Şimdi Ara

Ukraynada eğitim(Kırım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
5.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben Kırımda hazırlığı bitirmiş ve 1. sınıfa geçmiş bir öğrenciyim.Yurtdışında eğitim Kırımın avantajları dezavantajları ve başımdan geçenleri sizinle paylaşacağım ve konu doğrultusunda belki de bir çok arkadaşın yolunu seçmesinde doğrudan olmasa da etkili olmaya çalışacağım.

    İlk olarak kendi başımdan geçenleri anlatmak ile başlayayım.Kırımda okumaya karar vermeden önce yani henüz Türkiyede iken internetten olsun tanıdıklardan olsun araştırmalar yapıyor ve bölge hakkında bilgi almaya çalışıyordum.Malum ekonamik durumum çok iyi olmadığından iyi karar vermem lazımdı.İnternette yazanlara göre Kırımda 100 dolara geçinebiliyordum.Herşey çok ucuz gözüküyordu.Ama bu kadar basit olamayacağı kararına vardım ve bazı gerçekleri öğrendim.Bir çok şeyi göze alarak karar verdim.

    Ben Kırımın Simferopol şehrinde okuyorum.Bu şehir Kırım özerk bölgesinin başkenti olmakla beraber pekte gelişmiş bir merkez değil.Yani İstanbul ile kıyaslamayı aklınızdan bile geçirmeyin.Ama insanın yaşadığı yeri sevmesi orayı yaşanır kılar lafını da unutmamak lazım.Kendi adıma konuşmak gerekirse ben yaşadığım şehri seviyorum.Doğası gerçekten güzel ve canınızın pek sıkılmayacağı bir yer eğer ağır kanlı bir insanız ben baştan söyleyeyim Kırım canlı bir yaşam sunar size pek gitmez.

    Neyse ben hikayeme geri döneyim.Havaalanından iner inmez bizi oraya getiren ve yardımcı olan şirket karşıladı ve yurda yerleştirdi(Yurtta kalmak istemeyenler eve çıktılar).İlk 2 gün sağlık kontrollerinden filan geçtik ve dinlendik.Hazırlık eğitimimizin başladığı gün ilk sözüm ayvayı yedik nasıl anlaşıcaz hoca ile oldu.Çünkü kadın rusça dışında bir dl bilmiyor.İlk zamanlar biraz zorlansakta ben okula hızlı alıştım ve gittikçe sevmeye başladım.Sanırım dile olan ilgimden kaynaklandı bu sevgim..

    Biraz da sosyal hayattan bahsetmek gerekirse şehirde 3 tane tiyatro 3 tane sinema bir düzine de gece klübü var.Bunun haricinde gezip dolaşmak isterseniz parklar gerçekten çok güzel mutlaka öneririm.Şimdi herkesin merak ettiği meşhur kız mevzusuna gelelim.Arkadaşlar bu konuda çok soru alıyorum.Kısaca burada söyleyeyim kız için gelicek varsa gelmesin.Kızları gerçekten güzel gece hayatı akıcı ama unutmayalımki biz öğrenciyiz tabi eğlence de olucak ama dozunu kaçırmamak lazım.Düzenli bir hayat en ideali.

    Yurtlara gelirsek blok sistemi var .Bir blokta 2 oda var.Biri 3 lü diğeri ise 2 li.Ben yurtta kalıyorum ilk sene için ekonamik ve iyi oluyor.Ama dil bakımından evde kalmanızı öneririm yanlış okumadınız ev dedim.Çünkü yurt Türk kaynıyor ve bu dil bakımından büyük engel teşkil ediyor.Yurdu anlatmaya devam edersek bir koridorda tek mutfak var kendin pişir kendin ye sistemi .Şimdi birazda ekonamiden bahsedelim..

    - 1 yıllık okul ücreti
    - 1 yıllık yurt ücreti
    - Uçak bileti (gidiş-dönüş)
    - Tüm evrakların çevrimi
    - Apostil
    - Noter tasdiği
    - Vize alımı
    - Sağlık Sigortası
    - Hizmet bedeli
    4.150$ a tekabül ediyor.

    Şimdi aylık masraflarınız için ben size bir kaç paket çıkarayım

    1-Yurtta kalanlar
    Hergün dışarıda yemek
    Haftada 2 kez eğlence
    Sigara
    Alkol
    Max=500$

    2-Yurtta kalanlar
    Hergün dışarıda yemek
    Haftada 1 kez eğlence
    Sigara
    Max=400$

    3-Yurtta kalanlar
    Haftanın 3 günü dışarda yemek
    Haftada 2 kez eğlence
    Sigara
    Max=350'$

    4-Yurtta kalanlar
    Hergün yurtta yemek( 1 gün dışarda yemek)
    Haftada 1 kez eğlence
    Alkol ve Sigara az tüketim
    Sıkı durun......
    Max=250$

    Varyantlar isteyene göre çoğaltılır basite indirgenmiştir.Fiyatlarda 10-20 dolar oynayabilir.

    Eğlence:Arkadaşlar eğlenceden kastım sinema olur gece hayatı olur yada başka bir şehir ziyareti olur siz tahmin edin.

    Evde kalıcaklar içinde fiyatların üstüne eğer yalnız kalıcaksa 200 dolar eğer arkadaşı ile kalıcaksa 150 dolar koyun ) Sorusu olanların sorularını memnuniyetle cevaplarım.Özel iletişime geçmek isteyenler mesaj atabilirler


    Birazda Kırım ve Üniversite hakkında bahsedeyim.

    İlk olarak Kırımdan başlayalım.Kırım bir yarım ada ve tüm ülkeler tarafından kabul edilen dünyanın tek Özerk ülkesi.İç işlerinde bağımsız dış işlerinde Ukraynaya bağlı.Tarihin doğayla birleştiği bu yarımadada hem Türk hem Rus hemde Yunan tarihini bir arada görmek gerçekten büyüleyici.

    Ayrıca değinmek istediğim bir nokta adanın koyları.Deniz gerçekten benim çok hoşuma gitti.Gerçi 1 defa gitmek nasip oldu ama ortam, insanlar ve en önemlisi nemden uzak bir hava.Bu yarımada da nem yok denicek kadar az.

    Birazda iklime geçelim kışları gerçekten soğuk geçiyor.Kar Kırıma cuk diye oturuyor ve her kalktığınızda kar hiç gitmesin diyorsunuz.Bol bol don olayına rastlanıyor ve kış uzun süre sürüyor. (nisana kadar filan ).Yazları ise gerçekten sıcak geçiyor.Bu sıcağı nem olmasa da hissediyorsunuz ama Türkiye de ki kadar terlemiyorsunuz.

    Birazda Simferopolden bahsetmek gerekirse,öyle aman yurtdışına çıkıyorum.Muhteşem mimari beni bekliyor.İnternetten de çok güzel gözüküyor diye düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.Bu yazıda yalan yok.Eğer yurtta kalırsanız komunizm döneminde otel olarak kullanılmış binalarda kalıcaksınız.Bu binanın dıştan görünüşü her ne kadar kötü olsada içerisi yani sizlerin kalıcakları katlar gerçekten güzel.Yakın zamanda konu resimler ile destekleyince bana katılacaksınız.

    Halkın Türklere karşı bir önyargısı var.Ama bu önyargı asla saygısızlık boyutuna geçmiyor.Ukrayna halkını %70 i bayan desem resmi rakamlarla konuşmamış olsamda yalan söylemiş sayılmam.Bu rakam Kırım içinde geçerli.

    Şimdi üniversite hakkında biraz bilgi vereyim.

    Okulumuz TNU(Tavriçeskiy Natsionalniy Universitet)1918 yılında Yaltada bir grup profösör tarfından kurludu.Kurulduktan kısa bir süre sonra dünyaca tanınan bir çok bilim adamı ziyaret etti.

    Eylül ayı sonunda okul Yaltadan Simferopole taşındı.14 Ekimde ise Tavriçeskiy üniversitet yani TU olarak açıldı.Okulumuz kısa sürede Kırımın ana üniversitesi ünvanını ele geçirdi ve Ukraynada ki en eski okullardan biri olma ünvanını da.Okulun tarihine fazla uzatmıyorum detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar bana yazarlar,

    Şimdi merak edilen bir konu daha üniversitemizde hangi bölümler ve fakülteler var.

    -Biyoloji Fakültesi
    -Coğrafya fakültesi
    -Filoloji fakültesi
    -Tarih faküklltesi
    -Kırım tatar ve Sloven diller fakültesi
    -Matematik fakültesi
    -Psikoloji fakültesi
    -Radyo gazetecilik
    -Ukrayna dili ve tarihi
    -Fizik fakültesi
    -Ekonami fakültesi
    -Kimya fakültesi
    -Hukuk fakültesi

    Arkadaşlar bu fakültelerin içersinde aradığınız tüm bölümler var.Bilgisayar mühendisliği,matematik öğretmenliği yada mühendisliği,yabancı diller,rus dili ve edebiyatı,işletme,turizm ve daha niceleri.

    Kırımın + ve - lerine gelelim.

    +Rus dili sizin eğitim diliniz olucak.Şu an Türkiyede gerçekten az sayıda insan bu dili tam anlamı ile biliyor.İleride ticaret için çok gerek teşkil edicek bir dil ve siz mezun olduğunuzda biliceksiniz

    +Yabancının gerçekten çok olduğu bir ortam.Rus Ukraynalı Arap Çinli Afrikalı derken kültürel gelişim gerçekten üst düzey.

    +Üniversiteden mezun olduktan sonra kesinlikle işsiz kalmassınız hiç değilse elinizde bir dil var.Ayrıca kendinizi geliştiriseniz ciddi anlamda çok üst düzey bir firmada yüksek düzey bir yönetici bile olabilirsiniz.Çünkü okulumuzun yurt dışı ilişkileri gerçekten çok iyi.

    +Verdiğim fiyatlardanda anlayacağınız gibi gayet ucuz bir ülke.

    +Burada size yardımcı olacağım üzerine yemin edebilirim eğer benim yazıma istinaden geliyorsanız ki bu sıkıntı çekmeyeceğiniz anlamına gelir.

    Şimdi - lere geçelim

    -Aileden uzak ve memleket hasreti çekebilirsiniz.

    -İlk 2 ay çok zor geçebilir malum dil sıkıntı olur.Ama aşarız hep beraber ).

    -Okulun devamlılık sorunu vardır.Tek tahammul edemedikleri devamsızlık.

    -Varsa başka - koyucak benim aklıma gelmiyor ekleyebilirsiniz .Sağlıcakla.....

    Dip Not:ÜSt konu olması rica olunur...







  • Arkadaşlar ayrıca eklemeyi unutmuşum.Okulumuza öss den çıkacak sonuca bakmaz.İsteyen kayıt olabilir.
    Ayrıca Yök evraklarınızda bir sorun görmesse sınavsız denklik vermektedir...
  • ben bu sene össye girdim ve istanbulda bi özele yerlestim ama henuz kayıt olmadım..bu durumdada gidip oraya kayıt olablir miyim??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: balrod

    Arkadaşlar ayrıca eklemeyi unutmuşum.Okulumuza öss den çıkacak sonuca bakmaz.İsteyen kayıt olabilir.
    Ayrıca Yök evraklarınızda bir sorun görmesse sınavsız denklik vermektedir...





    paylaşımın için teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tijani Babangida -- 30 Ağustos 2009; 20:40:15 >
  • Kırım'da Şahin Giray nasıl okunuyor ?






    Alakasız oldu ama konuyu güncel tutmuş olalım
  • cok zor okunuyor :)
  • hmm bende düşüyorum burayı yardımcı olurmusun bazı konularda?
  • sorularini istersen buradan sor, gelmek isteyenleri aydinlatmis oluruz.
  • önerdiğin bir aracı firma falan varmı birde eğitim sezonu hangı aylar arası ne zaman başvuru tarihi sen hangi bölümde okuyorsun denklik yüzünden sıkıntı yaşadınmı?Oraya gelirsek dil sorunu nasıl olacak sen nasıl hallettin ?biliyorum çok soru sordum ama ciddi ciddi gelmeyi kafaya koydum!
  • ben rehber ukrayna firması ile geldim.Sana da tavsiye ederim.
    Eğitim sezonu türkiyedeki ile aynı toplam 10 ay.Eylülde başlıyor haziranda bitiyor.
    Ben bilgisayar mühendisliğinde okuyorum.Denkliği dert etmiyorum.Çnükü biliyorum ki vermeyecekler.Zaten sorun değil çünkü okul bitince bir yıl daha fazladan okuyacağız.Sonrasında microsoftta çalışmaya başlıyoruz.Okulun direk anlaşması var.
    Dil sorunu ilk yıl rusça hazırlık eğitimi alıyoruz.Yani rusça öğreniyoruz.
  • "Balrod", açtığın konu gerçekten orda okumayı düşünen arkadaşlar için bilgilendirici olacak tarzdan olmuş. Benim Kırım'da okumak gibi bir düşüncem olmamasına rağmen tüm okuyucular adına, bir okuyucu olarak teşekkür ederim.
    Yukarıda da değindiğim gibi orda okuma niyetim olmadığı halde tam anlayamadığım bir kaç soruyu da sormak istiyorum..

    1. ( Burası orda okumak isteyen arkadaşları ilgilendiriyor)
    Ev kiralarını tam olarak söylememişsin, ev kiraları ne kadar ve ne tarz evler.
    Okuduğun okuldan mezun olunca orda kalma imkanın var mı ( gerçi oranın ekonomik koşulları da göz önünde bulundurulduğun da böyle birşeyi düşünmek için insanın gerçekten haklı bir sebebi olması gerekir ) ? Avrupa açısından durum nedir ? Rusya açısından durum nedir ? Diğer baltık ülkeleri açısından durum nedir ?

    2. ( Burası hem orda okumak isteyen arkadaşları , hemde turistik seyahatini, (avrupa ülkelerine göre daha ucuz olan bir ülkede) yapmak isteyen arkadaşları ilgilendiriyor)
    Turist olarak günü birlik veya kısa süreli gitmek isteyenler vizeye ihtiyaç duyuyor mu ? Duyuyorsa vize şartları nelerdir ?
    Araba kiraları nasıl ( Örneklendirebilirsen sevinirim ve de akaryakıt fiyatları :) )

    ( 1.). bölümü bir okuyucu olarak eksik bulduğum ve aklıma gelenlerden derledim. Kabul ediyorum ( 2.). bölüm biraz kazıktı orda bir senesini tamamlamış bir öğrenci için ama en azından bildiğin kadarıyla anlatabilirsen, benim gibi merak edip de bilgiye ulaşamayan insanlara yardımcı olmuş olursun.

    Kırım'da okuyan arkadaşlara derslerinde başarılar diliyorum.




  • valla bizim eleman moldovada okuyordu, annesi gil izin vermedi ukraynaya gitmesine cocuk muhtesem orası diyodu odessa mı dedi bi sehir dedi gemi muh. okucaktıda. halen pişmandır yani gitmedigine.
  • Burası biraz üst konu olsun.
  • sorularımız var.İlgili arkadaşlar buralarda mı?:)
  • Eline sağlık üşenmemiş yazmışsın.

    Benim sorum belki ilginç gelecek, orda okuyan türklerin yaş ortalamaları kaç? (ilk geldikleri zamanki yaş ortalamaları)

    Yaş oldu 20. aof 2. sınıftayım ama yine de yurtdışında okuma düşüncesini kafamdan çıkaramıyorum. Malum ekonomik şartlarda elvermiyor. Ama yine de geç değil sanırım..
  • Bende ağustosta Simferopol'de evlendim eşim Kırım'lı yakında bende evlilik olaylarını anlatırım.Ama güzel şehir görmeye değer... Gece hayatıda bomba gibi mesela birşey anlatayım Uçaktan inince bile VIP' i karşılayan kızlar bile çok güzel...Discolar ucuz hayat yaşamda bana göre ucuz benim eşim orada 250 dolar maaş ile öğretmenlik yapıyordu. Ama 250 dolar ile insanlar orada geçiniyorlar. Tabi öğrenci olunca biraz daha artar masraflar...Oradaki arkadaşlara başarılar sorular olursa rahatlıkla cevaplarım...
  • Benimde bi sorum olucak. Hiç rusça bilmediğin halde sadece rusça bilen bi hocadan dil öğrenmek biraz zor olsa gerek.Nasıl öğreniliyo (yani sınıfta illa rusça bilen birimi oluyo yoksa hocanın vücut dili çokmu iyi) ve rusça öğrenmek bu halde ne kadar sürüyo.

    Edit: Harf hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhıdıL -- 17 Aralık 2009; 10:12:31 >
  • Yukarıda yazdığın bölümler için konuşuyorum.

    Türkiye'de herhangi bir üniversitenin önlisans programını bitirip, sizin üniversiteye gelip, 1 sene hazırlık okuyup 3. sınıftan devam etmek mümkün müdür?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PhıdıL

    Benimde bi sorum olucak. Hiç rusça bilmediğin halde sadece rusça bilen bi hocadan dil öğrenmek biraz zor olsa gerek.Nasıl öğreniliyo (yani sınıfta illa rusça bilen birimi oluyo yoksa hocanın vücut dili çokmu iyi) ve rusça öğrenmek bu halde ne kadar sürüyo.




    ?
  • ekonami nedir ya diile ilgiye bak ekonomi yazmayı bilmiyorsun daha
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.