Şimdi Ara

Bir kara deliğe düşmek nasıl görünüyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • AO A kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Zaten bizim galaksimizde kara delik tarafından yutulduğunda kıyametimiz kopmuş olacak. Güneşin bir gün kara deliğe dönüşeceği zaten bilimsel olarak onaylı.

    Öyle bir şey olmayacak, Güneş karadelik olmayı bırak nötron yıldızı olucak bir kütleye bile sahip değil. Patlayıp beyaz cüce haline gelicek sadece. Patlamadan önce genişleyip kızıldeve dönüştüğü için Dünya zaten yok olmuş olucak, ki onun da olucağı zamana kadar insanlık kalmaz bence.

    Alıntı

    metni:
    Muhtemelen güneşte kendinden daha büyük bir kara delik tarafından yutularak Samanyolu galaksisi bitmiş Kara deliğin diğer ucundan bambaşka bir galaksi olarak çıkmış olacak. O galakside belki şu anki fiziksel ve kimyasal şartlar bambaşka olacak. Belki orada yer çekimi olmayacak madde hiç çürümüyor yaşlanmıyor olacak vs..

    Bahsettiğin olay matematiksel işlemlerin tersliğinden gelen ve yüksek hızla dönen karadeliklerde olabileceği düşünülen "beyaz delik" kavramı, ki onun hakkında muhtemellikten bahsedilmez, hatta bazı bilim insanları onun mümkün olmadığını düşünmekte.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blitz. -- 11 Mayıs 2024; 1:2:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Güneş yeterince masif olmadığı için karadelik olmayacak. Katmanlarını atarken bıraktığı çekirdek artığı beyaz cüce olacak. Güneş'ten arta kalacak artığın karadelik olabilmesi için Chandrasekhar ve daha tartışmalı ve muğlak olmakla beraber Tolman-Oppenheimer-Volkoff limitlerini (ilki Beyaz Cüce'nin kütle haddini, ikincisi Nötron yıldızlarının karadelik öncesi kütle haddini) aşması gerekir. Bunlar inanılmaz katı ve net değerler de değiller. Söylediğim gibi tartışılmaya açıklar. Çeşitli değişken ve parametrelere bağlılar. Ama Güneş'in bir karadelik olmayacağı net biçimde söylenebilir. Bu biliniyor. Bilimi doğru öğrenip doğru aktarmaya gayret edelim.

    Gene benzer çerçevede her gezegen karadeliğe düşecek diye bir vaziyetle karşı karşıya değiliz. Yukarıda aktardığım gibi karadelikler her şeyi yutan veya yutmakla görevlendirilmiş kozmik süpürgeler değiller. Genel göreliliğin kozmoloji tasvirine bağlı, bu tasvire göre interaksiyon ve faaliyetleri şekillenen olgular. Karadeliğin tanımlayıcı sınırı olan olay ufku mesela kütlesiyle orantılı. Kütlesiz karadelikler büyüyemez. Durduk yerde balon gibi şişmezler. Çevreleriyle etkileşerek büyürler (veya Hawking'in ilaveten termodinamik ve kuantum fiziğini devreye sokan malum çalışmalarındaki gibi termal radyasyonla beraber kütle kaybına göre küçülürler ama bunun için de karadeliğin kaybını telafi edip fazlasını veren bir kütle ya da enerji girişi olmamalı)

    Karadeliklerin mistik oluşumlar sayıldıkları ilgili tuhaf popüler algı yanlış olup bir miktar popüler kültürden devşirme "karadelik" teriminin kendisinden de kaynaklanıyor. Karadeliklerin orijinal adları kütleçekimsel olarak tamamen çökmüş objeler veya çöküntüler (yıldızın hidrostatik dengesinin gravitasyon lehinde herhangi bir bilinen dengeleyici olmaksızın bozulmasına gönderme olarak), süreksizlik küreleri veya donuk yıldızlar (dışardan bakan gözlemci açısından olay ufkunda zaman bileşeni ve genliğinin sonsuz değerlere fırlamasına ve zamanın mevzu bahis gözlemcinin perspektifinden donmasına gönderme olarak), felaket küreleri (karadeliklerin mevcut kuramların patladığına işaret eden tekillikler çıkarmalarına bir gönderme olarak) Schwarzschild Tekillikleri (karadeliklerin astrofizik objeler sayılmalarından önce genel göreliliğin dedüksiyonundan çıkan rotasyonsuz matematiksel objeler olmalarına görderme olarak). Bu isimlerden de anlaşılan - genel göreliliğin sınırlarını gösterip klasik gravitasyon ve kuantum dinamiklerinin birleştiği fiziğin nirvanası ya da altın yumurtasını barındıran - fazlasıyla ekstrem ancak pek de Interstellar-vari nitelikte olmayan ya da ruhani veya kozmolojik bir misyona hizmet etmeyen bir olgudan söz edildiği. Karadelikler daha çok aşırı uzay zaman eğrilmesi ve sıkışmasının yol açtığı aşırı madde yoğunlaşmasıyla beraber en zayıf etkiye sahip evrensel güç olan gavitasyonun da - ya da uzay zamanın da - en sonunda kuantizasyona tam bir katalizör ve dönüştürücü olarak dahil olduğu bir aşamayı temsil ediyor veya kuantizasyonun ekstrem gravitasyon koşulları altında en küçük ölçeklere kadar çılgıncasına çökerek inen maddeyle hakimiyetini kurduğu bir duruma karşılık düşüyor.

    Esasında kimse karadeliğin olay ufkunun ardında ve uzay zaman çöküntüselliğinin kalbindeki merkezinde tam ne var bilmiyor. Fakat astrofizik süreçleri inceleyip sonunda teori kanadına tekillik olarak yansıyan gelişime bakarsak ve fizikçilere kulak verirsek bana kalırsa orada yakınındaki uzay zamanla bütünleşmiş olarak biçimden biçime giren kaotik bir kuantum uzay zaman fazının - hayaletimsi bir objeciğin veya fenomenin klasik yaklaşımların matematiğine jenerik "tekillik" olarak yansıyacak veya tekillik denen matematiksel inşa kavramın altında saklanır biçimde - bulunduğu. Karadeliğin çekirdeği denebilecek bu objecik - ya da daha doğrusu kuantizasyon süreci uyarınca Heisenberg belirsizliğine sonuna kadar demonstre eden istikrarsız uzay zaman kuantum hibrid faz hali - beyaz cücelerin ve nötron yıldızlarının egzotik iç kompozisyonları gibi - ölümcül ve ekstrem. Kızınızın yatak odasına veya evinizdeki kütüphaneye açılmıyor. Muhtemelen yakınında genel göreliliğin tasvir ettiği gibi muazzam bir gelgit etkisi uyguluyor ancak bir yandan bu noktada - ya da belki daha doğrusu anda - uzay zaman dinamikleri stokastik bir karakter edinip kuantum dinamiklerle bütünleşiyor. Bir yandan bu salınım halindeki ekstrem kuantum uzay zaman fazın - kuantum - momentum bazında aşırı yoğunlaşmaya /lokazisyona nazarla istikrarsızlığı (bknz: Heisenber Belirsizlik İlkesi) uzay zaman alanının kütle bilgisiyle beraber korunmakta olan ekstrem eğrilmiş koşulları altında bir şekilde zapt ediliyor. Aşağıdaki makale mesela Belinski– Khalatnikov–Lifshitz (BKL) tekilliğine başvurarak gravitasyonel tekillikte kuantum ve klasik rölativistik gravitasyon dinamiklerin böyle stokastik kaotik bir çerçevede buluştuğu ve klasik tekillikten kaçınıldığı öngörülüyor:

    https://link.springer.com/article/10.1140/epjc/s10052-023-11284-6?error=cookies_not_supported&code=e5ef99a1-6b8e-4794-9377-1bfc202c60c5

    Kaotik salınımlı uzay zaman dinamiklerine sahip evrilen BKL tekillik modelinin küresel yapı üzerinde etkilerinin gösterimi:


    https://en.m.wikipedia.org/wiki/BKL_singularity

    Kısaca karadeliğin "tekillik" dediğimiz merkezinde yukarıdaki gibi aşırı dengesiz bir süper pozisyon fazda kuantum uzay zaman anomalinin bulunuyor olması - karadelikleri başka evrenlere veya alemlere açan "gate" veya kapı tarzında modeller öneren yaklaşımlara kıyasla - çok daha muhtemel.

    Sizi bilmem ama karadeliğin merkezini - dolanıklık halindeki Hawking radyasyonu hariç - lokal uzaylarla ve lokal alanlarla sınırlayan ve kuantum fiziğiyle birleştiren yaklaşımlar bence genel görelilikteki - beyaz delikler, solucan delikleri, portallar vs - diğer acayipliklere nazaran akla çok daha fazla yatıyor. Deneyim ve iyi test edilmiş kanıtlı birikimlerimizi dikkate alarak ayakları yere daha fazla basıyor. Karadelikleri de - gene fizik açısından tamamen radikal ve ekstrem olduklarının hakkını teslim etmekle beraber - nötron yıldızları ve beyaz yıldızlarla benzer bir astrofizik gelişim çizgisine koyuyor. Karadeliklerden evrenler çıkaran modeller de mevcut (kozmolojik seleksiyon modeli gibi) ya da karanlık enerjiyle ilişkilendiren yaklaşımlar da. Ama tam olarak benim aklıma yatmıyorlar. Yalnızca bir an kamuoyunda bir hype veya ilgi akışı oluyor. Sonra bu sönümleniyor. Astrofizik camiasının ekseriyeti zaten - karadelikleri karanlık enerjiyle doğrudan ilişkilendirmek - saçmalık deyip ya da verimsiz addedip fazla üstünde durmuyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Blitz. kullanıcısına yanıt

    Beyaz deliklerin delili bulunmuyor. Hatta yaklaşımınıza göre beyaz deliği karadelikten ayırt etmek mümkün de olmayabilir. Bunlar genel göreliliğe getirilmiş çeşitli kuramsal fizik yorumları. Karadeliklerin aksine - görüldüğü kadarıyla - beyaz delikler gerçek değiller ancak bilimde elbette "asla" dememeli. Bir yaklaşımın veya modelin delili bulunmasa da rafta durmasından, varsa eğer bir örneği tam olarak nasıl olacağının ve nasıl bulunabileceğinin düşünülmesinden, gözlem veya araştırma evreninde buna yönelik bir tarama yapmaktan zarar gelmez. Bilakis bu tarz spekülasyonlar literatürü zenginleştirir. Farklı seçenek ve olasılıkların değerlendirilmesini ve delilleri bulunmuyorsa daha güçlü biçimde elenmelerini, geri plana itilmelerini sağlar. Her halukarda bilimin er meydanı gözlem ve deney sahasıdır. Hipotez ve teorilerin gerçek bilimsel değeri test ve araştırma sahasında çıkar.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Benim demek istediğim de zaten "asla" değil ama anladığım kadarıyla termodinamiğin yasalarına göre pek mümkün olmaması, yani en azından bir çok bilim insanı öyle düşünüyor. Üstünde çalışıp düşünmek tabi ki de yararlı, benim orda demek istediğim o yorumu yazan kişinin "muhtemelen" demesinin yanlış olması.


    Bu arada hocam forumda bu konularda en çok bilgili kişisiniz gördüğüm kadarıyla, takibe aldım yazdıklarınızı okumak zevk veriyor.

  • Blitz. kullanıcısına yanıt

    Estağfurullah. Benim bilmediğimi başkası, başkasının bilmediğini ben ya da daha bir başkası bilir. Dünya böyle. Onun için ne kadar paylaşsak fayda. Başkalarına izah ederken de fayda, dinlerken de. İkisinde de alan ve veren taraf - veren de öğretirken, aktarırken, düşünmeye teşvik ederken, kendi düşüncelerini ve kavrayışını değerlendirirken - öğreniyor.


    Düzeltme yaptığınız için ayrı, teveccüh için ayrı teşekkür ederim. Beni de tekrar yazmaya iten düzeltmesini yaptığınız o hatalı bilgileri görmek oldu.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bir şey değil hocam, ben de teşekkür ederim bilgileriniz için.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yimmasabi kullanıcısına yanıt
    Denedin mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.