Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (Tüm Sürüm)
Tüm Forumlar >> Eğitim ve Sınavlar >> Eğitim ve Sınavlar Genel Sohbet
gogolun_paltosu => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 13:29:12)
Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma programına sahipler nasıl bir yol izliyorlar ? Dehb’li olup sınavlarda derece elde edenler farklı olarak n’aptınız ya da profesyonel yardım alıyorsanız nasıl bir yol gösteriyorlar yardım edebilir misiniz bu durumdan müzdaribim yıllardır konuşabileceğim kimse yoktu bilgisi olanlar aydınlatabilir mi

BirZemanHatası => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 13:40:29)
dehb'mi azdıracak beni anksiyete çukuruna gark edecek tüm etkenleri def ediyorum çevremden.

Enigmatical => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 14:07:57)
Dehb teşhisi kesinse, sizin kendinize Dehbliyim demeniz değil. Uzman Psikiyatri doktorunun teşhisi koymuşsa sırf okul hayatında değil. Ondan sonraki yaptığınız meslekte bile Ritalin veya Concerta kullanımı gerekli olduğu durumlar oluyor. Aşırı dikkat gerektiren el, parmak kaptırma vs işleri ve meslekleri tercih etmemek gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Dehb’li bir mimar meslek hayatı boyunca ilaç takviyesi kullanabiliyor. İlaca gerekli bir meslek tercih etmezseniz genellikle eğitim hayatı sonrası doktor ilacı bıraktırır. Gençlerde Ritalin, yetişkinlerde Concerta tercih edilir. Ritalinde idrar artışı üst seviyeye çıkar. Etki süresi kısadır. Concerta etki süresi uzundur. Bunun dışında taşikardi, terleme vb. şikayetler ortaya çıkarsa doktorunuza söylemeyi ihmal etmeyin. Genellikle bu iki ilaç DEHB’lilerde tercih edilse de, oluşan şikayetler durumunda farkı diğer ilaç tercihlerine mecburen gitme durumu oluyor. İlla ki çözülür. DEHB eğer varsa profesyonel destek almadan çözülecek bir durum değildir.

gogolun_paltosu => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 19:32:13)
Ben kendime demiyorum hocam zaten teşhisim var yaklaşık 4senedir de profesyonel destek alıyorum bu bela ile yaşamaya baş etmeye çalışıyorum lakin bu şekilde hayatını idame ettiren varsa nasıl bir yol izlediğini merak ettiğim için dedim ilaç sadece bir yol asıl mesela rutinler,düşünceler Ya da yapılan farklılıklar misal dehb’in yanında getirdiği anksiyete ile baş etmek de başlı başına bir sıkıntı bu şekilde bununla yıllardır yaşayanlar neyi farklı yapmaya başladı onu merak ettiğim için sordum

gogolun_paltosu => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 19:36:20)
Uzun vadeli olarak mı yani sürekli seni darlayan, strese sokan arkadaş çevresinden uzak durmak vs. gibi mi ?yoksa günlük küçük ama pürüzlü şeyler mi şayet ikincisi ise nasıl bir yol izliyorsun hocam ?

BirZemanHatası => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 19:48:48)
Hocam mesela cep telefonumun bir titresimi benim butun konsantrasyonumu bozuyor. Kapatip iceri birakiyorum ders calisirken.

Veya mesela kesinlikle tembihliyorum evdekilere ben odamdan cikmadan sakin icrri gelmeyin herhangi bir sey icin diye.

Periyodik sesler cok tadimi kacirir mesela eger boyle denemede paragraflarin altini durmadan cizen veya eliyle kalem ceviren cocuklar varsa once uyariyorum devam etmesi halinde sinifimi degistiriyorum.

Ote yandan sessizligi aniden bozan yuksek sesler beni delirticek duzeyde irrite ediyor. Bu da oldugu zaman cok deliririm. Bazen kutuphanede vs aniden tak diye kitap kalem dusurenler oluyor cok tadim kaciyor ama engelleyemiyorum.

Hayat dehb'lilere gercekten cok zor.

KendallRoy => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (12.11.2022 20:07:26)
Bana yaklaşık bir buçuk iki sene önce DEHB teşhisi konuldu. Geçen sene mezundum ve şimdi üniversitedeyim. Geçen sene sınav maratonu boyunca Ritalin kullandım. İki kutudan üç kutuya çıkmıştı.

Hocam şimdi senin durumunu bilmiyorum yani mezun musun, okula gidiyor musun, dershane var mı, uyuma alışkanlıkların vs. önemli

Ben geçen sene dershaneye gidiyordum. Dört saatlik İngilizce dersim varsa ders öncesi mutlaka bir tane Ritalin alırdım yoksa dersi takip edemezdim. Akşam eve gelince yemek yer üstüne bir Ritalin daha alırdım çalışmaya başlardım, üç saat sonra bir Ritalin daha alırdım ve saat 1-2 gibi ilacın etkisi biterdi ben de uyku ilacı alıp yatırdım çünkü geç saatte bu ilacı alınca uyumak imkansız gibi biliyorsunuz. Ben o yüzden geç kalkardim, derse giderdim gelince ilacı alıp çalışırdim. Hafta sonları ise dersim sabah erken olurdu eğer sözel ders varsa ilaç almazdım eve gidince çalışırdim.

Ayda iki gün ara verirdim hiç çalışmazdim. İlacın direnci de azalırdı böylelikle.

Biliyorsun bu ilaçlar sihirli değil seni ders çalışman için zorlamıyor ne yaparsan ona odaklanmanı sağlıyor. O yüzden ben ilacı almadan önce kitaplarımı vs. hazırlardım, eğer yapılacak bir işim vs. varsa onları yapardım ki aklım takılmasın. İlacı almadan önce telefonu vs. başka odaya koyardım ki telefona takılı kalmayayım - bunu yapmadan önce ilacı alıp ders çalışmak yerine telefonla uğraştığım oluyordu. Neyse, telefonu vs. uzaklaştırıp ders hazırlıkları yaptıktan sonra Ritalin alırdım. Bu ilacın etkisi yarım saat ile bir saat arasında geliyor çoğunlukla. O yüzden ilacı aldıktan sonra kitap okumaya başlardım. Yaklaşık yarım saat kitap okuduktan sonra ilacın etkisini hissediyorsun zaten ve o zaman ders çalışmaya başlardım.

Bence planlı çalışmak da çok önemli. Biz DEHB hastası olduğumuz için ertelemek veya ne yapacağını bilememek gibi sıkıntıları sıklıkla yaşayabiliriz. Haftalık ve günlük bir planım olurdu. Haftalık plana tamamen uymasam bile günlük planıma mutlaka dikkat ederdim o gün ne çalışacağımi, hangi testleri çözeceğimi belirlerdim.

Okulunuz veya dershaneniz varsa çalışma saatlerinizi de belirlemeniz lazım mesela benim salı ve cuma saat ikide dersim başlardı ve dört saat sürerdi. O günlerde çok erken kalmadıysam (gece çalıştığım için genellikle saat 10-11 gibi kalkardim) dershaneden dönene kadar çalışmazdim çünkü 1-2 saat çalışmak için Ritalin almak saçma olurdu ki zaten dört saatlik için de bir tane ihtiyacım olurdu.

Yani çalışma saatlerinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Haftalık veya en azından günlük bir plan çok işe yarıyor. Dersten başka bir şeye dikkatin kaymaması için ilaç almadan önce derse hazırlık yapılması ve dikkat dağıtıcılardan uzak durulması gerekiliyor.

Carthol => Dehb’li bireyler nasıl bir çalışma yapıyorlar ? (17.11.2022 16:25:15)
Şu an izlediğim yol iyi gibi geliyor

Sabah kalkıyorum ilacı alıp derse oturuyorum ve tek seferde halletmeye çalışıyorum yaklaşık 6-8 saat

Ama yemek konusunda sıkıntı yaşadığım için artık öğlen aç olmasam da bir şeyler yiyorum sonra tekrar oturuyorum çünkü ilaçlar malum açlığını anlamıyorsun ve performansı etkiliyor akşama doğru.

Ara verdiğim zaman o aralar beni hiç iyi etkilemiyor zaten erteleme konusunda profesyonelim o yüzden direkt ara verme olayını çıkarttım kafadan

Sayfa: [1]