Şimdi Ara

Rusya'da devletin tüm bilgisayarları ARM işlemci ve Linux işletim sistemli olacak (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
5.652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bence bizim devletimizde yapmalı.. Çok doğru bir yöntem.. Günümüzün en değerli şeyi bilgi. Bilgiyi saklamak lazım. Hem dışa bağımlılığı da azaltır, cari açığı azaltır. ARGE yatırımlarına şimdiden başlamak lazım.
  • tamamiyle yönetim farkı, birinde ülke menfaati birinde şahşi menfaat, yapcak bişi yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bebex

    Pardus harcanmadı. Şu anda okullarda bulunan akıllı tahtalarda pardus mevcut. Önümüzdeki yıldan itibaren bütün akıllı tahtalar sadece pardus ile çalışacak

    Alakası yok bizim tahtaların hepsi windows ayrıca TUBİTAK durdurdu geliştirmeyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • büyük ve güçlü bir ülke olduğunuzda büyük ve güçlü bir ülkeyiz demeniz gerekmiyor.

  • dodoruh kullanıcısına yanıt
    Seni desteklemek mahiyetinde yazıyorum.

    Akıllı tahta nedir ? yazdığını kayıt eden sunum yapılan bir sistem pardus o cihazlardaki firmware niyetine libre officeyi çalıştıracak buna pardus yaşıyor denemez varolan sistemden paketleri çıkartıp tekrar paketlersin olur sana tahta için pardus...
    En son 2012 de oda gönüllü bir ekip tarafından çıkartılan bir sürümü mevcut yıl oldu 2014 bu gün çalıştay yapıyorlar ne sonuç çıkacak hep birlikte göreceğiz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnTEC -- 25 Haziran 2014; 17:29:41 >
  • Bize ters böyle şeyler. Olur da bizim devlet sırlarımız açığa çıkarsa, üstün zekâlı yöneticilerimiz anında siteye Türkiye'den erişimi kapatıp sorunu çözer...
  • Rusya doğruyu yapıyor. Sisteminden donanımına kadar yerelleşmedikçe kurtulamayız bunlardan. MİT'in bunu desteklemesi, İKK gereği yapması gerekiyor.
  • Gelir birazdan "ekran kartı ne, oyun oynanır mı?"cılar.
  • Akıllı tahtalarda ikiside yüklüymüş ama klavye takıp açılışta pardusu seçmen gerekiyor ki bunu kaç hoca yapar. Hadi yaptı diyelim kaç hocamız windows dışında bir işletim sistemi olduğunu dünyada ;)

  • KK, ARM temelli komut kümelerini çalıştıracak bi çip yaptınız. ARM temelli komut kümelerinde, geliştireceğiniz şey ne olursa olsun, komut kümesinin doğasından gelen, komutların tasarlanma şeklinin uygun şekilde saldırıldığında mesela bi buffer overflow / underflow'a yol açmayacağının garantisi var mı? Madem komplo teorisinden gidiliyor, elinizde komut seti var ve buna uygun tasarımı siz yapacaksınız kabul. Ama komut kümesinin uygun şekilde dürtüklendiğinde daha önce hiç düşünülmeyen hiç beklenilmeyecek şekilde davranamayacağının garantisi var mı ? Özeti ve kısacası Komut kümesinin kusurlu olma ihtimali hiç mi yok? Komplo teorisi veya derinlere kadar gidecekseniz bunu da düşünmek lazım. Sonuçta bunlar basit bi toplama devresi vs. gibi bişeyler olmaktan çok öte. Uygun şekilde dürtüklendiğinde bi thread'e farklı bi ayrıcalık / privilige tanıyıp tanınamayacağı vs. gibi şeyler bilinmiyor. ARM'nin kendsi, bu şekilde bi açık üretmemiş olsa bile bu şekilde açık oluşmayacağının garantisi yok.

    Pratik örnek : Intel'de HT (HyperThreading) aynı fiziksel çekirdekde 2 farklı donanım threadinin çalıştırılmasını ve o fiziksel çekirdekteki donanım kaynaklarının, yazılım/işletim sistemi tarafından atanan threadlere hizmet etmesini sağlıyor. Geçmişte burda bi bug vardı. Normalde işletim sisteminin atadığı 2 ayrı thread'in birbirinden bağımsız çalışması gerekir, izole edilmiş yani birbiri ile alakası iletişmi ortaklıkları olmaması gerekir. Binadan bakkala yolladığınız 2 kapıcının 2 ayrı çıkıştan çıkıp birbirini hiç görmemesi gibi. Oysa bug yüzünden aynı fiziksel çekirdekte çalışan HT threadi(yani 2. thread, 2. kapıcı), diğerinin cache'deki değerlerine erişebiliyordu. Yani normalde 2 kapıcının birbirinden habersiz olması gerekirken, 2. kapıcı daima diğerinin bina içinde nerede olduğunu ne yaptığını hangi yoldan dışarı gittiğini vs. gibi bilgilere erişebiliyordu. Normalde tamamen izole olması gerekir. Bunu saldırı için kullandığınızda ve buna göre altyapı hazırladığınızda, mesela banka şifresi ile ilgili browser thread'i 1. çekirdekte çalışırken saldırgan tamamen düşük yetkiye sahip bir threadin aynı çekirdekte çalışırken cache verisine erişip verileri kullanmaktan tutun yüksek yetkiye sahip bi threadmiş gibi davranmasına yol açabiliyordu. Bunu, normalde 1. kapıcıya sadece yönetici emir verebilirken, gittiği yolları sadece yönetici bilirken, ne yaptığını sadece yönetici bilirken 2. kapıcının da aynı bilgileri bilip yönetici gibi davranıp arkadan seslenmesi ve 1. kapıcıyı kandırması gibi düşünün. 1. kapıcının yapacağı işi değiştirebilme (instruction cache'i etkileme, brach'dan tutun sonraki komutların adreslerini değiştirmeye kadar), veya sadece pasif olarak veri toplamaya imkan vermesi ve bunu çıkarı için kullanması olarka düşünün (1. kapının ne yaptığını kiminle konuştuğunu kime ne dediğini , kimden ne komut aldığını bildiğinden gidip iftira atabilir araya fitne de sokabilirsiniz).

    Sonrasında bunu tam olarak çözemediler çünkü farklı tasarım yapılması gerekiyordu. Aynı çekirdekte, HT threadinin çalıştırılmasını engellediler. O ikinci kapıcının 1. kapıcnının apartmanına girmesini engellemek gibi. Böylece 1. kapıcnın ne yaptığını bilme şansı olmuyor.

    Tamam, bi komut kümesinde bug olabilmesi ile kasıtlı olarak CPU dizaynına kötü amaçlı bişeyler eklemek aynı şey değil. ARM tarafından gitmenin sizi temize düze çıkardğına inanmak da aynı derece saflık olabilir. Şunu, yani "komut kümesinin yapısından kaynaklanan şeyler açıklara yol açabilir" demek ve bunu araştırmak ile "CPU dizaynında gizlenmiş açıklar olabilir"'i araştırılmasında hangisinin daha çok zaman alıcı hangisinin daha az/çok riskli olduğunu belirlemek kolay değil (mümkün mü onu da belki bilmiyoruzdur). Onları, bütün kombinasyonları veya olasılığa yol açacak ihtimal gruplarını inceleyecek kadar becerimiz varsa zaten başından çip tarasımı vs. açıısndan daha iyisini yapacak gelişmişlikte insan gücü + kaynak vardır denilebilir.

    Intel mühendisinin kendi ağzından, "size diyor adam, mesela Haswell'in RTL çıktısını versek, yani fiziksel silikona basılmadan önceki tasarım halini versek ve siz bunu reverse-engineering etseniz (tersine mühendislikle çözseniz), rahatça 18 ay gibi süreler alır. O zmana kadar bi yeni işlerin daha iyi işlerin çoktan peşinde oluruz". Dahası o tasarımlarda bi nevi firmaya özel imza gibi bişey oluyor. Bi ünitenin çalıştırlma şekliyle ilgili çok alt seviye yöntem Intel'e ait oluyor mesela. Olduğu gibi alınsa mutlaka bu Intel'den araklanmış denilip ispat edilebilir (sallıyorum bi toplama devresi yada branch devresi gibi şeyler, veya bunların birbirleriyle iletişimde bypass yapıları). Bu gizli kapaklı bişeylerin olmadığını ispatlamaz kabul , hatta çözebilecek kadar kaynak olsa gidip kendin yeni çip geliştirirsin. Gidip belli bi komut kümesi ile kendi çipini tasarlamak da harika bi çözüm ve bi yere kadar savunma sağlar kabul. Ama komut kümesini kendin geliştirmediğin sürece, ve olabilecek düşünülmeyen şeylerin gerçekleştği durumlarda çipin beklenmediği gibi davranmayacağı garantisini de vermez. Intel'in HT örneği önemli bence, AMD'nin x87 kodunun yazılım ile iyileştirmesi de alakasız ama önemli. Yıllar önce bazı 486 SX lerin DX gibi davranması da öyle. Pentium div. bug'un tasarlanmamış olması da öyle. INtel'in eski 8086'da komutların tanımlayıcıları için ayırdığı alanın yetmeyip bunu genişletirken, bu üst alana geçmek için kullandığı "escape kod" ların "undocumented" olarak kalması ama günümüzde bi yerlerden dürtük alıp çipin saçma bi şekilde davranmasına izin verip vermeyeceğini bilemememiz gibi. Belki sırf bu tarz şeyler için çiplere thread güvenliği için ring0 1 2 gibi şeyler ekliyorlardır. Veya tersinden komplodan bakıp, bi thead'e ring0 yetkisi verecek arka kapıların olduğu CPU'ları artık üretiyorlardır, kim bilir.

    Tek başına komut kümesinin %100 koruma sağlayacağına innamıyorum yani.




  • Ulusal güvenlik adına atılmış her adım, maliyeti ne olursa olsun iyi bir adım.
    Darısı başımıza.

  • takip
  • Bir nokta atlanmış. Rusya istese kendi işlemcisini sıfırdan tasarlayabilir ama yazılım uyumu için bilinen komut kümesi kullanmak zorunda. Arm lisansı altında üretiyor diye olduğu gibi arm referans tasarımını kullanacak hali yok. %99 ihtimalle sadece komut kümesini alır, devreyi kendisi hazırlar. Böylece her bir transistörüne kadar içinde ne olduğunu bilirler, donanımsal truva atı falan sözkonusu olmaz.
  • Baykal gölü muhteşemdir, sibiryanın mavi gözü derler, ayrıca Sovyetlerin baikal adında meşhur tufekleri var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: soneday

    Pardus'da Paint olmadığı için bizde linux'a geçemedi memurlarımız

    Tecrübeden biliyorum başvuru için gittiğim resmi kurumda resimimi tarayıp Paintle 10 dkda kesti kadın.

    Linux olsaydı ömrümü yerdi heralde.

    Halbuki daha basit olan Kolorpaint yüklü olarak geliyordu.

    Jandarma Pardus Kurumsal kullanmaya devam ediyordu sanırım.
  • Android i yükledikleri anda kale düşer :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vonaleee

    baykal diye işlemcimi olur lan :D

    erdoğan duruken
  • İşlemci arm yerine mips mimarisiyle çıkacakmış

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • NuKe_MaNia N kullanıcısına yanıt
    Her ikisi de var.
  • (olamadı)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.