Şimdi Ara

Nvidia GT300: 512x işlem çekirdeği ve MIMD mimarisi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
12.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu güçteki bir işlemciden sadece oyunlardan tam performans almak çok yazık....
  • İşler yine karışıyor... ATi de 1.9 TFlop'luk işlem hacmi diyor.. Hadi hayırlısı...
  • Ufukta inanılmaz şeyler olabilir bu kart ve müjdelediği teknolojiyle. Olay sidik yarışı değil, cidden oyunların yapılışını değiştirebilecek tarzda bir teknoloji geliyor olabilir. Sevgili ATI fanboyları çıkıp bir dolaşıp açılın.



    Ben GTX 260'a sahip adam görünce kıskanmaya hazırken bu haber cidden heyecan yaratıyor. Fiyatını düşünemiyorum bile. PS4 ve X-BOX 72'de bu sefer ne tarz bir GPU kullanılacak o da ayrı bir merak konusu.
  • yakında nvidia shelby gt500çıakrsa hiç şaşırmam.ama süper olurrr heee.

    elkien sağlık haberin için.nvidia bu işi biliyor
  • Harika bir haber.. ATI'nin o dönem ne şekilde karşılık vereceğini merak ediyorum doğrusu.. Bu rekabet çok iyi bir şey.. Keşke bir kaç erkan kartı firması daha olsaydı..
  • Cok guzel seyler gerceklesiyor ve olacakta bu yazid an cikan sey bana gore bir tekelin devrilmesidir o da intel amd her ne kadar cpu uretmeye calissada maalesef uzerindeki sansizliklardan oturu athlon serisiden sonra deneb sersine kadar adam gibi bir sey cikarmamisti ortaya ancak simdi durumlar ciddi sekilde degisiyor bilgisayarin ana bilesenlerinden anlayan insan ne demek istedigimi anlayacaktir


    Lutfen sacma ve gereksiz yorumlari birakin yok nvidia sunu yapacak ati batacak soyle boyle olacak vs vs siz saniyormusunuz ki nvidia ati ile ugrasiyor ? Su anda nvidianin en buyuk derdi inteli devirmek bu firma bana gore intelin tekelini kirmak istiyor eger ki zamaninda yazilanlar dogru ise cidden nvidia bu projeye gpu 1 milyar dolar para harciyor yada harciyacaksa o zaman intele vs amd ye islemci satiminda cok buyuk bir darbe gelebilir cevirilerden okudugum kadari ile de sunu soyle bu gpu nun yapilisi amaclarindan en onemlisi cudayi hayata gecirmektir burasi nvidia icin biraz sIKIntili olabilir cunku firmalarinda farkli yazilim kodlarina gecmesi gerekmektedir ki nvidia da firmalari yanina cekebilsin bunun icin 1 milyar dolar yeterlimidir orasi tartisilabilir

    Cuda getirdigi yenilik ile cidden buyuk seyler vadediyor gozukuyor simdilik daha tam meyvelerini vermeyen bir sey ancak bu teknoloji cidden bir devrim niteliginde olabilir bundan heralde 6-7 ay oncesine kadar jen sung jan amcanin bir sozu vardi islemcilere o kadar para vermeyin ekran kartina para verin cunku ilerinin teknolojisi ekran karti olacaktir diye simdi de cuda ile sanirim nvidia islemci ureticilerine ozelliklede intele buyuk bir darbe vuracak gibi eger ki bu gerceklesirse ki ins olur o zaman bir dev daha yara alir hemde inanilmaz bir derecede buyuk yara

    Amd bir sekilde kendini kurtarabilir o da fusion ile onun atiyi almasindaki en buyuk sebeplerden bir kendi grafik yonga ve koprulerini uretip standart bir platform olusturmakti yani bk dragon spider vs gibi fusion da amd icin bir cikis kapisi olabilir bu noktada cunku o da gpu ve cpu yu islemler icin birlestiren yeni bir platform cikaracak tabiki bundada destekciler onemli


    Atinin iflas edecegini yada is yapamaz halde olacagini dusunen arkadaslar lutfen sunu goz onunde bulundurun kagit uzerinde ati herZaman nvidiadan guclu ve yenilikci olmustur teknolojik bakimdanda o sekildedir lakin sponsorluk nvidiayi herZaman bir numara yapmistir unutmayin ati istese dev bir kart cikartir ve butun kartlari siler yapamaz mi yapar ancak adamlat suruMden kazanmak istiyorlar en guclusunu ben yapayim diye degil pahaliya paradi olan talep eder parasi olmayan talep etmez ati bunu cok iyi anlamis durumda ve onun iciN ona gore yolunda gidiyor

    Lutfen birakin yok su batar bu is yapamz dedigi cocuk isi degil bunlar bu iki firma su anda dunyanin en buyuk iki gpu firmasi ati belini yavas yavas duzeltmeye basliyor yani yarisa geri dondu onun iciN o kadar goreceli konusmayin fusion platformu gerceklesirse o zaman nvidianin cudasinada getek kalmayacak cunku ondan daha verimli bir Platform ortaya cikar cpugpu iki si bir islem icin calisacak

    Neyse fazla yazfim hepinize iyi gunler




  • İyi de CPU ve GPU'nun birlikte bulunduğu işlemcilerde termal tasarım vb. endişelerden ötürü giriş veya -en iyi ihtimalle- orta seviye bir GPU kullanabilirsiniz. Toplam işlem gücü de GT300 gibi bir canavarın yanında tahminimce komik kalacaktır. Diğer yandan birden fazla GT300'den oluşan bir sistem kullanarak birkaç bin dolara nurtopu gibi bir süperbilgisayara sahip olabilirsiniz.
  • GPU'nun özellikleri çok etkileyici görünüyor.

    Ama performansın GPU sattırmadığını, Sadece fanatiklerinin egolarını tatmin ettiğini GT200 den iyice öğrenmiştir nvidia...



    Eğer bu GPU yine "LiL Dragon"da 2-3 kat felan büyük olacaksa hiç olmasa idi daha iyiydi.



    Not: LiL Dragon : 208mm2...
  • Sevgili arkadaşlar,

    Yorumlarınızı okurken yazasım geldi kusuruma bakmayın ama ,yukarıda tonlarca terminoloji vb. var Maşallah hepsini de sanki gunluk dil kullanıyor gibi kullanıyorsunuz ,
    1-Bunun için kursa mı gittiniz (yabancı dil kursu)
    2-Hangi arada derede ögrendiniz?
    3-Ah Ah bizlerden (sizlerin arasından )birileri gitse çalışsa o firmalarda ne güzel olur..2 nesil sonra memlekete teknolojı transferı yapar..

    Hepinize saygı ve sevgılerımle kıymetlı arkadaslar.

    Konuya dönecek olursak ,sizlerin acıklamaları sayesınde bır kac sey anlamıs bulunmaktayım.
    Ancak bu yenı platform sanırım önce sanayiye hitap edebilir , inşaat,makine,sağlık sektörleri ,ilaç ,silah sektörleri için...Zira ev kullanıcıları için uçuk bir fiyata sahip olacakmış gibi görünmekte (1-2 bin dolarlık fiyatıyla..) ,ati 4890 veya nvidia g260 kartından birine sahip olmayı şanslı olmak olarak addeden ben ,bu yeni kart için hayal gucum dahii yetmıyor,bırakın satın almayı,lakin bu kartı ev kullanıcıları için pazara cıktıgını dusunelım ,ne yapabılırız kı genel olarak ?oyun!
    bilmem sizler ne dersiniz ancak Donanım Haber yetkılısı okursa sunu derhal SOYLEMEK ISTERIM.
    DONANIM HABER EDITORLERI,
    Abiler lutfen acılen sitenıze bir teknolojı sozlugu gıbı bırsey koysanız sızce daha ıyı olmaz mıydı? Teraflop nedir ?(google dan aradım cevap daha akla zarar ,zottırıkin kontirik hesaplama şeysi .... gibi anlamadım)
    Cuda nasıl bir olgudur? gibi...Çünkü neden bilir misiniz DH editorlerı,bu site sayesınde bir kultur olustu tartısılıp gıdıyor, "idiots guide to computer terminology and related engineering terms..." tadında bir şeyden bahsedıyorum.
    herkese iyi çalışmalar dilerim...




  • her zaman demisimdir ati yazılım ve ar ge departmanına DH'den gencleri alsın bak ati kopar gider :D:D:D:D



    nvidia ya gerek yok reklamlar satması icin fazlasıyla yetior zaten :D

    adamlar 5 yılda bir radikal degisiklige gidior
  • @sendemail

    Terminolojik kelimeleri zamanla öğreniyorsun. Mesela 29 yaşındayım. 10 15 senedir bilgisayarın içerisinde olan birisi olarak zaten eskiden gelen ve geçen gün veya hafta veya ay birkaç tane daha özellik [ terminolojik kelime ] öğrene öğrene bu günlere geliyorsun. Yani tamamen zaman ve tecrübe en azından benim için...

    Biz birbirimizi yemekten, mahalle karıları gibi birbirimize laf sokmaktan kolay kolay gelişime açık olamayacağız gibi düşünüyorum. Mesela Ar-ge sinde 3.700 kişi çalıştıran Nvidia nın mühendislerine dakikada salak, Atı nin mühendislerine anında geri zekalı damgası vurulabilecek tarzda açıklamalar yapıyoruz.

    Mesela ekran kartına fan tasarımı...
    - O fan o kartı soğutmaz...
    - Yahu sıcak havayı bilmem ne yapması gerekmiyor mu...

    gibi söylemler....

    Nvidia nın amacı zaten çok uzun zamandır CPU ile savaşmak.

    Şimdi Cuda aslında ayrı bir süper bilgisayar olarak düşünebiliriz. Şimdi Süer Bilgisayar denince [ büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir ] birden fazla belki onlarca belki yüzlerce işlemcinin bir arada kullanılarak çalıştırılan bir bilgisayar olarak düşünün.

    Mesela Bankaların kullandığı ortak kişisel bilgilerin tutulduğu bir bilgisayar düşünün. Türkiye' de onlarca değişik banka var ve topladığınızda [ rakamı sallıyorum ] 20.000 banka şubesi var diyelim. Bu şubelerden anlık 2 şer sorgu göndersen diyelim ki anlık 40.000 sorgu yapar.

    Basit manada bildiğimiz bir bilgisayarın Database de sorgulama yapması, sonuşları bulması, istemciye göndermesi, bu database i ayakta tutması ve makinenin çalışır vaziyette kalmasını sağlamak ciddi bir güce ihtiyaç duyacaktır.

    Bu işlemi diyelim ki 100 tane Xeon işlemci alıp yapabiliriz.

    Nvidia derki;

    Benim Tesla kartlarım var. bunlardan alıp bir düzenek kurarak ve Cuda for C dilini kullanrak bu işi daha ucuza mal edebilirsin çünkü, [ rakamları yine atıyorum ] 100 tane Xeon işlemcinin hesaplama gücünü ben 15 tane Tesla kart ile yapabiliyorum. Ayrıca işletme maliyetlerini de azaltabilirsin. Çünkü 100 işlemciyi besleyeceğine [ 100 wattan hesaplasak kabaca 100x100 = 10.000 watt elektirik tükeceğine 15x200 = 3.000 watt elektrik harcayacaksın.

    Nvidia nın iddası bu. Ki CUDA dediğimiz platform hayli güçlü bir hesaplama - algoritma vb konularda iddialı olan bir platform.



    Bu tabloda da Nvidia nın sektörel kullanımlarda CUDA ve CPU ların arasındaki performans farklarından bahsediyor.




    Bu durumda mevcut GPU aslında son revizyon GPU su GT200b ve hesaplama gücü yani TeraFlop değerleri aslında hali hazırda ATI nin RV770 veya Rv770 in revizyonlarından daha düşük.

    GPU kart üzerinde asıl işi yapan birimdir. Ama sadece tek başına platformlara uygun değildir. GPU alınıp uygun pcb ( Ekran kartını oluşturan plastik blok parça diyelim ) üzerinde farklı olarak değerlendirilebilir. Kimi grafik işlemeye daha yatkın kimi hesaplamaya daha yatkın gimi modellemeye daha yatkın hale getirilir.

    Bunların sonucunda da QuardroFX [ Workstation - Tasarım modelleme ] Geforce [ Oyun ] ve Tesla [ Hesaplama ] serileri vardır. GT300 yeni yetenekleri ile bu serideki yeni temsilcileri üzerinde kullanılacak.

    Ev kullanıcısına nasıl yansıyacak ?

    Geforce serisi oyun oynamak üzerine yapıldıysa da mesela Video Hızlandırma ve Fizik gibi bazı teknolojiler [ yazılım destekleri ] ile hayatımıza girmiş durumda bile. Nvidia nın hesaplamada benim GPU um daha iyi işlem yapıyor söylemi tamamen farklı bir sektör olduğu ve son kullanıcıları fazla ilgilendirmediği için fazla buraya dalmasakta, son kullanıcılar için de özellikle oyunlarda şunu diyor.

    Şimdi oyunun bir grafik motoru vardır. Ve gelişmiş oyunlar liner dediğimiz bir yapıya sahip değildir. bundan kastım harita da ilerlerken hareketli nesnelerin her zaman aynı yerde olmadığı ve aynı şekilde hareket etmediğidir. [ Yapay Zeka kısaltması AI - insanın zekası da IQ olarak geçer mesela ]

    Hareketli nesnelerin veya etkileşimlerin [ mesela bir büyü efekti - diyelim etrafta yapraklar ve yaptığınız büyü bir rüzgar etkisi oluşturuyor, yaprakların havada uçuşması gibi ( Örnek Sacred 2 oyunu ) ] sonucunda olabilecek olaylar CPU tarafından hesaplanırken, CPU nun hem hesaplama gücünün yetersizliği hem de yeteneklerinin GPU ya oranla kısıtlı kalmasından dolayı Nvidia ben bu işi nvidia physx desteği ile GPU ma yaptırabiliyorum diyor. Tabi bunun için yine oyunun kodlamasının da buna destek vermesi gerekiyor.

    Kopan fırtına aslında bu. Yani işlemci üreticileri ile Nvidia arasındaki asıl gerginliğin sebebi sen yapıcam ben yapıcam kavgası. Tabi hangisi yaparsa o daha çok pazar payına sahip olacak ve daha çok kazanacak doğal olarak.

    işte bunları daha kolay başarabilmek için daha güçlü bir GPU ya ihtiyaç var. 40 nm üretim süreci de aynı alana daha fazla transistör ekleyebilme veya daha az güç tüketimi ile beraber daha fazla işlem gücü sağlayabiliyor diyebiliriz teorik olarak.

    bunun yanında Microsoft Seven ile beraber gelecek Direct X 11 desteği gibi yenilikler, rakip ATI nin daha yeni ve iyi bir kart çıkartmasına verilecek olan cevap, yeni teknolojilerin entegresyonu, işlemci grafig yongası savaşı, daha fazla güç üretmek bize nasıl dönecek, maliyetleri düşecek mi artacak mı veya bu iş tutacak mı yı tartışmaya çalışıyoruz.




  • yazılanlar göre nvıdıa çok sağlam geliyor.ikinci el 4870x2 2gb buldum 550ytl ye.acaba bunu mu beklesem yoksa 4870x2 yi mi alsam
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Big.Daddy

    gt300 serisinden beklentim büyük...g80 serisi gibi radikal gpu'ya sahip olursa ve aşşağıdaki rakamlar doğruluğa kavuşursa diyorum sadece
    Core or GPU Name : GT300
    Manufacturing Process : 40-nm
    Die Area : 576 sq.mm
    Memory Controller : 512 bit GDDR5
    Memory : 2GB GDDR5
    No. Of Stream Processors : 480
    No. Of Grating Operation Units : 64
    Memory Bandwidth : 216 GBps
    Core Clock : 830MHz
    Shader Clock : 2075 MHz
    Memory Clock : 3360MHz (effective)
    Pixel Fill Rate : 36.3G pixels/s
    Texture Fill Rate : 84.4Gpixels/s
    Platforms Supported : DirectX 11



    Eğer özellikleri bu ise bu kart'ı geçecek baba yiğit kolay kolay gelmez bu aleme




  • quote:

    Orjinalden alıntı: BLADE66

    ATI ( çok çalışmam gerek anne çok .... )
    250 büyüktür > 4850
    260 büyüktür > 4870
    275 büyüktür > 4890
    285 büyüktür > 4850 x2
    295 büyüktür > 4870 x2 den
    ATI yukarıdaki paragrafta ne yapmalı?
    a) YOLDAN ÇEKİLMELİ BU İŞLERİ BIRAKMALI
    b) BEYAZ BAYRAĞI ÇEKMELİ
    c) çok çalışmalı
    d) hiçbirşey:ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK


    CEVAP : D şıkkı

    at gozlugu ile bakmak nasıl acaba




  • @Engin25



    O kart 576mm2 die ile çıkarsa Nvidia gene bol bol avucunu yalayacak, Nvidia fanları da en yüksek performanslı kart yine Nvidia diye egolarını tatmin edecektir. Çünki RV870'in Die'si 208mm2. Yani arada neredeyse 3 kata yakın maliyet farkı olacak demektir. E doğal olarak bu fark performansa aynı şekilde yansımaz ise olacak olan şudur. Nvidia normalde 700-750$ dan piyasaya sürmeyi düşündüğü bu kartları HD5870 e göre yeniden fiyatlandırmak zorunda kalacak. Hatırlarsanız GTX280 ilk çıktığında 699$ dan piyasaya girmiş ve HD4870 in başarısı karşısında çok kısa bir sürede fiyatını 399$ seviyesine indirmek zorunda kalmıştı. Özetle burada önemli olan en üst seviye kartlarda bile performans değil F/P dir...
  • Herkez peşin peşin konuşmuş çok iyi mükemmel diye ya bi durun
  • @ X Files ,

    Dostum açıklaman için sağol ilaç gibi geldi, şimdi ortalıkta dönen olaylar daha anlamlı geldi ve kıyamet neden kopuyor tasavvur edebiliyorum.Dostum nezaket gösterip cevap yazmışsın çok sağol!!!!!!
  • X Files'a teşekkür ediyoruz :) Okudum ve son zamanlarda sürekli anlatmaya çalıştığın şeyi bir kez daha gözden geçirmiş oldum. Bu sefer ek bilgiler de vardı. Zevkli oldu. GPU'nun CPU'ya üstün geleceğinden artık en ufak şüphem kalmadı zaten. Sen de o haberi okumuş muydun bilmiyorum ama nVidia'nın PMP kategorisindeki aletlerinden birini tanıtıyordu haber. SoC-CoC yani tek çipte tüm sistem/bilgisayar tarzında bir aletti. iPod Touch büyüklüğündeki bir aletten inanılmaz görüntüler ve performans alınmıştı. Hatta Quake 3 Arena oynanabiliyordu ve bu bile tek başına etkileyiciydi. Modüler teknolojinin çağ atlayışına şahit oluyoruz
  • Ya neyin kavgasını yapıyorsunuz ATI de bu karta karşılık bi kart yapıcak sonuçta , millet ATI batsın 8600gt i 1000 $ a alalım der gibi yorum yapıyorlar ne güzel işte 2 firmada rekabet arasında olsun
  • exerion, KIZMA birgün ATI de birşeyler yapar :D
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.