Şimdi Ara

(SG3524 SMPS) Çıkış akımı ve gerilimini nasıl arttırabilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Trafo primer 1mm telden 2x12 sekonder 2x20 olarak sarılı. Devreyi bu siteden bulmuştum. Baskı devreyi kendim çizdim bir iki hata vardı düzelttim (fetlerin gate uçlarına bağlı 180r'ler eksik ve çıkıştaki 4700lük kond.lar bağlantısı hatalı baskı devrede, onları devreyi kurarken ayarladım)

    Çıkıştan her iki kanaldanda en fazla 2.5 amper alabiliyorum neden bu kadar düşük? Mosfetleri süren 47r lik dirençlerle oynamam mı gerekiyor? yine gate uçlara bağlı 180r lik dirençleri 270r ile değiştirdim bu sayede 2.5 amper veriyor zaten, dahada yükseltsem zararı olurmu bilemedim ?

    Ayrıca yine çıkış voltajıda en fazla 2x24v alabiliyorum trafo uygun olmasına rağmen. Bunuda geri besleme hattındaki trimpotu 100k ile değiştirerek sağladım ama en azından 2x30 civarına çıkması gerekiyor.


     (SG3524 SMPS) Çıkış akımı ve gerilimini nasıl arttırabilirim? (SG3524 SMPS) Çıkış akımı ve gerilimini nasıl arttırabilirim? (SG3524 SMPS) Çıkış akımı ve gerilimini nasıl arttırabilirim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Phenom55 -- 6 Haziran 2014; 16:48:16 >







  • Devreyi çalıştırdım fakat şimdide voltaj ve akım düşük devrede max. 4amper yazıyor fakat ben 2.5 amper ancak alıyorum ne yapmam lazım? Voltajda aynı şekilde 2x24v'u geçmiyor ?
  • Serhat kardeşim... Yukarıda devresini verdiğin şema Bana Ait tir. devrede yanlış bir çizim yok. kondansatörler doğru bağlıdırlar. şemaya aynen sadık kalın ancak bazı değişiklikler şöyle olmalıdır...
    01 ohm 3 watt direnci direk kısa devre edin . Ayrıca fet transistörleri IRFZ44 olarak değiştirin. Geri besleme trimpotunu 100 k olarak değiştirin...
    Trafo sargılarında ise primer 2X8 tur olarak sarın tel çapı en fazla 090 mm olsun. seconder ise 2X 12 volt için 2X8 spir olmalı dır.... 2X 24 volt içinse 2X16 spir olmalıdır. bunlara dikkat ederseniz kesinlikle çıkışta 4-6 amperleri alırsınız... Kolay gelsin
  • Baskı devreni inceledim. çizimin doğru ancak akım taşıyan yolların biraz daha kalın yapman lazım veya kalın olarak lehim ile kaplamalısın...
  • Kenan hocam, yanlışlık bana ait yani baskı devrede ama düzelttim :) dediğiniz gibi trimpotu 100k olarak değiştirmiştim, mosfetleri irfp064n ile deneyeceğim. geriye taş direnci iptal etmek kalıyor. Birde 2x30v'ları görebilirsem ne ala. Şuanda ölçü aletim bozulduğu için birşey yapamıyorum, değişiklikleri yaptıktan sonra sonucu tekrar bildiririm. Teşekkürler ilginiz için
  • Phenom55 kullanıcısına yanıt
    270 ohmları 1k olarak değiştirebilir, mosfetleri irfz 44 ile değiştirebilir, 0.1 ohm 3 w lık direnci kaldırabilir, 47 ohm gate direncini biraz daha azaltabilirsiniz. 10-22 ohm aralıgı gibi.




    fetlerinizin drain ve sourclarına giden ve cıkan, trafonuzun baglantı yerlerine giden ve cıkan, dogrultucu diyotlara giden ve cıkan yolları kalınlastırın,


    devrenizde 6.5 amperlik sigorta var yani 12*6.5= 78 watt daha fazla güç cekerseniz sigortanız atabilir.


    daha yuksek voltaj almak icin sarım sayılarını degiştirmeniz gerekir.
  • Trafo sarımları da yanlış gibi ben 2x25 tur ile 55V civarı alabilmiştim , pot ile maksimum 70V kadar çıkış alabiliyordum.Trafo S şeklinde sarılmalı düz değil.

    Diod ne kullandınız , şemada 3A kullanılmış 2.5A almanızın nedeni bu olabilir akım çekmeye çalıştığınızda diodlar ısınıyorsa diodlarda değişmelidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 7 Haziran 2014; 7:54:58 >
  • Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim ölçü aletini alır almaz hepsini deneyeceğim.

    @RKeles93 hocam trafonun s şeklinde sarılmasını anlayamadım. Trafoyu primerde sekonderde aynı yöne doğru (saat yönünün tersi yönde) sardım.

    Ayrıca anlayamadığım bir noktada; trafo başta primer 2x12 sekonder 2x12 sarılıydı ve çıkışta 10v-18v gerilim vardı. sonra trafoyu primer 2x12 sekonder 2x20 olarak tekrar sardım ama voltaj pek artmadı şimdide 10v-24v alabiliyorum. kesinlikle 35v civarına çıkmam gerekiyordu diye düşünüyorum
  • Kenakord hocam öncelikle emeğiniz için teşekkürler fakat devrede en azından bildiğim kadarı ile düzeltilmesi gereken yerler var. 47R lik gate direnci düşürülmelidir. Gate lere hızlı deşarj için PNP turn off devresi uygulanabilir. Ters tetiklemeyi önlemek için 180R ye paralel anodu toprakta olacak şekilde hızlı diyot bağlanmalıdır. 12V dan +- olarak 12V almak bu devrenin amacı sanırım. Fakat dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada, izolasyonun kaybolmasıdır. Çünkü çıkışın referans noktası, giriş ile aynı ve geri besleme direk olarak çıkıştan izolasyonsuz alındığı için, trafonun izolasyonu burda kayboluyor. Kaybolmaması için geri beslemenin optocoupler ile alınması gerekmektedir. Çıkış kısmına da yüksek frekans harmoniklerinin filtrelemek için LC filtre konulmaktadır. Burda C var fakat trafoya yakın olarak her bir çıkışa uygun değerde L yani şok bobini konulmalıdır. Kenakord hocam amacım yermek değil yanlış anlamamışsınızdır umarım. Kolay gelsin.




  • Kemal bey .. Teşekkür ederim... Ve rica ederim, yanlış anlayacak bir şey yok. Elbetteki Bahsettiğiniz konuları gayet iyi olarak biliyorum . Ancak bu devre şemasını vermemdeki amaç o zaman ihtiyaca binaen basit ve düşük akım amaçlı çıkış kararlılığı çokta önemli olmayan bir devre isteğiydi. Bu yüzden bu şema çizilmiştir. profesyonel kullanımlar için opto coupler fieldback , Fet driver ve RC filtre ilavelerini yapıyorum zaten. Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kenakord

    Kemal bey .. Teşekkür ederim... Ve rica ederim, yanlış anlayacak bir şey yok. Elbetteki Bahsettiğiniz konuları gayet iyi olarak biliyorum . Ancak bu devre şemasını vermemdeki amaç o zaman ihtiyaca binaen basit ve düşük akım amaçlı çıkış kararlılığı çokta önemli olmayan bir devre isteğiydi. Bu yüzden bu şema çizilmiştir. profesyonel kullanımlar için opto coupler fieldback , Fet driver ve RC filtre ilavelerini yapıyorum zaten. Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum..

    Ben tesekkur ederim abi. Kolay gelsin.
  • Phenom55 kullanıcısına yanıt
    S şekli demek sarmal şekilde demek.
    2X12 primer için fazla gibi , ben 2x5 sarmıştım.Başka bir hata aramalıyız.33mf değerindeki kondansatörü değiştirin belki frekans tutmuyordur.

     (SG3524 SMPS) Çıkış akımı ve gerilimini nasıl arttırabilirim?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.