Kapılarımız neden 2 kademeli?? (Tüm Sürüm)
Tüm Forumlar >> Motorlu Araçlar Dünyası >> Otomobil Genel >> Otomobil ve Otomotiv Dünyası Genel
Fiatci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 21:00:49)
quote:

Orjinalden alıntı: roverci

BEN BU DÜŞÜNCEYE KATILMIYORUM.
YANİ BİR YUMUŞATMA OLMASI MANTIKLI GELMİYOR BANA. ÇÜNKÜ KİLİDİN TAM KAPANMASI İÇİN GEREKLİ OLAN İTME GÜCÜ HER HALİKARDA UYGULANMALIDIR. KİLİT MEKANİZMASININ ÇALIŞMA MANTIĞINI DÜŞÜNÜRSEK, 1. KADEMEDEKİ KİLİTLENME BİR GÜÇ ABSORBE ETMEZ. İTME GÜCÜNÜ EMEN HEM KAPIDAKİ HEM DE KASADAKİ FİTİLLERDİR...
BENCE, YARIM KAPANMA OLAYI, HAREKET HALİNDE, HER HANGİ BİR SEBEPTEN DOLAYI AÇILABİLECEK KAPIYI TUTMAK İÇİN 2. BİR DURDURMA MEKANİZMASI OLARAK DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. TAMAMEN GÜVENLİK İÇİN...

quote:

Orjinalden alıntı: Fiatci

quote:

Orjinalden alıntı: joushkun

Güzel bir soru. Hiç aklıma gelmemişti. Ama kapının açma kapama mekanizmasının veya kapnın kendisinin çabuk dağılmaması için yapılmış olabilir. Yani kapıyı tek kademede lank diye kapatsaydık araba 2 günde dağılırdı. Ama 2 kademeli olması sayesinde kapı lastiklerine filan çarparak tampon görevi görüyor ve darbenin şiddetini azltıyor olabilir. Nasıl ki evlerimizde böyle tek kademeli kapanan çelik kapıyı sert kapattığımızda duvarlar sallanıyor ve bina inliyorsa arabalarda da bu yüzden böyle olmuş olmalı. Tek kademede kapansaydı güçlü kuvvetli arkadaşlar çabucak arabaları devirebilirlerdi

Yani bu saatte aklıma daha mantıklı sallamasyon ancak bu kadar fikir geldi. Kusuruma bakmayın

Sallamasyon değil gayet mantıklı konuşmuşsun
+10000000000

İyide rovercı zaten kapı kolu çekildiğinde üstünde açma için yük varsa direk açılır ikinici kademe iş görmezki... kapı darbe emişinde haklısın ancak kilitler malum hassas büyük ihtimal kilide karşı koruma sağlamak için bu böyle yani bende arkadaşın mantığındayım..... bak bu konuda iddam yok çünkü kilit işinden pek anlamam şimdiye kadarda hiç merak etmedim ama en kısa zamanda kilitçi bi arkadaşa sorucam.........

decrypter35 => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 21:28:26)
Aracınızı dar bir yere park edeceksiniz.Çıkmak için kapıyı açtınız.Birinci kademe kapınızı yanda bulunabilecek araç veya duvar gibi hasara yol açabilecek nesnelerden koruyacaktır.Güvenli bir açma mesafesi sunar size.
Bu aralıktan çıkamazsanız az bir kuvvet uygulayıp 2. kademenin ortalarına kadar kapıyı açarak araçtan emniyetli bir şekilde çıkabilirsiniz.

roverci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 21:57:02)
İÇERDEN BİR ŞEKİLDE KOL ÇEKİLDİĞİNDE KAPI ZATEN DİREKT AÇILIR DİYORSUN... HAKLISIN...
DARBE EMİŞİ KONUSUNDA DA HEM FİKİRİZ...
ASLINDA KAFA YORMAYA DEĞMEZ BİR KONU AMA, İNSAN YİNE DE MANTIĞINI ANLAMAYA ÇALIŞIYOR.
BAKALIM KİLİTÇİ ARKADAŞIN NE DİYECEK...

quote:

İyide rovercı zaten kapı kolu çekildiğinde üstünde açma için yük varsa direk açılır ikinici kademe iş görmezki... kapı darbe emişinde haklısın ancak kilitler malum hassas büyük ihtimal kilide karşı koruma sağlamak için bu böyle yani bende arkadaşın mantığındayım..... bak bu konuda iddam yok çünkü kilit işinden pek anlamam şimdiye kadarda hiç merak etmedim ama en kısa zamanda kilitçi bi arkadaşa sorucam.........

roverci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 21:59:03)
SEN KARIŞTIRDIN HER HALDE.
KAPININ KADEMELERİNDEN DEĞİL, KİLİDİN KADEMESİNDEN BAHSEDİLİYOR...

quote:

Orjinalden alıntı: decrypter35

Aracınızı dar bir yere park edeceksiniz.Çıkmak için kapıyı açtınız.Birinci kademe kapınızı yanda bulunabilecek araç veya duvar gibi hasara yol açabilecek nesnelerden koruyacaktır.Güvenli bir açma mesafesi sunar size.
Bu aralıktan çıkamazsanız az bir kuvvet uygulayıp 2. kademenin ortalarına kadar kapıyı açarak araçtan emniyetli bir şekilde çıkabilirsiniz.

W.O.L.K.E.R => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 22:04:26)
bnm arabada anahtarda kilit düğmesine 1sefer bastiğim zaman 1 kademe kapatiyor 2 sefer bastiğim zaman 2 kademe ve imobilizerei aliyor arabayi Kralı Gelse Açamıyor Ne İçerden Ne Dışardan ! İstediğim Kisiyi Arabaya Kilitleyebiliyorum

Fiatci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (23.4.2006 22:31:51)
quote:

İÇERDEN BİR ŞEKİLDE KOL ÇEKİLDİĞİNDE KAPI ZATEN DİREKT AÇILIR DİYORSUN... HAKLISIN...
ASLINDA KAFA YORMAYA DEĞMEZ BİR KONU AMA, İNSAN YİNE DE MANTIĞINI ANLAMAYA ÇALIŞIYOR.

quote:

Aslında oda böyle bi şeye kafa yorup düşündümü kuşkuluyum ama öğrenince yazarım.........

Fiatci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (24.4.2006 11:50:14)
quote:

quote:

Evet arkadaşlar sonunda bu işin mantığını gece 2 de 15 dakikalık bi çalışmayla çözdüm........ eve gidince inanın uyku tutmadı ve kafama takıldı.bu kadar yıldır arabalarla uğraşan birisi olarak bunun mantığını çözmem gerekiyodu ve sonunda çözdüm...Kalktım indim ve o saatte 15 dakika kilitle uğraştım sonuç;

Şimdi beyler ilk önce bu kademelerin adlarını verelim.
ilk kademeye yarım kilitlenme diyelim ikinci kademeyeyse tam kilitlenme diyelim.
Kapımız tam kapalı ve açmak istiyoruz kapı kolunu çekince kapı kendini bi miktar dışarı atıyor yani dil tutunduğu yerden ayrılıyor.Kısacası kilidin ikinci kademesi dili dışarı itip kapıyı açmak için kullanılıyor ve bu yüzden çok sert...İşte bu sertlikten dolayı kapı kapanırken bi kaç şey düşünülmüş olabilir..örneğin kapıyı çocukların veya güçsüz insanların çekmesi ikinci kademeyi kilitlemek için gerçekten biraz fazla güç gerekiyor işte bu güç şeş kaza uygulanamazda kapı açık kalırsa içerideki düşmesin diye bi ön kilitleme diyebiliriz. Kısacası tamamen güvenlikle ilgili diye düşünüyorum.......Sabah kilitçi arkadaşıma ulaşamadım ama en geç akşama bu düşüncemi onada anlatıcam ve bakalım o ne diyecek.............

ototeknik => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (24.4.2006 12:33:40)
OTOMOBİLDEKİ BÜTÜN AÇILAN SÖKÜLEN(SÜRÜCÜ TARAFINDAN)HER ŞEY İKİ KADEMELİDİR.İÇERİDEN KAPIYA YASLANDIĞINIZA ZAMAN KİLİDİN BOŞALMASI SONUCU DÜŞMEMEK İŞİN EMNİYET KİLİDİ DEVREYE GİRER VE ZORUNLU BİR STANDARTTIR...
DİĞER BİR ÖRNEKTE ÖN KAPUT İÇİNDE VERİLEBİLİR.. ODAİKİ KADEMELİDİR.
DIŞARIDAN TAKMALI STEPNE LASTİĞİNİZ İÇİNDE İKİNCİ BİR KADAME VARDIR.

noss => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (24.4.2006 12:35:58)
İlk kademe zayıflar icin 2.si şişmanlar için

Fiatci => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (24.4.2006 12:38:41)
quote:

Orjinalden alıntı: ototeknik

OTOMOBİLDEKİ BÜTÜN AÇILAN SÖKÜLEN(SÜRÜCÜ TARAFINDAN)HER ŞEY İKİ KADEMELİDİR.İÇERİDEN KAPIYA YASLANDIĞINIZA ZAMAN KİLİDİN BOŞALMASI SONUCU DÜŞMEMEK İŞİN EMNİYET KİLİDİ DEVREYE GİRER VE ZORUNLU BİR STANDARTTIR...
DİĞER BİR ÖRNEKTE ÖN KAPUT İÇİNDE VERİLEBİLİR.. ODAİKİ KADEMELİDİR.
DIŞARIDAN TAKMALI STEPNE LASTİĞİNİZ İÇİNDE İKİNCİ BİR KADAME VARDIR.

Tamam kaput için haklısın şeş kaza yolda giderken açıkmasın düye iki kilide okey de kapı kolunu çekince ikinci kademenin tutma olayı çoğu kez olmuyor yani direk açıyor........... Buda benim düşüncemi güçlendiriyor.......... ama dediğim gibi daha detaylı bilgin varsa yazarsan sevinirim çünkü yazdıklarım tamamen kendi yorumum.....

bekirttt => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (30.10.2014 20:13:28)
eli kapıya sıkışanlar bilir bunu eğer ki tek aşamalı olsaydı kapanma anında parmaklar kopardı onu engellemek için. parmak sıkışarak kapansa dahi ikinci aşamaya geçmez ve parmağı kurtarırsın...

ozgur_gs_91 => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (30.10.2014 20:24:38)
Benim bildiğim kadarıyla iki kademeli olması güvenlik nedeniyle zorunlu hatta ön kaput filan tek kademeli açılıp kapanırsa muayneden geçemiyo diye biliyorum.

synthesizer => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (30.10.2014 20:37:25)
8 yıllık hort olmuş :)

Nulla Poena Sine Lege => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (30.10.2014 23:44:32)
Adam bu mesajı atmak için üye olmuş

johnkoot => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (30.10.2014 23:48:50)
Eğimli yerlerde kapıyı açık ( sabit noktada) tutabilmek için. Çok eski yerli arabalarda kademe olmadığı için eğimli bir yerde sen açarsın o kapanır, sen itersin o geri gelir

weycell1905 => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (31.10.2014 00:24:46)
8 yıldır kapılarda bi değişiklik olmamış

0z0z => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (31.10.2014 00:35:35)
Zortingen

Karbon 12 => Kapılarımız neden 2 kademeli?? (31.10.2014 05:36:47)
Zorunlu standart olduğu doğru. Güvenlik konusu da doğru.

Gerçekten çift kilit var kaplarda. Sebebi, bir çarpışmada gövdenin anlık anlık esnemesinde kapıların açılıp dışa savrulmaması için. Bu kısa sürede birinci kilitten kurtulsada ikinci kilit kapıyı yerinde tutuyor. Kaza testlerinde kapının sıkışması kadar kendiliğinden açılması da eksi puandır.

1950'lerde standart olmuş. O zamanki broşürlerde "safety lock" - "emniyet kilidi" diye geçiyor.

Sayfa: << < önceki 1 [2]