Şimdi Ara

Televizyon klişeleri.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kanalın birinde ilgi gördükten sonra, bir anda televizyonların hepsinde mantar gibi türeyen, insanların burnundan getirip suyunu çıkararan akımlara bunu yakıştırabiliriz.

    Kronolojil olarak aklıma gelen klişeleri sayayım.

    1- Yabancı dizilerin senaryolarını Türkiye'ye getirerek onları bize izletme klişesi: Bu akım Dadı ile başladı sanırsam. Ondan sonra bir kaç tane daha koydular ama dizilerin isimleri bile aklımda değil.

    2- Yabancı reality yarışmaları Türkiye'ye uyarlayıp burada da yapmak: Bunun öncüsü "Kim 500 Milyar İster?"'dir. Sonradan En Zayıf Halka, falan filan ismini hatırlayamadığım bunlara benzer bir sürü yarışma daha geldi.

    3- Evlere hapis ederek kameralarla canlı canlı insanları izlettirme ve oralarda kavga ettirme klişesi: Bu akımın öncüsü de nam-ı diğer BBG yani Biri Bizi Gözetliyor'dur. Sonra bu format 40 türlü denenmiştir. Taa ki günümüze kadar ulaşan Damat gelin bulma programları onun uzantısıdır.

    4- Yerli dizi klişesi:Bu akım kendi içerisinde 3-4 hatta zamana göre 9-10 parçaya bile ayrılacaktır umarım.

    a-)İlk başta ağa, dizileri aklıma geliyor. Onlarda birer konak, zengin, karizmatik bir o kadar da modern(!) bir ağa ve bu konakta geçen aşk meşk maceraları anlatılageliyordu. Öncüsü Asmalı Konaktır. Arkasından bayağı bir Güneydoğu mekanlı dizi çekilmiştir.

    b-)Daha sonra yerli yapım komedi dizileri revaça geçmiştir. Bu akımın öncüsü sayılan dizi -aslında benim gözümde daha iyileri de olsa da- sanırım Çocuklar Duymasın'dı. Çok taklidi çıkarılmıştır. Artık her dizide birbirleriyle kavge veletler ya da anne babalar görmeye başlamıştık. Bu akım bitmedi hala. Arada sağlam yapıtlar çıktığı için biteceği de yok. Zaten bitmesin bence de. Gerçi şu aralar hiç göremiyorum güzellerinden.

    c-)Sonra da Deliyürek ile başlayıp Kurtlar Vadisi ile şaha kalkan Vatan-Millet-Mafya üçgenli diziler görmeye başladık. Artık dizilerdeki entrikalar aşk meşk değil siyasi olaylardı. Aklımda kalan ve şu an yayında olan 2 dizi var onlarla ilgili. Hacı ve Acı Hayat. İsimler bile kafiyeliymiş be. Tunç Kafiye var az bişey. O da tersten

    d-)Bir de Sex And The City kopyası diziler çıkmaya başlamıştı. Şu özgür ve erkekleri ellerinde oynatan kadınların olduğu diziler. Amma velakin bu gerzek medya bunu tutturamadı sanırım erken pes ettiler. Çünkü Pınar Altuğ'un oynadığı dizi olan dizide (ismi aklıma gelmediği için öyle yazdım) normalde orijinalinde (Sex And The City) erkeklere bağlanma hiç olmazken bunlar salya sümük erkek erkek diye ağlamaya başladılar 5. bölümde. . Bu mu yahu özgürlüğünüz sizin? Hani erkekleri parmağında oynatan kadın tipi? Her neyse geçelim...

    e-)STV'de hiç iddiası yokken bir anda insanların ilgisini çekmeyi başaran Sır Kapısı da aslında belki de bilmiyordu öyle bir klişeye öncülük edeceğini. Baktılar izleyeni çok durur mu medyamız. Sadettin Teksoy bile işledi bu konuyu YUH Falan oldum ben buralarda.:)) Sonradan dizinin adı değişti. Sır ile başlayan bir çok benzer yapım çıktı tv'lerde.

    f-)Şu an tekrar başlamış geçtiğimiz yıllarda da yaşanılagelmiş bir klişe var sırada. Karadeniz bölgesi mekanlı diziler. Fırtına gördüm ben. Bir de atv'de görmüştüm başka bir dizi galiba böyle.

    Sanırım yerli dizi klişeleri ancak bitti.

    5-Kamera şakası programları klişesi. Şakamera, Şaka Yaptık, Şakacı, falan filan bayağı bir kamera şakası programı yayınlandı. Berna Laçin bile sundu bunlardan birini. Günümüze tek ulaşanı Çetin Çiftçioğlu sanırım.

    6-Dizilerin veya programların tekrarını koyma furyası. Bu furya o kadar abartıldı ki artık insanlara o programın yeni bölümü olduğunu açıklayabilmek için köşeye "YENİ BÖLÜM" diye not düşmek gerekir hale geldi. Eğer bu yazmıyorsa muhakkak tekrardır izlemeye gerek yok.

    7-6. klişenin hayatımda görebileceğim en aptal hali bunda yaşandı. Tekrar ama neyin tekrarı. Ana haberlerin. Yani canlı canlı sunulması gereken haberlerin banttan yayını. Çok kanalda (NTV,CNNTÜRK, HABERTÜRK gibi haber için açılan kanallar hariç neredeyse hepsinde) gece yarılarından sonra bu tekrar haberleri görüyordum. Derbi maçlarından falan bahsederlerdi gece de aynen bunlar tekrar çıkardı bana nedense bu durum çok aptalca gelirdi. İyi ki bu saçmalığa bir son verip haberin canlı sunulması gerektiğini kavradılar.

    8-Cep telefonlarına SMS ile veya başka yollarla şarkı türkü yollanma klişesi. Yapmayan kanal bir elin parmaklarıyla sayılabilir ancak. Alttan geçenler gına getiriyordu bana. Şu yaz 2233 e gönder telefonuna bu gelsin. Hala devam ediyor ama biraz şiddeti azaldı.

    9-Bu da başka bir topicte gördüğüm klişe. Paparazzi programlarının 40 parça halinde sunulması.

    10-Daha nice böyle insanların burnundan getiren klişeler vardır kesin ama benim son aklıma gelen ve tamamiyle rezil bulduğum ne zaman nerde hangi kanalda görebileceğimizi kestiremediğimiz "Bu şekilde kaç tane üçgen var?" sorulu 1000 € veren lanet olası yarışmalar. Bazen inat edip izliyorum. 1 kişi bile aramıyor. Sunucu boş kaldığı için de saçmaladıkça saçmalıyor. Bakalım artık insanları iyice bıktırdıklarını ne zaman anlayacak TV yöneticileri?

    Siz de ekleyin iyice zenginleşsin topic arkadaşlar.







  • o kameralı ecdekilerin dışarı çıkınca butun sabah programlarında baştacı edilmesi
    sonradan unutulan o insanların tekrar gündem olabilmek adıne yaptıkları saçmalıklar
  • 11- Şu anki klişe de şans programları. Bilgisiz sırf şansa dayalı yarışma(!)lar. Acun'unki tuttu diye hepsi yaptı.

    12- Hakemlere yarışma sundurmak.
  • Dizilerde bi klişe daha ekleyebiliriz.
    Çocuklara yönelik sihir/büyü vs tarzı diziler.

    İlk olarak Star'da bücür cadı vardı sanırım. Sonra sihirli annem selena bezbebek kıl tüy falan feşmekan baya bi dizi çekildi hatırladığım kadarı ile.
  • Bi up yapayım da degerlendirilsin

    Bu aralar uyarlamalar cok moda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.