Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (Tüm Sürüm)
Tüm Forumlar >> Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri >> Klimalar
Mesaj
celutska => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (20.6.2019 09:31:07)
Merhaba. Klima bakımı için Bosch-Profilo-Siemens yetkili servisi çağırdım, gelip eşanjör, filtreler ve dış ünite temizlendi ama fanı temizlemediler. Son anda hatırlatınca, eline fırça alıp tozunu aldı. Yetkili servisten bahsediyoruz. Bilginiz olsun.

Klimanın fan temizliği içime sinmediği için söküp temizleyebilir miyiz diye düşünüyorum? Bilgsi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

İkinci bir husus da, klima çalışırken fan pervanesinden gıy gıy diye ses geliyor, sanki yağlanması gerekiyor gibi. inci bir pipet yardımıyla fan pervanesinin dibine yağ sürsem fayda eder mi sizce?

Profilo DC inverter klima.

klima5505 => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (20.6.2019 16:16:13)
Merhabalar.

Yetkili servisin yapmış olduğu işlem tam bakım olarak nitelendirilebilecek boyutta olmamış.

Fanını kendiniz sökmeniz çok zordur. Elinizden bu tarz işler geliyorsa parçaların yerleşim mantığını inceleyerek yapabilirsiniz ancak yine de tecrübeniz yoksa çok zor bir işlemdir.

Ses geldiği gibi klimada elle dokununca hissedilecek boyutta veya bariz belli olan bir vibrasyon,sarsıntı,titreşim var mı ?

Normal şartlarda bu rulmanların ve burçların yağlanmaya ihtiyacı olmaz. Fırçayla temizlik de temizlik sayılmaz. Acaba fırçayı çok bastırıp hasar mı verdi diye de düşünmek gerekir.

Saygılarımla...

celutska => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (21.6.2019 10:32:36)
Yanıt için teşekkürler.

Yetkili servisle konuyu görüştüm dün. Neden fanı neden söküp temizlemediklerini sordum, bazı klimaların fanı çıkmıyor dedi, onları fırçayla temizliyorlarmış. İlaçsız olunca temizlik etkili olmaz deyince, bişey diyemedi tabi. İzmirin Yetkili Profilo klima servisi bunlar.

Zaten klimanın altına naylon serip temizlik yapmayınca çok içime sinmemişti. Ders olsun bana ve isteyene.

Fanı nemli bir fırçayla kendim de temizledim. güzelce sildim bezle. güzel oldu. ama tabi ilaçlı suyla yıkamanın yeri ayrı.

Fandan gelen ses çok rahatsız edici olmasada, sesiz bir ortamda duyabileceğini kadar, ara ara çıkan gıy gıy bir ses. Çok az ama takıntılı olduğundam belkide rahatsız etti. Titreşim vb bir şikayetim yok. Genel anlamda memnunum.

klima5505 => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (21.6.2019 21:58:10)
Rica ederim. İsterseniz çiçekler için kullanılan mini ilaçlama pompaları var. Onlarla kendiniz de temizleyebilirsiniz tam olarak. Ses kısmını da çözmek için sprey gres deneyebilirsiniz.

Saygılarımla...

celutska => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (24.8.2019 09:49:41)
Üstad gıcırtı sesi sıklaştı. Çok az ama artık aralıksız. Video ekliyorum. Sesin ne olduğuna dair bir bakabilir misiniz? Ciddi bir problemse ilgileneceğim.

https://streamable.com/dxce2 (yüksek sesle dinlemeniz gerekebilir)

klima5505 => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (24.8.2019 22:06:47)
Merhaba hocam.

Bu sesin çıkması normal değil. Yani kesin olarak olmaması gereken bir ses. Muhtemelen bakım esnasında motor rulmanına ve karşısındaki fan burcuna su kaçırmış olabilirler. Balans,vibrasyon olmadığına göre sesin sebebi rulmanların yağsız kalmış olmasıdır. Sprey gres ile bunu engelleyebilirsiniz ancak esas çözüm tabiki ses çıkaran rulmanı vb. değiştirmektir. Problemin ciddiyetine gelince bu ses şayet yağsızlıktan,su kaçmasından dolayı çıkıyor ise zamanla artacaktır. Çok uzun süre müdahale edilmezse rulman motorun dönüşünü zorlaştırır ve motoru yorar,en sonunda motoru yakabilir. O raddeye gelene kadar zaten ses şikayetiniz artacaktır. Sorunun erkenden çözülmesi en iyi olan eylemdir.

Saygılarımla...

celutska => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (24.8.2019 22:26:27)
İlginize teşekkürler. Bakım yapıldı yakın zamanda. Fan sökülmeden basınçlı suyla temizlendi.

klima5505 => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (24.8.2019 23:39:02)
Rica ederim. Sökülmemiş olsa bile basınçlı su rulman kısmına zarar vermiş olabilir. Çünkü bu şekilde ötecek başka bir parça,fan üzerinde bulunmamaktadır.

Saygılarımla...

celutska => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (24.8.2019 23:57:48)
WD 40 ile ben yaglayabilir miyim, bir sorun olur mu?

klima5505 => Klima Fan temizliği ve Fandan Gıcırtı Gelmesi ? (25.8.2019 00:21:50)
WD 40 çok yönlü bir sprey olmasına karşın,yağı ve suyu akıtan,ortadan kaldıran bir maddedir. İlk başta yağlayıcı görev yapsa da zamanla kuruyacak ve mevcut yağı da sökecektir. En etkili ve duruma göre evladiyelik diyebileceğimiz yöntem sprey grestir. Gres yüzeye tutunur ve sürekli olarak yağlama sağlar. Akvaryum hortumu veya bir makaron ile aralara girerek yağlayabilirsiniz.

Würth gibi markaların sprey gresini alırsanız onların ucunda ufak bir boru vardır. Uygun çapta ısıyla daralan makaron(elektronikçilerde bulunur) alıp o boruya gelen kısmını ısı ile büzüştürdükten sonra dar alanlara bu şekilde sızdırmaz halde sıkabilirsiniz.

Saygılarımla...

Sayfa: [1]