Şimdi Ara

Turkiye'de uretilen/tuketilen seker hakkinda hic de sasirtmayan iddialar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bizim oralarda seker pancari uretimi yapilir. Eskiden daha cok yapilirdi ama atik devletin kota uygulamasi nedeniyle belli bir miktarin ustunde uretim yapamiyorlar. Sattiklari seker pancarinin karsiligini da belli oranda seker olarak alirlar. Atiyorum 100 liralik pancar verdin fabrikaya, 95 lirasini nakit alir, 5 liralik da seker verir. Ister cay ic o sekerle ister gotur markete sat.

    O yorede bir de seker fabrikasi var ve genelde calisan isciler de yorenin insani, bizim akrabalardan da doldur-bosalt gibi 'kirli' (camurlu anlaminda. masabasi-hijyenik olmayan) isleri yapanlar var. 10 sene fln once bi tanidik es kaza fabrikanin bi ust seviyelerde bi personelinin bulundugu ortamda bulunmus, orada duydugu ilginc bir bilgiyi "aktarmisti". Dedigine gore, ulkedeki tum seker fabrikalarda bizim bu seker pancarindan uretilen seker 3 kaliteye ayrilirmis.

    3. kalite olanlar uretimin yuzde 20si falan olurmus. ciftcilere ve fabrikanin urun hizmet aldigi kisi kurumlara nakit yerine odenirmis. Piyasada seker 10 lira ise ucuncu kaliteyi fabrikalar 7 liradan sayarmis. Ciftciler neyse de nakliye-insaat vb hizmet karsiligi bu ucuncu kaliteden tonlarca seker alan firmalar 8 liradan yerel toptanci marketlerine verip hem nakte cevirir hem de az da olsa kar edermis. Marketde ise 10 liradan soframiza gelirmis.

    2. kalite daha enteresan. Uretilen sekerin %60'ini falan olusturan bu sekerin ise yarisi uretildigi gibi onceden anlasma yapilan toptanci firmalara satilirmis. Ama soyle bir sey varmis. belki 100-200 km otedeki toptanci deposuna gidecek olan bu seker once en yakin limandan acik denize cikarilirmis, KDeniz, Akdeniz veya Ege. Sanki yurtdisinda bir firmaya satilmis gibi kayda gecermis. Ihracat destegi vergi indirimi vs. hesap oyunlari yapilirken bizim seker cuvallari gemide bir kac hafta 'istirahat' ettirilirmis. Sonra da baska bir firmatan ithal edildi diye gosterilerek buyuk marketlere dagitilmak uzere geri karaya cikarilirmis. 100km otedeki depoya gitmeden once belki de aylarca, binlerce km seyahat edermis.

    1. kalite olan ise gercekten yurtdisina gonderilirmis. Ancaaak! Satin alanlar Milka, Nutella gibi urunleri ureten uluslararasi buyuk holdinglermis ve fabrikadan ciktigi gibi teslim edilirmis. Hesap kitap isleri sonradan yapilirmis cunku birinci kalite sekeri verince karsiliginda birak nakit parayi, ikinci-ucuncu kalite pancar sekeri bile almazmis bizim fabrikalar. Ya? Son kalite pancar sekeri disari gider, uyduruk misir sekeri iceri girermis. Ve onu da bizim biskuvi cikolata firmalari alir bize cikolata bayram sekeri tatli vb olarak yedirirlermis.

    Buna benzer seylerin FINDIK, CAY ve PAMUK'ta da oldugu yillardir fisilti gazetesinde soylenegelmekte. Belki bu konu daha once yazilmistir forumda veya bir yerlerde ama bakmadim acikcasi. Ben yillardir memleketten uzaktayim okul-askerlik-is derken simdi de baska diyarlarda yasiyorum. Bizimkilerle konustugumda soyledikleri; en azindan ufak ciftciler icin Bati Cephesinde Yeni Bir Sey Yok.

    Su ana kadar bu sektorlerde calisan kimseyle muhattap olup dogrulatma sansim olmadi bu soylentiyi. Eger ki siz forumdaslarin katkisi duzeltmesi olursa aydinlanmak isterim.

    Ha, gece gece nereden esti bu seker mevzuu derseniz, aslinda bu mesajin basligi Turkiye'de daha pahali satilan Turk MALlari idi ama yazmaya baslayinca konu buraya geldi. O basligi da acinca burayi editlerim.

    Edit: O baslik eklendi http://forum.donanimhaber.com/m_103305855/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fekeme -- 2 Mart 2015; 1:38:32 >







  • Sen de benim yaptığım gibi Torku kullan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BlueHawk*

    Sen de benim yaptığım gibi Torku kullan.

    Torkuda da bir şeyler kullanılıyormuş forumda bu işlerin içinde olan biri yazmıştı. Piyasada sağlıklı ürün bulamazsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En iyi Çay ronnefeldt. Ama early grey içine limon koyarak bozmuşlar o kötü

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şekerde öyle bir kalite farkı olduğuna emin misiniz? Pancardan elde edilen şeker türü bir diye biliyorum, kimsallarla ya da doğal maddelerle yapıştırılarak küp şeker elde ediliyor.
  • Aslında 2 konu da da anlatmak istediğiniz şey ülkemizdeki kaliteli üretilen ürünlerin ihraç edildiği, kalitesi düşük olan malların da yüksek fiyatlardan bizim gibi uyuyan müşterlere kakalandığı. Mümkündür, araştırılıp doğrulanabilecek niteliktedir. Katılıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yav her şeyde bişey buluyosunuz . tüketmeyin sizde şeker
  • Misir sekeri denilen sey de nami deger glikoz/fruktoz surubunun ta kendisi. Gdolu misirlardan uretilir ve sagliga son derece zararlidir. Son zamanlarda bu zehirin girmedigi yer kalmadi. Yavas yavas birileri tarafindan zehirlenmekteyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam


    quote:

    Orijinalden alıntı: BlueHawk*

    Sen de benim yaptığım gibi Torku kullan.

    Torkuda da bir şeyler kullanılıyormuş forumda bu işlerin içinde olan biri yazmıştı. Piyasada sağlıklı ürün bulamazsın.

    Torku fanı olarak merak ettim doğrusu o arkadaş konuya uğrar umarım.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zararlı zaten. 1. Madde üzdü

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tesadufen soyle de bir sey buldum 2009 yilindan:
    https://eksisozluk.com/entry/17234299

    türkiye şeker fabrikaları anonim şirketi

    quote:

    2000 yılında 30 milyon ytl zarar etmişken 2001 yılında özelleştirme karşıtı bir yönetim başa geçip bu cumhuriyet emaneti kurumun 55 milyon ytl kâr edebileceğini kanıtlamıştır. kulislerde bu kârın sadece biriken stokların satılmasıyla sağlandığı dedikodusu dolaşırken aynı yönetim 2002 yılında tam 237 milyon ytl kâr açıklamıştır. seçimlerin ardından değişen hükümet, bilhassa gdo devi cargill'e kıyak adına özelleştirme kapsamına alınması düşünülen böyle bir kurumun kâr ediyor olmasına katlanamayıp ilk iş olarak yönetimi değiştirmiştir. değişen yönetim ilk yılları olan 2003 yılında yüksek verimli bir kurum ele aldıklarından isteseler de zarar edemeyip 265 milyon ytl kâr açıklamak zorunda kalmışlardır. bu hatalarını 2004 yılında telafi ederek kârı önce 83 milyon ytl'ye ardından gelen 2005 yılında da 44 milyon ytl'ye düşürdükten sonra 2006 yılında 60 milyon ytl zarar açıklayıp derin bir "ohh" çekmiştir.

    bu güzide kuruluş artık rahat rahat peşkeş çekilebilir.
    çünkü "zarar" ediyor.
    bu işler de böyle yürüyor.

    (bkz: #13514149)

    11.11.2009 00:14 ~ 07:27
    bonkor banker




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.