Şimdi Ara

Türkiye, yazılım geliştirici sayısında Avrupa’da en hızlı artış gösteren ülke (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
2.285
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • türkiyede yazılım pişmanlıktır. aklı olan başka sektöre yönelsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam mesajimi tekrar okursan brut maas hakkinda birsey iddia etmedim. O konuda hemfikiriz. Brut maaslari referans alalim. (Bence pek mantikli degil cok ama oyle olsun simdilik).
    Benim dedigim:
    1) Almanya maaslarini ornek vermistiniz, yaklasik 90€/saat demistiniz, burada verilen rakamlar yarisina denk geliyor sizin veridiginiz ucretin.
    2) mesela polonya ile turkiyeyi karsilastirirken, maas/asgari ucret orani karsilastirmasi yapmak yanlis. Ulkelerin asgari ucret belirlerken kullandiklari kriterler farkli. Bazi ulkelerde asgari ucret yok mesela. Ornegin turkiyede calisanlarin %48 i(2017 oranlari yanlis hatirlamiyorsam) asgari ucret aliyorken bu oran Amerikada %5-6 civari. Turkiyede en zengin %10 da olmak icin asgari ucretin 3 kati yeterli(http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12-milyon-calisanin-maasi-3-bin-tlnin-altinda-yuzde-40-asgari-ucretli-40680624) ama amerikada 6 kati kazanmaniz gerek.
    Mesela İsveç ve Norveç’te muhendislerin maaş/asgari ücret oranı Amerika’dan düşük baya, ama hayat standartları daha yuksek. (Nedenleri malum, sosyal devlet)

    Yani asgari ücreti metrik olarak kullanmak cok dogru değil diyorum kısaca.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 2 Mart 2019; 9:21:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • pspoor P kullanıcısına yanıt
    Hocam ben san francisco civarında yasıyorum, ondan dolayı sordum zaten. Amerıkada maaşlara bakarken gozden kaçırdığın birden var, gidip teksasta giris maası 150k$ vermiyorlar kimseye. Silikon vadisinde bile masterli birine verdikleri 120k. (Apple Google Facebook gibi 3-5 büyük sirketi denklem dişinda tutuyorum). Amerıka sosyal devlet değil. Onun için emeklilik ve sağlık sigortası için 25k ayır. Kaldı 95k. Vergileri düşünce eline 75k kalıyor. Aylik 6250$.

    Ortalama bir 2 oda daire kirası 4000$.Google da calısan arkadaş studyo daireye 3000$ veriyor. Yani maaşının yarısı gitti. Eğer ev arkadaşıyla kalacağım diyorsan 2000 gitti. Kaldı 4000. Maalesef toplu taşıma yok, ortalama bir arabanın masrafı aylık 600$.
    Türkiye biletleri cok iyi ayarlayamazsan ortalama 1500$. Senede bir gitsen, aylık 125-150$ da onun için ayırman lazım. Kaldı 3250$.

    Ev interneti, cep telefonu, yemek eğlence masrafları avrupaya gore pahalı. (Amerıkanın diğer yerlerine göre bile pahalı). Mesela dışarda yemek yesen, ortalama yerlerde yemek 25-30$.(15$ a da cıkabilirsiniz dikkat ederseniz ama zor). Markette 1 lb(450gr) domatesi 2.5$a bulduğunda “ucuzmuş” diyebiliyorsun.

    Bunları katınca biriktirebileceğim para mıktarının çok da farkli olmadıgını goreceksın. Mesela ben evliyim, 2 oda evde kalıyorum, eşim çalışmıyor. Kira hariç masrafımız 4.5k$. Baya da dikkat ediyoruz gereksiz harcama yapmamak için.

    Bir de ev alma durumu var. Etraftaki en kotu ev 1.5 milyon$ a gidiyor. Bu evin sadece emlak vergisi ayda 1600$. Kredı odemelerını söylemiyorum bile.

    Başka bir konu da iş guvencesi. 2008 krizinde arkadasın şirketinde (Amerika ofisi), çalışanların %90ını direk çıkarmişlar.(2-4 ay arası maaş veriyorlar attıkları zaman genelde ama zorunlu değil bu, hiç vermeyen de var). Aynı şirketin Almanya ofisindekilere “haftada 4 gün işe gelin, maaşınızı %80ine indireceğiz” demişler. Sadece bu bile aradaki maaş farkının %20 sine deger.

    Bir de Apple Google Facebook ayarındaki şirketlerde çalışanlara gelelim. Onlar zaten Avrupa’da da iyi kazanıyor. Ben bu şirketlerden birinde çalışıyorum. Geçen sene “Almanya ofisine maaşlar ne kadar” diye bakmiştim. Bulduğum cevap “senior pozisyonu için brüt 180k€-250k€ arası, bir üstü için 220-350k€ arası”. Tabi bunları yeni mezunlara vermiyorlar ve girmek de çok kolay değil. Bu şirketlerde çalışan sayısı da çok düşük, referans olarak görmek yerine, “eğer en iyi %5 mühendis arasında olursam nereye gelebilirim” sorusunun cevabı olarak görmek lazım. Bir de buralarda rekabet fazla, sadece mesai saatlerinde çalışmak yetmiyor. İnsanlar 50-70 saat arası çalışıyor öne geçebilmek için. (Google ve Microsoft biraz daha rahat diğerlerine göre, 10-6 çalışarak ortalama muhendis olabilirsiniz). Yan masanda çalışan adamın makalelerini, ödüllerini görünce zaten eziliyorsun direk.

    Yani kısaca, sadece brüt maaşa bakarak karşılaştırmak doğru değil. 2 sene önce bizim grubun Almanya ofisindeki müdür ziyarete geldi. Direktör buraya taşınmasını istemiş. Eleman reddetti. Hayat kalitem düşer, gelemem demişti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    1. Almanya'da €90/saat ücretini BEN demiyorum , reelance programcılık projeleri yayınlayan Alman Freelance sitelerinin istatistikleri diyor. Nitekim o sitelerden alınmış bir Screenshot koydum ki BEN diyorum sanılmasın diye.
    2. Okey, toplum yüzdesi de önemlidir fakat sonuçta mutlak rakama göre hayatımız belirlenir. Hem ayrıca toplum şartları hesaba katacaksak, geçenlerde markette diş macunu baktım 32TL'ye diş macunu vardı. Almayı düşündüğüm doğal diş macunu Paradontax en ucuz 24TL'ydi. 15TL'ye yerli diş macunu vardı fakat kimyasal köpürtücü kullandığı için ona para vermem. sıfır otomobil galerisine bakar gibi diş macunu bakıyoruz. Heh heh toplum şartları. İstanbul'da ev bakıyorsunuz kirası uygun bir tane buldunuz kirası 1000TL diyelim. Başlangıçta depozitoya ek olarak emlakçı/komisyoncuya da bir 1000TL ödemek zorundasınız (bunu bizzat yaşadım , komisyoncuya 1 aylık kirayı s*** s*** ödedim) Bu sadece şimdi aklıma gelen iki örnekti, toplum şartlarını hesaba katarsak daha ne pislikler çıkar.

    ve asgari ücret konusu. Bursa sanayinde asgari ücretin 0.65'i ücrete çalışan binlerce kişi var! Bunu ben değil, sanayide çalışan mühendis bir arkadaş söylüyor ve arkadaş AKP'li, yani herşeye muhalefet yapan biri de değil. Nasıl oluyor asgarinin altında ücret diyorum. İşe girerken sözleşme imzalıyorlar, olayı yasalara uydurmuşlar çalışanın hiçbir itiraz hakkı olmuyor diyor.




  • Bir sektörü Türkiye'de öldürmek için yapılması gereken iş akış süreci;
    1-İyi giyinin
    2-Alışveriş merkezinden alışveriş yapın
    3-Halka işinizin rahat olduğunu gösterin
    4-Soranlara maaşınızın iyi olduğunu söyleyin
    5-Vermiş olduğunuz kıskançlık,umut,hayal ilaçlarını majistral ilaç olarak damara uyguladınız. Şimdi etkisini göstermesi için 1 yıl bekleyiniz.
    6-Üniversitedeki ilgili bölümün puan yükselişini, sektördeki dolandırıcılık ve yolsuzluk haberlerini, kalitesiz işçilikten yakınan insanları, "piyasanın fiyatı düştü" diye ağlayan bu sektör eleman ve yöneticileri, bu sektörde "iş bulamıyoruz" diyen işsizleri ....vb
    ve en önemlisi sektörün bitişini evde patlamış mısır veya kavrulmuş tuzlu ayçiçeği çekirdeği ile izleyiniz.

  • ceo-tr kullanıcısına yanıt
    satmak için de olsa yapanlar artsın, bu durum kaliteyi de artırır zamanla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pspoor

    Yalniz maaslar cok dusuk, hayret ettim. Hem Amerikaya kiyasla cok dusuk, hem de ulkelerin kendi icin gelistiricilere verdikleri maaslar cok dusuk...
    Mesleğe heves eden genç, orta yaşlı insan sayısının yüksekliği düşünüldükçe normaldir.
  • türkiyede yapılan tek şey mssqle arayüz giydirmek. tıp inşaat hukuk haricinde üniversiteler israf

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • irfan_kara33 İ kullanıcısına yanıt
    tıp inş hukuk, sistem sayesinde para kazanıyor, yoksa oradan mezunlar birşey yaptığı yok. özellikle tıp, devlet bütçesinin aslan payını yutuyor fakat karaciger yağlanması gibi bir hastalık karşısında dahi doktorlar seyirci, zaten hastalıkların çoğu profesyonel şekilde yaygınlaştırılıyor hastanelerin devamlı müşterisi olsun diye. İnşaat konusunda köprüler tüneller, tasarımdan inşasına kadar Danimarka Japonya Almanya'dan mühendisler yapıyor, bizim mühendislerin yaptığı bina ve mahalleler ise Şahin Doğan dayanıklılığı kadar oluyor. Ve hukuk işlemlerinin önemli kısmını ilerde yapay zeka alacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: irfan_kara33

    türkiyede yazılım pişmanlıktır. aklı olan başka sektöre yönelsin.
    Misal hangi sektöre? Türkiyede hangi sektör iyi özellikle yazılımdan daha iyi? (tıp sayılmaz o zaten bambaşka bir vaka)
  • Aman ne güzel bir gelişme. Sadece Hindistanda 100 milyon tane geliştirici var hem de daha iyileri. Ülkemizdeki sözde geliştirici sayısı ne kadar artarsa artsın bir anlam ifade etmez.
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Hindistan nüfus rakamı (2018 itibarıyla 1.410.000.000) politik amaçlı şişirilmiş rakamlar, Çin, Rusya, Japonya, Brezilya, Meksika.. gibi birçok ülkede de aynı sekilde nüfus rakamları şişirilmiş halde; o yüzden değil 100 Milyon, 10 Milyon geliştirici bile yoktur. Rakamlar politikacıların en sevdiği kandırma aracı cunku "rakamlar yalan söylemez" olayını cok güzel kullanıyorlar fakat rakamların kendisi yalan :) Nitekim bu haber de rakamların etkisini kullanarak insanları kandırma ve gerçeklerden uzaklaştırıp tatlı hayal kurdurmak amaçlı.

    Bu arada, yukarda pspoor rumuzlu arkadaş Almanya Karlsruhe'de üni okuduğunu ve €1000 'dan aşağı kiralık ev olmadığını söyledi fakat Internetten baktığımda yüzlerce kiralık ev ve 36m2 ve dayalı döşeli 1,5 odalı daireler €360'a var; screenshot gönderemiorum tinypic çalışmıyor, screenshot'ları ekleyeceğim. Almanya'da ben yıllarca kaldım; ev kiram €300'ü geçmedi. Bekar öğrencisin, tabi ki biraz kenar mahallede ufak bir dairede kalacaksın. Bu kişiler gözde mahallede hep geniş daire mi bakıyorlar da €1000 'lük kira var diyorlar?




  • Nüfusu ister 1.4 milyar ister 1.2 milyar olsun bahsettiğim rakam kadar bilişim sektöründe geliştirici var. Hadi senin güzel hatırın için ülkemiz nüfusu kadar olsun
    https://aydinersoz.blog/2016/04/10/hindistan-seyahatinden-izlenimler-5-bilisim-sektoru/
    https://www.kutso.org.tr/wp-content/uploads/2017/06/ED-Presentation-on-Indian-IT-Industry_TUR.pdf
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/hindistan-gibi-yapmak/21412

    Çok daha fazlası da var. Üfürmeden önce biraz araştırmanı öneririm! Kısaca anlatmak istediğim nicelik değil niteliğin önemiydi ama hopladın konuya bir kere ne yapalım




  • Stack S kullanıcısına yanıt
    rakamların çıkış noktası yani hindistan nüfus rakamı 1.410.000.000 yanlış, Hindistan gerçek nüfusu tahminen 200 Milyon. Linklerdeki kişiler de şişirilmiş nüfus rakamları üzerinden verilen rakamları iletiyor, dolayısıyla onların rakamları da yanlış. Nüfusun 20'de 1'i geliştirici olsa Hindistan'da gerçekte 10 Milyon geliştirici vardır. Bu yorumun senin yorumla ilgisi yok; genel bir sorun; nüfus şişirme olayı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    rakamların çıkış noktası yani hindistan nüfus rakamı 1.410.000.000 yanlış, Hindistan gerçek nüfusu tahminen 200 Milyon. Linklerdeki kişiler de şişirilmiş nüfus rakamları üzerinden verilen rakamları iletiyor, dolayısıyla onların rakamları da yanlış. Nüfusun 20'de 1'i geliştirici olsa Hindistan'da gerçekte 10 Milyon geliştirici vardır. Bu yorumun senin yorumla ilgisi yok; genel bir sorun; nüfus şişirme olayı.
    Tahminlerine güveniyorum Bundan sonra seni ve yazdıklarını daha dikkatli ve ciddi dinleyeceğim. Şişirmişler demek ki sayıları. Koskoca resmi makamlar, ülkeler yanlış bilgi vermişler. Oransal olarak o zaman bizim ülke nüfusu da yaklaşık 10-15 milyon falan oluyor demek ki

    Hiç güleceğim yoktu. Konu ne, biz neyle ve kimlerle uğraşıyoruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Stack

    Tahminlerine güveniyorum Bundan sonra seni ve yazdıklarını daha dikkatli ve ciddi dinleyeceğim. Şişirmişler demek ki sayıları. Koskoca resmi makamlar, ülkeler yanlış bilgi vermişler. Oransal olarak o zaman bizim ülke nüfusu da yaklaşık 10-15 milyon falan oluyor demek ki

    Hiç güleceğim yoktu. Konu ne, biz neyle ve kimlerle uğraşıyoruz.

    Alıntıları Göster
    Hindistan 'da "100 Milyon Geliştirici Var" dediğinizde ben de güldüm ama saygımdan bunu iletmedim. 100 Milyon geliştirici ile 10 Microsoft 20 Google 100 Facebook kurulur diyerek ben de ceşitli esprilerle takılmasını biz de biliriz yoksa.

    "resmi" bilgi olarak iletilen herşey 100% gerçek diye birşey yok. Türkiyenin nüfusu 5 sene önce (Suriyeliler hariç) 77M'ydi, şimdi 82M. Evlenmeler azaldı evlenen 1 cocuk yapıyor, 2.yi yapan az. Kanserdi, obeziteydi, kazaydı ölümler devam ediyor doğumlar azalıyor, 5 ssenede 5M nerden eklendi? Resmi rakamlar ile gerçekleri karşılaştırın biraz öyle konuşalım. 100 Milyon geliştirici hah hah :)




  • Resmi verilere inanıp inanmamak senin sorunun. 200 milyon sayısını nereden üfürdüğünü halen belirtmedin çünkü öyle bir zırvalık yok. Muhtemelen "Ay' a gidilmedi" ve "Dünya düzdür" diyebilme olasılığın da çok yüksek

    1.4 milyar ile 200 milyon arasında dağlar var. Yine resmi verilere göre Hindistan'da her sene 4-5 milyon mühendis mezun oluyor. Biraz zorlanabilirsin ama basit bir hesapla durum açığa çıkabilir. Gönderdiğim linklere bakma zahmetini gösterebilirsen biraz anlayabilirsin. Bu durumda tombalak tombalak gülmeye de devam edebilirsin artık
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    İnanmak / inanmamak değil, resmi verilerle gerçekleri karşılaştırmak konu. 9/11 olayında resmi kaynaklar "gökdelenlere uçaklar çarptı ve uçakların yakıtı ile gökdelenler kül oldu" dedi. Olayı inanmak / inanmamak seklinde degerlendirdiğine göre 9/11 olayına da ya inanıyor ya da inanmıyorsun. Fakat ben bir uçak 800km/h hızla gökdelene nasıl tereyaga saplanan bıcak gibi girer, yakıtı da milyonlarca tonluk demiri nasıl toza cevirir diye düşünürüm. Bu arada, 9/11 olayına da inanıyor musun yani gökdelenlere gerçekten uçaklar carptı mı videodan mı eklendi?
  • yapay zeka zaten çoğu işin önemli kısmını yapacak gibi görünüyor
  • Hocam bu yaptigin tam olarak “https://en.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism”.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.