NEŞELİMEŞEODUNU
=> Aklıma Takılan Rezistans Sorusu
(10.11.2012 00:34:10)
Kettle da su ısıtıyordum aklıma geldi bu verimi % kaç .
Şimdi bir akkor lamba enerjisinin bir kısmını ısıya bir kısmını ışığa çeviriyor ve oldukça verimsiz.
Trafolar üstünde bir miktar enerjiyi ısıya çeviriyor demir ve bakır kayıpları vs var .ama verimleri baya yüksek
Şimdi bu ısıtıcı 2200w şebekeden güç çekiyor peki ne kadarını ısıya çeviriyor atıyorum 2100w ısıya çevriliyor desek kalan 100w ne olarak kayıp oluyor ne elektrik sobası gibi ışık enerjisine çevirmesinede imkan yok
Nipp10
(10.11.2012 00:40:31)
Baya ilginç konuya değinmişsin
Elektrik manyetik alana ısıya ve ışığa dönüşür diye biliyorum ben. Belki de rezistanslar yüksek verimlidir.
Nipp10
(10.11.2012 01:11:35)
Evet madde hal değiştireen kadar sıcaklık değişmez. Tüp konusunda haklısın. ketıl 2 dakikada kaynatıyor. Ampul konusuna gelince elektrik en kolay ısıya dönüşüyor. Hatta en tasarruflu aydınlanma aracı led bile ısınıyor. Ben yüksek verimli olduğunu düşünüyorum.
ferdinnand
(10.11.2012 18:19:10)
Elektrik sobası gibi görünür tayftaki fotonlara dönüşmese de kızılötesi tayfta ve diğer başka bantlarda ışınım yapar
Prensipte zaten resiztanslar fazlaca verimli meretlerdir, çok büyük kısmı doğrudan ısı enerjisine çevrilir.
Kerosen
(10.11.2012 18:35:43)
quote:
Orijinalden alıntı: boşyok Rezistanslı ısıtma verimli değildir Q= 0,24xPxt formulu aklımda yanlışsa doğrusunu bilen düzeltsin. Kılimalar daha verimli çalışırlar neredeyse 1/3 güçte aynı ısıyı verirler yine doğrusunu bilenler varsa düzelsin aklımdan yazıyorum teyit etmedim. Selamlar. |
Klima daha verimlidir ancak klimanın çalışma prensibi tamamen farklı. Örneğin klimada sizinde yazdığınız gibi 1' e karşılık 3-4 oranında verim değeri elde ediliyor bunun sebebi şebekeden kompresör motoruna giren enerji dışında içeriden de dışarıya ısı atılması.(Soğutma modunda) Bu nedenle rezistansa göre 3-4 kat verimli. Isıtma modunda ise klima içeriyi ısıtırken dışarıyı daha soğuk hale getirir yani dışarıdan içeriye ısı basar gene aynı şekilde verim yüksek çıkacaktır. Saygılar.
Kerosen
(10.11.2012 18:37:05)
quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU Kettle da su ısıtıyordum aklıma geldi bu verimi % kaç . Şimdi bir akkor lamba enerjisinin bir kısmını ısıya bir kısmını ışığa çeviriyor ve oldukça verimsiz. Trafolar üstünde bir miktar enerjiyi ısıya çeviriyor demir ve bakır kayıpları vs var .ama verimleri baya yüksek Şimdi bu ısıtıcı 2200w şebekeden güç çekiyor peki ne kadarını ısıya çeviriyor atıyorum 2100w ısıya çevriliyor desek kalan 100w ne olarak kayıp oluyor ne elektrik sobası gibi ışık enerjisine çevirmesinede imkan yok |
Elektriği tamamen ısıya dönüştürdüğünüz için verim %100' dür. Saygılar.
NEŞELİMEŞEODUNU
(10.11.2012 18:41:25)
quote:
Orijinalden alıntı: alpernbugra quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU Kettle da su ısıtıyordum aklıma geldi bu verimi % kaç . Şimdi bir akkor lamba enerjisinin bir kısmını ısıya bir kısmını ışığa çeviriyor ve oldukça verimsiz. Trafolar üstünde bir miktar enerjiyi ısıya çeviriyor demir ve bakır kayıpları vs var .ama verimleri baya yüksek Şimdi bu ısıtıcı 2200w şebekeden güç çekiyor peki ne kadarını ısıya çeviriyor atıyorum 2100w ısıya çevriliyor desek kalan 100w ne olarak kayıp oluyor ne elektrik sobası gibi ışık enerjisine çevirmesinede imkan yok | Elektriği tamamen ısıya dönüştürdüğünüz için verim %100' dür. Saygılar. |
%100 verim mümkün değildir denir hep
ferdinnand
(10.11.2012 18:48:20)
quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU Kettle da su ısıtıyordum aklıma geldi bu verimi % kaç . Şimdi bir akkor lamba enerjisinin bir kısmını ısıya bir kısmını ışığa çeviriyor ve oldukça verimsiz. Trafolar üstünde bir miktar enerjiyi ısıya çeviriyor demir ve bakır kayıpları vs var .ama verimleri baya yüksek Şimdi bu ısıtıcı 2200w şebekeden güç çekiyor peki ne kadarını ısıya çeviriyor atıyorum 2100w ısıya çevriliyor desek kalan 100w ne olarak kayıp oluyor ne elektrik sobası gibi ışık enerjisine çevirmesinede imkan yok | Elektriği tamamen ısıya dönüştürdüğünüz için verim %100' dür. Saygılar. | %100 verim mümkün değildir denir hep |
Ki değildir de, enerjinin çok küçük bir kısmı kızılötesi ve diğer bantlarda elektromanyetik ışınıma dönüşür.
Kerosen
(10.11.2012 18:51:47)
quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU quote:
Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU Kettle da su ısıtıyordum aklıma geldi bu verimi % kaç . Şimdi bir akkor lamba enerjisinin bir kısmını ısıya bir kısmını ışığa çeviriyor ve oldukça verimsiz. Trafolar üstünde bir miktar enerjiyi ısıya çeviriyor demir ve bakır kayıpları vs var .ama verimleri baya yüksek Şimdi bu ısıtıcı 2200w şebekeden güç çekiyor peki ne kadarını ısıya çeviriyor atıyorum 2100w ısıya çevriliyor desek kalan 100w ne olarak kayıp oluyor ne elektrik sobası gibi ışık enerjisine çevirmesinede imkan yok | Elektriği tamamen ısıya dönüştürdüğünüz için verim %100' dür. Saygılar. | %100 verim mümkün değildir denir hep |
Burada takıldığınız nokta şu, ısıtıcı dikkat ederseniz bir kuvvet makinesi değil.
Ayrıca kabloda olan gerilim düşümü vs kayıplar sisteme gene ısı enerjisi olarak yansır bu nedenle sizin sisteminizin verimi %100'dür. Saygılar.
ferdinnand
(10.11.2012 18:59:15)
@alpernbugra;
Efendim termodinamiğin bize söylediği üzere, bir enerji formundan diğer bir enerji formuna çevrim hiçbir koşulda mutlak verim ile olamaz. Saygılar.
Kerosen
(10.11.2012 19:08:52)
quote:
Orijinalden alıntı: ferdinnand @alpernbugra; Efendim termodinamiğin bize söylediği üzere, bir enerji formundan diğer bir enerji formuna çevrim hiçbir koşulda mutlak verim ile olamaz. Saygılar. |
Konuyu açan arkadaş soruyu doktora çalışması yapmak için sormamış
, %0,1 gibi kayıpları pratikte saymıyoruz. Bu nedenle verim %100 kabul edilir. Saygılar.
ferdinnand
(10.11.2012 19:14:27)
Fiziksel yanlış bir sav ile karşılaştığım anda itiraz etmek durumundayım, bu da bizim geri kafalılığımız olsa gerek ne yapalım, gençler hoşgörü ile karşılasınlar geri kafalılığımızı. Saygılar.
Kerosen
(10.11.2012 19:52:00)
quote:
Orijinalden alıntı: certy quote:
Orijinalden alıntı: alpernbugra | Ama dostum rezistans ısınırken bir miktarda ışık saçıyor. Yani rezistanslar elektriği %100 ısıya çevirmemiş oluyorlar. (BKZ; Elektrikli sobalar.) |
1- Kettle içindeki ısııcılar o kadar kızarmıyor.
2- O ışınımla bir miktar ısı enerjisi rezistansın dış korumasını ısıtıyor.
3- Sorulan soruya göre cevap vermeyi uygun görüyorum, basit bir soruyu karmaşık hale getirmenin bir manası yoktur. %99,5 verimi pratik uygulamada %100 kabul edersiniz. Saygılar.
Kerosen
(10.11.2012 20:16:17)
quote:
Orijinalden alıntı: ferdinnand Fiziksel yanlış bir sav ile karşılaştığım anda itiraz etmek durumundayım, bu da bizim geri kafalılığımız olsa gerek ne yapalım, gençler hoşgörü ile karşılasınlar geri kafalılığımızı. Saygılar. |
Soruyu soran üyeyi az çok forumdan tanıdığım için uygun bir cevap vermeyi yerinde buluyorum. Saygılar.
webmaster-mt
(10.11.2012 21:31:07)
konuyu okurken bi ara konu içine klimalar girdi ddim kahretsin klima kettle kavgasına dönücek
ama dönüşmemiş :)
benimde certy arkadaşla fikrim aynı
şuan bizim evde bulunan kettle ı çalıştırdığım yaptığı yorum üzerine (karanlıkta) ve gerçekten bir kırmızılık oluşuyor (bu ısıdan dolayı tabi) fiziğim iyi değildir (ders olarak
) fakat ortada bir ışık var
Kerosen
(10.11.2012 22:09:06)
quote:
Orijinalden alıntı: webmaster-mt konuyu okurken bi ara konu içine klimalar girdi ddim kahretsin klima kettle kavgasına dönücek ama dönüşmemiş :) benimde certy arkadaşla fikrim aynı şuan bizim evde bulunan kettle ı çalıştırdığım yaptığı yorum üzerine (karanlıkta) ve gerçekten bir kırmızılık oluşuyor (bu ısıdan dolayı tabi) fiziğim iyi değildir (ders olarak ) fakat ortada bir ışık var |
Doğrudur ancak ihmal edilebilir, demek istediğim bu.Saygılar.
NEŞELİMEŞEODUNU
(10.11.2012 23:16:17)
quote:
Orijinalden alıntı: certy quote:
Orijinalden alıntı: alpernbugra | Ama dostum rezistans ısınırken bir miktarda ışık saçıyor. Yani rezistanslar elektriği %100 ısıya çevirmemiş oluyorlar. (BKZ; Elektrikli sobalar.) |
Elektrik sobası verimsiz çalışsada olur elektrik sobası gibisi var mı açtığın anda ısıtmaya başlıyor.Villam olsa tabandan ısıtması olsa şöminesi olsa köşede elektrik sobam mutlaka olur