Şimdi Ara

MODEM ŞİFRELEME TERİMLERİ... BUYRUN...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • alıntıdır..


    WPA- WPA2



    WPA (Wi-Fi Protected Access- Wi-Fi Korumalı Erişim)


    Wi-Fi : Wireless Fidelity (Kablosuz Ağ)

    WPA kablosuz ağlar için geliştirilmiş bir şifreleme standardıdır. Bu standart daha önceki WEP (Wired Equivalent Privacy- Kabloya Eş Güvenlik) sisteminin yetersizliğine karşılık geliştirilmiştir. WPA, veri şifreleme ve kullanıcı kimlik denetimi alanlarında bilgi güvenliği sunmaktadır. WPA, veri şifreleme işlemini geliştirmek için bu konuda yeni bir yöntem sunarak şifreleme anahtarlarını otomatik olarak dağıtır. Bir bit veri bile şifreleme anahtarlarıyla korunur. Bu çözüm aynı zamanda, veri üzerinde bütünsel bir kontrol yaparak, verileri ele geçirmek isteyen kişilerin bilgileri değiştirmesini engeller. WPA, kurumsal kullanıcıların korunması için, ağ üzerindeki her bir kullanıcıya kimlik denetimi uygularken, bu kullanıcıları veri hırsızlığı amacıyla düzenlenmiş ağlara geçişini de engeller.
    WPA, IEEE 802.11i taslak standardının bir altkümesidir. 802.1x EAP (Extensible Authentication Protocol- Genişletilebilir Kimlik Doğrulama Protokolü) ile Değişken Anahtar Dağıtım (Dynamic Key Distribution) şekillerini Michael doğrultusunda birleştirmiştir.

    WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)

    WPA2, WPA’nın devamı niteliğinde kablosuz ağlar için geliştirilmiş bir güvenlik metodudur. IEEE 802.11.x standardına dayanır. WPA2 girişimciye ve müşteriye sadece yetkili kişilerin ağlara girebilmesi konusunda büyük bir güven vermektedir. WPA2’nin iki sürümü mevcuttur: WPA2-Personal (kişisel) ve WPA2-Enterprise (girişimci). WPA2-Personal yetkisiz kişilerin ağlara girişini bir kurulum şifresi kullanarak engellemeyi amaçlar. WPA2-Enterprise ise ağ kullanıcılarını bir sunucu yardımıyla denetler.

    WPA-WPA2 özellikleri
    WPA

    WPA kimlik doğrulama : WPA'da 802.1x doğrulaması gerekmektedir. Bu doğrulama 802.11 standardında isteğe bağlıydı. RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service- Uzaktan Aramalı Kullanıcı Kimlik Kanıtlama Servisi) altyapısının bulunmadığı durumlarda WPA önceden paylaşımlı şifre yöntemini desteklemektedir. RADIUS altyapısının bulunduğu durumlarda ise EAP ve RADIUS desteklenmektedir.
    WPA şifre yönetimi : 802.1x de tekli şifreleme anahtarı isteğe bağlıydı. Buna ek olarak 802.11 ve 802.1x le çoklu gönderim ve yayın trafiği için kullanılan çoklu şifreleme sistemini değiştirmeye yönelik hiç bir yöntem sağlanmıyordu. WPA ile birlikte tekli ve çoklu şifreleme anahtarları desteklendi. TKIP (Temporal Key Integrity Protocol- Tekli şifrelemede Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü) her çerçeve için anahtar değiştirir ve bu değişim kablosuz istemci ve kablosuz erişim noktası ile birlikte düzenlenmektedir. Çoklu şifreleme anahtarında ise WPA, kablosuz erişim noktası için değiştirilen anahtarın kablosuz istemcilere bildirilmesi gibi bir olanak sağlar.
    TKIP : WPA, TKIP'yi desteklemektedir ve TKIP güçlü bir şifreleme sistemi olarak WEP in yerini almıştır. TKIP şifreleme işlemlerini gerçekleştirmek için varolan kablosuz aygıtların hesaplama olanaklarını kullanan yeni bir şifreleme algoritması kullanır. TKIP ayrıca şifreleme anahtarları belirlendikten sonra güvenlik yapılandırmasının doğrulanması, her çerçeve için tek noktaya yayın şifreleme anahtarının eşzamanlı olarak değiştirilmesi, önceden paylaşılan her anahtar kimlik doğrulamasının benzersiz olarak başlatılmasının belirlenmesi gibi özellikleri de sağlar.
    Michael : WPA ile bu yöntem, 8 baytlık bir ileti bütünlüğü kodu (MIC- Message Integraty Code) hesaplayan yeni bir algoritma tanımlamaktadır. MIC 802.11’in 32-bitlik bütünlük kontrol değerini 64-bit MIC ile değiştirir ve atakların önüne geçmek için yeni bir veri kontrol değeri kullanır.
    AES (Advanced Encryption Standard- Gelişmiş Şifreleme Standardı ) desteği : WPA, WEP şifreleme sistemine ek olarak AES'yi tanımlamaktadır. Bu destek isteğe bağlıdır; çünkü bazı aygıt yazılım güncellemeleri varolan telsiz donatılarını desteklemeyebilir.
    WPA2

    WPA2 kimlik doğrulama : WPA2-Enterprise kimlik doğrulama işlemini iki aşamada gerçekleştirir. Birincisinde açık sistem kimlik doğrulaması kullanılır. İkincisinde ise 802.1X ve EAP kullanılır. RADIUS'un bulunmadığı durumlarda WPA2-Personal önceden paylaşımlı şifre sistemini destekler.
    WPA2 şifre yönetimi : WPA’dakine benzer olarak EAP ve önceden paylaşımlı şifre doğrulamasını destekler.
    AES desteği : WPA2, AES, Counter Mode-CBC (Cipher Block Chaining-Zincirleme Blok Şifreleme) ve MAC (Message Authentication Code-Mesaj Doğrulama Kodu) protokolünü kullanır.
    WPA-WPA2 Personal

    WPA ve WPA2 kişisel sürümü ev ve küçük ofisler gibi kimlik doğrulama sunucuları olmayan kullanıcılar için tasarlanmıştır. Kimlik doğrulama için IEEE 802.1X yerine önceden paylaşımlı bir şifre kullanır. WPA-WPA2 kişisel sürümü WPA-WPA2 Enterprise sürümü ile aynı şifreleme yöntemlerini kullanır. WPA , TKIP yoluyla WPA2 ise AES yoluyla kullanıcı, oturum, paket başına şifrelemeyi destekler.

    WPA-WPA2 Enterprise

    WPA, WPA2 personal ile aynı şifreleme özelliklerini desteklemektedir.

    Daha güvenli bir ortam için gerekli Enterprise bileşenleri

    EAP
    Kimlik doğrulama sunucusu
    Kimlik doğrulama veritabanı
    WPA-Enterprise ya da WPA2-Enterprise Wi-Fi CERTIFIED istemci aygıtları
    WPA-Enterprise ya da WPA2-Enterprise Wi-Fi CERTIFIED AP (Access Point-Erişim Noktası)
    WPA ‘yı desteklemek için gereken değişiklikler

    Kablosuz erişim noktaları
    Kablosuz ağ bağdaştırıcıları
    Kablosuz istemci programları
    Kablosuz erişim noktalarındaki ve ağ bağdaştırıcılarındaki değişiklikler

    Yeni WPA bilgileri öğesi
    WPA kimlik doğrulaması
    TKIP
    Michael
    AES (isteğe bağlı)
    Kablosuz istemci programlarındaki değişiklikler

    Kablosuz istemci programları, WPA kimlik doğrulama yapılandırması ve yeni WPA şifreleme algoritmalarına izin verecek biçimde güncelleştirilmelidir.

    WPA-WPA2 ile ağ saldırılarından korunma

    WPA ve WPA2 kablosuz ağı korsan saldırılara, zayıf şifrelere, kullanıcılarla ilgili saldırılara karşı korur. WPA, WEP’in hatalı şifreleme anahtarından kaynaklanan zayıflıkları belirler. WPA ve WPA2 ile birlikte TKIP ve AES şifrelemeleri geliştirildiği için saldırılar ve saldırılardan etkilenme olasılığı en aza indirgenmektedir.







  • nie şifreleyim ki...
  • arkaaşlar arasında kablosuz modem kullanan ve hangi seçenegin ne anlama geldigini bilemeyen olabilir diye verdim anlaşılan seninki kablolu.........
  • quote:

    Orjinalden alıntı: baranel-2

    arkaaşlar arasında kablosuz modem kullanan ve hangi seçenegin ne anlama geldigini bilemeyen olabilir diye verdim anlaşılan seninki kablolu.........


    evet :D
  • guzel bir paylasım olmus arkadasım eline saglık
  • quote:

    Orjinalden alıntı: selsah

    guzel bir paylasım olmus arkadasım eline saglık


    rica ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.