Şimdi Ara

PUL KOLEKSİYONU (FİLATELİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar;

    Pul koleksiyonu ile ilgilenen arkadaşlar varsa bu başlık altında fikirlerimizi paylaşabiliriz.



  • Hocam öncelikle genel olarak bir bilgi verebilir misiniz, neden pul kolekiyonu yapılır, masraflı mıdır, pullar nereden temin edilir, en eski pullar hangi tarihlerden vs.?
  • Pul koleksiyonu yapanlar öncelikle bir katalog kitabı almalıdırlar. Kitabın satış adresi linki aşağıda mevcuttur.

    http://www.isfila.com/turkish/NSlotlar.php?NSKNID=167

    2016 İSFİLA TÜRK PULLARI ve ANTİYELERİ KATALOĞU (2 Cilt , 480 + 390 sayfa, Tamamı renkli kuşe, İngilizce-Türkçe) kitabı son çıkan yayındır. fiyatı 100 TL. Bu kitapta osmanlı ve cumhuriyet tarihi döneminde çıkan pulları ve damgalı-damgasız-ilkgün zarfı fiyatlarını görebilirsiniz.

    Pul Koleksiyonu ile ilgili bazı terimler aşağıda verilmiştir;


    Anma pulları ;
    Belli bir olayı veya kişiyi anmak üzere genellikle o olay veya kişiye ait resim ve motifler basılan pullardır. Başta tarihi, sosyal ve kültürel varlıklarımız olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen önemli olayların 50.,100.,250.,500. ve 1000. yıldönümleri, ünlü kişiler, turizm varlıklarımız, endemik bitki ve hayvanlar gibi konular başta olmak üzere çok çeşitli konuları içermektedir. Kuruluşumuzca bir yıl içerisinde en çok 13 ayrı konuda anma pulu çıkarılmaktadır. Anma pullarının tirajı 600.000 olup, bu miktar sabittir. Anma pulları ile anma blokları satışa çıkış tarihinden itibaren 6 ay süre ile satışta kalmakta, ancak posta da sürekli geçerli olmaktadır.

    Sürekli posta pulları ;
    Posta gönderilerinin ücretlerinin ödenmesinde kullanılmak üzere bu isim altında ve çok sayıda ve çogunlukla iki renkli olarak bastırılan pullardır. Bu pullarda başta Atatürk olmak üzere, Türk Meşhurları, Anadolu bitkileri, kır çiçekleri ve benzeri konulara yer verilmektedir.

    Resmi posta pulları ;
    Genel bütçeye giren dairelerle katma ve özel bütçeli dairelerin, belediyelerin ve bunlara bağlı idare ve kurumların postaya verdikleri her türlü posta gönderilerinin ücretlerinin ödenmesinde kullanılmak üzere 5584 sayılı Posta Kanununun 21 maddesi gereğince bastırılan pullardır.

    Artı degerli anma pulları ;
    Yılda iki kez çıkarılan pullardandır. Bu pulların üzerinde yer alan artı değerler posta ücretlerinin ödenmesinde geçerli olmayıp, bu değerlerin tutarı 9.6.1958 gün ve 7127 sayılı yasa gereği yıl sonunda Kızılay ile Sosyal Hizmetler, Çocuk Esirgeme Kurumuna ödenmektedir. Bu pullarda satışa çıkış tarihinden itibaren takip eden yılın sonuna kadar satışta kalmaktadır. Artı değerli pullar ile anma bloklarının tirajı 300.000'dir.

    Pul emisyon programları ;
    Yıllık olarak hazırlanmaktadır. Programda yer alacak konuların seçiminde Bakanlıklardan, Genelkurmaydan, Üniversitelerden,vakıf ve derneklerden, kamu kurumlarından alınan çeşitli öneriler ile şubemizin tespit ettiği önemli olayların yıldönümleri ve çeşitli konular, oluşturulan bir komisyonda değerlendirildikten sonra son şeklini almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına bağlı bakanlık onayından sonra kesin şeklini alan pul emisyon programı yurtiçi ve yurtdışındaki filatelistler ile posta işyerlerine duyurulmaktadır.

    Daha sonra, satışa çıkış tarihine göre pulların resimleri hazırlanmaktadır. Pul resimlerinde slayt, fotoğraf gibi materyaller yanında çoğunlukla ressamlar tarafından yapılan resimler ve grafikler kullanılmaktadır. Pulların resimlerinin hazırlanmasında yararlanmak amacıyla, pul çıkarılması için talepte bulunan kuruluşlardan konu ile ilgili döküman sağlanmaktadır. Pullar yanında Kuruluşumuzca ilk ve özel gün zarfları da hazırlanarak satışa sunulmaktadır. Diğer bir hizmetimiz ise ilk ve özel gün damgalarıdır.

    Pulculukta Kullanılan Deyim ve Tanımlar

    Uçak Pulu:
    Posta ücret tarifesinde uçakla gönderilecek posta maddeleri için öngörülen ücretlerde bastırılan ve üzerlerinde havacılıkla ilgili resimler bulunan pullardır.

    Tematik Pul:

    Kuş, çiçek, spor, meşhur adamlar, tablolar gibi belli konuların resimlerini taşıyan pullardır.

    Takse Pulu:
    Postaya verildiği sırada ücreti hiç ödenmemiş veya eksik ödenmiş posta gönderilerinin alıcılarından veya gerektiğinde göndericilerinden alınan ücretler için kullanılan pullardır. Bunlar başka posta hizmetlerinde kullanılmaz. Halen bizde bu pul türü yoktur. İleride bastırılması mümkündür.

    Tet Bes:
    Birbirine terk olarak basılmış olarak basılmış iki pula denir. Bunlar bas basa ters, yan yana ters ve ayak ayaga ters basılmış olabilir. Tet-bes pullar posta ücretlerinin ödenmesinde teker teker de kullanılabilirler. 1956 yılında XXV. Milletlerarası Anti-alkolizm Kongresini anmak için bastırılan pullar bunlara bir örnektir.

    Föyye:
    Üzerinde dantelli veya dantelsiz bir veya birkaç pul basılmış olan ve kenarlarında çoğu zaman yazılar taşıyan küçük pul tabakasıdır.

    Sürsarj:

    Değerli kağıtların veya pulun değerini değiştirerek veya değiştirmeksizin başka bir olayı anmak veya pulun çıkarılış amacını değiştirmek için üzerlerine yeni yazılar, rakamlar veya motifler basılması işlemidir.

    Varyete:
    Bir pulun değişik şekillerde basılmasıdır. Erörden farkı varyetenin Posta İşletmesinin kontrolü altında ve çok sayıda olmasıdır.

    Santre:
    Bir pulun karşılıklı marjlarının birbirine eşit olması yani pul resmini çevreleyen çerçevenin (formanın) pul kağıdının tam ortasına basılmış olması hali.

    Portföy:
    Bir anma pulu için bastırılan ve içinde söz konusu anma pulu, bununla ilgili FDC (ilkgün zarfı), kart veya öteki yayınlar bulunan filatelik dosyadır.

    Seri:
    Aynı ad altında çıkarılan pulların her değerini içine alan takıma denir.

    Blok:
    Birbirinden ayrılmamış, üst üste ve yan yana en az 4 pulun meydana getirdiği gruptur.

    Lejand:
    Pul üzerindeki yazılar.

    Sarniyer:
    Pulların albüme tutturulmasına yarayan küçük zamklı kağıt parçası.

    Filatelik Zarf:
    İlk gün ve özel gün damgasını taşıyan özel zarflardır.

    İlk gün Damgalı Zarf:
    Üzerlerinde bir anma veya sürekli pul serisi yapıştırılıp konuya ait ilk gün damgası ile damgalanmış, yazı ve motifler taşıyan özel zarflardır.

    Özel gün Zarfı:
    Üzerlerine yapıştırılan pula özel bir filatelik damga basılan, damga konusu ile ilgili yazı ve motifler taşıyan özel zarflardır.

    Marj:
    Pul tabakalarının ve anma bloklarının kenarlarında ve pulların çerçeveleri dışında kalan baskısız kısımlardır.

    Posta Kartı:
    Üzerinde posta karti ibaresi ile alınacak ücreti gösterir pul vb. değer baskılı bulunan resimli veya resimsiz kartladır.

    Antiye:
    Üzerinde pul baskısı bulunan posta kartlarına verilen isimdir.

    Perforaj:
    Tabakalardaki ve anma bloklarındaki pulların birbirinden kolay ayrılabilmeleri için aralarinin zımbalanması işlemidir.

    Deger:
    Postada kullanılan değerli kağıtların üzerlerinde rakam ve bazılarında ayrıca yazı ile gösterilen ve bunların postadaki satış fiyatını belirten para tutarı veya bir serideki pullardan herhangi bir serideki pullardan herhangi biri.

    Dantel:
    Perforaj işlemi sonunda pulların kenarlarında meydana gelen dişlerdir.

    Emisyon:
    Bir değerli kağıdın veya pulun tedavüle çıkarılması.


    Erör:

    Değerli kağıtların basımı veya zımbalanması sırasında meydana gelen hata.

    Ese:
    Baskı durumunu, pulu bastıran kuruluşa göstermek için hazırlanan provalardır. Bunlara hazırlık örnekleri de denebilir. Pulun hazırlanmasını görmek yönünden önemlidir. Eseler yalnız Posta İdarelerinin müze veya arşivlerinde bulunur satılmazlar.

    Forma:
    Pul üzerindeki resmin (marj hariç) milimetre olarak boyutu (25X40 mm gibi).

    Tiraj:
    Pul ve değerli kağıtların baskı adedi.


    Filigran:
    Bazı pulların kağıdında bulunan ve ışığa tutulduğu zaman görülen yazı, çizgi, şekil veya motif gibi özel bir belirtidir. Pulun sahtesinin basılmasını önlemek için kullanılır.

    Maksimum Kart:
    Üzerinde büyütülmüş olarak bir posta pulundaki resim bulunan ve ayrıca basılmış veya yapıştırılmış olarak pulun kendisini taşıyan özel damgalı filatelik kart.


    DAMGALAR

    Normal Damga:
    Pullar postada ancak bir defa kullanılırlar. Bunu sağlamak için pullar yapıştırıldıktan sonra posta damgası ile (normal, ilk gün veya özel damga) damgalanarak iptal edilirler.

    İlk gün Damgası:
    Posta pullarının tedavüle çıkarıldıkları gün, pulların konusuyla ilgili yerlerdeki Posta işyerlerinde yalnız bu pulların iptalinde kullanılmak üzere yaptırılan ve üzerlerinde konuya ait yazı ve motifler bulunan tarih damgaları.

    Özel Gün Damgası:
    Anma pulu çıkarılmamış bazi önemli olaylar için belirli günlerde ve olaylarla ilgili yerlerdeki açık Posta İşletmesi işyerlerinde, geçerlikte bulunan herhangi bir posta pulunu veya anma blokunu iptal etmek üzere yaptırılan ve üzerlerinde ilgili olduğu olaya ait yazı ve motifler bulunan tarih damgalarına denir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bilal0

    Hocam öncelikle genel olarak bir bilgi verebilir misiniz, neden pul kolekiyonu yapılır, masraflı mıdır, pullar nereden temin edilir, en eski pullar hangi tarihlerden vs.?

    Pul koleksiyonu özellikle mektup kullanımının yaygın olduğu dönemde büyüklerimizin yaptığı ve genellikle yarım bıraktığı bir hobidir. Amatör olarak yaptıkları için genellikle bir süre sonra bırakmışlardır. Pul koleksiyonu günümüzde hem diğer koleksiyonlara nazaran daha az maliyetli hemde kolay bulunabilmesi açısından tercih edilir. son dönem pulları ilk çıktığı günden itibaren büyük posta merkezlerinden, pul müzesinden vewww.filateli.gov.tr adresinden online olarak alınabilir. Buradan alacağınız pullarrı üzerindeki değerinden alacağınızdan dolayı uyguna temin etmiş olursunuz. Türk pullarının damgasız olanları daha değerlidir ve koleksiyoncular tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca internetten pul satıcılarına ulaşarak alım yapmanız da mümkündür. Fakat bu kişiler tüccar olduğu için genellikle katalog fiyatının yarısından satış yapmaya çalışırlar. Bu da maliyeti arttırır. Başka bir temin edilecek yer ise müzayedelerdir. Müzayedelerden genellikle katalog fiyatının yüzde 10-25 arasında pul temin edebilir elinizdeki fazla pulları burada satabilirsiniz.

    Her pulun belli bir değeri vardır ve bu değer piyasadaki sayısı ile ilgilidir. Örneğin 1900' lü yılında basılan bir Osmanlı pulunu 1 TL' ye alabilecekken 2014 yılında basılıp 3000 adet satıldıktan sonra piyasadan çekilen FIFA 2014 serisini 200 TL' den aşağı alamazsınız. Bu durum tamamen pulun piyasadaki sayısı ile ilgilidir.

    Öncelikle bir Pul Katalog kitabı, çok sayfalı bir pul albümü ve pul maşası alın ve elinizdeki pulların değerine bakın. Pul albümü ve maşayı filateli.gov.tr adresinden temin edebilirsiniz. Piyasada en ucuz filatelik ürünleri alabileceğiniz yer orasıdır.Pulları maşa ile tutun el vurmamaya çalışın. (Pulların değeri kondisyonu ile doğrudan ilgilidir. Danteli yırtılan, sararan, katlanan pulun bir değeri olmaz.). Sonra bir Pul satıcısına gidin. Çoğusu yardım eder zaten ama pul da satmaya çalışır, siz ilk başta oradan almamaya çalışın. Pul koleksiyonculuğu sabır isteyen bir iştir. Sabırlı olun acele etmeyin. Her türlü sorularınızı sorabilirsiniz. Cevaplamaya çalışırım elimden geldiğince.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.