Şimdi Ara

Nem alma cihazı yapabilir miyiz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstanbul gibi bir yerde yaşayanlar bilir oturduğunuz yerden terlersiniz. Havadaki nemi alıp bir hazneye dolduracak bir alet yapabilir miyiz ? Satılıyor ama biraz tuzlu fiyatları 2-3 bin gibi..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Tabi ki.
    soğuk bir yüzey bulunursa ortama göre, havadaki nem bu yüzeyde yoğuşur. Homemade tarzı neler yapılabilir düşünmek gerek. Soğuk yüzey için soğutma lazım ki, masraflı iş. Aslında hem ortamı soğutup hem de nem alınmış olur ki klimalar zaten bu işi de üstleniyor.

    desikant isimli nem tutucu malzemeler var. Nemi tutar ve ısıtıldığında bırakırlar.

    Basınç yükseltildiğinde de yoğuşma olur. Küçük bir hacmde kompresör gibi sıkıştırıp nem yoğuşturulup kazan dibinden akıtılarak, hava tekrar ortama verilebilir ama pek uygun değil, sessiz kompresör lazım ve masraflı.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam internette direk bilgisayar fanını , delik açılan bir plastik kaba bağlayıp fanın dıştaki nemi çekmesini sağlayan basit bir nem toplayıcı yapanlar vardı. Daha iyi bir güç kaynağı ile daha güçlü bir nem toplayıcı yapmak mümkün gibi bence, ha profesyonel cihazlar gibi olmaz orası öyle ama en azından idare eder bir alet yapılabilir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fan nem alıcı maddeye mi üflüyor??? Nem alıyorsa aldığı nemi atması da gerekir...
    Basit karmaşık çokça sistem üretilebilir, konuşabiliriz.
  • bunun için cihaza gerek yok. tuz tabletleri, bu işi çok iyi görüyor.
  • Klimanız varsa zaten nem alma modları var, ana parçalar aynı zaten. 500 - 600 tl bandındaki mobil portatif adlı klimalar iş görür, elbet oda büyüklüğü etkendir. Buyrun kendin yap projeleri de var, seç - beğen - izle

    https://www.youtube.com/results?search_query=dehumidifier+how+it+works



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mavi-kaplan -- 24 Ağustos 2020; 19:9:39 >
  • O zaman peltier ile belki
    yapılabilir. Örneğin 2 peltieri bir tane yüzey alanı kıvrımlarla genişletilmiş bir tarafı düz olan tercihen bakır parçanın düz tarafına soğuk kısmı gelecek şekilde takılır ve çalıştırılır bu şekild belki olabilir. Tabi sistemde bir de suyun dolması için bakır parçanın kıvrımlı kısmının altına hazne koymak lazım. Bir de peltier den verim almak için sıcak tarfının soğutulması lazım. Bilmiyorum nasıl olur bir denemek lazım.
  • Nemi almak için ya kuru bir madde kullanacaksınız yada soğuk bir yüzey. Tabi havayı iyice ısıtıp nem taşıyamaz hale getirmek gibi bir yol da var ama insan vücudu buna dayanmaz.

    İlk yöntem için tuz kullanmak en iyisi. Hem iyi bir nem emici hem de ucuz. Alçı, kireç gibi malzemeler de iyi nem çeker ama bu proje için pek kullanışlı değil. Yine sıklıkla kullanılan bir kimyasal olan silika jel var. Hani şu aletlerin kutusundan çıkan beyaz kağıt poşetin içindeki kimyasal. Bu maddelerden birini yeterli miktarda odaya yerleştirirseniz nemi emecektir. Hatta üzerine bir fan hava üflerse işlem çok daha kısa sürer

    İkinci yöntem soğuk yüzey kullanmak. Bu yapmak biraz daha zor olsa da daha sürdürülebilir bir yol. Zaten klima bunu yapıyor. En iyi yol da bu. Peltier çok verimsiz bir alet olduğundan iş. görmez. Yeterli kapasitede olması için birkaç kilowatt gücünde peltier gerekir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • zwanzig kullanıcısına yanıt

    Havayı ısıttığımızda daha çok nem taşır. Isınan havada nem baskısı azalsa da bahsettiğin gibi hararet artmış olur.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Haklısınız düzeltiyorum. Havayı soğuttukça nem taşıma kapasitesi azalır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.