Şimdi Ara

Mühendislik seçimi nasıl yapılır? Adım adım anlatım (Lisans yüksek ve lisans için, bilimsel yöntemle

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
7
Favori
1.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kafaya koydunuz, illa mühendislik yazacaksınız. Ya da mühendisliği bitirdiniz ve mühendislikte yüksek lisans yapacaksınız.

Peki hangi üniversiteyi seçeceksiniz?

YALNIZCA VE YALNIZCA OKULLARIN AKADEMİK PERFORMANSINA GÖRE nasıl tercih yapabileceğinizi göstereceğim.

Okulların ve bölümlerin akademik performanslarına göre (yani yaptıkları bilimsel yayınlar, aldıkları atıflar, uluslararası işbirliği vs) sıralandığı sistemler mevcut.

bunlardan bir tanesi de ODTÜ Enformatik (bilişim) Enstitüsü tarafından hazırlanan URAP sistemi.

Öncelikle URAP'ı açıp genel sıralamaya bakabiliriz: (URAP > Sıralamalar)
    http://www.urapcenter.org/2015/world.php?q=MS0yNTA=

bu liste 2015 üniversite sıralamasıdır ve bütün bölümlere göre sıralama yapılmıştır. O yüzden genel bir bilgi vermesi haricinde işimize pek yaramaz.

Madem mühendislik yazacağız o halde mühendislik sıralamalarına bakalım: (URAP > Sıralamalar > Alana göre sıralama > Mühendislik)

http://www.urapcenter.org/2015/engi.php?q=MS0xMjUw (2015 Dünya Mühendislik Sıralaması)

Bu liste bize daha iyi bir fikir verir. Ama yine de tam olarak yeterli değildir. Çünkü mühendislikte birçok bıranş var. Oysa biz seçmek istediğimiz bıraştaki sıralamaları da görmek istiyoruz.

Diyelim ki inat ettik illa Kimya Mühendisliği seçeceğiz. O zaman kimya bıranşındaki (Kimya, Kimya Müh, Biyokimya vs hepsi dahil) sıralamalara bakalım:
    (URAP > Sıralamalar > Alana göre sıralama > Kimya Bilimleri)

http://www.urapcenter.org/2014/chem.php?q=MS0xMDAw (2015 Dünya Kimya Bilimleri Sıralaması)

Yok ben illa çevre mühendisliği seçeceğim diyorsanız:

http://www.urapcenter.org/2015/envi.php?q=MS01MDA= (2015 Dünya Çevre Bilimleri Sıralaması)

Türkiye'deki Üni'lerin 2015 bıranşlara göre dünya sıralaması

http://www.urapcenter.org/2015/field_ranking.php (Soldan ülkeyi sağdan bıranşı seçiyorsunuz)

Şimdi bu sıralamada ak koyun kara koyun meydana çıkıyor. Anlı şanlı okulların mesela kimya alanında aslında çok da iyi olmadıklarını, marka değeri güya çok yüksek olmayan bazı üni.lerin çok daha yüksek sıralarda olduğunu görüyoruz.

UYARI: "Benim puanım yüksek değil ben de bu listelere bakayım mı?" diye soranlara cevabım tektir EVET!. Eğer gitmek istediğiniz okul bu listeye girememişse bence o okulu yazmayın.

"O zaman hangisini yazayım?" dersen örneğin yurtiçinde Erzurum Atatürk'ü yazabilirsin. Evet puanı düşük ama en azından eski köklü kurumsal bir okul. Üstelik puanı daha yüksek olan birçok okuldan da daha iyi.

"Yurtdışında ucuz ve kaliteli üniversite var mı?"
    derseniz Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin F/P oranı gayet iyi okulları var. Romanya ve Bulgaristan da da kendi bıranşında dünyada yer etmiş okullar mevcut. Elbette hepsi değil, bazı okullar.

HER ZAMAN İÇİN ESKİ KÖKLÜ OKULLARA ÖNCELİK VERMENİZİ ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM!

Peki işlem bitti mi? Elbette hayır.
    Seçeceğimiz bölümü kafamızda belirledik. Pekiyi bu bölümün hocaları nasıl acaba? Onu da şu şekilde araştırıyoruz:

Seçeceğimiz bölümün sayfasına girip Personel > Akademik Personel kısmına giriyoruz.

Örneğin marmara üni için Bilgisayar Mühendisliğibölümünün web sitesi:
    http://cse.eng.marmara.edu.tr/

Akademik personel sayfası:
    http://cse.eng.marmara.edu.tr/akademik-kadro/ogretim-uyeleri/

Hocaların kimler olduğunu öğrendik. Verdikleri dersler yayınları vs birçok bilgi burada mevcut.

Peki işlem bitti mi? Elbette hayır.

Scopus isimli bilimsel yayınlarla meşgul olan bir yayınevinin ücretsiz bir hizmeti var.

"Scopus Author Preview" yani Scopus Yazar Önizleme servisi. Bu servis sayesinde o hoca kaç yayın yapmış, hocanın nerede yayınlanmış atıf almış mı vb soruların hepsine yanıt bulabiliyoruz.

https://www.scopus.com/search/form/authorFreeLookup.uri (Bu siteye giremezseniz, üniversitenin wifi ağından veya üniversite içindeki bilgisayarlardan deneyebilirsiniz)

Bu siteden hocanın soyadını adını giriyoruz ve hocanın bütün yayınları önümüze geliyor.

Çıkan yayınlardan pek bir şey anlamayabilirsiniz, çok önemli değil. Önemli olan o hoca yayın yapmış mı? Yapmışsa ne kadar aralıkla yayın yapmış (yılda 1 mi 5 yılda 1 mi) nerelerde yayın yapmış?

Örneğin bir hoca en son 10 yıl önce yayın yapmışsa düşünmekte fayda var. Ya da 20 yıllık hocanın 2-3 yayını varsa yine düşünmekte fayda var.

Aynı şekilde hocaların Google Scholar Profillerine de bakabilirsiniz.

Örnek:,
    Prof. Dr. Aziz Sancar'ın profili https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7102063618

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun profilihttps://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=16465417500
    (Hoca en son yayını 1997 yılında yapmış ilk yayınını ise 1959'da. Bugün, 2016 yılında bu yayınlar hala atıf alıyor, faydalı çalışmalara ne güzel bir örnek. Nur içinde yatsın.)

Umarım faydalı olur.

UNUTMAYIN, GİDEBİLECEĞİNİZ EN İYİ AMA EN İYİ OKULA GİDİN. "OKUL MU, BÖLÜM MÜ" SORUSUNUN KESİN YANITI YOK BENCE HER ZAMAN DAHA İYİ OLAN OKULU TERCİH EDİN.

Varsın uzak olsun. Yeter ki size bir şeyler katsın.

Son olarak ne yapın edin en az B1 seviyesinde ingilizce öğrenin. Yani okuduğunuzu rahatça anlayacak kadar.

edit: Scopus linkleri, başlık, yazım hataları düzeltildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 22 Temmuz 2016; 18:32:20 >

• sorusu olan varsa alalım
  • arda4 kullanıcısına yanıt
    Kocaeli Üni. mekatronik mühendisliği için ne düşünüyorsun ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Cowinenge
    Marmara Makine Mtok hakkında ne düşünüyorsun??

quote:

Orijinalden alıntı: Neronun Şarapçısı
    Kocaeli Üni. mekatronik mühendisliği için ne düşünüyorsun ?

Makineci veya mekatronikçi olmadığım için bu bölümler hakkında yorum yapmam doğru olmaz.

Meslek hakkında bilgi için meslek erbabına mutlaka danışın, en yakın mühendis odasına uğrayın:

Makine Mühendislleri Odası >www.mmo.org.tr

Elektrik Mühendisleri Odası >www.emo.org.tr

Marmara ve Kocaeli Üni'lerin 2015 dünya mühendislik sıralamasındaki yerleri şöyledir:

http://www.urapcenter.org/2015/engi.php?q=MS0xMjUw

Kıyaslama için Türkiye'deki ve teknikte ileri olan ülkelerin üniversiteleri ile kıyas yapabilirsiniz:
    örneğin:
    http://www.urapcenter.org/2011/country.php?ccode=DE&rank=eng

Sonrası yukarıda anlattığım gibi hocalara ve yayınlarına bakın, gidebileceğiniz en iyi en üretken okula gidin :)

Evet, başka sorusu olan varsa alalım.

ÖNEMLİ NOT:Onun bunun lafına inanmayın, yalnızca meslek erbabının dediklerini dinleyin. Onda bile her duyduğunza inanmayın, düşünün, taşının, kafanıza yatıyorsa okuyun. Size en önemli tavsiyem budur :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 20 Temmuz 2016; 18:18:40 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet sorusu olan varsa alalım
  • Ege Universitesi elektrik elektronik ile Dokuz Eylul elektik elektronik arasinda kaldim. Dunya muhendislik siralamasinda ege 597 dokuz eylul 867. Ama Dokuz Eylul ingilizce Ege turkce egitim veriyor? Ingilizce oldugu icin dokuz eylul u secersem hata mi yapmis olurum??

• Bende şunu sormak istiyorum: İngilizce eğitim ile Türkçe eğitimin getirileri arasındaki fark fazla mıdır? Ayrıca makine mühendisliği için mühendislik fakültesi ile teknoloji fakültesinden hangisini seçmem daha doğru olur? Teşekkürler

Orijinalden alıntı: HighEngineer12

Ege Universitesi elektrik elektronik ile Dokuz Eylul elektik elektronik arasinda kaldim. Dunya muhendislik siralamasinda ege 597 dokuz eylul 867. Ama Dokuz Eylul ingilizce Ege turkce egitim veriyor? Ingilizce oldugu icin dokuz eylul u secersem hata mi yapmis olurum??

quote:

Orijinalden alıntı: birfakir

Bende şunu sormak istiyorum: İngilizce eğitim ile Türkçe eğitimin getirileri arasındaki fark fazla mıdır? Ayrıca makine mühendisliği için mühendislik fakültesi ile teknoloji fakültesinden hangisini seçmem daha doğru olur? Teşekkürler

Orada okuyan bir yakınım vardı. Gerek eğitimi, gerek üni. sıralaması, gerek kampüsü vb şartlardan ötürü Ege'yi tercih etmenizi tavsiye ederim. 9 Eylül'ün kampüsü Tınaztepe'de.

Mühendis olmak istiyorsanız zaten en az B1 seviyesinde ingilizce bilmeniz lazım, kitaplar kaynak vs hep ingilizce.

Ancak "%100 İngilizce eğitim" gözünüzü boyamasın. Sınıfta duyacağınız çok da iyi olmayan ingilizce size bir şey katmaz. Sandığınız gibi harika bir Londra aksanıyla kusursuz, müthiş bir ingilizceyle dersler anlatılmıyor ne yazık ki.

Bıranşa göre yapılan sıralamaya bakmayı da ihmal etmeyin:

2015 dünya enformasyon ve bilgisayar bilimleri sıralaması:
    http://www.urapcenter.org/2015/infor.php?q=MS02MDA=

Teknoloji fakülteleri sonradan kuruldu, mühendislik fakülteleri çoğunlukla daha eski ve köklü bu yüzden ister istemez insanın kafasında soru işareti uyandırıyor. Bununla beraber bölümdeki hocaların Scopus Author profillerine bakarsınız, üretken olduklarını düşünüyorsanız diğer şartlar da kafanıza yatıyorsa seçebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 22 Temmuz 2016; 9:45:19 >

• Birde elektrik elektronik mühendisliği seçerek hata yapmiyorum değil ilgim var zaten ama yine de soru işaretleri var cevremizdeki herkrsin tek bildigi sey tip biliyosunuz digerleri issiz kaliyor gibi konusuyorlar suphe ettiriyorlar. Ve birde Ege üniversitesini tercih edicem urap i tam kullanamadim ama gerek Turkiye de gerek muhendislikte siralamasi yeterli. Benim puanim taban puani ege den biraz daha fazla olan ankara, marmara universitesini tutuyor taban puanlari daha yuksek oldugu icin oralari secmemek lazim degil mi? Zaten URAP siralamalarinda pek isimlerini goremedim de taban puanlari yuzunden suphe ettim biraz.

• 2015 dünya enformasyon ve bilgisayar bilimleri sıralamasını nedense kısa tutmuşlar yalnızca 600 üni var. (ABD ve Çin'de bir dünya üni var ve sıralamaları birbirine çok yakın) Ankara, Marmara vd ilk 600'de olmadıkları için listede yoklar. Genel müh. sıralamasında hemen hepsi mevcut.

Diyelim ki üni'lerin sıralamaları birbirine çok yakın olsun. Hocalar de üç aşağı beş yukarı aynı seviyede. Bu durumda şehir tercihi, kampüs tercihi vb şeylere bakacaksınız. Bu tamamen kişisel tercih.

Sizin durumunuzda olsam Ege'yi tercih ederdim. Aynı durumda bir başkası tamamen şahsi nedenlerden ötürü örneğin Ankara'yı ve ya İstanbul'u tercih edebilir.
  • Ben elektrik elektronik istiyodum? Bu arada siz de mühendissiniz galiba ne muhendisisiniz? Ve elektrik elektronik muhendislerinin ilk 2 sene hariç çalisma kosullari nasil kendimizi gelistirdigimizi varsayarsak? Ve bu durumda Dokuz Eylulun %100 ingilizce egitimi gercekte bize katkisi olmayacak muhtemelen bu yuzden ege universitesine gidiyroum dogru degil mi?

Ve evet %100 ingilizce eğitimin gerçekten de pek bir numarası yok. Önemli olan seçtiğiniz üniversite, bölüm iyi mi değil mi. Size uygun mu değil mi.

Zaten hemen her yerde hazırlık eğitimi zorunlu. Hemen hemen her yerde de mat, kimya fizik vs dersler haricinde meslek dersleri ingilizce (%30 dedikleri bu) %100 Türkçe de olsa çok sorun değil.

Her halükarda en az B1 seviyesinde ingilizce bilmeniz gerekiyor, bu mesleğin geretirdiği bir şey.
  • Hocam benim mf4 sıralama 24k makine, mekatronik veya elektrik elektronik istiyorum hangisini seçmem ve hangi üniversiteyi yazmam daha mantıklı olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ONAlP -- 22 Temmuz 2016; 19:05:15 >
  • Tek sorun bendemi Türkiyedeki Bilgisayar mühendisliğiyle ilgili birçok istatistlik karşılaştırması yapacaktım ama beceremedim bir türlü gözümden bir şey mi kaçıyor alan seçme yerini göremedim
  • İyteyi dusunuyorum aklimdaki meslek elektrik elektronik elektronik haberlesme ve bilgisayar muhendisligi. Ama universite secme konusunda kararsizim. Siralamam 27 bin. Bu civarda iyteden baska guzel bi secenek oldugunu dusunmuyorum sizin dusunceleriniz nelerdir?

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.