sabah kendi kasamı söküp içindeki anakartı değiştireceğim. elimden sıvı soğutmanın pompası anakart üzerine düşüverdi. şimdi burda soracağım soru şu. eğer ki elimdeki o sizin soğutucu olaydı? anakart mı ekran kartı mı yoksa fanlar mı parçalanacaktı? evet hava soğutucuları ben de satıyorum. ama o soğutucularla bana gelen müşterilerim kasaları yerinden oynatırken ödleri kopuyor geçmiş dönemlerde yaşadıkları kötü tecrübelerden ötürü. |
Sıvı soğutma almayın. (9. sayfa)
-
-
Kule tipini bir yıl kullandım. Hiç düşecek gibi değil.
4-5 yıldır da sıvı soğutma kullanıyorum. ikisinden de problem yaşamadım.
Kule tipini anakarta istediğim gibi temas edemediğim için değiştirdim. Fulltower kasam var, ona rağmen kasanın içinde hem çok büyük ve kötü durdu hemde ramlere mudahale edemedim. Bende değiştirim sıvı soğutmaya geçtim. Çok memnunum sıvı soğutmadan herkese tavsiye ederim. Alın kullanın.
-
hava soğutucularını tercih ederim, ancak kaliteli aios bile tamamen iyi! benim için hava soğutucu, değiştirme kolaylığı nedeniyle kazanıyor! demek istediğim, kendinize bir soğutucu satın alırsınız. iki, üç hayran. ve hava soğutucunun tabanını yok etmek neredeyse imkansız değil mi? ve size epey zaman yetecek! ve fan ölürse fanı değiştirmek kolaydır evet. şimdi pompa ölürse aios yeni aio'ya ihtiyaç var!
ama dediğim gibi, kalite aio five+ yıl sürmelidir sorun değil ve evet bir de su sızıntısı olasılığı var ama çok oküçüok! artic, sessiz ol!, nzxt, corsair, lian li, phanteks, fractal desing oldukça kaliteli olanları yapıyor ve çoğu five yıl garantili! diğerleri için söyleyemem, msi ve coolmaster modellerinde (bazı modellerde) sorunlar olduğunu duydum ama benim için aio'ya gidersem gönül rahatlığı için kendime kalite seçeneğini seçerdim!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenardoni -- 4 Nisan 2023; 23:33:42 >
-
Merhaba arkadaşlar. Ben de yaklaşık 4 ay önce sıfır bir sistem topladım eski pc pert olunca. O zamanlar bütçem yetmediği için; “Nasılsa k modelinde (yanlışsam özür dilerim, f de olabilir) stok fan çıkıyor; demek ki bu yeterli ki koyuyorlar.” deyip Intel 11700 KF işlemcim için custom çift bakırlı, stok’ a yakın değerler veren bir soğutucu aldım. O zamanlar; ilk bilgisayarımı toplattığım tanıdık, bana sakın “Kule Tipi alma.” dediği için stok fan benzeri hava fanı almıştım. Marka & modelini hatırlamıyorum bile. Yazın klimayla birlikte sıcaklık çok artmamıştı, max 70 dereceyi gördüm oyun oynarken. Zaten öyle Pub G falan da oynamıyorum sistemi çok kasacak. Gta 5, Last of Us, Rdr2, Cyberpunk 2077’ dir oynadığım en ağır oyunlar. Bir de son sürüm PS kullanıp, VSC’ de de site kodluyorum. Ne yalan söyleyeyim; önce daha güçlü olduklarını düşündüğüm için AIO’ a yönelmiştim. Hatta; sonradan da sırf aydınlatma manyağı olduğum için (şu anki hava soğutucum da Colorful Led’ li.) NZXT’ nin RGB’ li modellerine yönelmiştim. (Araştırmalarımdan; en üst seviye 240mm AIO soğutucuların NZXT ve Lian Li’ de olduğunu öğrendim.) Hatta bu sene kılpayı döndüm indirimdeyken almaktan; “Nasılsa kış geliyor idare ederim şimdilik, onun parasına başka bişey alır, seneye de onu alırım.” dedim. Şu an hala custom fan takılı Ama bu konuyu görünce bi duraksadım. Bu; zamanla sıvının ısınmasından dolayı performansın düşmesi olayı aklımı karıştırdı. Pompadan ya da sızdırmadan yana pek korkum yok çünkü dediğim gibi; NZXT, alanında en iyisi bu konuda. Bizzat temsilciyle görüştüm; pompanın da garantiye dahil olduğunu söylediler. Ama bi kere tereddüt düştü içime işte. Acaba sistemimi yazsam; en uygun hava soğutmayı önerebilir misiniz? Bu arada benim baktığım NZXT 98.17CFM,800RPM gücündeydi. Modeli de NZXT Kraken Z63 240RGB. Bu yüzden CFM’ si yüksek, ağırlığı mümkün olduğunca düşük bir kule tipi aramaktayım; hatta düz fanlar gibi olursa daha da iyi olur ağırlık açısından. Birazdan kutularına bakıp topladığım sistemi yazacağım aşağıya.
Sistemim:
Kasa: Blueforce Spectra 6*12cm RGB fanlı kasa (Fanlar kendisine ait.)
Anakart: MSI B 560M Pro-E DDR4
İşlemci Intel 11. Nesil 11700KF 3.50GHZ (OC’ siz en yüksek model buydu bütçeme uyan)
Ram: GSkill Ripjaws 3600 18Cl 2x16GB
SSD: Adata Legend 750 500GB Nvme M2
HDD: Eski Pc’ imdekini Taktım (Oyunları Yükleme Amaçlı, Seagate 1TB)
Ekran Kartı: Zotac Twin Edge Nvidia RTX3060 8GB
Cpu Cooler: Aerocool Airfrost 2
PSU: Fsp Hydro K 750 Bronze 80+
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ne anlatmış bu arkadaş 😁
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
kaç yıllık konu.
bu boş arkadaşoı unuttum aslında da. geçen hafta snowman t4 rgb gibi nispeten hafif bir soğutucu x470 gaming plus anakartımı arabada götürürken kırmış ve şu anda 4 slottan 2 si iptal oldu. evet abi siz o koca bloklarınızla devam edin. ama ben üst düzey soğutucu ne alır ne satarım daha. sıvı soğutmadan şaşmayın. amd işlemcili anakartlarda bunu yapan intel lga anakarta neler yapar düşünmek bile istemiyorum.
-
konuyu açan arkadaş benim kafadan :) her zaman söylerim hiç bir sıvı soğutucu kule soğutucusundan daha iyi performans vermezzzz. ben render yapan biriyim ayda 3 kez bilgisayarı 3 er saat kapatırım. işlemci devamlı tam yükde olduğu için sıvı soğutucu asla performans vermez aksine performansını düşürür en kral sıvı soğutucu dahil 27 26 güne dayanamaz yanar iptal olur o soğutucu. ama kule soğutucular asla peformansı düşmez devamlı aynı seyirde ilerler hep taze hava akışı olur ama bunu anlamayan gençlik bir oyun icin 7 bin 10 bin tl değerindeki sıvı soğutucuları alıyorlar niye gösteriş uğruna 2 yada 3 saat oyun oynamak için :) ama iş performansa geldimi benim gibi uzun günler pc açık çalışan biri için hava soğutucu idealdir. Noctua gelmiş geçmiş en iyi hava soğutucu benim için keşke görüntüsü güzel olsa ama her güzelin bir kusuru vardır :) en azından performansı ilk günkü gibi i love noctua.
-
bu mesajı yeni gördüm.
sıvı ısınması performans düşmesi diye bi şey yok öncelikle bunu anlamak lazım. bunu kim uydurdu ise herkes inanıyor. asıl olay çok başka.
hani hala almadığınız için açıklama gereği duyuyorum.,
konumuz aio sistemler.
- geleneksel blok+fan sisteminden oluşan hava soğutmalarda en çok tartışılanı o bilgisayarcı arkadaşın da dediği gibi kule tiplerdir.
neden?
çünkü bu soğutucuların ilk büyük problemi gerçekten güçlü soğutma için aşırı çok yaprak ve benzeri bi şeye sahip olması, bu da onun boyutu, boyu ve ağırlığını arttırması demektir. bu ne demek? geçen yazdığım gibi vibrasyonlarda anakartı aşırı sarsması, yolları çatlatma riski. misal snowman t4 gibi hem uzun hem de ağır soğutucular -700 gram ve 23 cm yükseklik- vibrasyonda kule tipinin depremdeki bir bina gibi vibrasyonun şiddetini çok arttırmakta. ayrıca yapısı yüzünden bitişik anakartlarda ramlerin hele büyük boy ramlerin montajını zorlaştırıp imkansızlaştırabilmekte. ancak stok gibi anakarta yapışık fanlar ise tüm ısıyı anakarta boşaltmaktadır. tüm klasik soğutucular ısıyı kasaya boşaltır. bunu atmak için bi input bir de egzoz fanı -ki bazı durumlarda bu fanları 2 3 4 er li yapmak gerekir- kullanmak gerekir. ki input fanları kasada en çok sesi yapan fandır. ancak bu yatık fanların anakarta ısıyı boşaltması özellikle yüksek işlemcilerde vrm ya da ram gibi bileşenleri aşırı eskitmektedir. günümüzde katı kapasitörle çözüldüğü iddia edilse de aslında daha çok kule tipi ve güçlü soğutucuların yaygınlaşması ile çözülen en büyük problemlerden birisi de vrm modüllerinin arzalanıp anakartın gerekli gereksiz mavi ekran vermesiydi.
ancak.
çözüldü dediğime bakma. bu çözüm beraberinde başka soreunlar getirdi. dediğim gibi günümüzün 165 watt tdp sınırlarını zorlayan yeni nesil işlemcilerini bu soğutucularla soğutmak biraz zor. hatta baya zor. soğutabilsen de bu kasaları gerçekten sabitlemek gerekir.
bak bu ilk defa intelin başına gelmiş bi şey değil. 6. nesil işlemcilerde de intel bükülme sorunu yaşadı ve bunun nedeninin çok ağır ve uzun kule tip soğutucuları sabit olmayan kasalarda kuıllanmakta buldu.
aslında ilk kule tiplerinde anakartların yanında kasaya monte eden aparatlar satılırdı. buna göre kasalar bile üretildi. ama nedense sonradan yapılmaz oldu bunlar
şimdi gelelim sıvı soğutuculara. daha doğrusu senin de sorduğun aiolara.
aio dediğimiz şey 50 gramlık bi bakır blok üzerinde gezdirilen suyun total 70 cm lik hortumla radyatore aktarılıp ısının dağıtılmasıdır.
şimdi abi öncelikle burda bazı hususları anlamak lazım.
- 120 240 360 420 bilmem ne boylardaki radyatorun soğutucunun soğutma performansına etkisi yoktur. o soğutma performansının düşme sınırına ulaşacağımız süreyi belirler. yani aynı ihs ve motorla aynı ihs ile aynı işlemcide ulaşacağın tepe sıcaklık hep aynıdır. radyatorun boyu, işlemciden çekilen ısıl gücün aşırı fazlalaştığı durumlarda yetersiz kalırsa gerekli olacak bi şeydir. eğer radyator küçük kalırsa dayan fanları son sınıra. işte o yetersizlik durumu oluşacaksa o zaman daha büyük değer gerekebilir. misal ben 65 watt tdp li işlemciye 24 cm radyatoru bastım. bi kere bile ısınma görmedim :D şu anda 1800x kullanıyorujm. şu anda bile ısınmıyor.
- sıvı soğutma ile kule tipinin daha performanslı olduğu sonucuna ulaşılan karşılaştırmalar kurdum sistemi bastım marşa mantığında sistemlerdir. oysa ki bunun tozlanması var, yazı var kışı var. kasadaki fanların yetersiz kalması ya da kasanın içinin düzgün bir hava akışına izin vermemesi durumları olabilir. ya da 7 24 çalıştırılıp zırt pırt temizlenemeyecek bi kasa olabilir. bak ben misal yılda 1 kasasını temizleyen bir insanım. kasa hiç kapanmaz. şu olur bu olur. böyle bir ortamda bir de devamlı iş yapan bi kasayı temizlemek falan büyük problem oluıyor.
bak fotoya bir. bu fan dönmeyi kestii için sıcaklıklar coşmuştu yıllar yıllar önce. bak bu fanı kitleyen neydi? 3 ay geçirdiğim temizlik periyodunda fan bu hale gelmişti. aslında biraz temiz hali. sökülürken tozlar döküldü.
fanların halini görüyorsun. tozlanmanın hava soğutmalardaki en büyük problemi kitlenen yaprakların ısıyı atamaması, fanların uzaklaştırmaya çalıştığı yorgun havanın egzoz fanına ulaşamadan aşağı çökelmesi bu çok büyük problem. yorgun hava kaynaklı soğutma aşırı verimsizleştiği için kasa içi sesi inanılmaz arttırıyor. ve tekrar ediyorum. hava soğutmalar çok iyi sirkülasyon ister. sen bunu kasayı toplarken sağlasan bile tozlanmada yine mahvolucak demektir.
peki sıvı soğutmada bu olmayacak mı dersin?
3. öncelikle abi yok sıvı soğutma patlar. yanar şunu bunu yapar muhabbetini geçelim. o ilk nesil milletin kendi yaptığı custom soğutucularda bile olmayan bir şeydi. sen tutup da ayda bir tüm kasayı diş fırçasıyla parlatan şizofrenik tiplerden değilsen öyle bir şey olmaz.
aslında sıvı soğutuculu sistemleri zırt pırt sökmemek en iyisi. çünkü radyatorleri 0.1 mm e kadar ince alüminyum saçtan yapılıyor. bükmeye zorlamaya gelmez. siz sistemi takın ve unutun. ben düzgün kullanıp arzza veren sistem görmedim zaten. aptal biri her sistemi bozar.
ha en eskilerden biri olan corsair h serisinin ilk modelleri pompa arzası geçirmedi değil ama corsair özünde ne psu ne soğutucu üreticisi zaten. ram üretmekten sıkılıp o alanlara kaymıştı ve ilk ürettipi psu lar da soğutucular da sıkıntılıydı. tabii şimdi uçtu adamlar. ama onlarda bile sisteme hasar verme durumu yoktu.
4. öncelikle abi dedim ya 50 gramlık bakır blok alıyor asıl ısıyı onu da su ile aktarıyoruz. bu blok üzerinde minik minik kanallardan geçen su, borular vasıtası ile radytore giderken bi miktar kayba uğrar. yani boru ile yalıtılmış su bile aktarılan suyun nerden baksan bi %10 unu yine kasaya bırakır ve dahası o 50 gramlık bakır blok aşırı hızlı ısındığı için kule tip olsun normal olsun klasik soğutucular kadar ilk etkin soğutmayı başaramaz. bu nedenle sıvı soğutucu 3 ile 5 derece arası bir değerde daha fazla en dip sıcaklık sunar. hatta stres testinde bile bi miktar daha yüksek sıcaklık sunabilir. ancak uzun kullanım, dediğpim gibi yeterli büyüklükte radyator ve ısı emici ile sıvı soğutma uzun vadede çok büyük fayda sağlar.
şimdiyse 1800x ile normal kullanımlarda bunu alıyorum. en yüksek kullanımlarda 58 derece falan. 60 görmedim daha. şimdi burda kule soğutucu olsaydı belki o 25 dereceyi görürdü. ancak tepe noktada ya da kirlenme olduğunda büyük bela. şöyle diyim. şu anda adam gibi termal macun yok. dahası, soğutucu 9 aydır temizlenmedi. 9 aydır temizlenmeyen bir sisteme göre düşün bu sıcaklıkları.
-
Toz sorunu sıvı soğutmada da var. Sonuçta radyatörü o da hava ile fanlarla soğutuyor. Kullandığınız resimler de 30 senelik donanımlara ait.
Intel işlemcilerdeki bükülmenin de konuyla alakası yok. İşlemci formu kareden dikdörtgene döndü. Bazı anakartlarda kaliteye bağlı olarak hafif bükülme ve bloğun işlemciye tam temas etmediğ oluyor. Bunun için metal çerçeve geliştirdi bazı firmalar. Aynı sorun sıvı soğutma için de geçerli.
Konuyu açtığım zamandan bügüne de sıvı soğutma lehine bazı değişklikler de olmadı değil. Fiyatlar daha makul. İyi bir hava soğutma fiyatına sıvı soğutma da alınabiliyor artık. Arıza ihtimalleri de daha azaldı. Ama genel perspektifin değiştiğini düşünmüyorum.
-
- bu bükülme konusu yeni değil. daha önce 6 7 nesillerde de yaşandı. eğer sen öyle değil diyorsan git derdini intel amca ile paylaş
- aslında günümüzde sıvı soğutmalar daha çürük üretiliyor. herkesin sattığı çöplerden uzak durmak lazım.
- fanın yaşı önemli değil. ben sana dilersen son nesilden de bulurum ama işi bıraktım. daha ne zaman gelir bilmem. ancak toz konusunda sıvı soğutma hiçbir zaman fan kadar çekmez. çünkü öncelikle sıvı soğutmada fanlar egzoz tarafında ve içerde yorgun havayı radyatore basıyor. toz ortamı az olur. dahası sıvı soğutma yapısı nedeni ile %5 fan hızlarında bile optimum soğutma sağlar. oysa ki kasanın ortasında tozun hala güçlü olduğu orta ve alt noktalardaki blok soğutucu ne yaparsan yap yüksek bir soğutma kapasitesi ve rüzgar tüneli ister. bu ne demek? tozun gücünü kaybetmeden doğrudan blok üzerine çarpıp yapışması demek. bilale anlatır gibi anlatmak gerekirse de hava soğutmanın 6 ayda çamur dolduğu kasada 2 yıl kullanım sonunda oluşacak toz birikimi a4 kağıt kalınlığına bile zor ulaşıyorsa gelip kimse bana hjava da iyi şöyle böyle demesin.
-
Noctua NH-U12A'dan MSI MAG CORELIQUID E360 sıvı soğutmaya geçiş yaptım. Platform AM5. Asus B650 anakart, Ryzen 9 7900 mevcut. -25 undervolt ile kullanıyorum. Baldur's Gate 3'te yükleme ekranında 80 dereceye kadar çıkan sistem, sıvı soğutma ile 65 derecede kaldı. Bu benim için iyi bir sonuç oldu. Noctua sessiz çalışıyordu. Sıvı soğutma biraz daha sessiz çalışıyor. Bir zahmet olsun, beklediğim buydu. Ani sıcaklık yükselmelerinde Noctua fanları birden hızlandırarak biraz ses yapıp (1-2 saniye) sonra kendini toparlıyordu. Sıvı soğutmada böyle bir şey söz konusu değil.
Sentetik testlerde ise 4-5 derece fark ortaya çıktı.
-
Hocam; size mesaj yazdıktan sonra foruma çok giremedim, özür dilerim. Bu sene yaklaşık 1 ay önce falan anakartım arızalandı. Garantiye gönderdiğimde çipsetinin değiştiğini söylediler. Ben de işlemciyi yakmamak adına; gelen anakartı bilgisayarcıma taktırırken, yanına da bir sıvı soğutucu aldım. Yalnız; daha önce bahsettiğim NZXT Z63 240 RGB’ ye param yetmediği için NZXT Kraken Elite 240 RGB aldım. Z63’ ün CFM’ si 98, benimkinin 78. Dediğim gibi; ysklaşık 1 aydır kullanıyorum soğutucuyu. Şu ana kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım ve 1 aydır pcyi elektrik kesintileri dışında hiç kapatmadım. Fuu yük altında eskiden gördüğüm 70 dereceler mazide kaldı. Şimdilerde 55’ i geçtiğini görmedim hiç. Henüz oturup şu testi, bu testi yapmadım. Ama pcyi her gün kullanış şeklim sabit; önce Photoshop açıp, site görsellerini tasarlıyorum, bunu yaparken bir yandan Visual Studio Code ile siteyi kodluyorum, öte yanda Chrome sürekli araştorma yapıyorum hep açık kalıyor Chrome da, arada sıkılınca da kaçmak için altta hep Red Dead Redemption 2 açık kalıyor. Üstelik de tüm bunları yaparken; işlemci ve ekran kartı sıcaklığına bakmak için programlardan çıkmama gerek kalmıyor çünkü soğutucunun ekranından her bişeyi takip edebiliyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
estağfirullah.
anakartın hasar görmesine üzüldüm ama garanti halletmiş.
intel stok soğutucuları 4 yöne ısı verir. çipseti o bozmuş olabilir bilmiyorum.
ancak sıvı soğutma almanız çok iyi olmuş. ayrıca sıcklığa bakarken hep hata yapıyoruz. işlemcinin o anda gördüğünüz değeri size genel bi fikir vermez. sizin işlemcinin datasında yazan değere ne kadar yakınsa o kadar ısınıyor demektir.
misal işlemciniz 11700kf 125 watt 100 derecelik değerlere sahip.
sizin işlemciniz eskiden 75 derecede ise maks 25 derece daha var demektir.
benim elimdeki işlemcim de 1800x ve maks 70 dereceyi gördüm. ama 1800x in çalışma altında maks 72 dereceye çıkması öneriliyor. özellikle oc yapılacaksa 72 yi aşmayın diyor amd, düz kullanımda 95 e kadar problem çıkmadan çalışır diyor. yani benim işlemci oc yapıyor olsaydım sınırda idi ve aşırı ısınıyor olacaktı:D
sıvı soğutmanın asıl faydası hep dediğm üzere kasadaki diğer bileşenler, misal çipset, besleme kapasitörleri ve ramler ve hatta hdd-ssd grupları. eskiden bolca ram ve hdd arzası yaşamış birisiyim ben. fotolardan da görüyorsunuz zaten. şu anda ise yıllardır elektronik sorun olmadığı sürece ne data kaybı ne hdd performans düşmesi ne kafa vurması yaşamıyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X