Şimdi Ara

on board 386 işlemci CNC

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eski sistemlerden anlayan arkadaşlara değişik bir sorum olacak

    bir cnc kesim makinası var içerisinde çok eski bir bilgisayar var. on board 386 işlemcivar, harddisk yok , 4 tane edo ram var. iki tane disket sürücü var, birinde sistem disketi (işlerim sistemi) diğerinde de kesim yapacağı resim yüklü. anakarttaki bütün slotlar ISA.

    neyse ben de eski bir bilgisayar vardı PIII işlemcili. anakartında iki tane ISA slot var. bunlara eski bilgisayarın makina ile bağlantı kurduğu iki kartı takıp kullanmayı düşündüm. disket den açılacak şekilde bios ayarını yapıp makinayı çalıştırdım. disketi okumaya başladı tam program çalışacakken ekran yamuldu parazit görüntüsü kaldı.

    acaba windows altında çalıştığı içinmi böyle oluyor ne yapabilirim ?

    sonra dos altında çalıştırmayı denedim, bellek yetersiz dedi (512 sd ram var) daha önce 8 mb edo ramda çalışıyordu bu nane. nerde sorun var çözemedim ?
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Hocam :):):):):):) Gülmemi Yalnış Anlama Bir tane Rot Balans Makinasında karşılaştım Aynı Sorun iLe aklıma geldi Ben Çözüm Bulamamıştım İlla ki bi bilen vardır Aklıma değişik değişik şeyler geliyor Ama hiçbiri olacağını sanmıyorum ( Mesela yazılı olan program sadece o pc de çalışıyor gibi :))) )
  • kardes bende cnc torna ve dik işlem programcısıyım. Yapmaya çalıştın yanlış bence cnc mak, monitörü 24v elektrik alır bildm sıkıntı bundan olabilirmi? Birde bilgsayardan çalısanıdamı var. Panosu yokmu. Kart falan nebilıyim
  • 17monitörü oturttum tepesine canavar gibi çalışıyor ondan yana sorun yok, tuşlar kontroller vs. herşey iki kart üzerinden yapılıyor onlarda ISA slot, takmak istediğim ankarttta 2 ISA slotu var, onlardada sorun yok sorun yazılımı çalıştırmakta. disketi okuyor, yazılım da çalışmaya başlıyor yüklüyor yüklüyor birden donuyor. disketteki programı harddiskten çalıştırmak mümkümü ? yani nasıl bir format atmalıyımki hdd bir fdd gibi açılsın ?
  • Disketin imajını alıp cdye yazsan çalışırmı acaba, veya flash diskte olabilir.
  • denerim. anakart arızalandı yazıcıoğlundan 386 işlemcili simm ramli board (1993 yazıyor üstünde) aldım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radical -- 7 Mart 2011; 16:00:42 >
  • arkadaşlar bu eski boardların üzerindeki bıos lar sökülüp takılıyor resimdeki gibi,

     on board 386 işlemci CNC


    şimdi ben makinanın orjinal bıosunu söküp yeni boarda taktım fakat board halen eski bios takılı gibi çalışıyor başka neyi değiştirmem lazım ?
  • O bioslar makine çalışır vaziyette iken bile sökülebiliyor olması lazım. Hatırladığım kadarıyla öyle..

    Yeni anakartta sistemi açın, DOS a düşün. Elinizde uygun bir bios flash programı bulunsun. ami bioslar için üretilmiş programlar var. Bunu diskete aktarın. Programı gerekli parametrelerle çalıştırıp diskete yada geçerli bir ortama mevcut biosu yedekleyin. Bin yada rom uzantısı olacaktır. Makineyi kapatmadan dikkatlice biosu sökün, hasarlı biosu takın. Aynı program ile az önce yedeklediğiniz biosu bu sefer gerekli parametrelerle bios çipine yazdırın.

    En son bunlarla uğraşmamın üzerinden 10 yıl yada fazla zaman geçti, yanlış yada eksik hatırlıyor olabilirim. Ama zannedersem böyleydi. Uygulayıp uygulamamak size kalmış.

    Edit: Bu arada tezgahın orjinal bios u bozuldu ve siz bir şekilde bunun aynısından buldunuz diye kabul ederek anlattım. Eğer bios lar farklı ise yada ben bir şeyi yanlış anladıysam aman dikkat. Belki orjinal bios sağlam kartta bir sıkıntı vardır ? Her şeyden emin olmadan denemeyin, yada tezgahtan umudunuzu kestiyseniz denemeleri yapın.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Hocam öncelikle yardımınız için teşekkürler.

    nerden başlasam bilemiyorum, Makinanın orjinal bordu bozuldu, bende başka bir 386 işlemcili board aldım taktık çalıştırdık board gayet düzgün çalışıyor fakat makinanın işletim sistemi olan disket düzgün açılmadı bunu başka bir anakarttada gözlemledim. sorun nedir diye araştırırken eski boarddaki biosun makinaya has özel bir bios olduğunu gördük. AMİ marka biosu söküp bu biosu taktık, sonra makinayı çalıştırdım ama yanı şekilde sistem yazılımı düzgün yüklenmedi. Bios ayarlarına girince yine ami bios yazdığını gördük herşey birebir aynıydı sanki ami bios hiç sökülüp yerine diğer bios takılmamıştı, işte orda kaldık. acaba çip haricinde başka bios ile ilintili aygıt varmıydı ? neden taktığımız çipi board kaale almamıştı ?
  • biosda floppy 3 mode support gibi bir seçenek var mı ? japonların kullandığı 1.2 mb lık bir standarttır. Disketler böyle ise belki o yüzden okumuyordur.
  • Yo biostan 1.44 flopy diye ayarladık a ve b sürücüsünü. olay tamamen biosta bitiyor bence çünkü yazılım biosa göre optimize edilmiş görünüyor. Bios piyasada satılmayan tezgahın üreticisinin kendi ürünleri için kullandığı özel bir bios. benim anlamadığım neden çipi değiştirmeme rağmen hala ami bios diye çalıştığı ? çip haricinde boardda bios düzeneği varmı ?
  • elinizdeki disketler 1.2 japon standartı olabilir diye söylemiştim. 1.44 olduğuna eminseniz ayarlar doğrudur. Anakart üzerinde o programın çalışması için gerekli dataların bulunduğu bir çipin olmasıda çok sıradışı bir şey değil.

    Şimdi 2 disket var bunların birinde OS diğerinde T.resimlere göre ayarlı programlar. OS olan disketi takmayınca ekranda çıkan hatayı hatırlıyormusunuz ? OS not found yada not bootable media gibisinden bir şeyler yazıyorsa anakartta o çip olmayabilir.

    hdd den program çalıştırmak içinse şunu deneyin.

    ama öncelikle program dos ta çalışıyormu ondan emin olmalıyız. Yani exe yada com uzantılı dosyaları varmı ve bunlardan hangisi programın çalışma dosyası.. Biliyorsak işimiz kolay ; hdd i dos a göre formatlamak lazım

    başka bir bilgisayarda (eski bir sistem olmalı win95-98 çalıştıran) DOS a göre diyelimki format d: /q /s ile formatı attık. yada elinizdeki sistemin disket sürücüsüne DOS başlangıç disketi takıp sistemi onunla açtık ve hdd i dos a göre formatladık. Hazır DOS çalıştıran bir hdd varsa sadece aşağıda yazanları yapsak yeterli

    c:\ altında disket klasörünü oluşturduk. Elinizdeki diskette yer alan bütün dosyaları bu klasöre kopyaladık. Daha sonra c:\ altına autoexec.bat altında bir dosya oluşturduk (bu dosya varsa varsa modifiye edeceğiz). Uzantıya dikkat txt filan olmasın, bu dosyanın içine program dosyasının tam yolunu yazmalıyız c:\disket\abc.exe gibi. Bunu yaparsak hdd den okumaya başladığı an program otomatik çalışır.

    Şu 512mb ramli makine de bellek hatasından kurtulmak içinse dosta memmaker yazıp enter layın. Soracağı şeyleri enter yapıp çıkın. Gerekli ayarlı yapması lazım, bir sonraki sistem açılışında işlerin düzeldiğini görürsünüz.

    Ne olup bittiğini göremeden uzaktan ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. Umarım halledersiniz. Fırsatım oldukça cvp vermeye çalışırım
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.