Şimdi Ara

PCR Testi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gündemi en çok meşgul eden ve artık somut olarak kabullendiğimiz Covid-19 hakkındaki her şey merak konusu haline geldi. Bunlardan biri de bu salgına yönelik yapılan testlerdir. Bu testlerden bir ise PCR testidir. Tıbbi ve biyolojik araştırmalarda kullanılan bu test bugünlerde koronavirüs ile mücadelede sıklıkla kullanılmaktadır. Pratik bir biçimde yapılan bu test virüsün vücuttaki varlığı ve vücudun buna nasıl tepki verdiğini gösterebiliyor. Bu test virüse yakalandığı halde semptomlarını göstermeyen taşıyıcıları belirlemede aktif olarak kullanılmaktadır. Bu test belirti göstermeyen taşıyıcıların saptanıp kontrol altına alınmasını sağlama açısından son derece önemli bir testtir.


    Bir ileri tanı testi olarak bilinen PCR aslında bir yöntemdir. Koronavirüs sürecinde vücutta bulunan virüsün kimliğini tespit etmek amacıyla uygulanan bir testtir. Yalnızca koronavirüs testlerinde değil, vücuttaki başka türlü pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin varlığını çok az bile olsa tespit edilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir. Ayrıca kalıtsal problemlerde ve babalık testlerinde de yaygın olarak kullanılır.


    Hatalığa sebep olan pek çok etken bu test yöntemi ile erken ve hızlı bir şekilde test edilmektedir. PCR testine aynı zamanda moleküler tanı testi olarak da ifade edilmektedir. Kısaca bu test virüsün vücutta varlığını ve enfeksiyona cevap verebilecek antikorları tespit etmektedir.


    PCR Testi Nasıl Yapılır?


    Covid-19 testi olarak son zamanlarda popüler olan PCR testinde numune almak için burun ve boğazdan ucunda pamuk olan ince bir çubuk aracılığıyla sürüntü alınır. Koronavirüs için hastalığın başlarında alınan örnekler boğaz ya da burundan örnek alınması önerilmektedir. İlerleyen zamanlarda ise hava yollarından örnek alınması gerekmektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burunda koronavirüs kalmamış olabilir ve bu da yanlış sonuçlar verebilir. Dolayısıyla duruma ve sürece göre alt veya üst solunum yollarından örnek alınır. Ayrıca PCR testlerinde öksürük yolu ile dışarı çıkan balgam da numune olarak alınabilmektedir.

    Zamanında ve doğru bir şekilde numunenin alınması doğru test sonuçları için son derece önemlidir. Alınan örnekler özel bir kaba konarak daha sonra laboratuara gönderilir. Kısa sürede sonuçları belli olan bu test laboratuar koşulları ve test yoğunluğuna bağlı olarak 3-4 saat içinde belli olur. Testin tekrarlanması durumunda ise 24 saate kadar bu süre uzayabilmektedir.

    Avantajları;

    ·PCR testi ile virüse yakalanan ve taşıyıcı olan kişiler belirlendiği için bu virüsün kontrol altına alınması adına önemli bir adımdır.

    ·Kan alınmadan yapılan bir testtir. Ağrısız gerçekleşir ve kısa sürede sonuçları belli olur. Uygulanması bakımından basit bir testtir.

    ·Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan sağlık kurumlarında uygulanır ve hızlı tanı testlerine göre daha güvenilir bir tanı yöntemidir.

    ·Belirti göstermeyen taşıyıcıları tespit ederek virüsün izole edilmesini sağlar.


    PCR Testi İle Antikor Testi Arasındaki Fark

    PCR testi ile antikor testi arasındaki farka bakmadan önce antikor testi hakkında bilgilendirmek faydalı olacaktır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücudumuzdaki yabancı maddelerle mücadele eden proteinlere antikor denir. Bu yabancı maddeler bakteri, virüs ya da kimyasal olabilir. Bu yabancı maddeler için vücutta üretilen her bir antikor farklıdır. Diğer adı seroloji testi olan antikor testi, test yapılacak olan kişiden kan örneği alınması ve alınan bu örnekte belirli bir antikorun var olup olmadığının saptanması ya da miktarının belirlenmesi için yapılır. Vücudunda bakteri ya da virüs bulunduğu tahmin edilen kişilere yapılır. Yapılma sebepleri;

    ·Bir mikroorganizmaya karşı vücudun bağışıklığını ölçmek için yapılır.

    ·İstenmeyen reaksiyonlar ya da vücuda nakledilen organın reddedilme sebeplerini inceler.

    ·Bulaşıcı bir yabancı maddeye yakalanma durumunu değerlendirir.

    ·Alerji, hepatit, HIV, frengi, karaciğer hastalıkları ya da otoimün bozukluklardan dolayı meydana gelen sorunları teşhis eder.

    ·Belirli bir enfeksiyonun seyrini izlemek için yapılır.


    Antikor testi de tıpkı PCR testi gibi pandemi sürecinde çok sık duyduğumuz testlerden biridir. Bu test sayesinde koronavirüse karşı bağışıklığı olan kişiler tespit edilmektedir. Enfekte olmuş ve iyileşmiş hastaların vücutlarında virüse karşı oluşan antikorları tespit etmek için yapılmaktadır. Ayrıca enfekte olup da belirtileri göstermeyen kişilerin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle pandemi sürecinde sıklıkla uygulanan testlerden biridir. Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen antikor testleri virüsün bulaştığı gerçek kişi sayısını tespit etmek ve toplumda kişilerin kazandığı bağışıklık düzeyinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Koronavirüsün ulaştığı boyutların tam olarak anlaşılabilmesi adına dünya çapında antikor testlerinin yapılması önerilmekte ve desteklenmektedir.


    Antikor testleri virüsü tespit etmede başarılı olsa bile bu virüse karşı vücudun bağışıklık geliştirip geliştirmediğini tespit etmede %100 güvenilir sonuçlar vermemektedir. Zaten iyileşme sürecinde vücudun virüse karşı bağışıklık geliştirdiği kesin olarak tespit edilememiştir. İki şekilde antikor testi uygulanmaktadır. İlki evde uygulanmakta ve 15 dakikada sonuç vermektedir. İkincisi ise, laboratuarda incelenen kan örneğidir. İkinci yöntem daha doğru sonuçlar vermektedir. Ancak ikinci yöntemde test sonuçları 3 ila 5 gün arasında çıkmaktadır.


    PCR testi virüsün hastayı enfekte edip etmediği sonucunu verir. PCR testi ile enfekte olduğu tespit edilen hastalığın antikoru henüz oluşmamıştır. Antikor testi sonraki aşamalarda bu virüse karşı vücuttaki bağışıklık sisteminin oluşturduğu antikorları ölçer. Kısacası virüse karşı vücutta bağışıklık olup olmadığını tespit eder. PCR testi boğaz ya da burundan alınırken, antikor testi kandan alınır. Almanya gibi bazı ülkeler ülkelerine kişileri kabul ederken PCR ve antikor testi yapılmasını talep etmektedir. Bu doğrultuda ülkemizde de bu testler yapılmaktadır. PCR ile kişinin virüsü taşıyıp taşımadığı, antikor testi ile de bu virüse karşı bağışık olup olmadığı tespit dilmektedir. Her iki test de virüs tespiti için kullanılmaktadır.


    Kaynak: https://tetralaboratuvar.com/








  • @nucro gel burada ne var :)

  • antikor testi yani kan testi sonuçları aynı gün çıkmaktadır.

  • Antikor testi için hastalığı geçirdikten sonra ne zaman yapılmalı ki vücut antikor üretmiş olsun, belirli bir gün den itibaren vücut antikor üretiyor diyebilir miyiz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pandemi hastaneleri ve devlet hastaneleri pcr test i yapmamak için kılı kırk yarıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • astegon kullanıcısına yanıt

    PCR cihazı almış bir laboratuvarın reklamı gibi.

    PCR testlerinin başarısızlığı ortaya çıkınca ne iş yaparlar bilemem :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.