Şimdi Ara

Objektif Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Objektif veya Lens, fotoğraflanacak konuda oluşan görüntünün dijital makinemizin sensörüne yansımasını sağlayan mercekler topluluğudur. Gözde mercek ne ise fotoğraf makinesinde de objektif odur. Objektifin kalitesi fotoğrafın kalitesini dolayısıyla netliğini etkiler. Işığın geçirgenliğini ve fotoğrafın netliğini ayarlayan eleman "diyafram" da objektifin içinde bulunur. Bir objektifin kalitesini şu iki unsur belirler: odak uzaklığı ve objektif çapı. Odak uzaklığı büyüdükçe odak noktasına düşen ışık azalır. Objektif çapı büyüdükçe de objektife giren ışık artar.

    Peki odak uzaklığı nedir? Lensleri tanımlarken 10-22mm, 18-55mm, 75-300mm gibi ifadeler görürüz. Bu rakamlar objektifin odak uzaklığını ifade eder. Teknik olarak ifade etmek gerekirse; odak uzaklığı, objektif sonsuza odaklandığında, objektif içindeki mercek grubunun son merceğinin optik merkezi ile odak noktası arasındaki mesafenin mm cinsinden değeridir. Odak uzaklığı objektifimizin görüş açısıdır. Odak uzaklığı azaldıkça geniş açıda, arttıkça dar açıda yani zoom yapılmış fotoğraflar elde ederiz.

    Kompakt makinelerde objektif fotoğraf makinesine entegredir. Her ortamda ortalama çekimler yapabilmesi için bu makinelerdeki objektiflerde yüksek zoom değerleri (18x, 30x vb.) görebilirsiniz. Ancak DSLR makinelerde fotoğrafçılığın ayrı alanları için ihtiyaca yönelik ayrı lensler üretilir. Manzara fotoğrafçılığı için geniş açı lensleri ve vahşi doğa fotoğrafları için tele zoom lensler gibi. Mesela hemen hemen tüm fotoğrafçıların bu işe başlarken kullandığı 18-55mm lenslerin zoom faktörü sadece 3x dir (55/18 =3,05). Daha yüksek zoom oranına sahip olmak isteyenlerin zoom lense sahip olması gerekir.

    Yazının devamı: http://drfotograf.blogspot.com.tr/2015/12/objektif.html







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.