Nømad
=> RESIDENT EVIL REMAKE Efsaneyi kaçıranlara
(6.8.2011 17:49:57)
Bu inceleme
www.oyun90.net adresli bloğumdan alıntıdır. Oyun Nintendo
GameCube exclusive olduğu için bilgisayarınızda emülatör vasıtası ile oynayabilirsiniz. DH de emulatör konuları yasal nedenler dolayısıyla bazen sıkıntılı olabildiği için oyunun incelemesi burada, emulatör ve konfigürasyonu ile ilgili açıklamalar
BURADA yapılmıştır.
Elinizdeki herşeyi bir kenara bırakın. Arkanıza yaslanın. Gözlerinizi kapatın. Zihninizi kurtarın asılı duran günlük sorunlardan. Sakince odaklanın ve geçmişinize doğru bir kanal açın zihninizde. Sadece size söylediğim şeyi düşünün. En korku dolu anlarınızı. Zaten paranoid şizofren değilseniz hatırlayacağınız birkaç anı olacaktır. Bu anıların içinde bir oyun seansı olabilir mi? Bir oyun hayattaki en korku dolu anlarınız içinde yer alabilir mi? Eğer o oyun Resident Evil ise alabilir. Örnek vaka olarak kendimi verebilirim. Öyle kolay kolay korkan biri değilim. İnançlı ve bilgili bir insanım. Mantığımı aşamayan şeyler beni korkutmaz. O nedenle hayalet, peri, hortlak falan sallamam. Bırakın korkmayı ürktüğüm korku filmi bile yoktur. Gece olsun, gündüz olsun mezarlıklarda fink atarım. Buralı perili, burası hayaletli denilen yerler özellikle hoşuma gider. Zira sessiz ve sakin olurlar, kafa dinlerim. Gerçek manada surreal korkuyla tanışmam Residen Evil adındaki sanat eseriyle olmuştur desem abartı olmaz. 1996 yılında Capcom dünyada milyonlarca hayrana sahip olacak Resident Evil serisinin ilk halkasını piyasaya sürdü. “Survival Horror” oyun türüne benim gözümde “yemişim survive ını, ölsem da bitse şu ızdırap” alt türünü ekledi.
Aşağıda inceleyeceğimiz oyun, ilk oyunun 2002 yılında Nindendo GameCube için yeniden tasarlanmış (remake) halidir. Aslı nedir, remake i nedir, ulan lavuk bu oyunu oynamak için illa GameCube mü alacam şeklindeki sorularınıza cevaplar aşağıda.
I am the man who walks alone
Teknik bakış
1996 yılında Capcom imzasıyla piyasaya giriş yapan Aksiyon – Macera türündeki oyunumuz içinde barındırdığı yoğun korku ve hayatta kalma öğeleri ile diğer oyunlardan sıyrılmayı ve zirveye oturmayı başardı. Hatta, başardı demek hafif kalır, zirveyi perçinledi. Bu oyun insanı korkunun görülmemiş yüzleri ile tanıştırıyor. Korkuyu iliklerinizde hissediyorsunuz, oyunu bırakmak istiyorsunuz. Daha fazla korkmak istemiyorsunuz. Fakat içinizdeki “sonra neler olacak acaba?” sorusu merakınızı daha da çok arttırıyor ve oyunu bırakamıyorsunuz. Sonuç; yıpranan sinir sistemi, titreyen eller, her gürültüde yerinden zıplayan bünye, kabuslar içinde uykusuz geceler.
Resident Evil’daki asıl amaç sadece hayatta kalmaktır. Oynadığınız karaktere göre değişen ek görevler de mevcuttur. Oyunda bulmacalar çözülmeli ve bunun için de muhtelif nesneler bulunmalı ve doğru olarak kullanılmalıdır. Bulmacaları çözmek size ortamın açılmamış bölümlerine gitme imkanı verir, ilerledikçe senaryoya daha fazla vakıf olur, daha fazla korkar, daha fazla merak eder, benim gibi işemeli zıçmalı ayin yaparak
oynarsınız.
Oyunumuzun en vurucu kısmı atmosfer. Sizi, ruhunuzun derinliklerini parçalayıp savuracak kadar, ellerinizin titremesini durduramayacağınız kadar, korkunun o soğuk hissini iliklerinizde hissedeceğiniz kadar, kendi kalp atışlarınızı rahatlıkla duyacağınız kadar, terli ellerinize yapışan gamepad i defalarca sağa sola savurtacak kadar korkutacak. Hiç abartmıyorum geceleri rüyalarınıza girecek, her kapı gıcırtısında ürpereksiniz. Hele ki benim gibi gece ve yalnız oynarsanız.
Oyun eski kardeşim, grafiklerinden haber ver, boşuna almadık bu 3d kartları derseniz; Oyunumuz render edilmiş 2d arkaplanlar üzerine 3d karakterler ve sabit kamera açıları şeklinde açıklayabileceğim bir tarza sahip.1996 yılında çıkan ilk oyun zamanına göre başarılı idi ama, sizlerin biraz sonra açıklamasını yapacağım emulatör ile oynayacağınız “remake” versiyonu her karesinde fotografik gerçeklikte grafikler sunuyor. Aşağıdaki ss lerden de görebileceğiniz gibi 2002 yılında yapılan bu versiyon günümüz için bile harika grafiklere sahip. Bunda mükemmel tasarlanmış 2d arkaplanların rolü büyük.Ek olarak emülatörümüzün getirdiği ek grafik takviyeleri ile iyice kendini aşıyor oyunumuz.
Sesler ve müzikler oyunun atmosferine mükemmel uyuyor. Genelde çalan hafif tınılı gerilimli müzik aksiyon anları yaklaştığında kesilip sizi ürperten bir bekleyişe sokuyor. Açılan her kapının gırcırtısı sinir sisteminizde onarılamaz yaralar açıyor. ( Ulan koca konakta bi tane gıcırdamayan kapı olmaz mı arkadaş ) Safe zone olarak tanımlayabileceğim kayıt odalarında çalan rahatlatıcı müzik beş dakika nefeslenirken sizi oyunun ileride sunacağı gerilimlere hazırlıyor. Zombilerin sesleri, silah sesleri, bilimum çevresel efektler son derece başarılı.
Oyun esnasında birçok farklı silah kullanma imkanınız var. Tabanca, pompalı, magnum (dondurma olan değil), alev silahı, roketatar, hançer vb. Mermi sıkıntısını genellikle çekeceksiniz. İdareli kullanın.
Oyunun kontrolleri biraz değişik gelebilir. Beş, bilemediniz on dakika içinde alışırsınız. Klasik, gamepad i nereye ittirirsen oraya gidersin şekli yerine 360 derecelik bir kontrol sistemi var. Alışınca çok kullanışlı. Oyunu kesinlikle bir gamepad ile oynamanızı tavsiye ediyorum. Aşağıda anlatacağım emulator tüm gamepad lere destek veriyor neredeyse. Ben usb dönüştürücü ile ps2 gamepad i kullandım.
Oyunda iyileşmek için genelde bitkiler kullanacaksınız. Bu bitkileri çevrede dolaştıkça bulacak, kimini sağlık için, kimini antidot olarak kullanacaksınız. Bunları aynı veya farklı renklerde birleştirerek daha güçlü versiyonlarını yapacaksınız. Reçeteleri oyun içinde karşınıza çıkacak.
Oyun sadece konağın ve çevrenin içerisine dağılmış şeritleri bulup bunları daktilolara koyarak kaydediliyor. Bu nedenle sınırlı sayıda ve lokasyonda kayıt imkanınız var. Kayıt odaları safe zone. Zombisiz, mahluksuz huzurlu yerler yani. Kafa dinlersiniz. Çok ihtiyaç duyacaksınız. :)
Oyunu iki farklı karakterle oynayabiliyoruz. Chris Redfield ve Jill Valentine adlı karakterlerimiz Raccoon City Police Department’in özel kuvvetleri S.T.A.R.S. ( Special Tactics and Resque Squad ) Özel taktikler ve kurtarma servisinin üyeleri. Oyunun konusu ise üzerinde oldukça çalışılmış ve çok iyi işlenmiş. Raccoon Ormanında garip olaylar dönmektedir. Ormana giren insanlar ölmektedir veya kaybolmaktadır. Üstelik bulunan cesetler genellikle ısırılarak parçalanmışlar.. Ormanı araştırması için S.T.A.R.S. servisi Bravo takımını oluşturarak ormana yollar. Bravo takımı ormanda garip yaratıklar ve deneyler ile karşılaşır. Ama işler ters gider ve Bravo takımı ile S.T.A.R.S. arasındaki irtibat kopar. Bunun üzerine yeni bir takım olan Alpha takımı oluşturulur ve Bravo’yu bulması için Raccoon ormanlarına yollanır. Alpha takımı enkaz halindeki Bravo helikopterini bulur ve canavar köpeklerinin saldırısına uğrarlar. Takımın “hayatta kalan” üyeleri hızlıca yakındaki Spencer konağına sığınırlar. Alpha Takımından Chris veya Jill’den birisini seçtikten sonra seçtiğiniz karakterin senaryosuna göre oyuna başlıyorsunuz. **SPOILER** Çok geçmeden yürüyen ölümler, zombilerle karşılaşıyorsunuz ve yavaş yavaş konakta çevrilen dümenlerin farkına varıyorsunuz. Her şey Umbrella firmasının biyolojik gen deneylerin başının altından çıkıyor. Sonunda deney kontrolden çıktı ve bir virüs sayesinde ölüler canlanıp akılsız birer vahşi hayvana dönüştüler. **SPOILER** Artık Chris ve Jill’in tek bir amacı vardı. Hayatta kalmak.
And when I’m walking a dark road
Karakterler
Yukarıda bahsettiğim gibi oyunda Alpha takımından Chris veya Jill’den birini seçebiliyorsunuz. Bulmacalar, mekânlar ve senaryonun bir bölümü seçtiğiniz karaktere göre değişiyor. Oyunun akışı dışında karakterlerin özellikleri de oldukça farklı. Baştan söyleyeyim, Chris ile oynamak Jill’den çok daha zor. Jill hem easy mod, hem de daha prezentabl (memeleri falan var.
). Tavsiyemdir.
Chris Redfield. Esas oğlan.
Yaşı 25
Alpha takımından.
Silah uzmanı ve karşı saldırılara dayanıklı.
Oynanabilen karakter
Jill Valentine. Güzel insan
Yaşı 23
Alpha takımından.
Mekanik alanda usta ve kilit kırmada yetenekli, sinirleri sağlam.
Oynanabilen karakter
Rebecca Chambers. Çitlembik.
Yaşı 18
Bravo takımından.
Kendisi sağlık uzmanı ve takıma yeni katıldığından acemi.
Chris’in oynanabilen yan karakteri ve birçok kez hayat kurtarıcısı.
Bary Burton. Babaaa.
Yaşı 38
Alpha takımından
Profesyonel bir asker ve silah uzmanı. 16 yıllık savaş eğitimi var.
Jill’in oynanabilen yan karakteri. Tuhaf davranışları var.
Albert Wesker. Yavşak.
Yaşı 34.
Alpha takımından.
Alpha takımının lideri ve mükemmel bir asker. Geçmişi karanlık ve ?????
At night or strolling through the park
Remake
Resident Evil, 2002’de Capcom tarafından Nintendo GameCube için yeniden hazırlanıp grafik özelliklerine göre uyarlanır. İçeriği de bilhassa bölüm tasarımlarında farkedildiği üzere kısmen değiştirilmiştir. Oyunun hikayesine ise temelde dokunulmamıştır. Gerçi önceden olduğu gibi prerender arka planlar kullanılmakta, fakat oyun emsalsiz ayrıntılara sahip bulunmaktadır. Grafikler oyunun bazı bölümlerinde adeta fotoğrafik gerçekliğe ulaşır. Harici yenilikler ise kayıp Trevor harfleri, Kenneth Sullivan video kasedi, Lisa Trevor isminde tekrar tekrar ortaya çıkan ek bir düşman, koşan öfkeli zombiler (Crimson Heads de denir, isimlerini kafalarının kızıl renginden alırlar), flash bang veya bıçak gibi yakın dövüş silahları, zombileri yakmak için benzin bidonu ve çakmak, mezarlık gibi yeni mekanlar, yeni kıyafetler, yeni ve daha çok bulmaca ile farklı yerlere dağıtılmış nesnelerdir. Tüm bunları farklı yollar ve 12 farklı son tamamlar.
When the light begins to change
Sonuç
Alın, aşağıda verdiğim reçete ile oynayın, gerçek oyun, gerçek korku, gerçek sanat eseri ile tanışın. 40 km2 oyun alanı yaptık diye övünüp içine oyun koymayı unutan günümüz eblek oyun tasarımcılarına, sadece bir konağın içine tüm korku unsurlarını (köpekbalığı bilem var) sığdırarak kapak yapan dahi tasarımcıların önünde saygı ile eğilin.
I sometimes feel a little strange
Ps
Emulasyon detayları için bloğumdan (www.oyun90.net ) yazının devamını okuyabilirsiniz.
Kaynaklar: Wikipedia dan beslemeler, bilimum yerli ve yabancı oyun siteleri ve forumlardan esinlenmeler mevcuttur.
paxal
(6.8.2011 19:03:03)
Öyle bir anlatmışsınki korku oyununun adından bile korkan benim oynayasım geldi
Reçeteyi uygulayacağım bakalım nasıl bir sonuç çıkacak
Eline sağlık
Kobrakai
(6.8.2011 19:11:18)
RE i cok severm ama pc de sorun oluyor maalesef. Oynanabilirlik kotu
Nømad
(7.8.2011 01:22:02)
@paxal Sağolasın. Dene pişman olmayacaksın.
@Kobrakai Oynanabilirlik gayet iyi ve sorunsuz. Denersen göreceksin. Bu klasiği kaçırma derim.
kımyasal
(7.8.2011 01:28:20)
o kadr bılgın var su konuda bana yardımcı olun.resıdent evıl playstatıonda oynamıstım.resıdent evıl ya 2 yada 3 tu oyunda yuzu cızık beyaz saclı bır asker vardı hastahane bolumlerınde karsımıza cıkmıstı onun hakkında bılgınız varmı.umbrella askerıydı sanırım
Nømad
(7.8.2011 10:58:43)
quote:
Orijinalden alıntı: kımyasal o kadr bılgın var su konuda bana yardımcı olun.resıdent evıl playstatıonda oynamıstım.resıdent evıl ya 2 yada 3 tu oyunda yuzu cızık beyaz saclı bır asker vardı hastahane bolumlerınde karsımıza cıkmıstı onun hakkında bılgınız varmı.umbrella askerıydı sanırım |
Günaydın.
Ben hatırlayamadım ama sanırım şurada vardır.
http://residentevil.wikia.com/Category:Characters
Özellkle alt tarataki subcategories kısmına bakarsanız tüm oyunların tüm karakterlerini içerdiğini göreceksiniz.
kımyasal
(7.8.2011 13:20:53)
Gunaydın
evet galıba jack Krauser bu adamın hıkayesı nedır acaba.resıdent evıl 4 de bunu olduruyorduk yanlıs hatırlamıyor ısem.eskı oyunlarda bızımle bır dusmanlıgı yoktu sonradan dusmanmı olduk yada ona vırusmu bulastı.
old_snake
(7.8.2011 15:46:49)
quote:
Orijinalden alıntı: Nømad quote:
Orijinalden alıntı: kımyasal o kadr bılgın var su konuda bana yardımcı olun.resıdent evıl playstatıonda oynamıstım.resıdent evıl ya 2 yada 3 tu oyunda yuzu cızık beyaz saclı bır asker vardı hastahane bolumlerınde karsımıza cıkmıstı onun hakkında bılgınız varmı.umbrella askerıydı sanırım | Günaydın. Ben hatırlayamadım ama sanırım şurada vardır. http://residentevil.wikia.com/Category:Characters Özellkle alt tarataki subcategories kısmına bakarsanız tüm oyunların tüm karakterlerini içerdiğini göreceksiniz. |
Ömür'üm evvela ellerine sağlık. Oyunu yıllar evvel bitirmiş dahi olsam tekrar oynamak için hafiften bir gaza geldim. GameCube'yi çıkarmak icab ediyor sanırım :=)
Kimyasal arkadaşın bahsettiği karakter R:Evil 3 teki 2 askerden ( aslında 3 ama tarife uyan iki tane var) birdir. Yani isim verecek olursak Mikhail veya Nicholai..Ancak hastahane bölümünü oynadığımız eleman bu ikisinden biri değil maalesef. O neşeli arkadaş Carlos'tan başkası değil..Ana Robevto Cavlooooooooooos
Bir de emülatör ayarlarını iyi yapabilirsen yavaş çalışmak ne kelime, uçuyor namussuz uçuyor. Rom ihitiyacın olursa kimden bulacağını biliyorsundur herhalde.... Baba valla uçiii
VII_outLaw
(7.8.2011 18:12:39)
Resident Evil 1-2-3 kraldır gözümde...
Sonuna kadar okudum Nomad kralsın sende...
melkor23
(8.8.2011 12:49:09)
25fps'yi geçmiyor, bir de sesde sorun oluyor; düzeltemedim bir türlü... Ama ne zamandır gamecube ve bu oyunu arıyordum, bulamamıştım. İlaç gibi oldu sağolasın.
Nømad
(9.8.2011 09:33:08)
quote:
Orijinalden alıntı: melkor23 25fps'yi geçmiyor, bir de sesde sorun oluyor; düzeltemedim bir türlü... Ama ne zamandır gamecube ve bu oyunu arıyordum, bulamamıştım. İlaç gibi oldu sağolasın. |
İşletim sistemin, bilgisayar özelliklerin, driver versiyonların giibi bilgileri verirsen yardımcı olmaya çalışırım. Bahsettiğin sorunların hiçbirini ben yaşamadım zira.
melkor23
(9.8.2011 09:45:41)
win7 home premium 64, i7 860 2.8, 6gb ram, hd 6870, sürücülerde de dx9 ve 10 güncellemesi yapmamışım, bundan mı kaynaklanıyor acaba, şimdi sitedeki yazınıza bakarken fark ettim. Ben sadece dolphin'i indirdim ve oyuna girdim.
Nømad
(10.8.2011 10:42:01)
quote:
Orijinalden alıntı: melkor23 win7 home premium 64, i7 860 2.8, 6gb ram, hd 6870, sürücülerde de dx9 ve 10 güncellemesi yapmamışım, bundan mı kaynaklanıyor acaba, şimdi sitedeki yazınıza bakarken fark ettim. Ben sadece dolphin'i indirdim ve oyuna girdim. |
DirectX güncellemesi %90 çözecektir sorunlarını.
paxal
(10.8.2011 16:48:44)
quote:
Orijinalden alıntı: melkor23 win7 home premium 64, i7 860 2.8, 6gb ram, hd 6870, sürücülerde de dx9 ve 10 güncellemesi yapmamışım, bundan mı kaynaklanıyor acaba, şimdi sitedeki yazınıza bakarken fark ettim. Ben sadece dolphin'i indirdim ve oyuna girdim. | DirectX güncellemesi %90 çözecektir sorunlarını. |
Şu gamepad ayarlarını nasıl yapacağımız hakkında bir bilgin var mı? Kablolu xbox 360 gamepad kullanıyorum. Dolphinde 5 ane tuş var A B X Y Z diye ama gamepad de A B X Y var, Z tuşunu nereye atayacağımı şaşırdım :P
2K
(10.8.2011 17:17:34)
operations raccoon city'i gördükten sonra paso remake yapsınlar daha iyi.
CaptainFrankCastLe
(10.8.2011 17:21:13)
Arkadaşlar oyunu bulamadım ya pm den yardımcı olabilirseniz çok makbule geçer.
Microfix
(10.8.2011 18:44:21)
quote:
Orijinalden alıntı: Nømad Albert Wesker. Yavşak. |

Nømad
(10.8.2011 21:14:30)
quote:
Orijinalden alıntı: paxal quote:
Orijinalden alıntı: melkor23 win7 home premium 64, i7 860 2.8, 6gb ram, hd 6870, sürücülerde de dx9 ve 10 güncellemesi yapmamışım, bundan mı kaynaklanıyor acaba, şimdi sitedeki yazınıza bakarken fark ettim. Ben sadece dolphin'i indirdim ve oyuna girdim. | DirectX güncellemesi %90 çözecektir sorunlarını. | Şu gamepad ayarlarını nasıl yapacağımız hakkında bir bilgin var mı? Kablolu xbox 360 gamepad kullanıyorum. Dolphinde 5 ane tuş var A B X Y Z diye ama gamepad de A B X Y var, Z tuşunu nereye atayacağımı şaşırdım :P |
Valla ben Dolphin i açıp, yukarıdan GCPad kısmına girdim ve elimdeki usb converter ile kullandığım PS2 gamepad inin ayarlarını elle yaptım. Şekil aşağıda. Sorunsuz çalışıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Umarım işini görür.
paxal
(10.8.2011 22:11:40)
quote:
Orijinalden alıntı: paxal quote:
Orijinalden alıntı: melkor23 win7 home premium 64, i7 860 2.8, 6gb ram, hd 6870, sürücülerde de dx9 ve 10 güncellemesi yapmamışım, bundan mı kaynaklanıyor acaba, şimdi sitedeki yazınıza bakarken fark ettim. Ben sadece dolphin'i indirdim ve oyuna girdim. | DirectX güncellemesi %90 çözecektir sorunlarını. | Şu gamepad ayarlarını nasıl yapacağımız hakkında bir bilgin var mı? Kablolu xbox 360 gamepad kullanıyorum. Dolphinde 5 ane tuş var A B X Y Z diye ama gamepad de A B X Y var, Z tuşunu nereye atayacağımı şaşırdım :P | Valla ben Dolphin i açıp, yukarıdan GCPad kısmına girdim ve elimdeki usb converter ile kullandığım PS2 gamepad inin ayarlarını elle yaptım. Şekil aşağıda. Sorunsuz çalışıyor. < Resime gitmek için tıklayın > Umarım işini görür. |
Eyvallah, işime yaradı.