Şimdi Ara

Motor Seçim Konusunda Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhabalar sağlıklı günler dilerim.


    El sanatları konusunda hobi edinmeyi sevdiğimden dolayı bir çok hobi edindim. Bunun en sonuncusu ise seramik oldu.

    Özel olarak gittiğim bir kursta seramik tornası gördüm. Ve bir tane almak istedim. Ancak ülke şartları ve dolardan dolayı, 20 bin tl'lerden bahsedilen fiyatları üzülerek gördüm. Mesleğim gereği (bilgisayar mühendisiyim) bunun elektro-mekanik olarak çok karışık olmadığını düşünüyorum. Ve yapabileceğimi düşünüyorum.


    Temel olarak bir motor, motor hızı için (tahminim içinde dimmer olan) bir pedal, ve saat yönü/tersi yönde dönmesini sağlama için bir switch mevcut. Geri kalan kısmı ise ayakları ve üst kısmı ki çok kolay çözülebilecek işler.


    Ancak, AC motor özellikleri bu aşamada önem arz ediyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli özellik Tork.

    Çünkü diskin üzerine belirli bir miktarda çamur konulduktan sonra, üzerine de bir miktar kuvvet uyguluyoruz.

    Yani bana, ~300 RPM dönüş hızı yeterli ancak 0,5 HP tork lazım. Dönüş hızı kasnak, zincir gibi çarklı sistemlerle ayarlanabilir ancak tork için motorun gerekli özelliklere sahip olması gerekiyor.

    Bununla ilgili yaptığım araştırmalarda, redüktörlü motorlara, fırçalı motorlara, DC motorlar gibi birçok çeşit motor inceledim.

    Günün sonunda, dikiş makinası motoru yada koşu bandı motoru olabileceğini düşündüm. Ancak bir motor satın alıp sonrada 'bu olmazmış yeni motor almam lazım' demek istemiyorum. Ayrıca bu motorun kısmen sessiz de çalışması gerekiyor. (Fırçalı motor sanırım daha sesli çalışıyormuş)

    Özet olarak bana ~300 RPM 0,5-1 HP gücünde, tercihem AC bir motor lazım. Hangi motoru kullanmam en uygun olur nasıl temin edilir. Pedal için nasıl bir sistem kurmalıyım. Yön ayarlamasını nasıl yapacağım gibi sorularım var.

    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Herkese sağlıklı günler dilerim.


    Bu arada piyasada kullanılan shimpo marka tornanın motor özelliklerini ve adresini koyuyorum.

    https://www.refsan.com.tr/shimpo-rk55vl



    MODEL: RK – 55

    MOTOR ÇIKIŞI: 1/4 HP, 100W

    MOTOR GİRİŞİ: 220V

    TAHRİK SİSTEMİ: Kayış Tahrik, otomatik gerdirme sistemi

    HIZ KONTROLÜ: Uzaktan Ayak Pedalı sabit kablo 1,8 Metre

    TURNET HIZI : 0 – 250rpm

    TURNET YÖNÜ: Saat Yönünde/Saatin Tersine Anahtarı ters çevrilebilir

    MERKEZLEME KAPASİTESİ: 12kg

    TURNET: 30cm alaşımlı döküm

    BOYUT: 78x63x58 cm

    AĞIRLIK: 40 Kg

    Koli Ebatı : 73*63*58 cm. 89 ds








  • BU konu vardı, detaylı konuştuk . o konuyu bulup yazarsanız makbule geçer.


    Torku da arttırısınız motor devrini döner kısımda düşürürken. Zincir felan düşünmeyin, ince uygun bir kayış düşünün. Dikiş makinası motoru biraz ufak gibi ama düşünülebilir. İkinci el bulunur.


    Bu tip projelerde masrafı azaltmak için ahşap ekipman kullanılabiliyor. Mesela tabla, kasnak ahşaptan bazen derme çatma bazen özel yaptırılabiliyor bazen de çeşitli alicengiz yöntemleriyle idare eder bir sistem çıkabiliyor ortaya. Plastik ve alüminyum size lazım ekipmanları çok amaçlı projeler için muhakkak satan bi yerler vardır. Mesela kasnak, kayış vb.


    Dikiş makinası motoru ve dikiş makinası ayak pedallı kasnaklı olanların ip gibi olan kayışı düşünülebilir ama bayaa zayıf kalabilir. Matkap varsa elinizde idareten kullanabilirsiniz.


    Hız ayarı için pedalı erteleyebilirsiniz. Bir potansiyometre ile ayar yapabilirsiniz. fırçalı motorda yön değiştirmek için 4 kablo bağlantı değiştirmesi gerekli. Fırça ve stator bağlantıları.





  • Kusura bakmayın aramıştım ama gözden kaçmış sanırım. Eğer siz eklerseniz çok memnun olurum.


    Zincir faraza bir örnek. Bu hususta kayış hem kullanım bakımında hem ses bakımından daha avantajlı. Dikiş makinesi anladığım kadarıyla tork konusunda tam olarak ihtiyacı karşılamıyor maalesef.

    Matkapta aynı şekilde 1000 RPM kadar dönüş hızı sağlayabiliyor ama tork yönünden çok zayıf. Seramik tornasına, kullanım şekli ve işi gereği, bir ağırlık yüklemesi yaptığımızda yavaşlamaması gerekiyor.


    Dediğiniz gibi diğer parçalar ahşah olabilir. Bu hem maaliyeti düşürür, hem de olası değişiklikleri daha kolay yapmayı sağlar.


    Potansiyometre içeren hazır dimmer devreleri satılıyor. Belki bir yay sistemi ile pedala entegre edilebilir.


    Bilgiler için teşekkür ederim.

  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    https://forum.donanimhaber.com/seramik-tornasi-icin-motor-onerisi--146456716 bu konu çıktı ama başka bi konu vardı detaylı, bulmak lazım.


    Matkap neden karşılamasın ihtiyacı? Torku abartmayın dönecek sadece. Matkapların daha büyük ve daha da büyükleri var ama en basiti işinizi çözer. hem de devir ayarı da yön ayarı da tetiğiyle elinizin alrtında hazır olur. Matkap tetiği içinde dimmer olur, potansiyometre ile çalışır. BU potansiyometre yerine dışarıdan bir pot. bağlayabilirsiniz.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Ben sanırım tork olayını tam anlayamadım yada anlatamadım. Bahsettiğim şeye sanırım zorlanma torku da deniyor olabilir. Problem motorun olası bir yüklenme halinda (yani üzerine ağırlık bindirildiğinde) yavaşlamaması ve direncini koruması. Dönüş hızı ile bu bağlantıyı kuramadım bu sebepten. Bilgi eksikliğinden de kaynaklanabilir. Dediğim gibi eksik olduğum bir alan. Bununla ilgili araştırmam için kaynak önerirseniz mutlu olurum. Teşekkür ederim. Örneğin elinizle biraz kuvvet uygularsanız matkabı yavaşlatabilirsiniz. Ben bunun olmasını istemiyorum. Zaten seramik tornalarının olayı biraz da o. Teşekkür ederim.

  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    Tork kuvvettir diyelim. Tork ve moment aynıdır ve herhangi bir noktadaki etkisidir. İtme etkisi gibi. Bir kuvvet uzun bir mesafeden dikine etkirse daha büyük etki yapar bu da momentin artması demektir. Tork devamlı dönen sistemler için moment kelmesi yerine kullanılır. Moment statik tork dinamiktir.


    Sabit bir sistem için tork, bir sınırı aşabilmesidir. Kaldırıma çıkan bir arabanın tekeri gibi.


    Matkap motorunu neden küçümsediniz ki? Tüm motorlar zorlanmada devri azalır. Sizin için de matkap motoru devri azalsa da iş görür. Ayrıca sizin tornadaki devir matkap devriinden daha küçük olduğundan, deir azaldığı oranda tork artacak ve matkap daha kuetli döndürecek sistemi. Einizde hazır matkap arsa hemen deneyin. lmazsa değiştirirsiniz. BU pahalılıkta ucuz ve uygun varken paranızı saçmayın.


    İstediğiniz gibi sorun konudan......

  • Tam tahayyül edemiyorum ama asenkron motorlarda sabit tork oluyor galiba

    (zorlandığı zaman fark açısı artacak ve daha fazla akım çekecek)


    Frekans sürücü ile veya mekanik olarak ayarladığın düzeneğe göre kendi hızında döner,

    yüke bindiği zaman daha fazla akım çekip hızını korumaya çalışır ve hızını korur.

  • Yoksa senkron motorlar mıydı öyle...AMA var olduğunu biliyorum.


    Olmazsa dijital olarak hız okunup, dijital olarak sürülecek ve hız hep sabit kalacak,

    bu şekilde okuyuculu yapmak daha kompakt ve ucuz olur gibi.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Sanırım dönüş hızı tork konusundaki bağlantıyı kurdum biraz. Aslında matkap değilde hazır olarak pedalla beraber satılan dikiş makinası motoru deneyebilirim bu durumda. Ar-ge kısmını süreç olarak düşünürsek, zamanla tam olarak ne lazım bulabilirim ve daha iyi çalışmalar yapabilirim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    Sayın @limbesh; asenkron mtorlar.sanayide en fazla gördüklerimiz..


    Sayın OnurTavukcu, dikiş mainası motoru zayıf gibi düşündürüyor kendsini ama sizi idare ederse o başka. Yani paranız ziyan olmasın herşey pahalandı...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Evet malum herşeyin fiyatı maalesef. Dışarda 200 ~ 300 $ olan aletler bizde 20.000 tl civarı.

    Şöyle birşey düşündüm @karafetva hocam. Bu dikiş makinesi motorları görece uygun. pedalı ile beraber. Bir ar-ge süreci olacağından dün sipariş ettim bugün yarın elime ulaşır.

    Burada 2 yol var önümde, yada redüktör ile faaliyete geçireceğim. Tork olayını çözmek için, yada kullanımı biraz öğrendikten sonra ve kaba bir model inşa ettikten sonra

    araştırmaları ilerleterek olması gereken motoru tedarik edeceğim. Çözüm sağladıkça da sizlere aktarmaya çalışırım. Teşekkür ederim.

  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    dikiş makkinası motorlarının pedallarının, köürlü garip bir yapısı vardır. Verimli değiller. Ama sipariş ettiyseniz deneyin bakalım.


    Dikiş makinası motoru ucu kasnağı çok ufaktır. siz tablanızı ahşaptan yaparsanız, ahşap kasnaklardan bir kaç tane farklı çapta ekleyip dilediğiniz gibi motoru farklı kasnakta kullanabilirsiniz. Ahşap tornacısı yardımcı olabilir. Kayış girecek şekilde farklı çaplarda oluk açması yeterli.


    Knuya dönüşleri bekleriz. Başarılar...

  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    ihtiyacın olan şey, 1 fazlı redüktörlü motor. redüktör yüksek devir sayısını düşürüp, torku yada döndürme momentini arttıran bir mekanizmadır. sana hem düşük devri hemde ihtiyacın olan torku verir. sanayide pedallı butonlar var. istanbul'da oturuyorsan, karaköy ile şişhane arasındaki okçu musa caddesindeki(bankacılar caddesinin yukarısında kalıyor.) menevşe hana bakabilirsin. perpa da başka bir yer ama istanbul dışında isen, sanayi merkezlerine bak. aşağıdaki sitenden fikir edinebilirsin.


    gittigidiyor
    220v motor - GittiGidiyor
    https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=220v+motor
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    @karafetva motorun mu pedalın mı kömürlü bir yapısı var hocam Ben ikisi de kömürlü diye biliyorum. Hatta pedalı açtım ben, incelemek için belki bir dimmer devresi tadında bir şey bulabilirim diye.

    İçinde 'neredeyse' on/off mekanizması olan basit fiziksel bir yapı var. İlk amacım bu pedalı ayarlamak olacak. Belki 3D baskı belki daha ilkel yöntemlerle alacağım bir dimmer devresini pedala adapte etmeye çalışacağım. Arada belki motor için bir redüktör ayarlaması yapabilirim. Sonraki adımda ise kısmen 'işlevsel' bir prototip tasarlamak. Tork, RPM gözetmeksizin üzerinde dönen bir tabla olan prototip üzerinde düşüneceğim. Çünkü motora takılarak çok zaman kaybettim. Diğer türlü prototip-motor çalışmasını paralel yürütebilirim gibi geliyor.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Tork konusunda dediğiniz gibi ya redüktörlü bir motor, ya redüktörü sonradan eklenebilen bir motor olarak düşündüm. İstanbul'dayım ancak anadolu yakasındayım. En kısa zamanda dediğiniz konuma bakabilirim. sizi de bilgilendiririm. Teşekkür ederim. @dergul




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurtavukcu06 -- 21 Mart 2022; 13:53:23 >
  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    Genel dikiş makinası motorlarının içinde porselen bir bünye içerisinde silindirik bir boşluğa dizilmiş bozuk paraya benzer kömür taneleri olur. BUnlar üzerine baskı arttıkça devir arttırır. Sonuna kadar basınca da harici bir anahtar direk elektriği verip tamgaz çalıştırır.


    belki değişmiştir şimdilerde. Ama dimmer yoktu. Sizin aldığınızda da dimmer yoksa bahsettiğim yapıda olabilir.


    Motordaki kömür kömür fırçası, pedalda bahsettiğim sistemde ise fırça değil iletkenik değişimi için kullanılan kömür.


    Redüktörlü sıfır bir motor pahalıdır diye düşünüyorum. Yani hobi projesi için. Kesenin ağzı açık mı? Para bol mu? Hani daha özellikleri bile kestirilememiş bir motor için ziyan olması göze alınabiliyor mu? Bu konuda aklınıza yatan özellikleri belirlediğinizde, çıkma almayı da düşünebilirsiniz. sırf 2.el motor satan hurdacılar da olabiliyor.





  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    Bu arada dikiş makinası motoru düşük devirlerde hiç randumanlı olmayacaktır. özellikle pedalında bahsettiğim sistemle hiç... Dikiş makinası yani ev tipi dikiş makinaları kolay döndüğünden bu pedal iş görüyor ama kuvvet gerekirse pedal zayıf kalır. ANcak sizin seramik tornası sisteminizde zaten tam devirde çalıştırabilirsiniz?


    Seramik çamurunu koyduğunuz tablayı hem kasnak hem de tabla yapabilirsiniz. Yani döner tabla kenarına kasnak gibi kanal açılarak direk dikiş makinası motoru tarafından döndürülebilir. farklı devirler için altına ek kasnak yapıştırılır. Dikiş makinasının istendiği boyda kesilip eklenebilen yuvarlak kayışları ile ekonomik bir deneme olur. Dikiş makinası motorunun da yarısı masa altında, kafası üstte tablayı döndürecek şekilde denenebilir.


    Eski pejo motosikletlerinin hala satılan kasnak bilyalarından, iğne rulman dediğimiz yataklama bilyaları var. Ucuzlar. Bunun gibi elemanlarla düşük çaplarla tabla yataklaması yapabilirsiniz. ancak iğne yerine toplu rulman daha rahat döner. 2 adet küçük rulman yani bilya ile tablanızı dik biçimde monte edebilirsiniz. tablanızın ortasından aşşağı bir mil inmeli ve bu mil aralıklı 2 rulman ile yataklanmalıdır. Diğer ürünlerden de örnek alabilirsiniz. Toplu rulman talanın aşşağı basılmasına karşı da aşşağı hareketi engeller. Aslında eksenel fazla kuvvet kaldırmaz ama, 1-2kg yük sayılmaz. Mesela iğne rulmanlar hiç eksenel kuvvet oluşturmaz. İğne rulman kullanılsa milin en at orta noktasına bir bilya çakıp bilyanın en altta temas ettiği nokta sayesinde tablanın aşşağı kayması durdurulabilir.


    Eğer tabla üstüne binen yük ve darbeler için esas çözüm düşünürseniz, eğik açılı rulman kullanarak tam eksenel yükü de alabilirsiniz. Ama şu anda basit yöntemlerle bir deneyin akalım. Hoşunuza gitmese bile düzgün çalışıyorsa satabilirsiniz meraklısına, sonra daha iyisine yelken açarsınız.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Sewwayyoutube
    Want look what is inside a foot controler of sewing machine? This video helps you do it and to understand how to repair a foot control pedal. But please be aware that disassembling of any electrical appliances should specialists only. See on my website also: http://www.sewway.com/foot-control-pedal-repair.html If the sewing machine has become slower to work, or works with jerks. One of the reasons for this is that the speed controller is faulty. This type of rheostat consists of many graphite round plates. They are very fragile, be careful. The principle of operation of such a rheostat is that the denser the plates are pressed against each other, the more electricity passes through them. Soot on the surface of these plates prevents the normal passage of electricity. The soot needs to be removed. This is easy to do if you rub each plate on both sides on paper. But do it carefully, the plates are very fragile and break easily. The position of the ceramic rheostat also affects the operation of the electric motor. Adjust it so that the sewing machine does not start at the slightest touch of the foot, but only after a slight pressure on the pedal. There should always be a gap between the platinum and the graphite pusher. Otherwise, the electric circuit will be permanently closed and this may result in a fire of the electric motor. Therefore, after operation, always unplug the sewing machine. And the last piece of advice is not to do this work yourself; contact a specialist.
    https://www.youtube.com/watch?v=QVE9P9-X0FA&t=49s



    Açıp baktığımda yukarıda videoda görüldüğü şekilde basit bir yapısı var pedalın. Sayın hocam motorun teknolojik olarak pek değiştiğini sanmıyorum ki yedek kömür gönderdiler. Hala dediğiniz sistemde çalışıyordur diye tahmin ediyorum.

    Açıkçası bütçe olarak binlerce lira verecek bütçem yok. Ha bu motor tamamdır kesin iş görür dersem biraz çıkabilirim oralara. Şu devirde bol para gerçekten göreceli bir kavram oldu. :)

    hem maddi olarak hemde özellik olarak kestiremediğimden, bir prototip şeklinde de olsa bir tasarım üzerinde çalışıp, sonrasında geliştirme yoluna gitmeyi düşünüyorum.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz gibi düşük devirde de randuman alabilmek için redüktör eklemeyi düşünüyorum. Uygun bir redüktör varsa. Sayın hocam zaten bana lazım olan max devir 300, uygun bir redüktör bulabilirsem birbirini çok iyi kompanse edebileceklerini düşünüyorum.


    Bahsettiğiniz tasarım ilk başta düşünülebilir aslında ama orada da hız değişimi için bir şekilde elle müdehale gererecek -ki pedal bu yüzden var. Aksi halde bir dimmer alarak elle müdehale ile hız ayarını çok rahat halledebiliriz.


    Tasarımı sanırım anladım rulmanlarla yapılan işlerle alakalı bir kaç video izlemiştim. Toplu rulmanları, tablaya destek olması içinde kullananlar gördüm. Yükü dengelemesi için tabla altina 4 adet, 4 farklı yöne koyarak, tablanın yük gelen yöne eğilmesini engelliyorlar. Burada tekerlekli sandalye ayağı tarzı (ismini bilmiyorum) bir yöne uygun dönen bir toplu sistem kullananlarda var. O işin yük denge kısmı motordan sonra tasarımsal olarak ele alınacak bir iş.

    teşekkür ederim yardımlarınız için :)





  • onurtavukcu06 O kullanıcısına yanıt

    Daha ne redüktörü??? Dikiş makinası motoru ucunda kasnak var ve bu kasnak başka bir kasnakla kullanılabilir zaten???? Dahası; motor ucundaki kasnak gayet ufak ve devir farkı oluşturmaya müsait.


    Ağaçtan yapabilirsiniz tasarımı ucuzluk açısından. Yuvarlak döner tabla lazım. düzgün bir yuvarlak olması balans yapmamasını da sağlar. Elde düzgün kesilmiş bir yuvarlak da iş görebilir. Hatta eski bir sehpanın yuvarlak üst tablası da düşünülebilir ama sunta ise sağlam olmaz ve sudan etkilenip yıpranır. İdareten vernikleyip belki düşünülebilir elde varsa. Bu yuvarlak ağaç tablayı makinaya sabitlemek ve rulman-bilya ile yataklamak için metal bağlantı lazım. BU yuvarlak tabla ortasına vidalanabilecek bir metal ile iş bitirilebilir. Mil satın alınıp vida bağlantısı kaynattırılabilir ya da direk işe uygun bir hırdavat montaj malzemesi araştırılabilir.


    Biden fazla kasnakla elde devir değiştirmek gerekir ama dönerken yapıldığında çok hızlı geçer bu ufak kayışlar. Yalnız ben sadece makinaya kabiliyet olsun diye yazdım yoksa zaten pedalla da yapabiliyorsanız devir ayarını yaparsınız.


    Sadece 2 rulman lazım. Tabla ortasındaki mili aralıklı olarak yataklamak için. Rulmanlar arası aralık arttıkça daha da sağlam tutar. Bu rulmanların birisi toplu diğeri de iğne rulman seçilebilir. ve ya üstteki açılı alttaki toplu. Ve ve ya ikisi de toplu. Açılı rulman toplu da olablir silindirik de. Toplu olanlar daha kolay döner.


    Sistem metalden de olabilir ama kendi elinizle müdahale imkanınız belki yoktur....


    Bu arada ağaçtan yapılıp da tala yataklanabilirse, dönerken tabladaki eğrilikler tespit edilip ufak müdahalelerle sistem geliştirilebilir. Tabla dönerken sabit bir parça koyup nerelerin dışa kaçıp sabit parçaya temas ettiğini görüp düzeltebilirsiniz.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.