kaotika
=> SLAVLAR
(19.12.2007 18:53:23)
Bütün slav dillerinde "da" evet demektir. Yani oradan tanıyabilirsiniz.
Burak[Alper]
=> SLAVLAR
(19.12.2007 18:55:59)
quote:
Orjinalden alıntı: Lacrima Tarkan filmi falan mı seyrettin türklerle vikingler orda beraber geçiyor. |
Evet
Burak[Alper]
=> SLAVLAR
(19.12.2007 18:58:11)
quote:
Orjinalden alıntı: kaotika Bütün slav dillerinde "da" evet demektir. Yani oradan tanıyabilirsiniz. |
Bizum Karedenizli uşşaklar da habire "Da" derler.
Haçen kanlarından hep şüphe etmişumdur.
Algol
=> SLAVLAR
(21.12.2007 02:33:23)
quote:
Orjinalden alıntı: Lacrima arnvutlar illyrian diye geçer slav diye geçmez yani bi nevi trak falan oluyolar. isterseniz siz bakın. http://en.wikipedia.org/wiki/Albanians letonların da baltık olduğunda ısrarlıyım. |
Arnavutların İliryalı olarak geçtiği doğru. Yani sizin deyiminize göre "bir nevi" Trak oluyorlar. E Trak, yani Trakyalı olunca Helenik, yani Yunanlı olmuyorlar mı? Evet oluyorlar. E peki madem Helenik bir halk bu Arnavutlar, neden Yunanlılar ile kanlı bıçaklılar?
Yunanistan'da yapılan bir ankete göre Yunanlıların en antipati duyduğu halk -Türklerden sonra- Arnavutlar. Peki durum böyle iken, neden Arnavutluk cumhuriyetinin bayrağında genelde Slavların kullandığı çift başlı kartal mevcut. Gerçi bu çift başlı kartalın hikayesi uzundur, ama anlatacağım yine.
Çift başlı kartal ilk olarak Selçuklular tarafından kullanıldı. Anadolu Selçukluları tarafından değil, Büyük Selçuklular tarafından. Selçuklu Kağanı Tuğrul Bey, Bağdat'ı ele geçirince; kendini hem batının -Selçukluların o zaman yaşadığı bölgeye göre batı- hem de doğunun hükümdarı ilan etti ve çift başlı kartalı kendi devletine sembol seçti.
Aslen kartal zaten Asya kökenli bir kuştur. Yüzyıllar boyunca kartalı her tarafa simge yapan Avrupalıların kıtasında, Alp coğrafyası -yani orta Avrupa- dışında hiç bir yerde kartal yaşamaz. Zaten bu kültür onlara Avrupa Hunları aracılığıyla, Cermenler üzerinden bulaşmıştır. Dikkat ederseniz; en çok kartalı kendine simge olarak seçen halk Alman halkıdır. Yani bir Cermen halkı.
Selçukluların kartalındaki bir baş doğuyu, diğeri batıyı temsil eder. Daha sonra bunu gören Yunanlılar -yani Bizanslılar- bunu doğu Roma ve batı Roma için kullandılar. Batı Roma dağılınca bu miras sadece Bizanslılara kaldı ve ortodoks hristiyanlığının simgesi oldu. Bizanslılar üstünden de bu gelenek tüm ortodoks hristiyan halkara -Ruslara, Sırplara, v.s.- yayıldı ve sonunda Slavlara özgü bir simge haline geldi. Bu yüzdendir ki; Slav kökenli tüm halklar -Ruslar, Sırplar, Karadağlılar, Arnavutlar- bunu ulusal simge olarak kullanır.
Letonların Slav kökenli olduğuna dair bir kaynak verdiğimi hatırlıyorum; Leton-Leh Birliği (Polish-Lithuanian Commonwealth). Koskoca ve yıllar süren bir birliktir, gidin ve inceleyin.
quote:
Orjinalden alıntı: Burak[Alper] Birileri bana neden Finliler ve İsveçliler de "Hakan" diye isimlerin var olduğunu açıklayabilirler mi? |
Gelelim buraya. Burada sevgili Burak çok güzel bir yere temas etmiş. Ama maalesef burada da hatalısınız sayın Lacrima.
Şimdi ilk önce telaffuza bakalım. Biz nasıl okuyoruz bu "Hakan" kelimesini? Yazıldığı gibi okumuyoruz bir kere. Bunu geçin. Çünkü "H"den sonra tek "A" var, ancak biz iki "A" varmış gibi okuyoruz. Yani; "Haakan" olarak. "Hakan" olarak değil. Peki bizim sevgili kuzeyli dostlarımız nasıl okuyor? Håkan olarak yazıyorlar ama bu garip(!) "Å" harfi nasıl okunuyor? İşte, bizim ettiğimiz telaffuzla onların ettiği telaffuzu aynılaştıracak bir şekilde çift "A" olarak okunur. Hatta Norveççe'de bazen bu harf yerine iki "A" kullanılır. Mesela "Taake" kelimesinde olduğu gibi. "Sis" manasına gelen bu kelime bazen "Å" harfi ile, "Tåke" olarak da çıkabiliyor karşımıza. Aynen "yıl" anlamına gelen "År" kelimesinin çıktığı gibi.
Peki ne anlama geliyor bu kelime? Asıl olay burada gizli. Aynı şekilde telaffuz ettiğimizi öğrendik ama ne anlama geliyor? Yoksa aynı anlama mı geliyor? Tabii ki aynı anlama geliyor.
Kelimenin birleşik kelime olduğu doğru. "Hå" takısı ve "kan" takısı. "Hå" takısının "yüksek" veya "ulu" anlamına geldiği de doğrudur. Ama işte sayın Lacrima diğer takıda çok büyük bir yanılgıya düşüyor. "Kan" takısının, eski Norveççe'de "konr" modern Bokmal Norveççe'sinde "konge" kelimesinden geldiği doğru. Ama kesinlikle "oğul" anlamına gelmiyor. Norveççe'de "oğul" anlamına gelen kelime "sønn" kelimesidir. Ama peki bu "kan" kelimesinin bugünkü türevi olan "konge" ne demek?!
"Kral" demek, "hükümdar" demek. Yani "kağan" demek. Kelimeler sizi yanıltmasın; bugün "konge" ama bu kelimenin binyıl önce ne olduğunu kimse ispat edemez. Yani insanların kullandığı kelimelerin, yüzyıllar boyunca geçirdiği evrim inanılmazdır! Bugün "konge" olan, binyıl önce pekala "kan" veya "kån" olabilir. Bunun olmayacağını kimse ispat edemez. Eski Sümer tabletlerindeki "gece" kelimesinin, bugün aynı amaç için kullandığımız kelime ile aynı olması tesadüf değildir.
Velhasıl, İsveçlilerin bugün çocuklarına isim olarak verdiği "Håkan" kelimesinin, hem anlam hem de okunuş olarak, bizim kullandığımız "Hakan" kelimesinden bir farkı yoktur. Peki bu tesadüf mü sizce? Tarihin gördüğü en savaçı ve yayılımcı iki halktan bahsediyorsanız, bu kesinlikle tesadüf olamaz...
Lacrima
=> SLAVLAR
(21.12.2007 11:04:28)
quote:
Arnavutların İliryalı olarak geçtiği doğru. Yani sizin deyiminize göre "bir nevi" Trak oluyorlar. E Trak, yani Trakyalı olunca Helenik, yani Yunanlı olmuyorlar mı? Evet oluyorlar. E peki madem Helenik bir halk bu Arnavutlar, neden Yunanlılar ile kanlı bıçaklılar? |
İyi de yunanlılarla arnavutların birbirini sevmiyor olması Arnavutları slav yapmıyor ki.
quote:
Letonların Slav kökenli olduğuna dair bir kaynak verdiğimi hatırlıyorum; Leton-Leh Birliği (Polish-Lithuanian Commonwealth). Koskoca ve yıllar süren bir birliktir, gidin ve inceleyin. |
lehlerle letonlar tarihte birlik olmuşlar diye ikisi aynı millet olması gerekmiyor ki. avusturya-macaristan da birlik hatta imparatorlukmuş ama macarlarla avusturyalıların kökenleri epey farklı. yani letonların slav olması gerekmiyor zamanın lehlerle beraber takılmışlar diye.
"The proto-Baltic forefathers of the Latvian people have lived on the eastern coast of the Baltic Sea since the third millennium BC"
bu cümle aynen Leton tarihinden
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Latvia
_________
Benim bildiğim Hakan zaten köken itibariyle türkçe bi kelime değil, çincedeki Kaan kelimesinden türkçeye geçmiş. kaan da eski çinde hükümdarlara verilen sıfat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haakon , konr un evlat anlamına geldiği linkde de yazıyor.
Algol
=> SLAVLAR
(21.12.2007 16:57:10)
Arnavutların Slav kökenli olmasını sadece bir tek o alıntı yaptığınız paragrafa bağlamamışım zaten. Ama siz bir tek o paragrafı gördünüz heralde.
Letonlar konusunda da yine 21.yy'ın kutsal kitabı "Wiki" amcaya sarılıyorsunuz. Ben her zaman diyorum; Wiki'yi kaynak kabul etmiyorum ben. Wiki kaynaksa, EkşiSözlük hayli hayli kaynak. Ama bu ırk birliğine sahip olmayan halkların kurduğu birlikler hakkında bir kaç şey söyleyeyim.
Avusturyalıların Cermen, Macarların Türk kökenli olduğu doğru. Beraber bir devlet kurdukları da doğru. Ancak tarihde ırk birliği olmayan kurulan tek devlet, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu değil. 13.yy civarında Hindistan'da kurulan Hint-Türk İmparatorluğunu da biliyoruz.
Ama şimdi mevzu o değil. Mevzu madem Baltık kökenli olan -ki antropoloji de böyle bir ırki terim yoktur, bu bir coğrafyanın ismi olur en fazla- Letonlar neden yine aynı kökenden gelen yanı başlarındaki Litvanyalılar ve ya Estonlarla bir birlik kurma yoluna gitmiyorlar da, ta güneydeki Lehler ile birleşme çabası içine giriyorlar? Irki bağlar her zaman dünya siyasetine yön veren bağlardır. Bugün TC cumhurbaşkanının, ta orta-asyadaki Kazakistan'da derin temaslarda bulunması tesadüf değildir. Yani bir nevi kan çekiyor, mesafelerin önemi yok.
E siz yine Wiki çalışıyorsunuz ve orada yazan herşeye inanıyorsunuz. %1200 Türkçe olan "kağan" kelimesini de Çince yaptınız. Artık bir şeycikler demem daha...
Burak[Alper]
=> SLAVLAR
(21.12.2007 17:58:26)
quote:
Orjinalden alıntı: Algol Bugün TC cumhurbaşkanının, ta orta-asyadaki Kazakistan'da derin temaslarda bulunması tesadüf değildir. Yani bir nevi kan çekiyor, mesafelerin önemi yok. |
Orası göreceli...
TuJue
=> SLAVLAR
(21.12.2007 19:51:48)
Çince'de '' Kaan '' diye bir kelime yoktur bildigim kadari ile.Benzer olarak sadece '' Kan '' sesi vardir ve bunun da 4 farkli harekesi vardir.Bu 4 farkli harekeyi kullansak da hicbir zaman bizim dilimizdeki gibi Kaan sesini vermez, yani hafifce uzatilamaz.Ve Çince'de '' Kan '' sesinin manalarina baktigimizda, kral ve hukumdar gibi anlamlar ile herhangi bir benzerligi yoktur
Lacrima
=> SLAVLAR
(21.12.2007 21:46:13)
quote:
Ama şimdi mevzu o değil. Mevzu madem Baltık kökenli olan -ki antropoloji de böyle bir ırki terim yoktur, bu bir coğrafyanın ismi olur en fazla- Letonlar neden yine aynı kökenden gelen yanı başlarındaki Litvanyalılar ve ya Estonlarla bir birlik kurma yoluna gitmiyorlar da, ta güneydeki Lehler ile birleşme çabası içine giriyorlar? |
slav mı oldu letonlar, lehlerle anlaşma yaptılar diye. avusturyalılar da almanlar değil neden macarlarla birleşti avusturyalılar orta asya kökenli mi dememiz lazım bundan sonra. muhabbet boşa gidiyor şu an.
wikipedia yı kaynak kabul etmemeniz de pek önemli değil. en azından benim için.
Algol
=> SLAVLAR
(22.12.2007 00:20:40)
@ Lacrima
Ama siz hala paragraflara takılıyorsunuz. Muhabetin boşa gittiği doğru maalesef. Sizin bu gibi durumlar için söylediğiniz bir cümle grubu vardı. Şimdi onu söyleyesim geldi. Şöyle bir şeydi sanırsam;
Ben artık bu konunun altına yazmıyorum. Hayır yani, fikrimin değiştiğinden değil. Bu konuya yazarken harcadığım zaman hiç geri gelmeyecek...
cndstrn
=> SLAVLAR
(23.12.2007 00:16:28)
Yunanistan hariç tüm balkan ülkeleri ve Rusya
yugoslavian
=> SLAVLAR
(7.02.2011 08:06:31)
ben bir slav olarak size sunu söylicem dünyadaki slav ülkeleri sunlardır sırplar ruslar makedonyalılar hırvatlar polonyalılar bulgarlar karadağlılar bosnalılar çek cumhuriyeti slovenya slovakya letonya ukrayna beyazrusya falan aklıma gelmeyenler var tabi ama dünyada 14 tane slav ülkesi var ve dilleride birbirine cok benzer ben yugoslavyalıyım ve yugoslavcayla rusca dillerinde bir örnek vercem (benzerlik hakkında) bizde nasıl gidiyor kako ide deniyor ruslarda kak dyela deniyor simdi kök olarak düşünelim rusca olarak ele alırsak kak ın yanına o koy ve dyelanın y sini cıkar kako dela oluor simdi sondaki la ek oluyor ama gereksiz bir ek yani onu cıkarmasanda cıkarsanda karsındakinin ne dediğini anlarsın ve ben dünyadaki hangi slav devleti olursa olsun gidersem anlasabilirim yani açlıktan ölmem :D derdimi anlatırım ben yugoslavım ama su anda bölündü içinden sırbistan tarafındayım ama müslümanım söyle bir bilgi daha verim slavların cok azı müslümandır genelde hırstiyanlardır ortadoks protestan katolik gibi dinler işte avrupada ırk olarak en cok slavlar yaşarlar ama unutmayınki arnavutlar slav deillerdir onlar cok farklı bir ırk dilleride o kadar karısık ve zorki inanamazsınız gercei benim için öyle bilmediğimden kaynaklanıyor olabilir :D nese kısacası
slavım
elhamdülillah müslümanım
aynı zamanda merak ettiğiniz birşey varsa sorun yanıtlayayım...
KayhanKaan
=> SLAVLAR
(7.02.2011 13:21:37)
quote:
Orijinalden alıntı: yugoslavian ben bir slav olarak size sunu söylicem dünyadaki slav ülkeleri sunlardır sırplar ruslar makedonyalılar hırvatlar polonyalılar bulgarlar karadağlılar bosnalılar çek cumhuriyeti slovenya slovakya letonya ukrayna beyazrusya falan aklıma gelmeyenler var tabi ama dünyada 14 tane slav ülkesi var ve dilleride birbirine cok benzer ben yugoslavyalıyım ve yugoslavcayla rusca dillerinde bir örnek vercem (benzerlik hakkında) bizde nasıl gidiyor kako ide deniyor ruslarda kak dyela deniyor simdi kök olarak düşünelim rusca olarak ele alırsak kak ın yanına o koy ve dyelanın y sini cıkar kako dela oluor simdi sondaki la ek oluyor ama gereksiz bir ek yani onu cıkarmasanda cıkarsanda karsındakinin ne dediğini anlarsın ve ben dünyadaki hangi slav devleti olursa olsun gidersem anlasabilirim yani açlıktan ölmem :D derdimi anlatırım ben yugoslavım ama su anda bölündü içinden sırbistan tarafındayım ama müslümanım söyle bir bilgi daha verim slavların cok azı müslümandır genelde hırstiyanlardır ortadoks protestan katolik gibi dinler işte avrupada ırk olarak en cok slavlar yaşarlar ama unutmayınki arnavutlar slav deillerdir onlar cok farklı bir ırk dilleride o kadar karısık ve zorki inanamazsınız gercei benim için öyle bilmediğimden kaynaklanıyor olabilir :D nese kısacası slavım elhamdülillah müslümanım aynı zamanda merak ettiğiniz birşey varsa sorun yanıtlayayım... |
Eğer boşnak isen slav değil Bogomilsin.
agoze
=> SLAVLAR
(9.02.2011 21:36:08)
Konu hortlamış.Tüm konuyu okuduktan sonra farkettim ve okurken çok zevk aldım ve bana iyi bir şeyler kattı.Forumun 4 önceki hali bile şimdikinden çok daha iyiymiş.Irklarla ilgili bir tartışma ve hiç kimse olayı milliyetçilik,siyaset ya da yanlı tarihe çekmemiş.
dududua
=> SLAVLAR
(15.11.2016 19:33:25)
gördüğüm kadarıyla şu soruya doğru düzgün bir cevap gelmemiş letonlara slav diyenimi arnavutları slav yapanımı boşnakların dini olan bogomili ırk yapanımı desen ne bilemedim slav halkları ruslar ukraynalılar beyaz ruslar çekler slovaklar slovenler hırvatlar polonyalılar pomaklar bulgarlar makedonlar torbeşler sırplar boşnaklar ve almanya polonya arasında kalan şimdi adını unuttuğum bir halk bunlar slav halklarıdır yazmadığım unuttuğum olabilir ama yazdıklarımdan eminim makedonların yunan kökenli değilmi diye soran kişiye ise makedonya bölgesi zamanında yunanların hakim olduğu biryerdir ama slav göçleri ile slavlar yerleşmiştir o yüzden makedon halkının çoğunluğunu slav ırkı oluşturur evet unuttuğum varmış karadağlılar
dududua
=> SLAVLAR
(15.11.2016 19:36:02)
bogomil bir ırk değil hristyanlığın bogomil mehsepidir boşnakların ve pomakların müslümanlığa geçmeden önceki bulunduğu hristyanlık mehzepi din farklı birşey ırk farklı birşey nasıl boşnaksan slav değilsin diye bilirsiniz ozaman sizin mantığınıza göre müslümansan arapsın değilsen arap değilsin tüm türkler arap ozaman müslüman olduğu için ? boşnaklarla pomaklarda bu mehzepe ortodoksluktan geçmişlerdir ondanda birşey çıkarmadan siz onuda söyleyeyim