Şimdi Ara

SSD'lerde IOPS değeri ve Samsung SSD modelleri arasindaki teknik farklar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
4.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • su ana kadar ssd lerle ilgili öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak istedim. öncelikle birçok konuyu detayli bir sekilde aciklayan ssdlabs editörü Ömer Kalaoglu Bey'e teşekkürler, sitelerinden cok sey öğrendim. (bkz : ssdlabs )

    ilk olarak kullanıcıların sıralı okuma yazma hızı ile beraber neden öncelikle IOPS a bakması gerektiği ile ilgili birkaç sey söylemek istiyorum , cunku sadece sıralı okuma yazma hızına bakarak secim yapan cok kişi var.

    SSD’lerde sıralı okuma yazma hızları büyük boyutlu tek bir dosyayı okurken veya yazarken ne kadar hıza ulaşacağını gösteren değerlerdir.

    Rastgele okuma ve rastgele yazma (IOPS değerleri) ise bir SSD’nin saniyede kaç işlem yapabildiğini gösterir. Bir SSD’nin asıl performansını gösteren değerler bu IOPS değerleri. Zira bilgisayarlarda işletim sistemleri , programlar, sürücüler çalışırken işletim sistemi kütüphanesindeki .dll uzantılı küçük dosyaları çağırarak çalışırlar. 4KB ile 8KB arasındaki büyüklükteki bu dosyalara rastgele erişim hızları IOPS değerleri ile ifade edilir.
    Mesela 100.000 IOPS değeri saniyede bu dosyalarla 100bin IO (girdi çıktı) işlemi yapabileceğini gösterir. Bir kullanıcının bilgisayarındaki performansını da bu sebeple sıralı okuma yazma hızından ziyade rastgele erişimdeki IOPS değerleri belirler. Daha büyük IOPS birim zamanda daha fazla iş ve daha iyi performans anlamına geliyor. SSD'yi hızlanmak için alıyorsak, kullanım hızımızı da belirleyen bu IOPS değerlerine bakarak seçmek lazım.

    Sıra derinliği (QD - Queue Depth) ise sırada bekleyen işlem isteği sayısını ifade eder. Kullanım yoğunluğuna göre bu istekler sıraya girerek SSD’lerin kendilerini işlemelerini beklerler. SSD'nin içindeki kontrolör en iyi performansı verecek şekilde bu istekleri işler. Yoğun olmayan kullanımda QD1 ile çalışan SSD , iş yoğunluğu arttıkça (mesela database ve web server sunucular gibi) QD32 ile çalışarak en iyi performansı sunmaya çalışır.
    Mesela QD32 durumunda SSD sırada bekleyen ilk 32 adet IO isteğinden en hızlı performansı verecek olanlarına öncelik vererek istekleri işler. Tabi bu işlemleri yaparken ki verimlilik ve yüksek IOPS değerlerini SSD’nin içindeki yazılım ve algoritmaların kalitesi belirler.

    Alttaki HDD vs SSD IOPS karşılaştırmasında görebileceginiz gibi SSD’ler HDD’lere göre yüzlerce kat daha fazla IOPS değerine sahiptirler ve HDD’lere karşı üstün performanslarını bu IOPs değerlerine borçludurlar :

    7200 RPM SATA HDD = 75 - 100 IOPS , Sata 3 Gb/s arayüz ile

    10000 RPM SATA HDD = 125 - 150 IOPS , Sata 3 Gb/s arayüz ile

    15000 RPM SAS HDD = 175 - 400 IOPS , SAS arayüz ile

    Giriş Seviye SSD = 8bin -50bin IOPS , Sata 6 Gb/s arayüz ile

    Üst seviye SSD = 90bin - 100bin IOPS , Sata 6 Gb/sarayüz ile


    ayrıca arastirdikca gordum ki Samsung'un ürünleri en çok beğenilen ürünler. sanırım Dünya'da %50 pazar payına ulaşmışlar. forumda da bir cok kişi samsung'un modelleri arasındaki farklari merak etmiş. ben de merak etmiştim. karşılaştırmalı tabloyu alta ekliyorum. umarım insanlara faydalı olur. bu arada bu yazdıklarımda hatalı kısımlar varsa düzeltirseniz sevinirim , doğrusunu öğrenelim.


     SSD'lerde IOPS değeri ve Samsung SSD modelleri arasindaki teknik farklar

     SSD'lerde IOPS değeri ve Samsung SSD modelleri arasindaki teknik farklar







  • Ben bu ara iops olayını merak ediyordum tşk. Ler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Modeller arasında garanti haricinde cok da büyük fark yok gibi

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • iops değerlerinde de fark var, özellikle 120 gb de
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.