Şimdi Ara

OPA2132 ve TL072 Cmoy

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
874
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar.

    Resimde yer alan OPA2132 kullanan devreyi PCB olarak çizdim ve TL072 kullandım. Beslemesi +/- V olduğundan dolayı resimde yer alan gerilim bölücüyü de kartın üstüne ekledim. Yaptım çalıştırdım ses alıyorum sıkıntı yok. Fakat 2 adet 9V pil elimde olmadığından dolayı 1 adet pil ile denedim ve ses yükseldikçe patlama , cızırdama oluşuyor. Acaba bu durum tek 9V pil kullanmamdan mı kaynaklanıyor ?

    Kulaklığım : Philps SHL3000


     OPA2132 ve TL072 Cmoy



    Not : TL072 tipindeki opamplar ile ilk defa çalıştım. Eğer cevaplarını aradığım sorulara da net cevaplar bulabilirsem baskı devreyi de sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

    Edit : Yalnızca besleme hattında yer alan 0.1uf kondansatörü eklemeyi unutmuşum çizim sırasında. Bu durum etkili olabilir mi yaşadığım sıkıntıda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ToygarVrli -- 18 Ağustos 2015; 3:54:19 >







  • RP1 - RP2'yi 10K ile değiştirin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overclock Makinesi -- 18 Ağustos 2015; 3:58:22 >
  • Üstad çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. Bahsi geçen değişimi gerçekleştirdiğim zaman 1 adet 9V yeterli olacak mı acaba ?

    Teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ToygarVrli

    Üstad çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. Bahsi geçen değişimi gerçekleştirdiğim zaman 1 adet 9V yeterli olacak mı acaba ?

    Teşekkür ederim.

    Yeterli olacaktır. Rica ederim.
  • Hocam peki sesin çok yükselmesinde oluşan bozulma kazanç ile mi yoksa kulaklığımın dandikliği ile mi alakalı ? :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ToygarVrli

    Hocam peki sesin çok yükselmesinde oluşan bozulma kazanç ile mi yoksa kulaklığımın dandikliği ile mi alakalı ? :)

    Devre tasarımından, besleme yetersizliğinden, kulaklıktan, yani her şeyden olabilir. :)
  • Anladım hocam sağolun. Peki benim gibi sürekli kulaklık amfisi peşinde koşan bir amatöre önerebileceğiniz bir devre var mı ? Denenmiş kendisini kanıtlamış..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amatör ile acemi arasındaki fark birinin bu işi para için yapmaması diğerinin de tecrübesiz olmasıdır. Siz amatör değil acemisiniz. Bu şu demek yapmaya çalıştığınız işte farklı parça kullanmaktan ve simetrik beslemeyi tek beslemeye düşürmekten dolayı yaşadığınız kalite kaybının ne olduğunun farkında değilsiniz.

    Öncelikle pil ile besleme şebekeden gelecek şebeke vınıltısı dahil tüm parazitlerden kurtulmak demek. Simetrik ve yüksek voltajlı besleme demek devrenin dinamik davranışını arttırır böylelikle frekans tepkisinin ve orijinal sesin reprödüksiyonunun mümkün olduğunca iyi olması demek, opa serisi demek düşük gürültü yüksek linearite demek.

    Siz piyasa malı eleman ve tek besleme ile bunlardan komple vazgeçmişsiniz. Bence simetrik ve düşük gürültülü eleman bulup bir daha deneyin başka devrelerde olabilir tabi ille bu şart değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Amatör ile acemi arasındaki fark birinin bu işi para için yapmaması diğerinin de tecrübesiz olmasıdır. Siz amatör değil acemisiniz. Bu şu demek yapmaya çalıştığınız işte farklı parça kullanmaktan ve simetrik beslemeyi tek beslemeye düşürmekten dolayı yaşadığınız kalite kaybının ne olduğunun farkında değilsiniz.

    Öncelikle pil ile besleme şebekeden gelecek şebeke vınıltısı dahil tüm parazitlerden kurtulmak demek. Simetrik ve yüksek voltajlı besleme demek devrenin dinamik davranışını arttırır böylelikle frekans tepkisinin ve orijinal sesin reprödüksiyonunun mümkün olduğunca iyi olması demek, opa serisi demek düşük gürültü yüksek linearite demek.

    Siz piyasa malı eleman ve tek besleme ile bunlardan komple vazgeçmişsiniz. Bence simetrik ve düşük gürültülü eleman bulup bir daha deneyin başka devrelerde olabilir tabi ille bu şart değil.

    Hocam tek beslemeden kastınız pil adedini 1'e düşürmemi mi kastediyorsunuz acaba ?

    Çünkü anladığım kadarı ile gerilim bölücü aslında simetrik olmayan pilden simetrik besleme almamız için var.

    OPA serisini ülkemizde bulamadığımdan dolayı TL072'yi kullandım aslına bakarsanız. Biraz mecburiyet diyelim.




  • Cmoy denenmiş ve kendini kanıtlamıştır. Gayet güzel ve basit bir amfidir.
    Amfinin en büyük sıkıntısı, dirençlerle oluşturulan simetrik besleme. Bu dirençler hem opamp'ın verebileceği akımı sınırlıyor, hem de boşuna pili bitiriyor.
    Zamanında opamp'ları tampon olarak kullanarak gerilim bölücü yapmıştım ama linkler uçmuş hep. Özetle şöyle bir devreydi:http://www.crazybutable.com/sites/default/files/project_documentation_images/ti_single_supply2.PNG

    Acemilik günlerimden kalma şöyle bir başlık var:http://techno-fi.net/forum/konu/diy-cmoy-ta%C5%9F%C4%B1nabilir-kulakl%C4%B1k-amfisi-%C4%B0ncelemesi.1140/

    TL072 de minimum simetrik 5V ile sağlıklı çalışan bir opamp. Siz en iyi ihtimalle simetrik 4.5V veriyorsunuz.




  • Gerçek simetrik besleme kullanın bu tip sahte beslemeler akımı sınırladığından cihazın/devrenin gerçek dinamiğini engeller. En azından NE5532 gibi düşük gürültülü hifi opamp kullanın. Besleme voltajı mümkün olduğunca yüksek ve gerçek simetrik olsun yani çift pil gibi yada sabit yerde ayrı bir simetrik beslemeli bol mikrofaradlı kondansatörle destekli (harici) güç kaynağı kullanın.


    Ek: Eğer gerçekten kaliteli bir devre yapmak istiyorsanız karbon direnç yerine metal film yada smd direnç kullanın. Karbon dirençlerdeki mikro arklar daha fazla olur ve beyaz gürültü (dip gürültüsü-hişşş sesi) kaynağıdır. Yazıda ne güzel anlatılmış en azından kısmen göz attığım kadarıyla temel bilgi verilmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 18 Ağustos 2015; 9:06:46 >
  • pea hocam linkler için teşekkür ederim. Fakat Şu anda yaşadığım en büyük problem ses yükselttiğim zaman (Bilgisayarımı kullanıyorum deneme amaçlı olarak) duyduğum sesler anlaşılmaz hale geliyor. Bu durum ile alakalı olarak Opamp kazancını hesaplayıp direnç değerleri ile oynadım şu an opamp gain 2'ye kadar düştüm fakat zannediyorum kulaklıklarım yüzünden gerçekten iyi bir verim almam mümkün olmayacak.
  • Sozuak Hocam cevaplarınız için müteşekkirim.

    http://www.tangentsoft.net/audio/cmoy/misc/cmoy-tangent-sch.pdf

    Buradaki şemayı referans alarak NE5532 için ekteki şemayı çizdim görüşünüz nedir acaba ? Uygun mudur ? Kontrol etmeniz mümkün mü ?

    İlk defa pil ile simetrik besleme konusunda bir uygulamam olacak bu yüzden teyit etmek amaçlı sormam gerekiyor

    2 adet 9V pili seri bağlayarak devrenin beslemesini sağlıyoruz doğru mu acaba ?

    Ek : dirençler konusundaki tavsiyelerinizi not aldım hocam.
     OPA2132 ve TL072 Cmoy



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ToygarVrli -- 18 Ağustos 2015; 9:16:22 >




  • Beslemede 2 adet 9 volt pili seri bağlayın, orta ucunu gnd yapıp artı ve eksileri verin yalnız görsel olarak led şart değil ise kaldırın yada 3mm gibi küçük bir led ile mümkün olan en yüksek öndirenç bağlayın ki fazla akım çekmesin. Kondansatörler kalsın (beslemedeki elkolar). İmkan varsa devreyi kurup girişi kısa devre yapıp çektiği akımı ölçün (kulaklık bağlı). Eğer deneme yapabilirseniz pil ömrü açısından 1-10 ohm arası tercihen tel sarımlı dirençlerle artı ve eksi besleme hatlarına seri bağlantı yapın bu bazı devrelerde çalışmayı hissedilir etkilemeden çekilen akımı sınırlar pil ömrü artabilir. Dirençlerden sonra da yine 100 er mikrofarad elko ekleyip böylelikle bir Pİ filtre devresi elde edersiniz. Tabi yeterli yer varsa kutuda yoksa şart değil. 5532 leri pille ekonomik çalışsınlar diye denemediğim için güç harcamaları konusunda bu yazdıklarıma gerek bile olmayabilir. Bir deneyin bakalım memnun kalacakmısınız. 5532 birçok üst seviye cihazda tercih edilmiş bir elemandır. Eski zamanlarda sık kullanırdım. Artık çalışma alanım değiştiği için pek deneme imkanım yok. Kulaklık yerine tüm vücüdumla sesi hissetmeyi tercih ediyorum :)

    Girişteki kondansatörlerin değerini de biraz arttırın 0.1 uf çok düşük gibi bassları yutar, 1uf kutupsuz, 10 uf elko yada bağlayacağınız sistemde çıkışlarda sıkıntı yaratmazsa direkt kuplaj kullanın hatta universal olsun derseniz bir anahtar vasıtası ile kondansatörü kısa devre edip gerektiğinde devre dışı bırakacağınız şekilde yapın. Kondansatör yükselteç devrelerinde sinyal yolunda mümkünse olmamalı. Girişe de 10 k civarı seri direnç koyun ki sinyal akımını gerekirse sınırlasın .


    Burada da bir başka örnek var.http://www.circuitdiagramworld.com/amplifier_circuit_diagram/Headphone_Amplifier_Produced_by_NE5532_17908.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 18 Ağustos 2015; 9:35:12 >




  • Hocam bağlamayı planladığım sistem ya laptopum ya da telefonum olur :) Önerileriniz ışığında sakin sakin ilerleyip çizimi devreyi sıfırdan kontrol edeceğim hocam. Çok teşekkürler tekrar.
  • 2 pil ile simetrik besleme kullanırken 2 pilin aynı olmasına özen gösterin. Özellikle gerilim seviyeleri aynı olsun.
    2 pil arasındaki gerilim farkı, opamp'ın çıkışında DC gerilime dönüşecektir. Bu durumda da kulaklığınıza DC gerilim gelir ve kulaklık yanabilir.
    Özellikle bir pilin şarjı diğerinden önce biterse bu durum oluşur.

    Şemanızda r8 ve r4 dirençlerine gerek yok. Ayrıca sozuak'ın dediği gibi C1 ve C2 kondansatörleriyle oluşturulan yüksek geçiren filtrenin kesim frekansı 15Hz olur. Bu da düşük frekanslı basları yutar. 1uF kullanırsanız daha iyi olur.

    Ekleme: JRC4556 NJM4556 opamp'ını bulabilirseniz öneririm. Karaköy'de vardı birkaç sene önce. Güçlü ve sorunsuz bir opamp'tır. Kaliteli kulaklık amfi devrelerinde sıkça kullanılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 18 Ağustos 2015; 9:50:08 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.