Şimdi Ara

Ses Sistemleri ile ilgili Teknik Bilgi İsteyenler Buraya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
1
Favori
14.428
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ses simtemleri ile ilgili teknik konularda bilgi edinmek istermisiniz.Sorunuzu yazın elimden geldiğince cevaplayayım.Hemde teknik dökümanıyla birlikte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arcomp -- 11 Kasım 2009; 13:51:14 >



  • quote:

    Orijinalden alıntı: arcomp

    Ses simtemleri ile ilgili teknik konularda bilgi edinmek istermisiniz.Sorunuzu yazın elimden geldiğince cevaplayayım.Hemde teknik dökümanıyla birlikte.


    Bold ile olan sorunun uanıtını bulmak için zaten insanlar bu forumu ziyaret ediyor.Aynı amaç. için ekstra başlık açmanıza anlam veremedim.Bu konudaki gönüllüğünüzü soru başlılarını yanıtlayarak gösterebilir,yardımcı olabilirsiniz.
    Ayrıca üstüme alındığımı düşünmeyin ki zaten konudaki bilgi seviyem üstüme alınabilmem için yetersiz ama böyle bir başlık bir çok farklı anlamlarıda içinde barındırıyor.Çünkü dediğim gibi forumun amacı ile eşdeğer anlamda özel bir başlık açmak diğer konu ile ilgili bilgi sahibi arkadaşlarada nahoş bir yaklaşım olur.




  • uyarın için teşekkür ederim.amaçım yanlış doğruları düzeltmektir.kimse kırılmasın.çünkü çoğu arkadaşımız çoğu şeyi yanlış biliyor.kimsenin vermediği teknik bilgiyi insanlara sunmak o bilginin gelişmesini sağlar
  • bilmiyom artıkın ama
    hadi uğurlar ola.
    belki alakasız topiklere soru sormak zorunda kalanlar? bu topiği munasip görürler.
  • işallah ama diyorum.burda bilgi vermeye çalıştığım için kızanlar bile var nedense.neyse herkese yardıma hazırım. karşılık beklemiyorum.
  • o halde ilk soruyu ben sorayım. forumda detaylı bilgiye rastlayamadım var olanlar da hep parça parça..

    ses sistemleri bağlantıları , kablo çeşitleri, bunların özellikleri; avantaj ve dez avantajları hakkında detaylı bilgi verebilir misniz?

    Örneğin digiturkü sisteme bağlamak için scart to rca kablo kullanıyorum ben. daha iyi alterbatif varsa nedir ve ne tip kablo hangi markadan kullanılmalıdır?

    veya yine örneğin analog ve dijital bağlantılar arasındaki farklar nedir? terimlerin ve kablo türlerinin açıklamalarını yapabilir misiniz?


    baya derin bi konu olsa gerek bu bağlantı ve kablo. bilgilendirirseniz seviniriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: qtrendy

    o halde ilk soruyu ben sorayım. forumda detaylı bilgiye rastlayamadım var olanlar da hep parça parça..

    ses sistemleri bağlantıları , kablo çeşitleri, bunların özellikleri; avantaj ve dez avantajları hakkında detaylı bilgi verebilir misniz?

    Örneğin digiturkü sisteme bağlamak için scart to rca kablo kullanıyorum ben. daha iyi alterbatif varsa nedir ve ne tip kablo hangi markadan kullanılmalıdır?

    veya yine örneğin analog ve dijital bağlantılar arasındaki farklar nedir? terimlerin ve kablo türlerinin açıklamalarını yapabilir misiniz?


    baya derin bi konu olsa gerek bu bağlantı ve kablo. bilgilendirirseniz seviniriz.


    Kablo çeşitleri.Zaten adı üstünde o kdr çok ki...Örneğin ses ve görüntüyü aktaran en iyi bağlantı türü HDMI.Ama burada şu var ki kaynagı aldığınız cihazın giriş ve çıkışları+kaynagı vereceğiniz cihazın giriş ve çıkışları kablo seçimindeki birinci değişmez faktördür.
    Ayrıca teknika bile (bildiğim) denediği kabloları uc uca koysa dünyayı dolaşırAma o dahi bu kablolara,kullanılacağı yeri görmeden referans veremiyor.Demek ki;kablo seçiminde marka ve özelliğine göre tercih yapmak herzaman doğru sonucu vermiyor.
    @qtrendy
    Parça praça yazılı olan kablo hususları,farklı tecrübe ve deneyimleri yansıttığından bu genel bilgiden daha fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.




  • kablo çeşitleri demişşin,bence kablo marka ve çeşitine fazla takılma.öncelikle kablonun empedansı daha sonra iletkenlik katsayısı sonrada ne amaçla kullanacağın önemlidir.ses,görüntü,veri(bilgisayar),rf(radyo frekans ve benzerleri.ses kaynağını bir verici gibi düşün(dvd vs.digitürk.)amplifikatörü alıcı gibi düşün (radyo,televizyon gibi.bir vericiden bir alıcıya sinyal iletirken verinin kayba uğramaması esestır.ses sistemlerinde kablo empedansları 50 ohm dur.tabiki ses kaynağı ile amplifikatör arası.amplifikatör ile kabinler arasında sadece akım ilişkisi olduğunda kabin gücüne göre kablo kesit hesabı yapılır.1mm kare kalınlığındaki kablodab 4amper gibi.tabiki gücü hesaplamak ve ne kadar akım çakileceğide hesaplamak gerekir.
  • Ben dolby prologic II hakkında bir soru soracaktım. Yenilerde Philips HTS 3377 sistemi aldım ve genelde iki kanal kaydedilmiş (Stereo) Flimleri DPL2 ile izliyorum. Transformans son flimini izlerken (Divx 2 kanal) Bir efektde (Araç robota dönüşüm sırasıda) sesler anlık olarak sadece arkadan geldi. Demekki iki kanaldanda tüm kanallar kontrol edilebiliyor düşüncesi yer etti bir an diye düşündüm. 2 kanal güzelce kodlanabilinirse sadece örneğin sağ arka hoparlörden ses çıkartabilirmi? Birde 5.1 sesi DPL2 olarak kadlamaya yaayan bir program varmıdır??
  • analog ve digital arasındaki bağlantılara gelecek olursak,ses kaynağında günümüzde sesler digital olarak işlendiği ve kaydedildiği için digital bağlantı tercih edilmelidir.iletilecek veri ses verisi ise 2 yolla iletilebilir.tabiki birçok modülosyan çeşitide vardır bunuda unutmayalım.yaygın olarak kullanılan sistemler SPDIF denilen sony/philips digital interface dir.yani kısaca coax desek arkadaşlar hemen hatırlayacaklardır.diğer bir digital veri aktarma yöntemi ise piberoptik kablo yöntemidir.fiberoptik kablo yöntemi en temiz ve kayıpsız veri aktarım şeklidir.coax ta yine veri kaybı olmaması için empedans önemlidir. kullanılan geçiş tos jakları mümkünse iletkenlik katsayısı yüksek olan altın kaplamalı tabiri ile satılan ve blendajı kalın olan kablolardan seçilmelidir.
  • düşüncen doğru.prologic bir kodlama bicimidir.PLII ise bunun emule edilmiş halidir.eğer LT ve RT analog ses sinyalleri gercek kodlamaya tabi tutulduysa herkanal bağmsız ve ayrı ses kayıtları konulabilir.şuan sinemalarda prologic kayıtlardada böyle olmaktadır.
  • görüntü meselesine gelince ,composit video sinyali kullanıyorsan ha rca ,ha scart hepsi ayni.RGB ve senkron sinyalleri kullanıyorsan ki bunlara bazıları VGA sinyalide der,ozaman durum değişir.mümkünse VGA sinyalini kullan derim.tabiki sinyalin analogsa. Digitalse diyecek birşeyim yok.görüntü zaten kalitedir.(DVI-Digital Video Interface)
    HDMI için birşey demiyorum zaten,niyemi çünkü tam digital.başka söze ne hacet.

     Ses Sistemleri ile ilgili Teknik Bilgi İsteyenler Buraya
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arcomp

    analog ve digital arasındaki bağlantılara gelecek olursak,ses kaynağında günümüzde sesler digital olarak işlendiği ve kaydedildiği için digital bağlantı tercih edilmelidir.iletilecek veri ses verisi ise 2 yolla iletilebilir.tabiki birçok modülosyan çeşitide vardır bunuda unutmayalım.yaygın olarak kullanılan sistemler SPDIF denilen sony/philips digital interface dir.yani kısaca coax desek arkadaşlar hemen hatırlayacaklardır.diğer bir digital veri aktarma yöntemi ise piberoptik kablo yöntemidir.fiberoptik kablo yöntemi en temiz ve kayıpsız veri aktarım şeklidir.coax ta yine veri kaybı olmaması için empedans önemlidir. kullanılan geçiş tos jakları mümkünse iletkenlik katsayısı yüksek olan altın kaplamalı tabiri ile satılan ve blendajı kalın olan kablolardan seçilmelidir.



    Koyu yazılan önerinizin sebeplerini açıklayabilirmisiniz?




  • bir veriyi ses veya görüntü ne olursa olsun kaydedildiği gibi işlem yapılırsa dönüşümden kaynaklanan kayıplar minimuma iner.analog sesi digitale çevirip kaydedip tekrar digitali analoga çevirip okursanız.dönüşüm yapan cihazdaki sorunlar aynen kayda girerde ondan.günümüzde ister dvd.ister vcd isterse blueray deki ses kayıtları hep digitaldir.bu dönüşümü bunları okuyan cihazlarda analog sese dönüştürmek demek amplifikatör ve decoder cihazlarına taşınınçaya kadar gürültülere ve sesin öz niteliklerinin kaybaolmasına neden olacağından decoderlerde dönüştürmek daha mantıklı olur.
  • Burda HDMI kablo bağlantı uçlarını görünce aklıma geldi.. Bendeki ses sistemde HDMI girişi yok. Bu kablolardan bir çifti Composite digital ses çıkışı olabilirmi? Yani hadmi den digital ses çıkış ucu var ise bu uçlar hangisinir? Bu uçları direk tos digital girişe taksak olurmu??
  • sorunu tam cevabı bu linkte var.ayrıca sistem resmen haberleştiği için I2C bus protokolu ile bu düşünceni gerçekleştirmen mümkün değil.
    http://pinouts.ru/Video/hdmi_pinout.shtml
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arcomp

    sorunu tam cevabı bu linkte var.ayrıca sistem resmen haberleştiği için I2C bus protokolu ile bu düşünceni gerçekleştirmen mümkün değil.
    http://pinouts.ru/Video/hdmi_pinout.shtml

    Hani belgelerle, dökümanlarla yardımcı olacaktınız!

    Bağlantıları bu kada bilmeme rağmen son arkadaşa verdiğiniz cevabı yetersiz buluyorum!
  • ozaman sana soru I2C bus nedemek. ve arkadaşın sorusuna anlayabileceği dilde cevap verdiğimi düşünüyorum.linke bak.
  • ayrıca HDMI bir protokol yani kodlama çeşididir.bir bütünün içinden sesi alabilmen için o prokolu cözmen gerekir.bu demek oluyorki SPDIF protokolu bu protokolü desteklemiyor demektir.
  • Sorun yok ben anladım protokol nedemek anlarım. Ayrıca arkadaşın verdiği linkdende max 192 khz ve 8 kanal encode edildiğini (Bu kablolar için) öğrenmiş oldum.

    Şimdi başka bir soru.. dolby digital stereo (6 kanal olmayan) kaynaklı flim izlerkende arka hoparlördende sesler geliyor. Bu kendinden dolby Pro Logic II gibi bişimi oluyor nedir yani? Stereo da sadece 2 kanal çalışması gerekmezmi?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.