Şimdi Ara

openSUSE nasıl

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
5.738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çok önceleri suse yi kullanmıştım uzun süredir hiç denemedim. İlk kurduğumda epey zorlanmıştım karma karışıktı. Belki bu sürede ilerleme olmuştur SUseyi kullananlar bu dağıtımdan memnunsalar indirip deneyeceğim.

    open SUse kullanılabilirlik bakımından nasıl, program bulma,dananım uyumluluğu, hız-performans gibi bir zamamların popüler dağıtımıydı



  • Ben yaklaşık 2 yıldır opensuse (kde ile) kullanıyorum. Memnunum. İlk kurduğum 11.4'ün 32 bit sürümüydü. Bunu bir iki ay kullandıktan sonra 64 bite geçtim. İkinci kurduğum o 64 bit opensuse 11.4 çoğalarak ve ayrı ayrı evrimleşerek canlı bir organizma gibi türlü badireler atlatarak bugüne geldi :) Yani kendimin kardeşlerimin ve arkadaşlarımın bilgisayarlarına 0'dan kurulum yapmadan ana bilgisayarımdan olduğu gibi kopyalıyorum. Şimdi 12.3'teyiz. 0'dan kurarsan nepomuk'u kapat, zeitgeist'i sil, bu sömürgenler dışında hatırladığım bir problem yok, 12.3 çok iyi. (Nepomuk yerine recoll kullanabilirsin) Ama bunlardan rahatsız olmayabilirsin de. Türkçe çeviri konusunda ise biraz zayıf.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Liu Kang

    Ben yaklaşık 2 yıldır opensuse (kde ile) kullanıyorum. Memnunum. İlk kurduğum 11.4'ün 32 bit sürümüydü. Bunu bir iki ay kullandıktan sonra 64 bite geçtim. İkinci kurduğum o 64 bit opensuse 11.4 çoğalarak ve ayrı ayrı evrimleşerek canlı bir organizma gibi türlü badireler atlatarak bugüne geldi :) Yani kendimin kardeşlerimin ve arkadaşlarımın bilgisayarlarına 0'dan kurulum yapmadan ana bilgisayarımdan olduğu gibi kopyalıyorum. Şimdi 12.3'teyiz. 0'dan kurarsan nepomuk'u kapat, zeitgeist'i sil, bu sömürgenler dışında hatırladığım bir problem yok, 12.3 çok iyi. (Nepomuk yerine recoll kullanabilirsin) Ama bunlardan rahatsız olmayabilirsin de. Türkçe çeviri konusunda ise biraz zayıf.

    Peki open susenin donanım uyumluluğu nasıl mesala ekran kartı ,kamera ,yazıcı

    Birde susenin paket yöneticisi rpm miydi? suse için program çok mu?




  • Paket yöneticisi rpm. Donanım uyumluluğunda hiçbir problem yaşamadım. Kullanılabilirlik açısından da önemli bir problem yok.
  • İş yerimde Kuuntu evde Opensuse kullanıyorum. İki sistem de KDE ben opensuse den daha memnunum. Kubuntuya nazaran daha kararlı sanki.
  • OpenSUSE kullanıcı dostu ve kararlı bir dağıtımdır bana göre, denemelisiniz bence tekrardan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bl00dyHell

    OpenSUSE kullanıcı dostu ve kararlı bir dağıtımdır bana göre, denemelisiniz bence tekrardan

    Bana küçük boylu hızlı çalışan rami ve işlemciyi az kullanan bir linux lazım. Çok kötü olmayacak, görüntüsü en azınDAN İDARE eder biçimde olacak. KDE sistemi yoruyor, LXD , XFC daha hızlı çalısabiliyor.

    >>>OpenSUSE nin bu özelliklerde bildiğiniz bir sürümü var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: imperium

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bl00dyHell

    OpenSUSE kullanıcı dostu ve kararlı bir dağıtımdır bana göre, denemelisiniz bence tekrardan

    Bana küçük boylu hızlı çalışan rami ve işlemciyi az kullanan bir linux lazım. Çok kötü olmayacak, görüntüsü en azınDAN İDARE eder biçimde olacak. KDE sistemi yoruyor, LXD , XFC daha hızlı çalısabiliyor.

    >>>OpenSUSE nin bu özelliklerde bildiğiniz bir sürümü var mı?

    Dediğiniz özellikleri Arch Linux sağlıyor fakat Linux'a biraz hakim olmak gerekiyor Arch kurulumu ve kullanımı için. Xubuntu veya Lubuntu denemenizi tavsiye ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: imperium

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bl00dyHell

    OpenSUSE kullanıcı dostu ve kararlı bir dağıtımdır bana göre, denemelisiniz bence tekrardan

    Bana küçük boylu hızlı çalışan rami ve işlemciyi az kullanan bir linux lazım. Çok kötü olmayacak, görüntüsü en azınDAN İDARE eder biçimde olacak. KDE sistemi yoruyor, LXD , XFC daha hızlı çalısabiliyor.

    >>>OpenSUSE nin bu özelliklerde bildiğiniz bir sürümü var mı?

    OpenSUSE dvd'sini (4.7 gb olan) indirdiğinizde size birden fazla masaüstü seçeneği sunuyor, içinde LXDE ve XFCE seçeneklerinin ikisi de olması lazım. Görüntüyü (temalar vs.) ve programları kendiniz ayarlamak istemezseniz (temalar, docklar vs.) Mint veya Ubuntu'nun XFCE veya LXDE versiyonlarından birini kullanabilirsiniz, hangisi size göre "idare ediyorsa" (zevk meselesi sonuçta bu,ama ben duvar kağıdı ve tema için dağıtım değiştirmezdim) onu seçersiniz. Onun haricinde OpenSUSE pek de kötü bir seçim değil.

    Bir not düşelim: MATE (klasik MATE, Linux Mint'teki değiştirilmiş versiyon değil) en az XFCE kadar hafiftir ve XFCE'den daha işlevli ve yapılandırması daha kolaydır - Debian üzerinde MATE masaüstü boştayken (ilk açıldığında) 200 mb civarı ram ile yetinebiliyor. İlk kurulumda MATE seçeneği yok, önce LXDE kurup sonra paket yöneticisinden MATE kurabilirsiniz.




  • Öneriler için teşekkürler. İndirip sanal makine de ya da harici diskte deneyeceğim. İşe yararsa bilgisayarın içindeki diske kurarım.

    @_memet @Bl00dyHell
  • imperium kullanıcısına yanıt
    bende ilk linux deneyimimi opensuse ile yasadım gerçekten çok iyi kararlı bir yapıya sahip
  • Peki OpenSUSE depoları nasıl acaba? Sık sık güncellenir mi, Debian depolarındaki bütün programlar bulunur mu?
    Yıllar önce evde İnternet bağlantım yokken 5CD ile kurmaya uğraşıyordum OpenSUSE Linux'u. Eğlenceliydi ama o zaman alışık değildim. Uzun süre Ubuntu ve Kubuntu deneyiminden sonra alternatifler aramasam da merak ediyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok uzun zaman oldu kullanmayalı. İlk kurduğumdu. Çok çok sevmiştim. Mp3 dinleyebiliyordum. Fotoğraf vb. medyalara da bakabiliyorudum. Ancak bazı dayatmalar gereği win e dönmüştüm.

    Suse yi özledim. Yeniden dönüp bir bakmak isterim. Heyecan verici olur.
  • Yukardaki mesajımdan sonra çok geçmeden Suse'yi bırakmıştım Sebebi 13.1 sürümüne güncellerken epey bir problem çıkmıştı, özellikle de Yast ile ilgili. Aslında 11.4'ten beri her güncellemede bu karın ağrısını hep yaşadım, ama artık bıktım ve bıraktım. Yok korkmayın win'e geri dönmedim benim için öyle bir ihtimal yok. Zaten yeni windows'a geçmenin zorluklarından kurtulmak için linux'a geçmiştim. WinXP'yi terketmek zorundaydım hedefte win7 vardı, kurulu düzenimi dağıtmak zoruma gitti geçmedim, ticari kaygılarla insanları bunu yapmaya her zaman zorlayacaklar bunu çok iyi biliyordum. Bu sebeple kurduğum düzenin ve sistem hakkında öğrendiklerimin kalıcı olacağı daha huzurlu ve sağlıklı bir ortam aradım, gnu/linux cevap verdi. Linux'u seçmek için bir milyon tane daha çok iyi sebep vardır vazgeçemeyeceğim, ama zamanında tetikleyici unsur bu olmuştu. Neyse, sonuç olarak "Rolling release" olduğu için Arch linux'u seçtim ve yaklaşık bir yıldır kullanıyorum, çok memnunum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Liu Kang

    Yukardaki mesajımdan sonra çok geçmeden Suse'yi bırakmıştım Sebebi 13.1 sürümüne güncellerken epey bir problem çıkmıştı, özellikle de Yast ile ilgili. Aslında 11.4'ten beri her güncellemede bu karın ağrısını hep yaşadım, ama artık bıktım ve bıraktım. Yok korkmayın win'e geri dönmedim benim için öyle bir ihtimal yok. Zaten yeni windows'a geçmenin zorluklarından kurtulmak için linux'a geçmiştim. WinXP'yi terketmek zorundaydım hedefte win7 vardı, kurulu düzenimi dağıtmak zoruma gitti geçmedim, ticari kaygılarla insanları bunu yapmaya her zaman zorlayacaklar bunu çok iyi biliyordum. Bu sebeple kurduğum düzenin ve sistem hakkında öğrendiklerimin kalıcı olacağı daha huzurlu ve sağlıklı bir ortam aradım, gnu/linux cevap verdi. Linux'u seçmek için bir milyon tane daha çok iyi sebep vardır vazgeçemeyeceğim, ama zamanında tetikleyici unsur bu olmuştu. Neyse, sonuç olarak "Rolling release" olduğu için Arch linux'u seçtim ve yaklaşık bir yıldır kullanıyorum, çok memnunum.

    Tebrik ederiz. Ama yinede OpenSuse yi fırsat bulduğumda deneyeceğim.




  • OPENSUSE
    SUSE , Novell firması tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. SUSE, aynı zamanda Masaüstü Linux Birliği'nin kurucu üyesidir
    Suse Linux temelinde Slackware Linux'un Almanca çevirisinden yayılmıştır. 1992 yılının ortalarında, Softlanding Linux System Peter MacDonald tarafından kuruldu, X ve TCP/IP gibi öğeleri içeren ilk yaygın dağıtım yapıldı. Slackware dağıtımı ilk başta büyük ölçüde SLS temelliydi işlemci mimarisi i586’dır

    OpenSUSE projesi Linux'un her yerde kullanımını teşvik dünya çapında bir çabadır. SUSE Linux, dünya çapında bir parçası olarak, açık, şeffaf ve samimi bir şekilde birlikte çalışan, dünyanın en iyi Linux dağıtımlarından biri oluşturur

    Projenin toplum tarafından kontrol ve test, yazarlar, çevirmenler, kullanılabilirlik uzmanları, sanatçılar ve elçileri veya geliştiriciler olarak çalışan, bireylerin katkıları dayanmaktadır almaktadır. Proje teknoloji, uzmanlık farklı seviyelerde, farklı dilleri konuşan ve farklı kültürel geçmişlere sahip insanların geniş bir yelpazede kapsar.
    S.u.S.Enin temeli, SLS ve Slackware yazılımlarını içeren paketleri yayan ve , UNIX/Linux el kitapçıklarını yayımlayan UNIX danışmanlık grubu tarafından 1992 yılının sonlarına doğru atıldı. S.u.S.E "Software- und System-Entwicklung" ("Software and system development") sözcüklerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş Almanca kökenli bir sözcüktür. Ayrıca bu ismin Alman bilgisayar kesiminin öncülerinden Konrad Zuse'ye ithafen konulduğu söylentileri de vardır. SLS/Slackware'ın İlk CD sürümü 1994 yılında S.u.S.E Linux 1.0 adıyla yayınlandı. 1996 yılında Florian La Roche'nin Jurix dağıtımıyla bütünleştirilip ilk kendine has S.u.S.E piyasaya sürüldü. S.u.S.E Linux 4.2 Daha sonraları, Red Hat Linux ile birçok yönden birleştirildi RPM paketleri kullanımı gibi

    Codecler en başta yüklü olarak gelmiyor. Bunun için internete bağlayıp repolarını eklemeniz gerekiyor. Codecleri yüklemediğiniz taktirde videolarınız ve müzik dosyalarınız açılmayabilir.

    "S.u.S.E." adı Ekim 1998'de "SUSE" olarak kısaltıldı.

    4 Kasım 2003, Novell SuSE'İ aldığını açıkladı. Alım işlemi 2004 yılı Ocak ayında sonuçlandırıldı ve Novell'ın alımından sonra işletmenin adı SUSE Linux olarak değişirildi.

    SUSE'de YaST2 adlı yükleme ve yönetme programı; sabit disk bölümleme, sistem ayarları, RPM paket yöneticisi kullanımı, güncelleme, yerel ağ ayarları, kullanıcı yönetimi ve fazlasını bütünleşik bir arayüzle gerçekleştirebilir.

    10.1 sürümünden itibaren Suse, Zen-Updater adlı ikinci bir yükleme programını da bünyesinde barındırmaktadır. Bu yazılım, ikinci bir yükleyici olarak kullanılabileceği gibi, Suse-updater yerine masaüstü güncelleme uyarılarını da verir.

    SUSE yükleme sırasında NTFS bölümleri yeniden boyutlandırıp kullanabilir. Bu sayede eski Windows 2000 veya Windows XP yüklemeleriyle beraber çalışabilir. SUSE birçok OEM masaüstü ve dizüstü bilgisayar ile gelen modemleri de destekler.

    Kullanıcı YaST2 ile KDE veya GNOME masaüstü ortamları, Window Maker veya Blackbox pencere yöneticileri arasında seçim yapabilir. SUSE; K3B, Amarok ses oynatıcı, Kaffeine video oynatıcı gibi çeşitli çoklu ortam yazılımlarıyla gelir. OpenOffice.org ve diğer yaygın dosya türlerini PDF gibi okuma ve yazmaya olanak sağlayan yazılımlar içerir

    Opensuse monolotik çekirdek yapısından oluşur.Monolitik çekirdek; tek dosyadan oluşan işletim sistemi çekirdeğidir. Modül kullanımına izin veren çekirdekler ise modüler çekirdek olarak adlandırılır.
    Çift çekirdekli işlemci yapımında da kullanılmaktadır. Tek parçalı çekirdek de denmektedir

    Opensuse Linux dağıtımı demiştik peki Linux nedir; Linux Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz (destek hariç) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU (Genel Kamu Lisansı) çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle duyurusu yapılan[1], Linux çekirdeğinden gelmektedir. Linux'un Unix ile herhangi bir kod ortaklığı bulunmamaktadır yani Linux'un kodları sıfırdan başlanılarak yazılmıştır.

    Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux çekirdeği; Sunucu bilgisayarlar, masaüstü-dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, akıllı telefonlar, yeni nesil TV'ler ve tabletler gibi hemen her platformda tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir. Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı bakımından ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da kullanılmaktadır.[2]

    Linux; işletim sistemi değildir, işletim sistemi çekirdeğidir

    Opensuse özgür bir yazılımdır Özgür yazılım , kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, sahipli yazılımdır .

    Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük, yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir, ekonomik boyutu ile değil. Özgür yazılımlar çoğunlukla ücretsiz olsalar da ücretsiz olmak zorunda değildirler. İngilizce sözlükler "free" kelimesi için yirmiye yakın anlam sıralar. Bunlardan sadece bir tanesi "bedava" iken geri kalanları özgürlük ve sınırlamaların olmaması kavramlarına atıfta bulunur.

    Opensuse ayrıca gpl özgür yazılım lisansı içerisindedir peki gpl nedir;
    Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
    Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
    Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
    Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü.
    Slackware nedir;1992 yılında Patrick Volkerding tarafından başlatılan Slackware Linux, hâlen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. İlk kararlı sürümü 1993 Temmuz'unda yayınlanmıştır.

    Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux'a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir. Diğer dağıtımlar geliştirmesi zor fakat kullanması kolay arayüzler sunarken, Slackware'de her şeyi konfigürasyon dosyalarına bizzat el atarak halletmeniz gerekir.

    Yüksek düzeyde kararlı ve güvenli bir yapısı vardır - sunucu olarak kullanmaya son derece uygundur.

    Deneyimli Linux yöneticileri onu, dağıtım üreticilerinin çeşitli yamaları ve eklentilerinin azlığından dolayı hatasız ve kararlı bulurlar.

    Yet Another Setup Tool.Bir kurulum yöneticisi daha SUSE Linux dağıtımlarında kullanılan bir işletim sistemi yapılandırma merkezidir. United Linux konsorsiyumunun da bir parçasıdır. 1996 yılının Mayıs ayında YaST'ı içeren ilk Suse Linux sürümü geliştirilmiştir. YaST'ın önemli bir özelliği hem metin tabanlı kullanıcı arayüzüne hem de grafik tabanlı kullanıcı arayüzüne (GUI) sahip oluşudur.

    Opensuse de kullanılan masaüstü ortamlar;
    KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır.
    Gnome ;GNU Projesi' nin bir parçası olarak Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ve geliştirme ortamıdır.

    Hakkında: SuSE'nin diğer dağıtımlar arasındaki en büyük farkı lisanslanma şekli, multimedya özellikleri ve YaST adındaki denetim masasıdır.Çoğu Linux dağıtımından farklı olarak GNU/GPL olmayan SuSE'de bunun sebebi olarak YaST denetim masası oluşturuyor.Sisteminizle ilgili her türlü ayarı ve düzenlemeyi YaST sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz.Kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan YaST'ın hem grafik hem de konsol ekranda kullanılabilir özelliği bulunmaktadır.Ve diğer birçok dağıtım kendi denetim masalarını YaST'a benzetmeye çalışıyorlar.Ne kadar başarılı oldukları konusu tartışılır.. Özellikle Avrupa ve Amerika'da büyük ilgi göre ve birçok kullanıcısı olan SuSE, kurumsal alanlarda tercih edilen ilk dağıtımlar arasında yer alıyor. Bundan kısa bir süre önce Novell şirketi tarafından satın alındı.Novell'in SusE'yi satın alması sonrasında YaST'ın GPL olucağına dair bir çok dedikodu çıkmasına rağmen söz konusu şirketten net bir açıklama gelmedi. SuSE, kolay kullanılabilir arayüzü ve bilgisayarınızla ilgili her türlü ayarı rahatca yapabileceğiniz YaST ile yeni kullanıcıların ilk tercihleri arasında alıyor.
    Artısı: Multimedya özelliklerine, görsel arayüze önem vermesi ve YaST denetim masasının kolay kullanılabilirliği kullanıcı için rahatlık sağlar.
    Eksisi: YaST ve Sax gibi bir kaç SuSE programının açık kaynak kodlu olmaması ve bu sebebden internette full sürümlerinin bulunmaması.

    Depolama, dosya sistemi ve network iyileştirmeleri sayesinde daha iyi bir genişleme altyapısı

    Web sunucuları gibi dağıtık işyükü temelli çalışan sistemlerde en iyi performans, genişleme ile yani paylaşımlı bir depolama alanını kullanan işlem birimlerinin networklere eklenmesiyle elde edilir. Servis Paketi 3 ile, düşük maliyetli sunucu donanımlarından faydalanabilir; yüksek elastikiyete ve yüksek erişilebilirlik performansına sahip bir altyapıyı veri merkezinizde, bulutta ya da her ikisinde birden kurabilirsiniz.

    Servis Paketi 3, genişleme çözümlerinizin bileşenleri arasında gelişmiş bir iletişimi sağlayan açık kaynak kodlu yüksek hızlı bağdaştırıcılar, protokoller ve adaptörleri destekliyor. Genişletilmiş sistemlerinizin en yüksek performansla çalışması için aşağıdaki modüller için sağlanan sürücüler güncellendi:

    8G/16G fiber kanal adaptörleri
    10G/40G Ethernet adaptörleri
    New iSCSI target (LIO) desteği
    Improved Fiber Channel over Ethernet (FCoE)
    Data Center Bridging (DCB)
    Open Fabrics Enterprise Distribution (OFED 1.5.4)

    Gelişmiş ince ayar seçenekleriyle güncellenen LVM desteği, paylaşımlı depolama alanlarını daha iyi optimize etme olanağı sunuyor. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.

    Servis Paketi 3, NFS için IPv6 desteğini genişletiyor. NFSv4 için IPv6 desteği, SUSE Linux Enterprise 11 Server Servis Paketi 2 ile birlikte sunulmuştu. Şimdi ise, Servis Paketi 3, NFSv3 için mevcut NFS varlığından yararlanmaya devam edip birlikte çalışabilirliği artıracak bir IPv6 desteği sunuyor.

    Servis Paketi 3, x86 (32 bit ve 64 bit), Itanium, POWER ve System z mimarileri için en güncel cluster yapılarını içeriyor. SUSE Linux Enterprise High Availability Extension 11 Servis Paketi 3 ise, IP yük dengeleme özelliği taşıyan web sunucuları gibi network servislerinin genişletilebilmesini destekliyor.

    İster genişletilebilir, ister yükseltilebilir bir altyapı kurmuş olun; görev kritik işyüklerini çalıştırdığınız sistemleriniz için sistemlerinizin ve verinizin güvenliğinden daha önemli bir şey yoktur. Servis Paketi 3, SUSE Linux Enterprise 11'in piyasaya sürülmesinden itibaren yayımlanan tüm güvenlik yamaları ve güncellemeleri ile uyumludur. Ek sertifikalar ve güvenlik iyileştirmeleriyle, Servis Paketi 3 şu anda mevcut en güvenli platformumuz

    Neden OpenSuSE?

    Packman ek deposu, her masaüstü OpenSuSE'ye lazım.
    OpenSuSE Build System (OBS) sayesinde her kullanıcı kolaylıkla kendi deposunu ve uygulamasını oluşturabiliyor.
    software.opensuse.org bu 3. parti ek depolarda da arama olanağı sunuyor.
    Click Install ile software.opensuse.org'dan bu uygulamalar web üzerinden tıklayarak uygulama kurulabiliyor.
    "Vendor Stickyness" ile çok sayıda deponun güncellemelerde kolay yönetimi.
    SuSE Studio ile web üzerinden kendi özel ISO'nuzu yapmanız mümkün.
    Her SuSE geliştiricisi, enterprise üründe yaptığı geliştirmeyi mutlaka OpenSuSE'ye de aktarıyor.
    Geniş ve güçlü gönüllü desteği
    Hem masaüstü hem server yazılımının oluşu diğer dağıtımlardan kendini ayıran balak bir noktası .
    Başka bir farkı ise diğer dağıtımlardan daha çok destek görmesi çoğu şirketlerin sponsor oluşu gibi avantajlara sahipdir.

    Bu dağıtımın diğer Linux dağıtımlarından farklı olarak, kurulum esnasında, kurmak istediğiniz masaüstü biçimini sormaktadır. Örneğin ben aynı DVD ile hem Gnome hem KDE hem de diğer (örneğin XFCE) masaüstü biçimlerini seçebilirdim.

    Pardus’ta pisi, Ubuntu’da apt-get ve Fedorada yum olarak bildiğimiz paket yöneticileri OpenSUSE’de zypper dir.

    SUSE Linux Enterprise High Availability Eklentisi OpenAIS'i desteklemektedir. OpenAIS, Service Availability Forum Application Interface Specification'ın Açık Kaynak Girişiminin onaylı uygulamasıdır. Küme içinde toplu mesajlaşma ve üyelikler için OpenAIS kullanır. OpenAIS sunucu ve depolama kümeleri için önde gelen standart tabanlı iletişim protokolüdür ve diğer altyapı yazılımları ile kolayca entegre edilebilir.

    LVM Nedir?
    LVM'yi açıklamak için öne sürebileceğim en benzer yapı SAN. Eğer daha önce sunucu ortamınızda SAN (Storage Area Network) kullandıysanız, onun tekil disk sürücülerini soyutlaştırma fikrine ve bu disk alanlarından sürücü olarak kullanılabilecek yığınlar oluşturma imkanı sağladığına aşinasınızdır. Disk sürücülerinizin ne kadar büyük olabileceği konusunda endişelenmek yerine, bir SAN tüm disk sürücülerinizi bir gövdenin içine koymanıza ve tekil istemcilerinizin kullanacağı disk alanlarını ayırırken hangisinin kaç tane fiziksel sürücü kullanacağını düşünmeden hareket edebilmenize olanak sağlar. LVM de bir nevi bunun gibidir, fakat bütün bir ağ yerine tekil sistemler içindir.
    Otomatik Olarak İmaj Formatlarıyla Oynayabiliyorsunuz. Temelinden Gelen Paket Dosyalarını Kurulum Sırasında Seçebilirsiniz
    Güzel ayrıntılar da var. Grub ekranı için bir gui var. Windows partition’larını otomatik olarak mount ediyor. Menü sistemi daha hoş ve kullanışlı.
    Kök veya Süper kullanıcı, Linux işletimsistemlerinde sistem yöneticisidir.-Standart kullanıcılar sadece “/home” dizinindekidosyalar üzerinde yetki ve izinlere sahiptir.
    YaST

    YaST SuSE Linux için kurulum ve yapılandırma aracıdır. Kullanımı kolay ve çekici ara yüzü ve kurulum sırasında ya da sonrasında sisteminizi hızlı olarak özelleştirme yeteneği ile oldukça popülerdir.

    YaST sizi SUSE Linux kurulumu konusunda yönlendirir. Kurulum bir kaç adımdan oluşur.

    YaST, sabitdisk, sistem, güvenlik ve ağ gibi geniş anlamda ayarları yapılandırmakta kullanılabilir. Bu, bölümlere ayrılmış tek bir pencereden yapılır. Örneğin, firewall'unuzu yapılandırmak için güvenlik bölümünü seçersiniz.

    Makinenizde YaST başlatmak için, menüden seçin ya da yast2 ile komut satırından çalıştırın. Çoğu YaST modülü yalnızca kök olarak çalıştırıldığında işe yarar.

    Makinanızda kurulu bir grafik arayüzünüz yoksa üzülmeyin. YaST'ı metin kipinde de kullanabilir ve aynı özellikleri yapılandırabilirsiniz.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.