Şimdi Ara

Elektrikli araçlar ilüzyon mu ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
1.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Sırf dayattıkları icin bile almam. Birileri bir sey dayatıyorsa, onda mutlaka, o kisilerin cıkarı vardır.. Baskalarının cıkarlarını neden besleyeyim? Ayrıca su pilot olayına ben olsam güvenmezdim.. Onda da cakma bir yapay zeka vardır mutlaka karsıdan tır gelirken sollama yapar sonra gelsin helvalar..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 18 Mayıs 2024; 14:28:11 >
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    BYD marka e-araçların durduk yerde yanması sonucu Çin'de 10. BYD bayi gümlemiş. Avsutralyalı otomobil sever MGUY'un kanalında haberi cıktı. İngilizler, BYDnin kısaltmasını Burn Your Dealership yaparak dalga geçmeye başlamış bizim medyanın daha haberi bile yok.
    Elektrikli araçlar ilüzyon mu ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Bunlar bir yanmaya basladım mı, bütün mahalleyi yakar..


    Bence gelecekte bu aracların üretim maliyetinin benzinli mazotlu motorlara göre, cok düsük olacagını umuyorlar, bu yüzden bunları millete simdiden ittiriyorlar ki, gelecekte ucuz ucuz üretip, pahalı pahalı satacaklar.. Hem de, piyasadaki mevcut benzinli dizelli aracları, demode ilan edip, onları da bunlarla degistirip, yine dünya kadar para kazanacaklar.. Bu paralardan belki o hükümetler falan bile nemalanacak.. Akıllarında milleti mainipule edip, para kazanmak var, yoksa cevreymis, mevreymis, falan falan, hepsi tırı vırı.. Bunlar bence hep, bu Elon Musk denen herifin teslasından cıkıyor.. Bir de neymis Teslaymıs.. Nikola Tesla kim, bu güney afrikalı Neo Nazi kim bir de adamın soyadını pilli araba markası olarak kullanıyor..





    https://temizenerji.org/2024/03/11/gartner-elektrikli-araclarin-uretim-maliyeti-2027-yilina-kadar-benzinli-araclardan-daha-ucuz-olabilecek




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 18 Mayıs 2024; 18:27:19 >




  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Elon Musk halkla ilişkiler elemanı olarak sahaya sürülüyor yoksa 200 IQ lu biri bile aynı anda onca şirketi yönetemez, 10 IQ'lu kişi bile bunu tahmin edebilir.

    elektrikli araçların maliyeti konusunda ise bence büyük bir oyun var.

    Ortalama bir Lityum bataryanın fabrika çıkış maliyeti ortalama $1000 !

    Ancak bu $1000 yüksek adetli üretim için geçerli maliyet.

    Hyundai Ionic'in Amerika'da yedek parça olarak batarya satış fiyatı $50.000 ! Yani sıfır bir Ionic fiyatı ! Tesla bataryası için $15000 deniliyor.

    Batarya çok değerli maden (Lityum) içeren çok teknolojik çok değerli bir ürün olarak itekleniyor.

    Denklemi sadeleştirelim:

    500kg ağırlığında 100kWh gücünde tipik bir Batarya = Lityum + İşçilik

    500kg'ın 100kg'sı Lityum. Lityum tonu $68000 olan değerli maden olarak lanse ediliyor dolayısıyla 100kg = $6800 lityum maliyeti olarak gösteriliyor.

    İddia: Lityum, değerli bir maden değil. Lityum bir maden bile değil çünkü yeryüzünde doğal olarak bulunabilen bir element değil. Lityum, basit bir kimyasal prosesle üretilen sentetik bir madde ve bu maddenin hammaddesi de bildiğiniz tuz. Nitekim o yüzden Lityum tuz yataklarından cıkarılıyor ancak tuzun arasından arıtılarak çıkarılıyormuş gibi gösteriliyor gerçekte tuz kimyasal reaksiyona sokularak üretiliyor.

    Dolayısıyla Lityumun hammadde maliyeti tuz maliyeti ve tuzun da tonaj maliyeti en çok $100-$200, biz ona $200 diyelim.

    Lityuma dönüştürmek için gerekli proses tonaj olarak hesaplandığında cok düşük, ona da $300 diyelim lityumun tonaj maliyeti $200+$300=$500.

    Bataryanın içindeki 100kg lityumun maliyeti $50.

    Bataryada geriye kalan 400kg'ın coğunu metalik kasa profilleri oluşturuyor. Onların hammadde üretim maliyeti $100 olsun. Yekün $150

    Batarya içinde elektronik kartlar var.

    Elektronik kart maliyeti, günümüzde çok düşük. Bataryada 800V için "yüksek güç" elektroniği deniliyor fakat yüksek güç elektronik kartları maliyeti de düşük

    Biz yine yüksek bir maliyet seçerek tüm elektronik kartların maliyeti $350 diyelim. Yekün $500

    Son maliyet kalemi, Lityum, metalik profil parçalar, elektonik kartların bir araya getirilerek batarya montajı.

    Bu aşamada gerçek insan montaj yapmıyor. Bir videoda gördüm. Bataryadaki parçalar robotik kollarla birleştirilerek monte ediliyordu.

    Robotik montaj tesisinde personel maliyeti fiili olarak 0. Ancak yatırım maliyeti var. Onu parça başına oranlayarak yine en yüksekten seçerek, $500 diyelim. Yekün $1000.

    Bataryanın fabrika cıkış fiyatı $1000 fabrika işletme karı %50 , $500 olsun, fabrika satış fiyatı $1500 olur.

    Tesla ona $500 koyup satsa $2000 eder. Fakat Tesla $15000, Hyundai $50000'den satıyor.

    sadece bataryadaki kazığın anatomisi böyle.

    elektrikli aracın kendisinin de maliyeti örneğin $4000 gibi düşük düzeyde. Araç + bataryayı birleştirip üstüne bir yazılım atıp Amerika'da bir Teslayı en az $30000'den satıyorlar.

    Ancak esas kar başka yerde. Elektrik satışında ! Tesla'ya dikkat edin, elektrik de satıyor. Cunku esas uzun vadeli kazık elektrik satışında. Şimdilik elektrik fiyatları uygun ancak

    yarın otomobillerin çoğu elektrikliye geçtiğinde korkunç yüksek olacak. Peki bugün cok uygun olan elektrik fiyatları yarın neden korkunç yüksek olacak? Cunku onu da gerçekten maliyetli bir enerji gibi anlatıyorlar fakat elektriğin de gerçekte maliyeti sıfıra yakın !

    Tüm dünyada heryere mantar gibi e-şarj istasyonları kuruluyor iyi de bu elektrik nerden geliyor, havadan bedavaya mı geliyor? Elektrik üretmek için kömür doğalgaz yakılmıyor muydu, doğalgaz için Rusya'da savaş cıkmıyor, İran'a ambargı konulmuyor muydu? Bu işi de araştırdığınızda elektriğin gerçekte ne kömür doğalgaz kullanmadan, ne rüzgar güneş tesislerinde, ne de barajlarda üretilmediğini, bambaşka yerde bambaşka şekilde sıfır hammadde kullanarak bedavaya yakın birim maliyetle üretildiğini görebiliyoruz. Bu konuyu sonra daha detaylı açıklarım. Sonuçta hem elektrikli otomobil hem elektrik işinde büyük bir oyun var ve bu oyunun kaybedeni otomobil kullanıcıları olacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dünya'nın yarısı için ilüzyon çünkü daha elektriği olmayan ülkeler var.


    Ama gelişmiş ülkeler için gerçek olabilir.

  • düşününce benim için bayramda seyranda memlekete giderken dinlenme tesisi yol üstü petrollerde arac parkedecek yer olmuyor. yakıt kuyrugu bile oluyor. birde yarım saat 1 saat sarj ini beklenildiğini düşünürsek valla sıra gelmez ki sarz edelim

  • halici34 H kullanıcısına yanıt

    evet, bu doğru. bazen benzincide bile kuyruk oluyor.

  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Afrika'da sahara çöllerine bile 3 hatlı yüksek gerilim hatları döşendi:
    Elektrikli araçlar ilüzyon mu ?
    çöller pilon tarlasına döndü:
    Elektrikli araçlar ilüzyon mu ?

    iken bu dediğiniz pek mantıklı görünmüyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Uganda, Kongo, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya vs. daha bir sürü var. Kuzey Afrika ülkeleri en zenginlerden.

  • Mehmet Serdar K. kullanıcısına yanıt

    Robot süpürge bataryasını nerde değiştirttiniz, bana da lazım. Çok teşekkürler.

  • false6 kullanıcısına yanıt
    Elektrikli araçlar ilüzyon mu ?
    Elektrikli araçlar ilüzyon mu ?trendyol.com
    HEPSİ BATARYA Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro Akıllı Robot Süpürge Bataryası 14.4v 3200mah Pil Model: Stytj02ym Fiyatı, Yorumları - Trendyol
    https://www.trendyol.com/hepsi-batarya/xiaomi-mi-vacuum-mop-pro-akilli-robot-supurge-bataryasi-14-4v-3200mah-pil-model-stytj02ym-p-666945055?boutiqueId=61&merchantId=697743

    Ben eski bataryayı gönderip, içindeki hücreleri değiştirtmiştim. Ancak arkadaş işi geliştirmiş artık hazır olarak ta bayağı bir modelin bataryasını satıyor.


    https://www.hepsibatarya.com.tr/


    Site adresini de yukarıda ekledim. İrtibat kurup bilgi alabilirsin. Değişim yapılan ürün orjinalinden çok daha verimli ve uzun ömürlü bu arada.





  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Bu yoruma sonuna kadar katılıyorum. Bataryalı hiçbir aleti evime sokmam. Telefon hariçElektrikli araçlar ilüzyon mu ?  biraderim dik süpürge, dyson, robot süpürge şarjlı süpürge 10 yıl öncesindede vardı. 5 tane süpürge bataryadan dolayı çöp oldu. Ben hala elektrikli dik duran süpürgeyi 13 yıldır taş gibi kullanıyorum. İlk günkü performansı ileElektrikli araçlar ilüzyon mu ? 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.