Şimdi Ara

Temel gıdada KDV yüzde 8'e iniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hükümet, seçim öncesi bazı temel gıda maddelerinde KDV indirimi için hazırlıklarını tamamladı. Maliye ve Hazine yönetiminin uzlaşmaya vardığı pakette ilk etapta 30’a yakın gıda maddesinde KDV oranları aşağı çekilecek. Başta bebek maması olmak üzere, tuz, bisküvi gibi gıda ürünlerinde yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e düşürülüyor.

    Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı taslağa göre, Türkiye’de gıda ürünleri tanımlaması Avrupa Birliği ülkeleri standardına getirilecek. Bu kapsamda AB ülkelerinde olduğu gibi gıda ürünleri üzerindeki vergi yükü aşağı çekilecek.

    Maliye ve Hazine uzmanları, yapılacak indirimin enflasyona ve bütçeye etkisini de masaya yatırdı. Yaklaşık üç aydır sürdürülen çalışma tamamlanarak Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Gıda ürünlerinde vergi indirimine ilişkin nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek. Bu arada Bakanlar Kurulu’nun istenilen gıda maddelerinde KDV oranını yüzde 1’e çekme yetkisi de bulunuyor. Bu arada, mevcut tabloya göre mama, dondurma, sütlü tatlı, sucuk, salam, sosis, bisküvi, çikolata ve meyve suyu gibi gıda ürünlerinden yüzde 18 KDV alınıyor.

    Maliye uzmanlarına göre, 30’a yakın gıda ürününde yapılacak vergi indiriminin enflasyona yansımasının sınırlı olacağına dikkat çekiyor. Bunun da olumlu yönde bir etki olacağının altını çiziyorlar. Ayrıca, bütçe üzerindeki etkisinin de olumsuz olsa bile sınırlı düzeyde kalacağı kaydediliyor.

    VERGİ İADESİNDE SIKINTI

    Bu arada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vergi iadesini kaldıran, "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" onaylamasının ardından başlayan “uygulama” tartışması sürüyor. Maliye Bakanlığı, asgari geçim indirimi kapsamında işverenle net ücret üzerinden sözleşme yapanların mağdur olmaması için neler yapılabileceğini inceliyor. Mevcut durumda, asgari ücretliye yansıyan iyileşme, işveren ile net ücret üzerinden anlaşma yapan çalışana yansıtılmıyor.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.