorganıma göre uzatıyordum.ç Son dedikodu ile bazı kartların limitini 100bin altında kalsın diye otomatik artırımı dahi kapattım. zaten yıllar önce enmekli olduktan sonra bankalar çok limit vermedi akbank 4bin TL, ziraat 10bin TL , kuveytTürk 10binTL gibi. Ykredibankası gibi çok yüksek limitli bankalarıda emekşi promosyonunda yaptıkları saygısızlıklar ve tırtıklamalar sebebli kapattım eko kartla vs devam dedim. Ama yıllar geçti bazı ödemelerde yüksek limitli kart ihtitacı oldu. Vakıfbank a emekli maaşımı 1 sene önce taşımıştım kredikartı lişmit 10binTL açıp ardından 50binTL ye çıkartmıştım sanırım. SKYLIMIT tanımlandı isteğiniz üzerine diye 1milyon mesaj geldi. Kredi kartını yükseltsem sanırım ordan Kredili mevduat gibi hareket ediyormuş. Sonra bir TESLA alma niyetim oldu nisan2025 den beri envanter savaşlarına katıldım o zaman 120/140 binTL limitli kartım yok idi. Denizbank devamlı taciz ediyordu aradım ya dedim bana kredikartı tanımlıymış. Denizbank Private kart verelim 1 yıl kart aidatı almayalım sonrasında bi şekilde hallederiz dediler ben 140binTL yeter dedim 500bin TL ile açtılar . otomatik olarak önce 800binTL ye birkaç ay önce 1milyonTL çıktı limit. Hatta ben TÜED emekliderneği bonus visa kart ve netkart mastercard, netkartTroy da birkaç ay çnce çıkarttım malum yıllık kart ücreti yok dediler diye. Yılın son 3 ayında işime çok yaradı BES ödemelerimi ek katkı paylarımı yapıp ayda 2 defa 100binTLŞ ye kadar toplamda 200bin TL yi peşine 3 eşite böldü sistem kampanyaya önces katılım ile. Hatta private değilde günü uygun diye diğer kartlardan denedim onlardada otomatik böldü kampanyaya önceden katılmak şartıyla. Ama ne kadar kampanyadan bonus beklesem hep eksik yapptı yada hiç saymadı. Bu sebeble BES ödemeleri taksitlerim vs bitince belkide kapatsamda önemli değil diyordum. Siz paylaşınca anlamadım olayın hepimizi etkileyicini düşünmedim. paylaşımızını okuyunca bir bakayım dedim. bakalım başımıza neler getirecek bu düzenlemeler. BDDK'dan önemli düzenlemeler: Kredi kartı limitleri, konut kredileri, borç yapılandırma... 31 Ocak 2026 09:47 Güncelleme: 31 Ocak 2026 09:52
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, konut kredileri, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılması, kredi kartı limitleri ve kredili mevduat hesaplarıyla ilgili düzenlemeye gitti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir dizi önemli değişiklikle ilgili açıklama yaptı. Konut kredilerinde birinci el-ikinci el konut ayrımı kaldırıldı Yapılan düzenleme ile konut kredilerinde birinci el-ikinci el konut ayrımı kaldırıldı. C enerji sınıfı konutlar da avantajlı kredi oranı uygulanan krediler kapsamına alındı. BDDK’nın açıklaması şu şekilde: "Tüketicilere kullandırılan konut kredilerinde; kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı açısından birinci el–ikinci el konut ayrımı kaldırılmış, 2010 yılından sonra yapılan binaların enerji sınıfı için asgari şart olan C enerji sınıfına sahip konutlar da avantajlı kredi değer oranı uygulanan konutlar kapsamına alınmıştır. Bu çerçevede, konut kredilerine ilişkin düzenlemelerde enerji verimliliği yüksek, görece depreme dayanıklı yeni konutların alımı ile ilk konutunu edinecek tüketicilerin desteklenmesine yönelik değişiklikler yapılmıştır. Tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde ise; belirlenen kredi değer oranlarının azaltılarak uygulanmasına devam edilecektir." Kart ve kredi borçları 48 ay yapılandırılabilecek BDDK tarafından yapılan bir diğer düzenleme ile bireysel kredi kartı borçları ile ihtiyaç kredisi borçları 48 ay vade ile yapılandırılabilecek. Düzenleme şu şekilde: "Dönem borcu kısmen ya da tamamen ödenmemiş bireysel kredi kartları ile ödemesi 30 günden fazla gecikmiş ihtiyaç kredilerinin, yapılandırma tarihindeki borç bakiyelerinin, kart hamili/borçlu tarafından 3 ay içinde talep edilmesi hâlinde azami 48 ay vadeyle yeniden yapılandırılabilmesine imkân sağlanmıştır." 400 bin lira üzerinde olan limitler azaltılacak Kredi kartı toplam limiti 400 bin lira üzerinde olanların limitleri kısmen azaltılacak. Bununla ilgili düzenleme de şu şekilde: ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca; kart hamilinin sektördeki toplam kredi kartı limitinin, ilk yıl için aylık ortalama gelirin azami iki katı, ikinci yıldan sonra ise azami dört katı olması gerektiği hükmünün uygulanmasında; yeni kredi kartı çıkarılması veya mevcut kredi kartlarının limitlerinin artırılması işlemlerinde yalnızca aylık veya yıllık ortalama gelirin dikkate alınmasına ve gelir düzeyinin teyidinin yalnızca, bankalarca geliri ispata elverişli olarak değerlendirilen belgeler üzerinden gerçekleştirilmesine, Kart hamillerinin, tüm bankalardaki toplam kart limitlerinin 400.000 TL’nin üzerinde olması hâlinde, son bir yıl içerisindeki en yüksek harcamanın yapıldığı hesap kesim tarihindeki kullanılmayan kart limitlerinin, bankalarca kısmi bir oranda azaltılmasına, Bankalar tarafından, tüm kart hamillerinin kredi kartı limitlerinin, 01.01.2027 tarihine kadar aylık/yıllık ortalama gelirleriyle uyumlu hale getirilmesine yönelik belirlemeler yapılmıştır." Kredili mevduat hesapları Kredili mevduat hesaplarının limiti aylık gelirin 2 katını geçemeyecek. Kurumun duyurusunda şu bilgilere yer verildi: - "Bireysel müşterilere ait kredili mevduat hesabı (KMH) açılışı ile mevcut KMH limitlerinin artışı işlemlerinde KMH limiti; müşterinin bankalarca ispata elverişli belgeler üzerinden tespit edilen aylık ortalama gelirinin azami iki katı olarak belirlenmiştir. - Bankalar ile eğitim kurumları arasında yapılan sözleşmelere istinaden eğitim ödemeleri amacıyla bireysel müşterilere tanınan KMH limitleri bu sınırlamadan muaf tutulmuş ve uluslararası düzenlemelerle uyumlu bir şekilde bireysel müşterilere ait KMH limitinin kullanılmayan kısımları için bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesabındaki sermaye yükümlülükleri artırılmıştır." < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoGoBaBa -- 31 Ocak 2026; 15:37:35 > |
|
-“Bilgi ekonominin en değerli kaynağıdır.” -“En önemli an, oturup yapmaya karar verdiğiniz andır” "Hangisi daha iyi?' sorusu yerine, 'Hangi ekonomik beklentiye karşı nasıl bir portföy tercihi yapmalı?' sorusunu sormak daha sağlıklı olacaktır" YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR" sorumluluğu, mesuliyeti, herhangi bir zarara uğrayana aittir. Hukiki olarak sorumlu değilim. Kişi yapacağı yatırıma kendisi karar vermelidir ve kendisi sorumludur. - En zekilerden biri olan A.Einstein: "Bileşikfaiz dünyanın 8.harikasıdır.Anlayan kazanır,anlamayan ise bedelini öder." “problemi ortaya çıkaran zihniyetle o problemi çözemezsiniz!” yani zihniyet değişmeden problemleri çözmek imkansızdır. - Bir milletin kültür düzeyi üç safhada; devlet, düşünce ve ekonomideki çalışma ve başarılarının özüyle ölçülür. ÜYELİK:17yıl/21 Ağu2008 |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|