Şimdi Ara

Taşeron işçi askere giderse ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
8.608
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 2015'te askere gideceğim. 6 yıldır bir sağlık kuruluşunda taşeron işçi olarak görev almaktayım. Her yıl giriş çıkış yapılarak farklı firmalar adı altında aynı iş yerinde sözleşmeli olarak çalıştım. Şimdi ben askere gitmeden tazminat alabilir miyim. Almazsam askerden geldiğimde tekrar işime dönebilir miyim ? Yasal haklarım nelerdir ? Askere gitmeden ne gibi işlemler yapmalıyım ?



  • Soyle simsar isverenlerden nefret ediyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Askerden dönüşte aynı ise girmen imkansız gibi birsey, askere gittigine dair dilekçe verip kıdem tazminatı isteyeceksin. hangi ilde çalışıyorsun bilmiyorum ama artık kamu kuruluşlarında altisveren çalışanlarının kıdem tazminatıni kamu kuruluşu vermek zorunda. Eğer ki özel bir kuruluş ise avukat halletsn sn uğrasma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • askerden geldikten sonra tazminatı istersen belki işe alırlar diyende oldu tazminatı vermemek için. geldikten sonra istesem olur mu ? işe almazlarsa denesem ?
  • sakın öyle bir hataya düşme giderken askere gidiyorum diye dilekce ver. kendi isteğimle işten ayrılıyorum diye imza atarak ayrılırsan hakkın yanar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Askerlik dönüşü aynı işyerinde çalışmasına devam eden kıdem tazminatı almadan askere giden işçi ile ilgili olarak Yargıtay'ın bir kararında (Yargıtay 9. HD. E.2004/23749, K. 12114, T.17.5.2004) "1475 sayılı İş Kanunu'nun 50. maddesinde; .. yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır … denilmektedir. Yasanın bu açık hükmüne ve davacı işçinin askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmasına ve bu ayrılışın askerlik öncesi hizmet süresinin izin günlerinin hesaplanmasında göz önünde tutulacağı maddede açıkça vurgulanmasına rağmen bu yönün tespiti şeklinde dava açılmasının yasal bir yönü bulunmamaktadır." denilmek suretiyle askerlik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalışmasını sürdüren işçilerin izin kıdemlerinin devam ettirileceği belirtilmiştir. bu hususları dikkate alın




  • "4857 sayılı İş Kanununun 31. maddesi askere giden işçinin tekrar işe alınmasını düzenlemiştir. Bu madde İş Kanununun 18 ve devamı maddelerindeki feshin geçersizliği ve işe iadeyi kapsayan iş güvencesi sağlamamaktadır. Zira 18 ve devamı maddelerdeki iş güvencesi hükümleri, işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi hallerinde uygulanmaktadır. Askerlik sonrası işe alınmama halinde, askı hali ve somut olayda işveren tarafından bu yönde bir kabul de bulunmadığından, işveren tarafından gerçekleştirilen bir fesih işleminden söz edilemez. Çünkü iş sözleşmesi askerlik nedeni ile işçi tarafından daha önce sona erdirilmiştir. Yukarıda belirtilen 4857 sayılı İş Kanununun 31. maddesi, işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür. Bu yükümlülük ve yaptırım, askerlik sonrası işe alınmayan işçinin, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiği anlamına gelmemektedir" Demektedir.
    İşe İade Başvurusunda Süre
    İşçi, askeri ve kanuni ödevin sona ermesinden başlayarak
    İki ay içinde eski iş yerine usulünce başvuruda bulunması gerekir (Ödevin sona erdiği gün bu süreye dahil değildir. İki aylık süre, 60 gün değildir. Süre askeri ve kanuni ödevin sona ermesini takip eden gün ayın kaçı ise iki ay sonraki sayı olarak aynı günde sona erer. Son bulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa süre ayın son günü mesai bitiminde biter).
    İki aylık süre, hak düşürücü süredir. İşçinin başvuruda bulunduğunu ispatlaması için noter yoluyla isteğini işverene iletmesi uygun olur.
    Başvuru olmazsa ya da geç başvuru olursa işverenin işe alma yükümlülüğü doğmayacaktır.
    İşverenin Yükümlülüğü
    Bu kapsamda işveren tekrar işe girmek için müracaat eden eski işçisini
    Boş yer varsa derhal yoksa boşalacak ilk işe almak zorundadır.
    İşverenin yükümlülüğü iş yerindeki herhangi bir boş pozisyon için işe almak değildir. Başvuruda bulunan işçinin eski işi ya da benzeri bir işi için işe alma zorunluluğu bulunmaktadır.
    Eski işi veya benzeri işinde boş yer yok ise bu nitelikteki işler için boş yer açılıncaya kadar beklenecektir.
    İşçinin eski işi ya da benzeri işi için birden fazla işe girmek isteyen var ise, eski işçisini tercih ederek işe başlatacaktır. Düzenleme işverene seçenek sunmamış, işe alma konusunda buyurucu davranmıştır.
    İşverenin eski işçisinin iş isteme tarihi ile işe alınma tarihi arasında geçen zaman için ayrıca ücret ödemesi söz konusu olmaz (Yrg 9 HD K: 1973/33375).
    İşveren askerden dönen eski işçisini o andaki şartlarla işe almak zorundadır (Yrg HGK K:1978/189).
    İşveren eski işçisini işe alınma zamanındaki şartlara göre çalıştıracaktır. Bu yükümlülüğe uymaz ise işveren eski işçisine üç aylık tutarında tazminat ödemek zorunda
    İşe alınmayan işçiye verilecek tazminatta esas alınacak ücret, eski işçinin son aldığı çıplak ücret olacaktır. En son güncel olan yasal dayanak ise budur




  • hasodayı kullanıcısına yanıt
    bilgiler için çok teşekkür ederim. askerden geldikten sonra başvurduk diyelim. iş verende boş yer olmadığını belirtip boş pozisyon olana kadar bekle derse ne kadar sürer bu süreç ? işveren aylarca bekletirse bir hakkım doğar mı ?
  • rica ederim kardeşim öncelikle kamu kurumunda mı çalışıyorsunuz yoksa özel bir şirkette mi onu belirtirseniz çünkü uygulamalar farklı oluyor özel firma direk çıkış veriyor kamu ise biraz farklı yukardaki sebepten ötürü
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasodayı

    rica ederim kardeşim öncelikle kamu kurumunda mı çalışıyorsunuz yoksa özel bir şirkette mi onu belirtirseniz çünkü uygulamalar farklı oluyor özel firma direk çıkış veriyor kamu ise biraz farklı yukardaki sebepten ötürü

    hocam ben kamu kurumunda taşeronda çalışıyorum 13 mayıs tarihinde kısa dönem askere gideceğim geri döndüğümde çalışmak istiyorum ancak 4857 sayılı iş kanununda muvazzaf askerlik hizmeti dışında doğan zorunlu hizmetler diyor. geri döndüğümde tekrar çalışmaya başlamak için ansıl bir yol izlemem gerekiyor?
  • hamza_kadir kullanıcısına yanıt
    kusura bakma biraz geç oldu ama öncelikle tazminatını almadan iş yerinden ayrıl ve ayrılırken ise bütün haklarım saklı kalmak kaydı ile iş yerinde ayrıl ve askere git kısa dönem yapacaksan eğer sorun olmaz ama uzun dönem ise sıkıntı olabilir
  • Adam aynı şirkette 1 yılı doldurmamış , benim bildiğim tazminat alamaz.Aynı yerde çalışmanın bir hükmü yok , taşerona şirkette çalışıyorsan bunları önceden düşünecektin.
  • Taseronda calistigin icin malesef tazminat hakkin yok. Hic birsey alamazsiniz hersene giris cikis yapiliyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.