Şimdi Ara

Tekke ve zaviyelerin kapatılması hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhabalar arkadaşlar;
    Tekke ve zaviyelerin kapatılması konusu hakkında biraz konuşalım ve görüşlerimizi demokratik bir şekilde paylaşalım istediğim için burada bu başlığı açmak istedim.

    Benim kişisel görüşüm "30 Kasım 1925" tarinde kabul edilen, "13 Aralık 1925" tarihinde yürürlülüğe giren bu yasa oldukça yerinde bir karardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "30 Ağustos 1925"'teki Kastamonu söylevinde "Ölülerden medet ummak, medeni bir cemiyet için, şindir(lekedir). Efendiler ve ey millet, biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." sözleriyle durumu en güzel şekliyle açıklamış olduğunu düşünüyorum.

    Günümüzde ise malesef tarikatlar, dernekler, cemaatler v.b gibi isimlerle yeniden canlandırılan tekke ve zaviyeler, Türkiye'de açık bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedirler. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için birçok kez bu oluşumların içine onlar gibi davranarak dahil oldum. Gördüğüm şeyi bildiğinizi düşünüyorum, zorlamalar ile insanları kendi çıkarlarına dahil etmekteler. Daha vahim olan şey ise insanların böyle oluşumlara çok ciddi bir şekilde destek vermesi, hatta ve hatta medet ummasıdır. Öğrenci yetiştirme yurtları adı altında faaliyet gösteren yerler, zorlamalar ile taze beyinlerin düşünme yetisini köreltmek, bu şekilde her dediklerini yaptırmak yolundan geçmekte. Bazı oluşumlarda neden orada olduğumu farkettiklerini çok iyi biliyorum, her attığım adımda beni izleyen gözler maalesef iyi bir insan gibi gözüken, aslında içinde karanlık düşüncelere sahip kişilerdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanayan yarası olan bu oluşumlar, bu ülkenin demokratik ve insancıl bir biçimde yaşamasının önündeki en büyük engellerden biridir. Umarım bu oluşumların böyle faaliyetlerde bulunmasını ebediyen engelleyebiliriz ve özellikle genç beyinlere düşünce ve bilim yoluyla yeni ufuklar açabiliriz.

    Bu konu hakkında konuşmak istediğim çok detay vardı fakat, kısa kesip yorumu sizlere bırakmak istiyorum.

    Okuduğunuz için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Sonuna kadar haklısın, bunlar gibi topluluklar her devlette var ama bizimki kadar çok ve açık değil. Bunları bir şekilde kapatıp, buna benzer ama amacı insanların beynini yıkamak değil, onları özel alanlarda bilgi ve ilim sahibi yapmak olan topluluklar kurulmalı. Şu an bildiğiniz kurslar, dershaneler vb. gibi. Bu işin din kısmına gelirsek, dini topluluklarda açılmalı, ama dediğim gibi bu dini topluluklarda beyin yıkayıp, oturup her şeyi Allah'tan beklemeyi öğretmek yerine, dini olduğu gibi ve tüm gerçekliğiyle anlatmalı ve ileri görüşlü insanlar yetiştirmeliyiz.
  • Zorlama yok. Nereden çıkardınız? Kaldı ki ne zararı var size? İnsanların toplanıp dini eğitim alması, ibadet etmesinden size ne
  • Dini eğitim alıp ibadet etsinler, eyvallahta, beyinleri yıkanırsa sıkıntı büyük.
  • Yav he he. Hep beyin yıkamaydı, dini kullananlar vardı atatürk geldi hoop gerçek islamı getirdi, hiç kimse dini sömürmedi, türkiye nötron çarpıştırarak mars'a yükseldi. yav he he.

    Alevisinden, sünnisine hepsine mağdur bırakmıştır. Başta alevileri tabi. Çünkü tekke kültürü alevilerde daha gelişmiştir.
  • Anıl Torun kullanıcısına yanıt
    Başta şunu söylemeliyim tartışma çıkmasın lütfen.
    Şimdi öncelikle birbirimize saygı duyarsak ortada sorun kalmaz çünkü sen onları gerici yobaz ileri görüşüz medeniyetsiz vs. diye görüyorsun ya (öylesin demiyorum durumu izah etmek için yazdım ''sun'' ekini) oda kendi penceresinden bakınca seni öyle görüyor senin tabirince ''beyni yıkanmış'' bu yüzden bu oyuncaklarla oynuyacağımıza birbirimize saygı duymalıyız.
    Geçen biri diyorki islamiyetin hiç bir faydası yok, medeni toplumlardan bilim adamı çıkıyor islami toplumlardan neden bilim adamı çıkmıyor diye işte tam olarak ''beyni yıkanmış'' tarihi açsam bide orantısalını bulsam bugun 100 medeni bilim adamı varsa ogünün nüfus ile bugünü orantılasam islam tarihindeki bilim adamı sayısı medeniyetteki bilim adamı sayısını yerden yere vurur.
    Görüşlerimize saygılı olalım.




  • Haklısın, alınan varsa kusura bakmasın.

    Tabi karşı tarafla bazı durumlarda yer değiştirmek gerekir. Elbet onun gözünden bakınca da ben cahil görünüyor olabilirim, ben sadece ülkem için iyi olanı düşünürüm. Ama üzülerek söylüyorum ki bu gerçeği değiştirmez. Şu günlerde insanlara kendi fikirlerini aşılamak için böyle toplulukları kullananların sayısı gerçekten çok fazla. Bunun yüzünden bazı topluluklar işi azıtacak ve bu ileride devletin duruşunu, daha önemlisi birlik ve beraberliği kökünden etkileyecektir.

    İslam bilginleri konusunda haklısın, ama bu devirde herhangi bir İslam bilgini çıkacağını sanmıyorum, bilmediğim varsa da azdır. Ayrıca eskisi gibi böyle insanlar yetiştirmek yerine daha öncede söylediğim gibi bu topluluklar kötü amaçlar için kullanılıyor. Ayrıca bakınız ülkemizde tıp alanında birçok bilgin ve ilklere imza atmış insanlar var, ama bu insanlara dahi sahip çıkamıyoruz maalesef...




  • Yarı doğru yarı yanlış.Bunlar içinde dediğin karanlık hizmetlere örneğin talibana işide hizmet edenler var ama bir yandan da gerçekten ilimle uğraşanlar var. Ama asıl sorun hiç birini ayır edemememiz yani tam içine girmeden ne olduğunu bilemezsin. Benim çözümüm diyanete bağlamak olur du. Hem teftişlerini yapar hem de hizmet ettikleri amaç daha iyi açığa çıkardı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tayoki -- 11 Temmuz 2015; 0:16:53 >
  • Devletin otoritesi yeterince sağlanamazsa bugün gördüğümüz tekke ve zaviyeler de rahatlıkla yeniden canlandırılır. Bunun en önemli sebebi eğitim bence çünkü bu tür oluşumlar genellikle ortaokul-lise çağındaki çocuklardan başlıyorlar. Eğitim vermek kılıfıyla kendilerine adam kazandırma uğraşındalar. Devletin yeterli eğitimi vermediğini düşünen ebeveynler de rahatlıkla yollayabiliyor. Ben hiçbirinin masum olduğunu düşünmüyorum, çünkü kendi çıkarları uğruna masum insanları hapse attıracak bir zihniyette olduklarını çoğumuz biliyoruz. Üstelik aralarında bir ilişki de yok bu oluşumların. Sözde hepsinin amacı "dini yaymak" olsa da birbirlerine savaş açabiliyor, düşman kesilebiliyorlar. Yararları var mıdır elbette ki vardır ama devlet her alandaki hizmetlerini daha da geliştirirse bu tür yapılara ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tekke ve zaviyelerin kaldırılması sırf eğitim birlikteliğini sağlamak için olmadı diye düşünüyorum. Kadın erkek ilişkilerinde erkeğin pozisyonu ile kadının durumu eştlenmek istedi.

    Kadının ekonomik katkısı ile erkeğin elinde tuttuğu bu kozun gardı duştu.

    Ancak en temel sorun bu da değildi. Savaşlarda erkeğin zayıflıkları ortaya çıktı. Yıpranmış ve bakıma muhtaç hale gelmişti. Kadın denen unsurun sahaya surulmesi gerekiyordu ve bu unsuru hatip ya da hafız şeklinde kullanmak mumkun değildi.

    Tekkeler ve zaviyeler başta olmak uzere aslında herşey erkek hegomanyasındaydı

    Savaşın yaraları ekonomik buhranlar ancak kadın eli değince sarılabilir bir hal almıştı.

    Kadının sırf cinsel bir obje olmasından sıyrılması ve inkılapların doğru değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Klasik toplum duzeyi adına ne derse desin kadını sırf ureme için kullanıyordu ve sanayi toplumu standartlarına göre kadına bakamıyordu. Kadın sadece sevilen işçiydi hakları yoktu.

    Tarım toplumu ile bir yere varmak mumkun değildi. Her savaş bir sonrakinin işaretidir ya sahada ya da kağıt ystunde. Batı sadece sınırları çizmişti ve paylaşımdan sonra mutlaka bir çatlak çıkacaktı ki bu aslan paylaşımının değişmez kuralıydı.

    Bu açılardan sanayileşmek zorunda idik. Tam bu noktada kadının değer olarak ortaya çıkması istendi. Bu bir zorunluluktu. İnkılapları bir de bu açıdan değerlendirin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tekke zavilerin kapatılmasına karşı çıkanlara birşeyler sormak istiyorum,

    1-tekke ve zaviyeleri kapatan Atatürk neden mevlevihaneleri de diğerleri gibi yok etmemiş müzeye çevirmiş ve mevleviliğin bir kültür olarak yaşamasına yok olmamasına sebep olmuştur.

    2-bütün imamları astı denilen atatürk neden kadiri, rufai gibi tarikatların hocalarını asmamış onları diyanette görevlendirmiş, bulundukları bölgelerde camilere vermiştir. neden diyanette yeni nesiller yetişmesi gibi bir işte görevlendirilmişlerdir. ve bu şeyhleri imam olarak görevlendirilen bir çok tarikatın bugün hala tarikat ibadetlerine devam edebilmeleri tesadüf müdür ?


    3- yahu şöyle bir mantık yürütelim,

    bu tekke ve zaviye konusunda Atatürk'e en çok laf eden kesimin siyasi tercihi genelde Akp oluyor.

    Akp'ye göre ülke için şuan en büyük tehdit ve düşman bir hocanın peşinde gözü kararmış cemaat olan paralelciler,

    yıl olmuş 2015 ülkeye yıllardır sen hakimken bir cemaat çıkıp sana bu kadar büyük darbe vuruyorda taa o yıllarda ülke topraklarında ingilizler fransızlar italyanlar cirit atarken insanların dini kullanmadığına gerçekten inanabiliyor musun ?



    4- yada yıl olmuş 2015

    dünyanın bir yerinde imamının sözüyle adam öldüren el kaide var,
    dünyanın bir yerinde imamının sözüyle adam yakan boka haram var,
    dünyanın bir yerinde imamının sözüyle boğaz kesen işid var, o yıllarda insanlar hocasının sözüyle bunları yapamaz mıydı ?


    5- bugün hükümete göre fetva veren bir diyanet varken o yıllarda hocasına göre fetva veren tarikat olamaz mıydı?

    6-http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19453080.asp bak bu adam bursada karı koca demeden milletle oral anal ilişkiye girip savunmasında ben onları bade'liyordum demişti. bu kadar merkezi yönetimi kuvvetli yasalarla yönetilen bir devlette böyle tarikat şeyhi çıkabiliyorda merkezi yönetimi artık kalmamış insanların bulduğunun peşinden gittiği bir haldeki avrupanın hasta adamında böyle tarikatların ne kadar çok olabileceğini düşünmüyor musun ?

    7-
    http://ehlieser.blogcu.com/oluden-yardim-istemek-sirktir/3978388

    http://www.mumsema.org/iman-soru-ve-cevaplari/226683-seyyidlerden-olulerden-ve-kabirlerden-medet-ummak-sirktir.html

    ölülerden medet ummak şirktir diyen bir dine inanırken insanların tekkelerde yatıp kalkmasına bez bağlayıp yalvarmalarına karşı çıkmış tekkeleri kapatmış bir adamı nasıl dinsiz olarak yargılayabiliyorsunuz merak ediyorum ?




  • Batının kendi içerisindeki osmanlıya bakışı insanın kendisine bakışı ile ozdeştir. 1. Dünya savaşında batı kendi rotasyonunu çizdi ve bu oluşum içinde anadolunun o temiz saf çocuğununu olmaması gerektiğini duşundu. Din denen olgu o kimseyi mutecaviz tavırdan uzak tutuyordu.

    Batı bir birey olsa anne dediği kavram osmanlıyı seviyordu. Onun o saf hali kendine bir değer edinip de sınırlamaya çalışan hali hoşa hora gidiyordu.

    İnkılaplar bu açıdan batının annesi tarafından hedef gosterilebilecek zihniyetle hedef gosterilmemesi gereken zihniyeti sezinlemiştir de denebilir. İnkılaplar sayesinde Osmanlı veya turkiye değil batının kendisi ve annesi denen kavram anlaşılmıştı.

    Kendi iç alemine bakan insan ve ne kadar dürüst kendisine.

    Sureçler içinde batının annesi evladı olan batıya en çok benzeyen ancak değerlerinden odun vermeyen bir yapının turkiye tarafından oluşturulması veya oluşturmasının istenmesi umulan bir tutum olmalı.

    Buna kralın donuşu diyebiliriz.

    Ataturkun bu açıdan batı sentezine doğru bir açı verdiğini söylemek mumkundur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • beyin yıkanmaktan bahsettiğiniz tam olarak nedir ? bu yerlerin Kuranı Kerim in dosdoğru anlatıldığı eğitim yerleri mi, yoksa insanların Kuranı Kerime göre değil de bu yüce kitabı bir araç olarak kullanıp insanları kandıranlardan mı bahsediyorsunuz ?

    şuna bir cevap verin de ona göre bu konunun niyetini anlayıp ona göre cevap verelim.
  • Tekke ve zaviyelerden Osmanlı padişahları bile şikayetçiymiş...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugünün yargılarıyla dünü yargılayamayız. Dün alınan bir kararı bugüne göre yorumlayamayız. Özellikle her ne kadar yakın tarihimiz olsa da herkesin ideolojik yaklaştığı tarih biliminde bizim bu konu hakkında ne kadar bildiğimiz büyük bir muamma...
  • tekke ve zaviye ya da her neyse böyle otorite yücelten herhangi bir sistemle modernizmi, teknolojiyi, insan haklarını ya da insanlığı, bilimi, özgürlüğü, sanatı kısaca mutluluğu yaşayan bir toplum var mı şu dünyada!
    millet isviçre ye vatandaş olmak için göbek atıyor...
    tekkenin kralını yaşan sayısız insan, özgürlük için ege nin sularına karışmış.
    tuzumuz kuru ki ne saçmalıyoruz...
  • Bknz jon snow başa geçti mi düşmanlarınk yok etti. Dostlarını ödüllendirdi.

    Bazı tarikatlar yok edildi asıldı dağıtıldı

    Bazıları resmi tarikaf oldu diyanete alınıp maaş bağlandı elleri öpüldü

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -RUHSUZ

    Yav he he. Hep beyin yıkamaydı, dini kullananlar vardı atatürk geldi hoop gerçek islamı getirdi, hiç kimse dini sömürmedi, türkiye nötron çarpıştırarak mars'a yükseldi. yav he he.

    Alevisinden, sünnisine hepsine mağdur bırakmıştır. Başta alevileri tabi. Çünkü tekke kültürü alevilerde daha gelişmiştir.

    Devrimlerle dalga geçmiş ve 'Türkiye Mars'a yükseldi' diyerek aklınca süreci küçümsemişsin. Bugün Mars araştırmaları yürüten ülkeler 90 yıl önce halihazırda sanayileşmiş olan ülkelerdi. Aynı yıllarda Osmanlı'da değil sanayi tarın yöntemleri dahi doğru dürüst uygulanamıyordu, ülkede doğru dürüst doktor/hastane dahi yoktu. Demiryolları, maden işletmeleri yabancı şirketlerin elindeydi. Bu vaziyette, adeta sürünen bir ülkenin kısa sürede ABD, İngiltere kadar olamasa dahi en azından onlarla kıyaslanabilecek bir duruma gelmesinin yegane sebebi devrimlerdir, ve bu devrimlerin en önemli mimarlarından biri Atatürk'tür. Şayet siz Irak, Afganistan modeli bir ülkede yaşamak istiyorsanız üzgünüm, devrim sizin aleyhinizedir, fakat hemen hemen herkes gibi uygar bir ülkede yaşamak istiyorsanız, devrimlere çok şey borçlusunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RealW

    beyin yıkanmaktan bahsettiğiniz tam olarak nedir ? bu yerlerin Kuranı Kerim in dosdoğru anlatıldığı eğitim yerleri mi, yoksa insanların Kuranı Kerime göre değil de bu yüce kitabı bir araç olarak kullanıp insanları kandıranlardan mı bahsediyorsunuz ?

    şuna bir cevap verin de ona göre bu konunun niyetini anlayıp ona göre cevap verelim.



    Tabiki de dini kullanarak kendi çıkarlarını gözetenlerden bahsediyorum. Doğru bir şekilde anlatılması ve gereklerinin uyulmasının taraftarıyım, ama sadece kurumlarda da bitmiyor olay. İnsanımızın gözünü açıp hurafelere değil de Kuran-ı Kerim'in içindekilere inanmasının taraftarıyım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thailand


    quote:

    Orijinalden alıntı: RealW

    beyin yıkanmaktan bahsettiğiniz tam olarak nedir ? bu yerlerin Kuranı Kerim in dosdoğru anlatıldığı eğitim yerleri mi, yoksa insanların Kuranı Kerime göre değil de bu yüce kitabı bir araç olarak kullanıp insanları kandıranlardan mı bahsediyorsunuz ?

    şuna bir cevap verin de ona göre bu konunun niyetini anlayıp ona göre cevap verelim.



    Tabiki de dini kullanarak kendi çıkarlarını gözetenlerden bahsediyorum. Doğru bir şekilde anlatılması ve gereklerinin uyulmasının taraftarıyım, ama sadece kurumlarda da bitmiyor olay. İnsanımızın gözünü açıp hurafelere değil de Kuran-ı Kerim'in içindekilere inanmasının taraftarıyım.

    işte cehennemin en dibinde olanlar da onlar olacaktır. çünkü müslümanım deyip milleti kandırmak. ben de buna karşı çıkıyorum. ancak osmanlı döneminde tekke ve zaviyelerde çok önemli ilim adamları yetişmiştir. onun için bu kurumların çok önemli bir yeri vardır. kötü yönde kullanan olmuşsa onu bilmiyorum ancak şundan emin olabilirsin, osmanlı nın büyük bir devlet olmasında bu iman gücü ve bu yerlerin çok katkısı vardır.

    hani diyorsunuz iyi ki kapatıldı. kapatılsa da başka yerlerde yine medreseler var. yani bunun hakkını verenlerde var vermeyenler ise ya çok büyük bir yanılgı içinde ya da bilerek yapmaktadır. önemli olan hangi kurum olduğu değil, orada nasıl bir eğitim verildiğidir.

    ben osmanlı da ki sistemden yanayım. eğer yanlış bilmiyorsam, o zaman ki çocukların ilk eğitimi Kuranı Kerim le başlardı. osmanlının büyümesinin belki de en önemli nedeni Kuranı Kerim e göre yaşantısıdır. çocuklar daha en baştan güzel bir ahlakla hayata başlarlardı. bu da onların hayatını önemli bir şekilde etkilerdi, iyi yönde. şimdi ise sokaktaki çocukları veya okulda yetişen gençleri görüyoruz. bu hali görüpte iyi demek iki yüzlülüktür.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.