Şimdi Ara

NVİDİA mı AMD mi ? kendi tecrübelerimi paylaşıyorum..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
10.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar arkadaşlar.

    Daha önce bu forumda bolca tartışması olan NVİDİA-AMD çekişmesini kendi gözlemlerime dayanarak yorumlayıp sizinle paylaşmak istedim.

    İki firmanın ekran kartlarını uzunca zaman kullandım son nesil kartları da. Şu anki kartım NVİDİA GTX1070 bir önceki kartım ise AMD R9 390. Size kendi gözlemlediklerimi yazıyorum, iki markanın da avantaj ve dezavantajları var, yazacağım bir kaç konuyu daha önce kimse ele almadı, en azından ben bunların tartışıldığını konuşulduğunu hiç bi yerde görmedim.

    Öncelikle amdnin driverları şu an eskisine göre çok iyi, ancak uzunca bir zaman video kaydetmeye ve streaming olaylarına yönelik bir yazılım geliştiremediler. R9 3XX serileri kendi h.264 destekleri sayesinde 3. parti uygulamalar ile işlemciye yük bindirmeden direk video kaydı alabiliyorlardı. Nvidia da ise bu destek direk yazılımsal olarak sunulmuş ve driver ile beraber geliyor. Bence bu çok önemli bir şey. Shadow play yazılımı ile bu işleri başka bir yazılıma gerek kalmadan rahatlıkla yapabiliyoruz. Yayın ve video kaydı olaylarında gayet başarılı ve stabil.

    Amd son driverların da kendi yayın ve kayıt yazılımı olan Relive adında ki yazılımını da kullanıma sunmuş, ama henüz test etme fırsatım olmadı ne oldu ne etti bilmiyorum. bilenler paylaşırsa seviniriz.

    Shadow play de benim karşılaştığım bir dezavantaj var, o da ses ile görüntü arasındaki zaman uyuşmazlığı, 4-5 tane driver denedim hepsin de bu sorunu fark ettim ancak bu sorunu bazı arkadaşlar fark edememiş olabilir.

    Driver olarak şu an amdnin crimson driverı gerçekten muhteşem, hem kolay hem sorunsuz, ancak bazı eski nesil grafik kartlarında ve APU larda bu driver sorun çıkartabiliyor, bu sorunu bi kaç yerde okudum, son nesil grafik kartların da ise gayet stabil..

    Nvidia nın driver olarak Amd den geri kaldığını görüyorum, en azından Amdnin DX 12 ve Vulkan API lerinde ki performanslarını görünce bu alan da Amdnin öne geçtiği çok açık.

    NVİDİA da sürekli gelen driver güncellemeleri can sıkabiliyor. O kadar çok gereksiz güncelleme geliyor ki bazen insanın driverı silesi gelebiliyor. AMD de bu furyaya katılmış NVİDİA kadar olmasa da AMD cephesinde de driver güncelleme uyarısı gelebiliyor. Onun dışın da NVİDİA denetim masası hala windos xp den kalma bir arayüze sahip, kullanımı çok karmaşık, bazı kullanıcıların ayarları bozması çok kolay olabilir, yazılım sanki sürekli bug da kalacakmış havası veriyor, bir türlü ısınamadım ben bu yazılıma güvenemedim ayrıca sayfalar arasında geçerken donukluk takılma gibi durumlar olabiliyor..

    Bura da yazılımsal olarak gördüklerimi anlatmaya çalıştım arkadaşlar, Forum da uzun zaman önce AMD ekran kartlarının NVİDİA kartlara göre daha iyi renk tonu ve sıcaklık verdiği ile ilgili bir başlık açılmıştı, ve birçok kullanıcı bu konu da AMD nin daha iyi olduğu konusun da kendi yorumlarını konuya mesaj atmıştı.

    Bu eski konuyu bugün hortlatmak istemem ama durum hala aynı gibi gözüküyor, renk tonu, özellikle de kırmızı tonların doğal ve gerçekçiliği AMD kartlar da direk kendini belli ediyor NVİDİA kartlar da ise genel bir solukluk var ama bunun yanın da daha da parlak genel bir renk tonu var, Benim burda kendi seçimim ise AMD nin renk ve tonları olur. bu durumu belki 1000 den fazla gözlemledikten sonra bu kadar net söylüyorum. ( Geçmişte uzunca bir süre Oem sektörün de çalışan birisi olarak sürekli, monitör olsun ekran kartı olsun gözlemleyip test etme fırsatı buldum. )

    Amd ekran kartları bazı profesyonel yazılımlar da sorun çıkartabiliyor. örnek olarak çizim olsun video rendering olsun bu alan da NVİDİA nın driver desteği çok daha iyi.

    Profesyonel olarak çalışılacaksa işi riske atmamalı bir profesyonel gibi davranılmalı diye düşünüyorum. Benim burdaki tercihim NVİDİA olur. ama AMD nin de bu alanda ciddi çalışmalara başladığını biliyorum, zamanla bu alan da rekabetin oluşması çok iyi olacaktır.


    Gelelim oyun tecrübeme. Çok fazla oyun koleksiyonu olan bir insan değilim, ama oynadığım oyunlara epey zaman ayırmış oynamışımdır.

    Test ettiğim oyunlar genel olarak Battlefield 4, Battlefield 1, CS:GO, Shadow of mordor, GTA 5, DayZ vs.

    Öncelikle konunun başın da söylediğim, hiç bahsi açılmayan bir olaydan söz etmek istiyorum; İNPUT LAG.

    Evet arkadaşlar, NVİDİA kartlar grafik akıcılığı olarak çok daha iyiler öncelikle bunu söylemek istiyorum. Özellikle kendi desteklediği oyunlar da. Witcher 3' ü buna örnek gösterebilir.

    Sadece kendi destekledikleri değil yalnız genel olarak da bir akıcılık var. GTA 5, Dying Light, Fallout 4 gibi mesela.

    Ancak yıllardır CS oynayan birisi olarak söylüyorum, Bazı oyunlar da abartı bir kontrol gecikmesi, yani input lag dediğimiz olay var. Bunun nedeni de grafiğin uzunca bir filtre edilip akıcılık olayının arttırılması diye düşünüyorrum. (bu konu da çok fazla teknik bilgim yok bilgisi olanlar aydınlatırsa sevinirim.)

    Örnek en büyük farkı DayZ de yaşadım. bu oyun normalde NVİDİA optimizeli bir oyun. ancak R9 390 da input lag o kadar düşüktü ki en ufak bir maus hareketim anın da ekrana yansıyordu. mausun 1 ms olduğunu hissedebiliyordum. GTX 1070 de ise bu oyun da sanki mausum 5 ms gibi bir input lag var ama daha akıcımı evet daha akıcı, yine de bu oyun optimizesi berbat olduğundan biraz daha akıcı oluyor (oynayanlar bilir çernoya girince ekran da atlama zıplama bitmiyor )

    Kaldı ki ARMA 3 de de yine bir input lag var, bu iki oyun motorları birbirine çok yakın, tahminimce R9 390 olsa ARMA 3 de daha düşük input lag alırdım ama daha az akıcı oynardım, çünkü bu motor da NVİDİA da daha iyi çalışıyor..

    Yine oyun oynanabiliyor ancak farkı anlamanız içi şöyle söyliyim, sanki 1 ms 60 hz monitör ile 1ms 144 hz arasındaki gibi bir farka tekabül ediyor??? (tam örnek bu değil ama hız farkını ancak böyle anlatabilirim.)

    Yine arkadaşlar Battlefield 4 ve Battlefield 1 ve Counter strike gibi oyunlar da bunu çok net fark ettim. Aslın da yıllardır bunun farkındaydım. Sonra yabancı sitelerde incelemelerde araştırınca gördüm ki böyle bir fark gerçekten varmış. ancak bunu herkesin fark etmediğine de eminim. (bu konuyu açtıktan sonra çok fazla tribe giren görmemiz de makul )

    Bu farkı tecrübe etme imkanı olan arkadaşlar varsa onlar da deneyip anlayabilirler. Benim gibi 60 hz 5 ms İPS monitör den vazgeçemeyen (ki daha önce 144 hz 1ms kullandım) insanlar için input lag hayati bir önem taşıyor.

    144 hz 1 ms monitör de NVİDİA yada AMD input lag farkı ayırt etmek çok zor, ama 60 hz monitör de heleki TV gibi input lagı zaten kendisin de yüksek olan cihazlar da bu durum çok çok daha belli oluyor. Bu konu benim için önemli olduğundan ve daha önce bu konunun paylaşıldığını görmediğimden üstün de durmaya çalıştım.


    Benim kendi tecrübelerim bu şekil de arkadaşlar. söylediklerimi kesinlikle bir markaya duyulan sempati ile yazmadım arkadaşlar. kendi tecrübelerimi gözlemlerimi sizinle paylaşıyorum. lütfen yazdıklarımı bir bütün olarak ele alın ve bu şekil de iki marka hakkın da fikir sahibi olun. İki markayı da tecrübe edip kullanan arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.

    Teşekkürler, İyi günler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 23 Şubat 2017; 2:26:43 >







  • AMD'nin sürücü ayarlarının, işlemci ön çizim çağrısını 1 kare olarak tuttuğu uzun zamandır bilinen bir bilgi.
    NVİDİA mı AMD mi ? kendi tecrübelerimi paylaşıyorum..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 23 Şubat 2017; 4:57:52 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.